12 túr k chatám vo Vysokých Tatrách, ktoré môžeš ísť aj v zime

Zimnú sezónu sme otvorili našim komunitným výstupom. Kam sa ale môžeš vybrať v zime na túry bez horského vodcu? Kde neplatí zimná uzávera a kde si treba dať pozor na lavínový terén? Ktoré chaty sú v zime zatvorené, ktoré majú v zime mimoriadnu prevádzku a ktoré fungujú bez prestávky? Toto všetko sme sa rozhodli zhrnúť v prehľadnom článku. Začíname vo Vysokých Tatrách.
Update Koronavírus 3.5.2020: Niektoré chaty poskytujú občerstvenie cez okienko, iné sú zatiaľ úplne zatvorené. Prever si ich prevádzku pred túrou.


Získaj členské Hikemates s celoročným poistením do hôr.


Aj v zime je najvyšším bodom kam sa môžeš dostať Lomnický štít. Nie však po vlastných, ale lanovkou, po technickej prestávke by mala začať premávať po 9. máji 2020. Keď vyjde počasie, pohľad na zasnežené Tatry a okolie z výšky 2.634 m.n.m. sa ničomu nevyrovná. Počas zimnej uzávery je uzatvorená Chata pod Rysmi a celý chodník od Rázcestia nad Žabím potokom. Otvorená je ale veľká časť tatranskej magistrály, červená značka. Prejsť sa tak môžeš najmä medzi chatami. Ani na jednu z týchto túr sa však nevyber bez nevyhnutnej zimnej výstroje.

Odporúčané túry začíname na najvyššie položenej celoročne otvorenej chate vo výške 2.015 m.n.m.

1. Téryho chata, 2.015 m.n.m.

Foto (c) LD/Hikemates

Téryho chata stojí v Malej studenej doline od roku 1899. Otvorili ju 21. augusta a jej výstavbu inicioval priekopník horolozectva Edmund Téry. Je otvorená celoročne už od roku 1936. Môžeš sa tu najesť, napiť, či oddýchnuť si počas jednodňových horských túr, alebo aj prespať, ak si na dlhšej túre. Spí sa v izbách s poschodovými posteľami, v prípade väčšieho záujmu sa celá jedáleň premení na miesto na spanie pre ďalšie desiatky ľudí. Ak sa chceš na chate ubytovať rezervuj si miesto na teryhochata007@gmail.com. Aktuálne informácie o podmienkach dostaneš na telefónnom čísle +421 949 650 315 . Chatárom je od roku 2014 Peter Michalka.
>>>>> Zimný chodník vedie inou trasou ako zelená značka, odpája sa pred koncom doliny a vedie priamo k Veľkému hangu, kde stúpa taktiež priamo. Práve v tomto úseku vedie aj cez lavinózny terén. Sleduj preto tyčové značenie. Profil túry na Téryho chatu nájdeš nižšie.

2. Zbojnícka chata, 1.960 m.n.m.

Foto (c) LD/Hikemates

Zbojnícka chata vo Veľkej studenej doline stojí na základoch poľovníckej chatky zo začiatku 20. storočia. Ako turistická ubytovňa začala fungovať približne okolo roku 1910 a súčasnú podobu nadobudla v 80. rokoch minulého storočia. Na prelome 20. a 21. storočia vyhorela a následne prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Dnes sa tu môže vyspať 16 ľudí na poschodových posteliach. K dispozícii pre ubytovaných je aj kuchynka. Na chate sa varí a môžeš si tu oddýchnuť počas celého roka. Ubytovanie si môžeš rezervovať na rezervacie@zbojnickachata.sk. Chatármi sú Dominika Dejczöová a Michal Brun.
>>>>> Zimný chodník na Zbojnícku chatu takmer kopíruje modrú značku, na niektorých miestach ju čiastočne opúšťa, alebo ide priamo. Na niekoľkých miestach najmä v spodnej časti doliny pretína spodnú časť lavínových dráh. Profil túry nájdeš nižšie.

3. Chata Plesnivec, 1.290 m.n.m.

Zimná túra na Biele pleso a Chatu pri Zelenom plese

Foto (c) LD/Hikemates

Chata Plesnivec je jedinou chatou v Belianskych Tatrách. Nachádza sa na konci Doliny siedmich prameňov. Až do roku 1932 tu stála len pastierska chatka, ktorú milovník Tatier Tibor Gresch prerobil na turistickú ubytovňu. Na chate sa dá prespať aj najesť. Pozor chata nemá celoročnú prevádzku. Od novembra 2019 do mája 2020 je otvorená iba počas víkendov a sviatkov. Ubytovať sa tu môže až 20 ľudí a môžeš si ho rezervovať na +421 905 256 722 alebo chataplesnivec@gmail.com. Chatárom je Ján Matava.
>>>>> Na chatu sa najjednoduchšie dostaneš po modrej a zelenej značke z Tatranskej kotliny. Zimná trasa kopíruje značkovaný chodník. V záverečnom úseku pred chatou pretína lavínové dráhy. Upozorňujeme, že na niektorých úsekoch za chatou môže v zime snehová pokrývka spôsobiť ťažkú priechodnosť bez lyží alebo snežníc. Viac o túre na chatu a ďalej na Biele pleso, po zelenej značke, ktorá je otvorená aj v zime, sme písali v tomto článku.

4. Chata pri Zelenom plese, 1.550 m.n.m.

Zimná túra na Skalnaté pleso z Chaty pri Zelenom plese

Foto (c) LD/Hikemates

Turistická chata stála pri Zelenom plese už v roku 1876. Viackrát sa menila jej poloha, pričom na súčasnom mieste stojí od roku 1897. Chata pri Zelenom plese je známa aj pod menom Brnčalova alebo Brnčalka, keďže toto meno niesla v druhej polovici 20. storočia. Poskytuje svoje služby celoročne a okrem jedla a pitia sa tu môže ubytovať až 56 ľudí. Ubytovanie si môžeš objednať na tatry@chataprizelenomplese.sk alebo telefonicky +421 901 767 420. Chatárom je Tomáš Petrík.
>>>>> Zimný chodník vedie na chatu rovnako ako letný z Tatranských Matliarov alebo z Kežmarskej Bielej vody. Trasu nájdeš nižšie.
Upozornenie. Červená značka z Chaty pri Zelenom plese cez Veľkú Svišťovku na Skalnaté pleso je v zime uzavretá. Ak plánuješ prechod z Chaty pri Zelenom plese na Skalnaté pleso, musíš Svišťovku obísť po žltej značke z chaty, na Kovalčíkovej Poľane odbočiť na zelenú značku a následne sa po modrej značke dostaneš na Skalnaté pleso.

5. Skalnatá chata, 1.725 m.n.m

Zimná túra z Hrebienka na Skalnatú chatu

Foto (c) LD/Hikemates

Na mieste, kde stojí Skalnatá chata bol v minulosti, pod skalným previsom, priestor na prespatie turistov. V roku 1915 tu vznikla útulňa, ktorá sa definitívne premenila na chatu s celoročnou prevádzkou v roku 1932. Nachádza sa len niekoľko metrov od stanice lanovky na Skalnatom plese. Poskytuje služby celoročne. Na chate je pre návštevníkov k dispozícii aj Wifi. Kontakt je +421 904 890 298 alebo info@skalnatachata.sk. Chatárom je legendárny nosič Laco Kulanga.
>>>>> Zimný chodník na chatu vedie z Tatranskej Lomnice približne po zelenej značke, no v niektorých úsekoch ide po zjazdovke, takže je potrebné ísť po jej okraji. Na chatu sa dá dostať aj po červenej značke Tatranskej magistrály z Hrebienka a Zamkovského chaty. Táto cesta križuje viaceré lavínové trasy. Najjednoduchšiu trasu na chatu nájdeš nižšie.

6. Zamkovského chata, 1.475 m.n.m.

Foto (c) LD/Hikemates

Na mieste dnešnej Zamkovského chaty stála malá drevená chatka od roku 1943. Postavil ju najlepší slovenský horolezec toho obdobia Štefan Zamkovský. Chata poskytuje služby celoročne, vrátane ubytovania pre 25 ľudí (23 postelí a 2 prístelky). Rezervovať ubytovanie si môžeš na zamka@zamka.sk, alebo na +421 905 554 471. Chatárkou je Jana Spitzkopf Kalinčíková.
>>>>> Zimná túra na Zamkovského chatu zo Starého Smokovca cez Hrebienok je príjemnou prechádzkou. Trasu nájdeš nižšie. V prípade, že si trúfaš môžeš zo Zamky prejsť na Skalnaté pleso po červenej značke, ktorá križuje aj lavínové dráhy.

7. Rainerova chata, 1.301 m.n.m.

Najstaršia chata, respektíve útulňa, vo Vysokých Tatrách tu stála od roku 1863. Po rôznych peripetiách, kedy v jej blízkosti vyrástla, dnes už neexistujúca, chata Kamzík, ju pre verejnosť opäť otvorili v roku 1998. Na chate je celoročná prevádzka, poskytuje iba občerstvenie bez ubytovania. Chatárom je Peter Petras.
>>>>> Cesta na chatu je ľahkou túrou zo Starého Smokovca. Z Hrebienka od stanice lanovky je len prechádzka trvajúca niekoľko desiatok minút a je vhodná aj v zime. Trasu nájdeš nižšie.

8. Bílikova chata, 1.255 m.n.m.

Foto: FB Bilikova chata

Na mieste dnešnej Bilíkovej chaty, niekoľko metrov od Hrebienka, stála malá chatka už v roku 1875. V dnešnej podobe začala fungovať v roku 1934 ako Guhrova chata. Má celoročnú prevádzku s možnosťou ubytovania 33 ľudí. Kontakt je bilikch@azet.sk a +421 949 579 777.
>>>>> Túra na chatu je vhodná aj v zime. Ide o ľahkú túru. Dostaneš sa na ňu zo Starého Smokovca, z Hrebienka alebo z Tatranskej Lesnej. Jednu z trás nájdeš nižšie.

9. Sliezsky dom, 1.670 m.n.m.

Sliezsky dom je dnes najvyššie položený hotel na Slovensku. Prvá kamenná chatka na tomto mieste vyrástla v roku 1871, pričom priestranná chata tu vznikla na prelome 19. a 20. storočia. Súčasnú podobu získal Sliezsky dom v roku 1965. Po rozsiahlej rekonštrukcii funguje v súčasnej podobe od roku 2011. V hotelovej časti je 30 bežných a 5 rodinných izieb. Okrem toho je v hoteli aj turistická ubytovňa s 12 lôžkami pre turistov, ktorí nevyhľadávajú hotelové služby. Ubytovanie si môžete rezervovať na +421 911 882 879 alebo +421 918 988 30 alebo emailom na recepcia@sliezskydom.sk
>>>>> Na Sliezsky dom sa dostaneš zo Starého Smokovca, Tatranských Zrubov alebo z Tatranskej Polianky. Ide o stredne dlhé túry. V zime je priechodná aj červená značka medzi Sliezskym domom a Hrebienkom, ktorá na niektorých miestach ale pretína lavínové dráhy. Nižšie nájdeš trasu okruhu, ktorý je možné absolvovať aj v zime pri dobrých podmienkach.

10. Chata pri Popradskom plese, 1.494 m.n.m.

Zimná túra z Popradského plesa na Sliezsky dom

Popradské pleso s hotelom počas jesennej cesty na Ostrvu. Foto (c) LD/Hikemates

V Mengusovskej doline pri Popradskom plese stála prvá chata už v roku 1879. Budovy opakovane vyhoreli a dnešnú podobu, ešte ako Chata kpt. Morávku, nadobudla v roku 1961. Celková kapacita Chaty pri Popradskom plese s celoročnou prevádzkou je 165 miest. Kontakty sú recepcia@popradskepleso.sk a +421 908 761 403.
>>>>> Na chatu sa dá jednoducho dostať zo Štrbského plesa. Ani v zime to nie je náročná túra. Ak si trúfate a sú vyhovujúce podmienky, z Chaty pri Popradskom plese môžete aj v zime prejsť po červenej značke na Sliezsky dom cez Sedlo pod Ostrvou. Ide o jeden z najvyšších voľne prístupných bodov zimných Vysokých Tatier bez horského vodcu. Trasa je náročná a viacnásobne križuje rozsiahlejšie lavínové polia. Jej profil nájdete nižšie.

11. Majláthova chata, 1.494 m.n.m.

Foto: FB Majláthova chata

Majláthova chata susedí s Chatou pri Popradskom plese, s ktorou zdieľajú aj spoločnú históriu. Prvá chata s názvom Majláthova tu stála už v roku 1879. Dnešnú podobu chata nadobudla v roku 2010. Ponúka celoročné služby vrátane ubytovania na 15 lôžkach. Rezervovať ubytovanie si môžeš na +421 917 655 446 alebo majlathovachata@gmail.com.
>>>>> Aj v zime je túra na Majláthovu chatu zo Štrbského plesa príjemnou prechádzkou. Ak chceš, môžeš od chaty aj v zime pokračovať po modrej značke až po Rázcestie nad Žabím potokom.

12. Chata pod Soliskom

Túra na najvyšší dostupný vrchol v Tatrách v zime

Foto (c) LD/Hikemates

Chata pod Soliskom je najmladšou chatou Vysokých Tatier, ktorá začala fungovať v roku 1944. Stojí pri vrcholovej stanici sedačkovej lanovky zo Štrbského plesa pod vrcholom Predné Solisko. Poskytuje celoročné služby vrátane ubytovania v jednej dvojposteľovej izbe a v turistickej nocľahárni s 9 posteľami. Rezervovať ubytovanie si môžeš na +421 917 655 446 alebo chatasolisko@gmail.com. Chatárom je Milan Štefánik.
>>>>> Na chatu sa dostaneš za pár minút lanovkou zo Štrbského plesa, alebo asi po hodine stúpaním popri zjazdovke. Chata je aj východiskovým bodom na najvyšší bod dostupný vo Vysokých Tatrách v zime, na Predné Solisko (2.117 m.n.m.). Ide o stredne náročnú túru. Trasu nájdeš nižšie.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *