15 dôvodov, prečo si vyskúšať dovolenku osamote

Sama na dovolenku? Na moje prekvapenie, urobiť toto rozhodnutie nebolo u mňa vôbec zložité, pretože už dlho som cítila potrebu odísť niekam preč, sama, odpútať sa od všetkého a vyskúšať si zvládnuť aj ťažšie situácie v nejakej krajine, kde sa len tak ľahko nedohovorím, lebo tam po anglicky veľa ľudí nevie.

No, a ja Ti ani neviem, či musíš do tohto stavu dospieť, len tak k tomu prísť, alebo aké udalosti sa musia v Tvojom živote stať, aby si sa pre takéto niečo rozhodol. Ale u mňa sa táto potreba prejavila tiež až tento posledný rok, a to mi už pomaličky ale čoskoro ťahá na 30.

Tak som nechala doma priateľa, rodinu aj kamošov, zbalila som sa a išla som sama autom na týždeň na Balaton bez ubytovania a bez žiadnych plánov. Nie že by tie dovolenky s nimi predtým neboli dobré, vždy to bolo dobrodružstvo, ale tu slovo dovolenka nabralo úplne iné rozmery. A ja Ti dám na to hneď 15 dôvodov, prečo je to tak a prečo by si to mal skúsiť aj Ty.

1. Stan alebo izbu máš celú len pre seba.

Áno, je fajn sa k niekomu večer pritúliť. Ale ak je v noci vonku 25 stupňov, tak v tom stane bude čerstvého vzduchu dosť málo a aj ten čo tam bude, tak bude horúci. Odzipsovať stan ani otvoriť okno nemôžeš, ak nemáš špeciálne zabezpečenie proti hmyzu, takže Ti nezostáva nič iné, iba sa potiť vo vlastnej šťave dvoch rozhorúčených tiel. Takže namiesto predstavy krásnej romantickej noci máš saunu zadarmo. Keby si tam bol sám, tak do rána Ti možno aj zima ostane, lebo jeden človek to predsa tak rýchlo nevydýcha ako dvaja.

No nie je to super postaviť si stan kde sa Ti to najviac páči a rozvaľovať sa v ňom úplne sám? Alebo sa vyvaliť cez celú posteľ so zárukou, že Ti nikto nebude v noci chrápať čo uška?

2. WC a kúpeľňu tak isto.

Konečne Ti tam nikto nezaberá miesto. Veď chlapi strávia na WC celú večnosť a ženy zase pri zrkadle. Jeden prieskum hovorí, že muži tam strávia v priemere 7 hodín za rok, pretože tam chodia oddychovať. Ale určite je to individuálne u každého a u žien pri zrkadle takisto. Asi ďalej nemusím ani pokračovať, prečo je to naozaj super, nemusieť sa s nikým deliť o tieto sociálne miestnosti a smrady a vône v nich. 🙂

3. Ľahšie spoznáš nových ľudí alebo Ti niekto pomôže.

Ak cestuješ s partiou, asi len ťažko sa Ti prihovorí niekto nový, teda iba ak skutočne niečo potrebuje. Ak však cestuješ sám, tak je to ako magnet na ľudí. Každého to zaujíma. Pýtali sa ma: „Prečo si tu sama? Čo tu robíš? Ako dlho už cestuješ? Odkiaľ si?“ U mňa to bol zatiaľ len týždňový výlet, ale poznám ľudí, ktorí počas ciest nadväzujú priateľská a kontakty na celý život. Tak len otvor oči a všímaj si ten záujem a obdiv ľudí.

Napríklad, prišiel za mnou jeden chalaň, čo sa na mňa pozeral už asi polhodinu a váhal, či ma má osloviť. A keď to už konečne urobil, ale zistil že s maďarčinou si so mnou veľmi nepokecá, tak z toho vznikla fakt humorná situácia. Iba sme sa na seba dívali a smiali. Aj mi ho bolo ľúto. Ešte bol aj o hlavu nižší. Chudák, no fakt nemal šancu.

Alebo v krásnom meste Tihany som sa išla na chvíľu ukryť do tieňa v jednej kaviarničke a dostala som od čašníka nielen croissant ako darček ku kávičke, ešte mi aj tú kávu dal za polovicu a bol hotový z toho že som tam sama. Takže som dokopy zaplatila v prepočte asi 1 euro. No milý bol a snažil sa, ale príliš mladý a tiež nízky na môj vkus. Toho svojho by som však za nikoho nevymenila. 🙂

Alebo ujo v reštaurácii, keď ma videl, ako bezradne blúdim a hľadám zásuvku, pretože baterku v mobile mi odpálila navigácia a powerbanka ostala v kempe. Podal mi rozvodku a podelil sa so mnou o elektrinu. Jasné že som vďačne prijala jeho pomoc.

A čo tým chcem povedať? Žiadny človek nám nepríde do cesty len tak. Treba si len všímať tie maličkosti. Lebo život sa skladá z maličkostí. Tak si ich všímaj a bude sa Ti krajšie žiť.

4. Nikomu sa nemusíš prispôsobovať v ničom.

Ideš si kam chceš a kedy chceš. Robíš čo chceš, kedy chceš a kde chceš. Skvelá predstava, no nie? Veď určite to poznáš aj Ty. Tešíš sa na dovolenku, celý natešený si balíš knihy do kufra alebo niečo iné, čo tam plánuješ robiť a potom sa vrátiš domov a povieš si: „Uuups, čo to mám to ťažké naspodku toho kufra?“ Knihy, ktoré si tam ani neotvoril, však? Lebo vždy boli iné činnosti, ktoré ste robili spolu, alebo sa Ti proste nechcelo robiť nič z toho, čo si si naplánoval.

Keď vycestuješ sám, je to presne naopak. Zrazu sa nemusíš s nikým rozprávať a s nikým nemusíš plánovať, že čo budete robiť a kedy a robíš len tie veci, na ktoré máš v tom momente chuť a ktoré máš naozaj rád. A možno až práve tam zistíš, ktoré to sú a ktoré Ťa tak veľmi baví robiť. Konečne máš príležitosť a čas na to, podniknúť ich. Tak šup šup do toho, neváhaj ani minútu, je to super. Viem o čom hovorím. Ešte sme len v polovici leta, takže to stále stíhaš.

5. Neuveriteľne dobre si oddýchneš.

V tomto bode nadviažem trochu na ten predchádzajúci. Okej, cesta možno nemusí byť úplne príjemná, najmä ak je vonku 40 stupňov a Ty cestuješ niekoľko hodín akýmkoľvek dopravným prostriedkom bez klimatizácie. To potom budeš vyzerať skôr ako zombík.

Týmto oddychom myslím skôr psychický oddych, pretože ak úplne vypneš hlavu, alebo robíš len to, čo máš rád Ty sám, tak zbytočne neplánuješ a nestresuješ sa. A keď robíš to, čo Ťa baví, tak to Ťa nevyčerpá, skôr Ťa to nabije energiou. Teda neplatí to len v prípadoch, že ideš vyliezť na nejakú osemtisícovku, ale také extrémy tu teraz asi nemáme.

Napríklad, mne sa za 6 dní na tom Balatone podarilo prečítať 2 knihy, napísať tento článok, rozpracovať zopár ďalších, párkrát si zacvičiť, pravidelne si zaplávať, vybehnúť si na vyhliadku, prejsť si prvú lekciu fotenia, pobehala som si asi 5 pekných miest a 7 pláží a odfotila som tam všetko, čo sa mi páčilo. A takto by som mohla pokračovať aj ďalej. Čiže z aktívnej dovolenky naozaj nemusíš prísť unavený, pretože Ťa to viac nakopne ako unaví.

6. Jesť môžeš kedy máš chuť a na čo máš chuť.

Kľudne si daj aj guľáš alebo klobásu na raňajky tak ako ja. Alebo langoš na obed, ver mi, nikomu to nebude vadiť, že tam je aj cesnak. Predpokladám, že ak si zadaný, tak sa tam s nikým bozkávať nebudeš, tak prečo si nedopriať to, po čom Tvoj jazyk túži? Iba v prípade, že tam chceš niekoho zbaliť, by si si mal dať pozor na to čo ješ. Ale to už si nebudeš môcť užívať tú slobodu cestovania, tak pozor, mysli na to, či to je to, čo naozaj chceš. 😉

7. Keď necháš chlapa doma, určite Ťa to vyjde aj lacnejšie.

Ak si žena, určite toto poznáš veľmi dobre. Chlapi sú stále hladní, tak stále jedia. A čo potom my ženy? Budeme sa na Vás len pozerať a slintať? Buď si jedlo kúpime alebo objednáme aj my, alebo si dáme z toho Vášho. Takže vidíte, keby ste Vy chlapi toľko nejedli, ani my ženy by sme Vám potom nezobali z taniera. Z tohto teda vyplýva jediné. Ak si žena a necháš chlapa doma, tak nielenže ušetríš, ale ešte aj nepriberieš. 🙂

Inak teda, mňa teda tento týždňový trip vyšiel s kompletne všetkým do 200 eur. To je super, no nie? Stačí sa len trochu uskromniť a usmiať na čašníka. 🙂

8. Doma Ti po návrate bude všetko oveľa cennejšie.

Asi poznáš ten pocit, keď si pár dní mimo domova a potom prídeš domov a všetko Ti pripadá také skvelé, proste také Tvoje. No a teraz si predstav, že si tam nechal na nejaký čas nejakého Tebe blízkeho človeka (priateľa/priateľku, rodinu, kamoša/kamošku…). Tak ten blízky človek Ti potom bude ešte bližší. Je naozaj veľmi fajn sa na chvíľu odlúčiť. Najmä v páre netreba všetko robiť spolu. A koľko zážitkov z Tvojej cesty mu potom môžeš porozprávať. O príjemný večer tak máte postarané.

No a ak nemáš žiadnu takú blízku osôbku, tak pre Teba bude najcennejšia asi tá kúpeľňa a posteľ. To je pocit ľahnúť si do svojej postele a čerstvo opratých voňavých perín, čo? Práve ho prežívam, nezáviď. 🙂

9. Nemáš sa s kým pohádať.

Svätá pravda, pohádať sa môžeš len sám so sebou, keď sa Ti napríklad podarí zaparkovať auto do stromu tak ako mne. Všetko ostatné čo Ťa vytočí je zbytočnosť. Takže sa nestresuj, nestojí to za to, život je príliš krátky na to, aby sme sa stresovali každým nepríjemným človekom, ktorého stretneme. Kedysi som aj ja taká bola, ale načo si robiť zbytočné vrásky, aj bez toho mám tých mimických už viac než dosť. 🙂 No proste, nehádaj sa s nikým, ak Ti nejde o život. Pretože ak nejde o život, tak nejde o nič.

10. Peknú dovolenkovú fotku si dokážeš urobiť aj sám.

Na túto činnosť fakt nepotrebuješ ďalšieho človeka. Práveže naopak si myslím, že najlepšiu fotku si urobíš len Ty sám, teda ak nemáš pri sebe profi fotografa. Veď len Ty predsa vieš, z ktorej strany vyzeráš na fotke lepšie, nikto iný v tom rozdiel nevidí. A v dnešnom svete moderných technológií dokážeš naozaj aj nemožné. Stačí Ti k tomu len trochu kreativity a fantázie. Veď pozri ako si tu čítam nový magazín od Hikemates – Hory naľahko. Myslíš že ma tam niekto fotil? Jednu peknú mám aj z môjho vysnívaného levanduľového poľa, to bola teda vôňa. Posielam Vám ju aspoň cez fotku, predstavte si to. 🙂

11. Máš veľa času na hlboké myšlienky.

Možno na tej ceste spoznáš svoje strachy, o ktorých si predtým nevedel. Možno ich práve tam prekonáš, alebo objavíš niečo, čo Ťa zaujme a v budúcnosti bude napĺňať Tvoj život. Možno pochopíš veci, ktoré Ti predtým doma pripadali zvláštne a možno vyriešiš problémy, ktoré sa Ti predtým zdali nevyriešiteľné. Je toho naozaj veľa, prečo by si mal pravidelne tráviť čas len sám so sebou. A ak s tým máš problém, je najvyšší čas s tým aspoň začať. Postupne, začni aspoň s krátkymi chvíľami a časom si pridávaj, tak ako keď si vo fitku. Princíp je rovnaký. A uvidíš, že si to zamiluješ.

Ja si už napríklad neviem predstaviť deň, kedy nemám aspoň hodinu čas byť len sama so sebou. Niekedy je to v práci, niekedy doma, niekedy len tak vonku. A niekedy je to aj pol dňa alebo celý deň. A úplne najlepšie pri tom je, keď si vypneš aj internet, aby Ťa nič nerušilo, aby si proste nebol v spojení s okolitým svetom. Len Ty uvidíš to, na čo pri tom prídeš.

12. Konečne si vyskúšaš ten cudzí jazyk, v ktorom sa tak veľmi hanbíš rozprávať.

Ver mi, že veľmi dobre poznám tento pocit. Vždy keď som bola v zahraničí s niekým, kto vedel po anglicky lepšie ako ja, hanbila som sa rozprávať a nechala som jeho, aby všetko vybavil. Len málokedy som sa dostala ku slovu ja a vždy ma to trápilo. A to bol jeden z hlavných dôvodov, prečo som si povedala, že idem do zahraničia. Síce len ku našim južným susedom, ale do krajiny, kde len málokto vie po anglicky a vedela som už dopredu, že to bude ťažké. Ale vedela som aj to, že niekde to vo mne je, že to dokážem, porozprávať sa s nimi, len musím zbúrať túto moju bariéru.

A teraz môžem s kľudným svedomím povedať, že sa mi to podarilo, a teším sa na ďalší takýto trip osamote, kedy si to znova vyskúšam. Dokonca som tam spoznala jedného milého Nemca, ktorý našťastie speakoval, a strávila som s ním niekoľko hodín rozhovorov. Nikdy som si nemyslela že to dokážem, a stalo sa to. Možno to bolo dvomi pohármi vína, čo ja viem. Ale keď sme si náhodou aj nerozumeli, aspoň sme sa zasmiali. Veď aj on sa mi snažil povedať niečo po slovensky, ale to znelo ako nemčina, čínština a slovenčina dokopy. Moje priezvisko sa ani nepokúsil predo mnou vysloviť. A to bol fakt skúsený scestovaný starší chlap. Tak vidíš, aj on je len človek, všetci sme. Uwe, pozdravujem Ťa. 🙂

13. Uvedomíš si, na čom všetkom si závislý.

Hm, takže ak mi dovolenka na Balatone bez ubytovania niečo dala, tak je to to, že som si znova raz, aj keď tentokrát fakt poriadne uvedomila, na čom všetkom sme ako ľudia závislí. Teraz však nemyslím závislosť na sociálnych sieťach, tú nemám, teda aspoň dúfam že nie. Skôr by som povedala, že bez baterky v mobile alebo powerbanke sa už ani nepohneme. A ak nemáme mobil so šťavou, tak nám nepomôžu ani 3 aplikácie s mapami v ňom, lebo zostaneme stratení ako prd vo vetre. A bez google translate sa tiež neporozprávame s človekom, ktorý hovorí všetkými jazykmi, ktorými my nie. A keď nám skape už aj baterka vo fotoaparáte, nebudú ani žiadne digitálne spomienky a to by bola katastrofa, že? Priznávam, že pre mňa určite, keďže moja kamarátka Lucka mi raz na dovolenke povedala toto: „Ty si horšia ako čínsky turista, lebo Teba je vždy všade aj počuť.“ Nuž asi na tom niečo bude. Ibaže teraz sa nebolo s kým rozprávať. Aj Teba týmto blogom pozdravujem, Lucka. 🙂

Takže je načase si priznať, že oproti minulosti to máme naozaj jednoduché s týmito výdobytkami techniky. Len sa nimi nemôžeme nechať pohltiť. Ale to sa už asi dávno stalo, že?

14. Zistíš, že si oveľa silnejší než si myslíš.

Za toto Ti ručím. Ak to tak nie je, kľudne si ma nájdi a prefackaj, že čo Ti to tu píšem. Bývam v Žiline. 🙂 Pretože z vlastnej skúsenosti Ti môžem potvrdiť, že ak si pripadáš akokoľvek stratený v akejkoľvek situácií, vynájdeš sa. Ver mi. A posilní Ťa to, keď si to uvedomíš, že čo si to vlastne dokázal.

Pekný príklad je ten 12. bod: 91-ročný ujo v najkrajšom kempe, aký som kedy videla, mi hovoril niečo po nemecky a maďarsky a ja som hovorila po slovensky a anglicky. Rukami nohami som to dala, lebo som veľmi chcela. Na niektoré slovíčka som si sama spomenula z nemčiny, iné som si musela preložiť. A aj keď len po slovíčkach a s google translate, ale pochopili sme sa. Dve hodiny sme sa takto rozprávali a viem o jeho živote celkom dosť. Videla som na ňom, že bol vďačný za moju prítomnosť, lebo všetci čo tam kempovali, sa mu poriadne ani neprihovorili, a ja som tam sedela s ním v jeho vinohrade a snažila sa porozprávať. Keď som ráno odchádzala, mal slzy v očiach, objal ma a pobozkal na líca. To bol asi najkrajší a najsilnejší zážitok, aký som na Balatone prežila. A stačilo tak málo. Prikladám Ti aj fotky z kempu, aby si vedel, že fakt bol krásny. A to fajné vínko, aké tam mal, to proste musíš navštíviť.

Takže, nehovor mi že sa niečo nedá. A teda nielen jazyk je bariéra, ktorú môžeš zdolať. Takisto každá iná situácia má riešenie. Len ho treba nájsť. Možno Ti pri tom niekto pomôže, ale v konečnom dôsledku si to len Ty sám, kto to musí vykonať. Tak si ver, máš na to, ja o tom nepochybujem.

A ako bonus, Ti dám ešte jeden tip. Ak ešte nepoznáš aplikáciu v mobile park4night, tak túto si určite stiahni. S ňou bude Tvoje cestovanie fakt hračka a objavíš vďaka nej krásne miesta nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

15. Zapáči sa Ti to a budeš to chcieť znova.

K tomuto sú ďalšie vety asi zbytočné. Len Ťa chcem upozorniť, že takéto cestovanie je veľmi návykové a túto drogu budeš chcieť znova a znova a častejšie a častejšie. Aj ja som po návrate z dovolenky už začala rozmýšľať, že kedy a kde ma to znova odveje. A keby si aj veľmi chcel, prepáč, ale nevezmem Ťa so sebou, pretože týmto blogom dávam sľub sama sebe, že minimálne 1x do roka absolvujem takýto trip osamote. 🙂

Toto je teda mojich 15 dôvodov, ktoré som si spísala počas poslednej dovolenky na Balatone. Tie Tvoje môžu byť úplne iné. Stačí ich len objaviť. A nemusíš sa naozaj ničoho báť.

A ako bonus, pripájam ešte niekoľko mojich fotiek. Ak Ťa nezaujme môj článok, tak možno aspoň moje fotky z tohto tripu áno. 🙂

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *