5 legendárnych lyžiarskych prechodov v Alpách

Poriadne dobrodružstvo na lyžiach, alpské panorámy, fyzický zaberák. Alpy u našich západých susedov ponúkajú naozaj veľa výziev. Inšpiruj sa tými trasami na tvoj alpský zimný projekt! Prejsť ho samozrejme nemusíš na jednu šupu :).

Osamelé výstupy, neopísateľné vrcholové chvíle a nekonečné zjazdy v prašane v hlbokom zimnom horskom svete: lyžiarske prechody sú právom považované za vrcholnú disciplínu skialpinizmu. Aby sme si skrátili čakanie na lyžiarsku sezónu, predstavujeme vám päť legendárnych lyžiarskych túr v Alpách, ktoré pozývajú snívať.


Pri plánovaní majte na pamäti: Pokiaľ ide o lyžiarske prechody, zvyčajne existujú rôzne spôsoby, ako sa dostať zo začiatku do požadovaného koncového bodu. Práve preto uvedené trvania výletov – trvanie, trasa a výstup treba chápať len ako hrubé orientačné hodnoty. Ak si túru naplánujete sami alebo si ju objednáte cez horského vodcu či CK, váš variant sa môže od týchto hodnôt výrazne líšiť.

1. Alpská Haute-Route

Francúzsko / Švajčiarsko

Je to asi najznámejší lyžiarsky prechod v Západných Alpách. Legendárna Haute Route vedie z Chamonix do Zermattu – z Mont Blancu na Matterhorn. Vedie cez drsnú ľadovcovú krajinu, cez niekoľko vysokohorských priesmykov a ponúka zjazdy s nadmorskou výškou viac ako 2 000 metrov. Denné etapy s náročnými stúpaniami až do nadmorskej výšky 1 400 metrov a prechodmi cez ľadovec robia z Haute Route náročnú lyžiarsku túru, ktorá si vyžaduje veľa skúseností. Za odmenu však máte panorámu, ktorá je bezkonkurenčná.

Foto: mauritius images: Zostup na ľadovci Rognons
Základné info

Trvanie: 6 dní
Vzdialenosť: cca 100 km
Celkové stúpanie: cca 6 000 m

2. Skialp okruh Venter

Rakúsko

Lyžiarsky okruh Venter je často označovaný ako Haute Route východných Álp. Nemenej veľkolepo na ňom prejdete za päť dní centrálnu časť Ötztalských Álp a zoberiete si so sebou aj ich najvyššie a najznámejšie vrcholy – od Similaunu (3 599 m) cez Weißkugel (3 738 m) až po Wildspitze (3 768 m). Ako už názov napovedá, túra začína a končí vo Vente v Tirolsku. Rovnako ako Haute Route, aj lyžiarsky okruh Venter je z rovnakých už spomínaných dôvodov mimoriadne náročným vysokohorským skialpinistickým prechodom, ktorý by mali robiť len skúsení a zdatní skialpinisti.

Foto: Christophstoeckl: Posledným vrcholom lyžiarskeho prechodu je Wildspitze (3 768 m)
Základné info

Trvanie: 5 dní
Vzdialenosť: cca 70 km
Celkové stúpanie: cca 6 000 m

3. Transalp

Nemecko / Rakúsko / Taliansko

V lete sa prechod Álp stal populárnou – na niektorých trasách, ako napríklad E5, dokonca preľudnenou – aktivitou. Na druhej strane v zime sa Transalp stáva dobrodružným a často osamelým miestom. Existuje veľa spôsobov, ako prejsť Alpy zo severu na juh. Vo všeobecnosti je prechodu cez Alpy v zime veľkou výzvou a hľadanie zmysluplnej trasy tiež, exaktná trasa zimného transalpu totiž zatiaľ nie je zadefinovaná.

Dva obľúbené varianty Transalpu vedú napríklad z Garmischu do Merana a z Brunecku do Kufsteinu. Obe majú spoločné, často osamelé výstupy a fantastické zjazdy. Bez ohľadu na to, ktorú trasu verziu si vyberiete, musíte mať dobrú základnú úroveň kondície na výstupy aspoň 1000 výškových metrov za deň a veľa skúseností.

Foto: mauritius images: Hlavný alpský hrebeň – tu so Stubaiskými Alpami – prechádza zo severu na juh
Základné info

Trvanie: 5 – 6 dní
Vzdialenosť: cca 100 km
Celkové stúpanie: cca 4 300 m

4. Sellrain Express

Rakúsko

Sellrain v Tirolsku je rajom pre lyžiarskych turistov alias skialpinistov. A pohorie Sellrainer so svojimi chatami je ideálne aj na skialp prechody. Často používaný variant vedie z Kühtai do Axams. Cestou pozbierate tie najkrajšie 3000covky ako napríklad Schöntalspitze (3002 m), Seeblaskogel (3235 m) alebo Grießkogel (3287 m) a ich fantastické zjazdovky. Sellrain Express, rozdelený do siedmich dní, je stále fyzická výzva, ale nie taká namáhavá ako tri vyššie uvedené prechody.

Foto: Stephan Baur: V pohorí Sellrainer sú stále tiché zákutia
Základné info

Trvanie: 6-7 dní
Vzdialenosť: cca 70 km
Celkové stúpanie: cca 5 500 m

5. Nockberge-Trail

Rakúsko

Po toľkých superlatívoch a skialp prechodoch pre pokročilých by sme to chceli zakončiť pokojnejšou túrou. Na Nockberge Trail si za štyri dni užijete korutánske Nockberge. Vzhľadom na miernu technickú náročnosť a vybavenosť – vždy sa vyspíte v „civilizácii“ v komfortnom ubytovaní (na požiadanie aj vo wellness rezortoch) a v prípade potreby je k dispozícii aj odvoz batožiny – je trasa ideálnym úvodom do sveta skialp prechodov. Cez deň ste totiž stále často na dosť osamelých trasách.

Foto: Tine Steinthaler: nádherný a na želanie pohodlný lyžiarsky prechod
Základné info

Trvanie: 4 dni
Vzdialenosť: cca 65 km
Celkové stúpanie: cca 3 500 m

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *