Skialp Liptov

5 najkrajších skialp trás na Liptove

Tento blog pre #hikemates napísala šikovná nová bloggerka Katarína Naništová.

Skialp, resp. skitouring sa v posledných rokoch teší stále väčšej a väčšej obľube. V nemalej miere tomu pomohla aj prebiehajúca pandémie, ktorá v minulých sezónach odstavila lyžiarske strediská. Mnoho ľudí tak vymenilo zjazdové lyže za skialpové a lyžiarov stúpajúcich ho kopca dnes už môžete vidieť takmer všade. Preto sme sa rozhodli priniesť vám 5 tipov na najkrajšie skialpinistické trasy v jednom z najobľúbenejších regiónov Slovenska.

Skialp na Babky

Babky sú pomerne nízky kopec v úvode hrebeňa Západných Tatier, ktorý vás však potrápi takmer neustálym stúpaním od parkoviska až na vrchol. Do výšky 1566 m. n. m. sa však dostanete za menej ako dve hodiny. Začiatok trasy sa nachádza kúsok za dedinou Bobrovec, neďaleko Liptovského Mikuláša. Auto pohodlne zaparkujete na priestrannom parkovisku, ktoré je v zime väčšinou vždy plné.

Výstup je pomerne jednoduchý, hlavne v jeho prvej polovici, ktorý vedie po väčšinou dobre prešlapanej  lesnej zvážnici. V druhej polovici nastupujete na strmú cestu pomedzi stromy až do malého nezarasteného sedielka, odkiaľ vedie záverečný výstup, v ktorom je potrebné traverzovať. Hore vás však čakajú nádherné výhľady na celú Liptovskú kotlinu. Pri dobrom počasí je možné vidieť až na Kráľovú Hoľu či skokanský mostík na Štrbskom plese. Nezabudnite si vziať vhodné oblečenie, nakoľko hore často fúka silný a v zime dosť nepríjemný vietor.

Zjazd si užite najmä v prvej polovici, kedy si v prípadne dobrých snehových podmienok vychutnáte niekoľko oblúkov po zasneženej stráni. Nižšie pod sedielkom však začínate vstupovať do lesa, ktorý vás lyžiarsky preverí. Až dole potom pokračujete po spomínanej zvážnici, ktorá už ale nie je lyžiarsky až tak zaujímavá. Túru je možné spojiť v návštevou Chaty pod Náružím.

Skialp do Smutného sedla

Za Mekku slovenského skialpinizmu sa často právom označujú Západné Tatry, ktoré ponúkajú mnoho alternatív – od jednoduchých poldenných túr po niekoľkohodinové technicky náročné výstupy aj zjazdy. Práve Smutné sedlo môžeme považovať za zlatú strednú cestu. Je skvelou voľbou pre tých, ktorý sa ešte necítia na ťažké zjazdy, no majú už čo-to za sebou.

Rozcvička sa nesie v podobe približne hodinového výstupu na Žiarsku chatu, ktorá sa dlhodobo pýši titulom najnavštevovanejšej chaty v Západných Tatrách. Tu začínate mierne stúpať popri tyčovom značení, cestou skoro totožnou s trasou letného chodníka. Čoskoro však z cesty odbočujete vľavo a pomedzi kosodrevinu začnete stúpať na miesto zvané Terasy. Odrazu sa pred vami zjavujú vysoké skalnaté bralá, divoká príroda a samotné Smutné sedlo. Zvyčajne už z Terás vidíte prešliapaný chodník až hore ho sedla. Neďaleko môžete natrafiť na meteo staničku. V záverečnom úseku traverzujete až hore do sedla. Odmenou vám budú výhľady na Liptov a Oravu.

Zjazd je viac-menej nenáročný, nakoľko nie je ani strmý a ani úzky. V prípade čerstvého snehu je Smutné sedlo prvotriednou lyžovačkou. Pod Terasami síce vstupujete medzi stromy a lyžujete cez pásmo kosodreviny až ku chate, no stále ide o  pomerne prijateľný terén. Len opakujem, že ide o túru pre stredne skúsených lyžiarov. Od Žiarskej chaty sa už len zveziete na parkovisko v ústí Žiarskej doliny, niekoľko kilometrov nad obcou Žiar.

Skialp na Hrubú kopu

Hrubá kopa je jeden vrcholov hlavného hrebeňa Západných Tatier, ktorý ponúka najkrajšie výhľady na Západné a Vysoké Tatry. Napriek tomu, že ide o pomerne dlhú túru, ide o technicky menej náročný výstup vhodný pre stredne skúsených lyžiarov.

Keby ste sa rozhodli pre túru na Hrubú kopu, až po Terasy by ste vystupovali rovnakou cestou ako do Smutného sedla. Tu sa však z tejto cesty odpájate a bočíte mierne vľavo na vyššie spomínanú meteo staničku. Odtiaľto smerujete do Lúčneho sedla, do ktorého sa dostanete niekoľkými traverzami. Zo sedla je to záverečných 20 minút na vrchol Hrubej Kopy. Je možné, že v tomto úseku budete potrebovať mačky, pretože je často potrebné tento výstup na pešo s lyžami na batohu.

Cestou dole môžete zvoliť jednu z dvoch alternatív. Prvou je jednoduchšia lyžovačka smerom späť do Lúčneho sedla, druhou je o niečo užší žľab medzi Tromi Kopami. Voľba je len na vás, vašich skúsenostiach a ostávajúcich silách. Obe možnosti končia dole na Žiarskej chate a napokon v ústí Žiarskej doliny.

Pohľad na hrebeň Baranca z vrchu Plačlivô

Račkova dolina a Koliba pod Klinom na skialp

Táto skitouringová túra je vynikajúcou možnosťou pre tých, ktorí sa len zoznamujú v tuleními pásmi,  ale aj pre tých, čo túžia objavovať menej komerčnú stránku slovenských hôr. V porovnaní so Žiarskou dolinou je to takmer neobjavený kút Západných Tatier.

Výstup začínate v údoli pri kempe v Račkovej doline, neďaleko obce Pribylina. Celý výstup je charakteristický miernych stúpaním cez les, v lete značeným žltou farbou. Koliba pod Klinom leží vo výške 1460 m. n. m. a je tak najvyššie položenou kolibou na Slovensku. Od parkoviska sa sem dostanete za dve až tri hodiny. Pre tých, ktorý si trúfajú ísť aj vyššie je tu možnosť výstupu do Račkovho či Bystrého sedla.

Koliba slúži ako núdzové útočisko v prípade pobytu v Západných Tatrách, občerstvenie tu teda nečakajte. Pred prístreškom sa však nachádza drevená lavica so stolom, kde si môžete v prípade pekného počasia posedieť. Určite nazrite aj do vnútra, kde vás čakajú čiernobiele dobové fotografie chaty z čias našich starých rodičov.

Skialp na Chatu Milana Rastislava Štefánika

Táto obľúbená nízkotatranská chata je vhodnou alternatívou aj pre menej skúsených skialpinistov. Výstup začína neďaleko chaty Trangoška, kde určite nájdete miesto na parkovanie. Dostanete sa sem cez dedinku Tále.

V úvode vystupujete mierne strmým chodníkom cez zmiešaný les. Pri odbočke ku Jaskyni  mŕtvych netopierov je však stúpanie o čosi prudšie a v tomto tóne sa nesie až na „Štefáničku“. Chata poskytuje občerstvenie, (v prípade priaznivých pandemických opatrení) aj vnútorné priestory na zohriatie a v prípade záujme aj lôžka prenocovanie, ktorých cena začína na 28€ za noc.

Zjazd je pomerne nenáročný od chaty až dole na parkovisko. Za najproblematickejší úsek by sme mohli považovať užšiu lesnú cestu v závere. Túto túru si môžete predĺžiť aj výstupom na Ďumbier, najvyšší vrch Nízkych Tatier. 

Na záver by sme vám radi pripomenuli, aby ste sa v horách pohybovali s rešpektom, pokorou a úctou. Hlavne v prípade túr vo vysokohorskom teréne sa odporúča lavínová výbava, ktorá vám môže zachrániť život. Rovnako dôležitá môžete byť aj výstroj a výzbroj v podobe teplého oblečenia, cepínu či mačiek. Pred každým výletom si nezabudnite skontrolovať predpoveď počasia a tiež údaje, ktoré poskytuje Horská záchranná služba. Na ich webových stránkach nájdete podrobné informácie o snehových podmienkach, stupni lavínového nebezpečenstva či predpovede na najbližšie dni. No čo je najdôležitejšie, nepreceňujte svoje silynepodceňujte silu prírody.

Tento blog pre vás napísala naša nová bloggerka Katarína Naništová. Pridaj sa aj ty k #hikemates bloggerom a podeľ sa o svoje zážitky, inšpiruj ostatných svojim príbehom! Stačí, ak pošleš email s tvojou predstavou na zuzka@hikemates.com. Tešíme sa na tvoje príbehy.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

One Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *