10 túr na Veľkonočný pondelok, pri ktorých neprekročíš hranice okresu

Veľkonočný pondelok je ďalším dňom, ktorý si môžeš užiť na turistike. Počasie sa síce, podľa meteorológov, trochu pokazí, od západu sa začne zamračovať a príde aj dážď a búrky a pozor v Tatrách môže aj snežiť. Napriek tomu súčasná situácia volá po tom, aby si sa vybral do hôr. Vo vysokohorských polohách stále nezabúdaj na zimnú výstroj. Aj v pondelok sa však môžeš pohybovať len v rámci okresu. V našom vyhľadávaní si preto nájdeš túru už aj podľa okresov. Alebo sa pozri na naše ďalšie odporúčania pre okresy s najviac obyvateľmi.

Nezabudni, že koronavírus na teba môže číhať na každom kroku, preto na turistiku chodievaj radšej sám ako v skupinách, dodržuj odstup aspoň 2 metre, skús si vybrať trasy, na ktorých nebude veľa ľudí, nos šatku alebo rúško na prekrytie úst a umývaj si poriadne ruky mydlom

Nezabudni si kúpiť členstvo v Hikemates, ktoré ti okrem mnohých iných výhod poskytuje aj poistenie do hôr na celý rok.

https://www.facebook.com/pavol.vitko.3/posts/10221792366657763

Z Karlovej Vsi do Devína (Bratislava)

Devín spod Devínskej Kobyly. Foto (c) LD/Hikemates

Ak hľadáš zaujímavú a dlhú túru vydaj sa po modrej a červenej značke z Karlovky do Devína. Minimálne v prvej časti, viac ako 3 hodinovej túry, určite nestretneš v lese veľa turistov. Ale na Dúbravskej hlavici a smerom na Devínsku Kobylu sa priprav, že ich málo nebude. Väčšina však kráča po asfaltovej ceste, takže sa im vyhneš tým, že budeš sledovať červenú značku lesom popri ceste. Z Devínskej Kobyly zbehneš do Devína rýchlo, alebo sa vyber po zelenej značke do Devínskej novej Vsi.

Z Jahodníka na Čiernu skalu (okres Trnava)

Trnavský okres ponúka viacero možností na túry v Malých Karpatoch. Zo Smoleníc sa dostaneš na ich najvyšší kopec Záruby, alebo z neďalekého Naháča na Katarínku. Obávame sa však, že na oboch trasách stretneš dosť turistov, preto ti odporúčame vybrať sa z Jahodníka pri Smoleniciach, dolinou Smolenického potoka na Čiernu skalu. 30 metrové bralo pôsobí už zdola impozantne a ponúka krásny výhľad.

Inovec z Mníchovej Lehoty (okres Trenčín)

Trenčiansky okres okrem menších túr v okolí mesta, alebo v okolí Trenčianskych Teplíc má aj jeden neodolateľný turistický cieľ. Je ním Inovec, najvyšší kopec Považského Inovca. Z Mníchovej Lehoty po červenej značke trvá túra asi 2 a pol hodiny. Ak sa nechceš vrátiť rovnakou cestou na Chate pod Inovcom sa vydaj po zelenej, ktorá ťa privedia na miesto odkiaľ si vyrazil k železničnej stanici Mníchova Lehota, v časti Jarky.

Strážov z Čičmian (okres Žilina)

Najvyšším kopcom Strážovských vrchov je Strážov. Dá sa naň vystúpiť zo Zliechova v Ilavskom okrese, ale na časti trasy by si po červenej značke prekročil hranicu okresu, takže pozor na policajtov 🙂 Strážov leží na hranici okresu Ilava s okresom Žilina. A práve z rázovitých Čičmian, ktoré sú na opačnej strane, v okrese Žilina, môžeš na vrchol vystúpiť po červenej značke bez toho aby si porušil nariadenia.

Na Žibricu zo Štitárov alebo Žirian (okres Nitra)

Okres Nitra je jeden z tých, ktorý počas obmedzení znemožňujúcich opustiť okres neponúka veľa turistických trás. Môžeš sa vybrať na Zobor, ale dá sa predpokladať, že tam bude celé mesto 🙂 Preto ti odporúčame vybehnúť na neďalekú Žibricu. Túra s prechodom medzi Štitármi a Žiranmi ti zaberie len niečo viac ako 2 a pol hodiny a zvládnu ju vďaka malej náročnosti aj detskí turisti.

Majerova skala zo Starých hôr (okres B. Bystrica)

Krížna a Ostredok od Majerovej skaly. Uprostred Rybovské sedlo. Foto (c) LD/Hikemates

Žiť v okrese Banská Bystrica je pre turistu aj v čase panujúcich obmedzení naozaj príjemné. Množstvo chodníkov v niekoľkých pohoriach, s rôznou náročnosťou radosť si vyberať. Ak chceš mať pekný výhľad a pritom ísť časť trasy po málo frekventovanom chodníku vo Veľkej Fatre vyber sa zo Starých Hôr na Majerovu skalu. Je to naozaj prekrásne miesto, z ktorého uvidíš do ďaleka, ale aj časť hrebeňa Veľkej Fatry s Rybovským sedlo a Rybovskou dolinou, kde pred rokmi padla jedna z najväčších lavín na našom území. Ak budeš vládať pokojne sa vyber na Krížnu a urob si okruh cez Tureckú späť do Starých Hôr, ale pozor klesanie niekdajšími zjazdovkami po žltej a zelenej značke do Tureckej preverí tvoje nohy.

Na Šimonku zo Zlatej Bane (okres Prešov)

Najvyšší vrch Slanských vrchov Šimonka meria takmer 1100 metrov, presnejšie 1092. Obec Zlatá Baňa odkiaľ budeš na túru vyrážať je pomenovaná po bohatej banskej histórii. Pokiaľ sa vyberieš našim okruhom časť zasypaných baní pri pozornom sledovaní objavíš aj v okolí modrej turistickej značky.

Z Kysaku na Vysoký vrch (okres Košice-okolie)

Okres Košice okolie sme už v našich článkoch spomínali. Tentoraz ale odporučíme peknú trasu z Kysaku po červenej značke strmím stúpaním na Vysoký vrch. Už počas výstupovej trasy sa ti otvorí pohľad na malebné údolie Hornádu. Ak by si chcel prejsť až do Kavečian, nenechaj sa prichytiť políciou, pretože tie už sú za hranicou okresu 🙂 Práve Vysoký vrch totiž leží na hranici okresov. Ak nemáš rád veľké stúpania vydaj sa z Kysaku opačným smerom, tiež po červenej turistickej značke dolinou Sopotnice k Prokopovmu mlynu. Malebné zabudnuté miesto, kde si môžeš predstavovať ako žili ľudia kedysi.

Na Prednú Maguru z Partizánskej Ľupče (okres Liptovský Mikuláš)

Pohľad na Liptovskú Maru z Prednej Magury. V Oblakoch sa ukrývajú Západné Tatry. Foto (c) LD/Hikemates

Okres Liptovský Mikuláš ponúka predovšetkým turistiku v Západných Tatrách, kde však na väčšine turistických chodníkov ešte platí sezónna uzávera. Preto upriamime pozornosť na nízkotatranskú stranu, kde sme ale vybrali ľahšiu túru mimo hlavných centier turistického ruchu a hlavného hrebeňa Nízkych Tatier. Dvojhodinová túra z Partizánskej Ľupče ťa privedie na Prednú Maguru. Pekný výhľad na obe strany. Ak sa nechceš vrátiť rovnakou cestou podľa mapy sa môžeš vrátiť po okruhu cez Ľupčiansku Maguru lesnými cestami.

Beňuška z Čertovice (okres Brezno)

Tiahly vrchol Beňušky. Foto (c) LD/Hikemates

Beňuška leží mimo hlavného hrebeňa Nízkych Tatier. Je známa skôr pre svoje bežkárske trasy, ktoré ju obchádzajú a útulni Líška pod Beňuškou. Ak sa vyberieš z Čertovice po stúpaní červenou značkou a odbočení doľava sa dostaneš do Sedla pod Lenivou, kde prebieha výstavba rozsiahlej súkromnej chaty na mieste bývalej chaty Barbora. Neďaleko staveniska je nová útulňa, Barborka, ktorá by asi mala nám turistom zalepiť, oči, aby sme si výstavbu nevšímali. Dlhšie stúpanie od útulne ťa privedie na tiahly vrchol Beňušky. A odtiaľ sa po zelenej značke, popri útulni Líška, dostaneš do Braväcova.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *