5 tipov na víkend s najkrajšími výhľadmi v Tatrách

Hľadáš tip na dobrodružný víkend v horách? Pomôžeme ti skombinovať túry s najkrajšími výhľadmi s romantikou na horských chatách. Prinášame 5 tipov na výlety pre milovníkov výhľadov a vysokohorskej turistiky.

Západné Tatry pre náročných hikemates

Turistika v Západných Tatrách je chuťovkou pre skúsenejších hikemates. Pokiaľ hľadáš výzvy a máš už pár kopcov pochodených, odporúčame ti víkend v Západných Tatrách s technicky náročnejšími trasami. Ak plánuješ prechod hrebeňa Západných Tatier, počítaj s celodenným výletom. Ideálnym východiskom na túru k Roháčom alebo k Hrubej kope bude Žiarska chata. Nachádza sa vo výške 1 324 m n.m. a z parkoviska v Žiari k nej vedie asfaltová cestička. Deň pred plánovanou túrou si tak môžeš ušetriť až hodinu z cesty k vytúženým výhľadom.

Samotná túra zo Žiarskej chaty cez Tri kopy až k Baníkovu ti zaberie približne 10 hodín. Môžeš sa tešiť na množstvo exponovaných úsekov s dychvyrážajúcimi výhľadmi. Pri prechode po Troch kopách (ktorých je v skutočnosti asi 7 ?) ti budú na pomoc slúžiť reťaze. Trasa je prechodná z oboch strán, určite preto pri plánovaní počítaj so zdržaním. Hlavne cez víkendy je táto trasa veľmi frekventovaná a medzi turistami veľmi obľúbená. A my sa tomu vôbec nečudujeme. ? Po dlhej túre odporúčame dopriať si zaslúžený oddych pri neďalekej Liptovskej Mare a vychutnať si výhľady na „Liptovské Tatry“ aj zdola. Trasu nájdeš tu.

Horská romantika s východom slnka na Rysoch

Túra na Rysy začína zo Štrbského Plesa a ideálnou obednou zastávkou je Chata pri Popradskom plese alebo vedľajšia Majláthova chata. Cesta na Chatu pod Rysmi ti potrvá približne 3 hodiny, túru však hodnotíme ako náročnejšiu najmä kvôli záverečnému výstupu na samotný vrchol Rysov. Chata pod Rysmi sa nachádza vo výške 2 250 m n. m. a je najvyššie položenou horskou chatou na Slovensku. Je otvorená len v letnej sezóne – od 15. júna do 31. októbra, no už počas októbra môžeš v týchto polohách očakávať prvú snehovú nádielku. Priprav si preto potrebný výstroj. Na tejto vysokohorskej ubytovni ťa čaká nezabudnuteľná atmosféra, ktorú vytvára zohratý tím chatárov.

Chata pod Rysmi je známa aj kadibudkou s najkrajším výhľadom a tešiť sa môžeš aj na klasické chatárske jedlá – parená buchta a dobrá cesnačka, ktoré sú po dlhom dni na nezaplatenie. Výstup na samotný vrch Rysy (2 503 m n. m.) trvá z chaty približne 45 minút. V lete sa určite oplatí privstať si, čakajú ťa naozaj dychberúce výhľady na Tatry. Noc na chate odporúčame booknúť čím skôr, najmä ak sa chystáš cez víkend. Zo skúseností vieme, že letá na Rysoch zvyknú byť naozaj rušné. Spolu s HikeMates členstvom môžeš na chate využiť zľavu až do 50 %.

Trasu nájdeš tu.

Z Belianskych do Vysokých Tatier

Ak sa na “Térynke” už cítiš pomaly ako doma, je na čase zmeniť pohľad na Tatry. ? Ideálny spôsob je vrhnúť sa na to z východnej časti. Východiskom tejto túry môže byť nádherná dedinka Ždiar alebo Tatranská Javorina, v ktorej nájdeš aj známy fotogenický kostolík sv. Anny. Ktorúkoľvek verziu si vyberieš, čakajú ťa úžasné pohľady na úplne “iné” Tatry. Kopské sedlo je hraničné miesto, ktoré predeľuje Vysoké a Belianske Tatry.

Z Kopského sedla môžeš pokračovať nižšie k Veľkému Bielemu plesu, a noc môžeš napokon stráviť aj na obľúbenej Brnčalovej chate pri Zelenom plese.

Chata pri Zelenom plese, prezývaná Brnčalka, je v lete veľmi obľúbenou a populárnou destináciou, odporúčame preto rezervovať si nocľah v čo najväčšom časovom predstihu. Na chate sa zároveň môžeš rozhodnúť, či budeš pokračovať v túre na Jahňací štít, cez Svišťovku na Skalnaté Pleso alebo sa vyberieš na autobusovú zastávku Biela voda.

Trasu nájdeš tu.

Noc na Brnčalke a výstup na Jahňací štít

Brnčalka alebo oficiálne Chata pri Zelenom plese je jednou z najľahšie dostupných horských chát vo Vysokých Tatrách. Je vďačným východiskovým bodom na turistiku v Tatrách a vďaka HikeMates členstvu si aj na tejto chate užívame noci za polovičku. 🙂 V zime je obľúbená medzi skialpinistami a v lete sa k nej dostane takmer každý. Pokročilý, alebo začiatočník, čaro tohto miesta ťa prekvapí aj po stý raz. K chate sa môžeš vybrať nenáročnou trasou z autobusovej zastávky Biela voda alebo aj z Tatranských Matliarov. Cesty však vedú aj z opačných strán, ako sme si spomenuli vyššie, dostaneš sa sem aj po Tatranskej magistrále z Kopského sedla alebo z Veľkej Svištovky.

Pri príprave na výstup na Jahňací štít sa sústreď hlavne na potrebný výstroj. Aj v letných Tatrách ťa počas turistiky môžu nemilo prekvapiť snehové polia, preto pred výletom skontroluj situáciu a pribaľ si pre potrebu aj nešmyky alebo turistické mačky. Jahňací štít je však jedným z najľahšie dostupných štítov, ktorý zdolajú aj menej skúsení turisti. Ak plánuješ túru pred západom slnka, určite si do batohu pribaľ čelovku a na zostup odporúčame turistické paličky. V neposlednom rade si skontroluj pamäť v tvojom foťáku, čaká ťa veľa záberov. Trasu nájdeš tu.

Z Térynky na Zbojníčku – prechod Priečnym sedlom

Technicky najnáročnejší sprístupnený turistický prechod vo Vysokých Tatrách je ideálne rozdeliť na 2 dni. Téryho chata je najvyššie položenou celoročne otvorenou chatou na Slovensku, s terasou vo výške 2 015 m n. m. Odporúčame ti prespať na chate a užiť si tak pravú horskú atmosféru pred náročným výstupom po Priečnom sedle až ku Zbojníckej chate (1 960 m n. m.). Výstup pomocou reťazí cez Priečne sedlo si naplánuj ešte pred zimnou uzáverou, ktorá začína 1. novembra. Nepriaznivé počasie dokáže túto náročnú a dlhú túru prekaziť.

Na oboch horských chatách máš s členstvom od Hikemates 50 %-nú zľavu. Nocľah ti však odporúčame zabezpečiť vopred. Pri Téryho chate si vychutnáš pohľady na priezračné Spišské plesá a vydáš sa z hrebeňa dole smerom na Zbojnícku chatu. Počas túry sa dá občerstviť aj na Zamkovského alebo Rainerovej chate, ktoré sú po ceste. Trasu nájdeš tu.

TIP: Túto túru sme len nedávno absolvovali spolu so skupinou členov HikeMates. Pridaj sa k nám aj ty, staň sa členom a využívaj aj ďalšie výhody členstva.

Viac tipov na túry nájdeš aj na mojom účte na IG @jesikazakova

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *