5 túr k pamiatkam 2. svetovej vojny a Slovenského národného povstania

8. mája si pripomíname koniec druhej svetovej vojny, najhoršieho konfliktu v dejinách ľudstva a definitívnej porážky nacistického Nemecka. Aj naše hory sú posiate pripomienkami, pietnymi miestami, pamätníkmi bojov, hrdinov, odvážnych akcií, ale aj hrobmi desiatok a stoviek tých, ktorí v boji za slobodu padli. Vybrali sme 5 túr, ktoré ťa na takéto zaujímavé miesta privedú a môžeš si ich už počas tohto, predĺženého, víkendu prejsť aj s deťmi. Okrem turistiky a výletu do prírody si tak môžeš čosi zopakovať aj z našej histórie.



Na Slemä z Liptovského Jána (Nízke Tatry)

Slemä cestou z Ohnišťa. Foto (c) LD/Hikemates

Slemä (1.514 m.n.m.) je vrchol v severnej časti Nízkych Tatier, ktorý v skalnatom masíve susedí s prekrásnym Ohnišťom. Túry lesmi v tejto časti Nízkych Tatier, patria k tým najkrajším. Trasa z Liptovského Jána ťa povedie najprv Jánskou dolinou. Prvú zastávku si môžeš urobiť v Stanišovskej jaskyni. Úzkou Stanišovskou dolinou sa dostaneš do sedla a na Brtkovicu, kde si môžeš pozrieť partizánsku zemľanku z druhej svetovej vojny. Na zelenej turistickej značke začína prudšie stúpanie na vrchol kopca Slemä. Neďaleko trasy, len pár metrov na označenej odbočke, nájdeš pripomienku ťažkých vojnových dní. Aj dnes, po 75 rokoch, sú ešte jasne viditeľné trosky sovietskeho vojenského lietadla, ktoré narazilo do kopca v októbri 1944. Pri havárii všetkých 19 slovenských a sovietskych vojakov na palube zahynulo.

Trosky lietadla z 2. sv. vojny na Slemä. Foto (c) LD/Hikemates

Túra aj s návratom trvá asi 6 a pol hodiny. Ak si ju chceš predĺžiť cez susedné Ohnište musíš počítať s viac ako 10 hodinami.

Zo Štôly na Sliezsky dom (Vysoké Tatry)

Nad Sliezskym domom. Foto (c) LD/Hikemates

Podtatranská obec Štôla nepatrí k tým známym turistickým destináciám pod Vysokými Tatrami. Ak do nej zavítaš zistíš ale, že je tu vojenský cintorín obetí bojov v podtatranskej oblasti počas druhej svetovej vojny. Na cintoríne je takmer 300 hrobov vojaci ale aj civilisti, väčšina z nich zomrela v nemocnici v neďalekých Vyšných Hágoch.
V Štôle začína aj zelená turistická značka, ktorá ťa cez Novú Polianku a Tatranskú Polianku privedie až na Sliezsky dom. V prvej časti prechádza značka 5. stupňom ochrany Národnou prírodnou rezerváciou Mraznica so vzácnymi podtatranskými rašeliniskami. Za Tatranskou Poliankou začína stúpať vedie lesmi a viackrát po mostoch križuje Velický potok. Nad pásmom lesa sa vynorí náš najvyšší vrch Gerlachovský štít a pod ním cieľ – Sliezsky dom.
Ak vyrazíš zo Štôly túra ti, aj s návratom, potrvá viac ako 7 hodín a cestou nahor prekonáš prevýšenie viac ako 1000 metrov.


Prečítaj si aj náš článok o najvyhľadávanejších trasách na Hikemates.


Partizánska nemocnica zo Zverovky (Západné Tatry)

Partizánska nemocnica pod Salatínom. Foto (c) LD/Hikemates

V Západných Tatrách, hlboko v lesoch nad Zverovkou a pod svahmi Salatína sa ukrýva partizánska nemocnica. Túto nenáročnú túru zo Zverovky zvládnu aj deti. Príbeh nemocnice je naozaj pohnutý a je v ňom ukrytých viacero výnimočných činov. V zime 1944/45 tu v zrube žilo 14 zranených partizánov, dve sestry a lekár. Nemali takmer žiadne jedlo ani lieky. Každý obyvateľ, podľa informačnej tabule na mieste, mal na deň 10 hráškov a 100 gramov konského mäsa. V krutej zime sa partizáni rozhodli požiadať o pomoc z Poľska, kam vyslali mladého medika. Dva dni záchranári z oslobodeného Zakopaného prekonávali masy snehu, aby sa dostali k zraneným partizánom. Všetkých sa ich podarilo zachrániť.

Informačná tabuľa o záchrannej akcii poľských záchranárov. Foto (c) LD/Hikemates

Túra vedie hustými tmavými lesmi. Aj s návratom trvá necelé dve hodiny. Zrub je otvorený a je v ňom malé imrovizované múzeum.

Partizánska jaskyňa prechod z Považskej Teplej (Strážovské vrchy)

Nad Považskou Bystricou v masíve Veľkého Manína, neďaleko Skalného okna je verejne prístupná Partizánska jaskyňa. Má aj názov Hrubá diera a nie je veľká, má asi dve desiatky metrov. Partizáni sa v nej ukrývali počas Slovenského národného povstania a vtedy získala aj svoje meno.
Nájdeš ju na žltej turistickej značke z Manínskej tiesňavy do Považskej Bystrice. Ide o nenáročný prechod, ktorý by si mal zvládnuť za 4 a pol hodiny. Tento výlet zvládnu aj deti.


Prečítaj si náš článok ako sa správať pri stretnutí s medveďom.


Jankov vŕšok z Uhrovca (Strážovské vrchy)

Jankov vŕšok (533 m.n.m.) je známym cieľom turistov z okolia. Vypína sa nad obcou Uhrovec, rodiskom dvoch slovenských dejateľov Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka, ktorí sa zhodou okolností narodili v tom istom dome. Vychádzka na Jankov vŕšok z obce trvá len niekoľko desiatok minút. Okrem prírodnej rezervácie tu nájdete aj mohylu venovanú partizánskemu odboju v SNP. V bunkroch sa tu totiž ukrývali partizáni. Nacistické vojská sedem zranených partizánov v jednom z bunkrov v decembri 1944 upálili.
Ak máš chuť na väčšiu túru odporúčame ti okruh cez vrch Rokoš, ktorý ponúka pekné výhľady.

Lúka na Rokoši. Foto (c) LD/Hikemates

Ak si na takmer 7 hodinovú túru netrúfaš odboč z červenej značky na modrú alebo zelenú a urob si zastávku na krásnej zrúcanine Uhrovského hradu.

Uhrovský hrad. Foto (c) LD/Hikemates

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *