7 túr a výletov, ktoré môžeš absolvovať počas vianočných sviatkov

Vianočné sviatky a s nimi spojené voľno sú ideálnym časom na zimné túry a výlety pre každého turistu. Síce sa tento rok začínajú orkánom vo Vysokých a Nízkych Tatrách a víchricou v iných pohoriach a ani snehu nie je toľko koľko by sme si priali, no aj tak nás počasie skôr, či neskôr, do hôr pustí. Ako malý darček sme preto vybrali sedem vianočných túr. Sú rozložené po celom území Slovenska, aby si si našiel tú, ktorá je k tebe najbližšie. Z Hikemates Ti prajeme pokojné vianočné sviatky doma za štedrovečerným stolom, alebo na turistických chodníkoch.

1. Záruby, najvyšší vrch Malých Karpát

Záruby majú síce len 768 m.n.m., no aj tak túra na ne môže byť zaujímavou zimnou vychádzkou, ktorú si môžeš spestriť aj pohľadom na Smolenický zámok. Celá túra potrvá necelé 4 hodiny a môžeš sa na ňu vybrať aj s deťmi, keďže nie je veľmi náročná. Vzhľadom na počasie v nasledujúcich dňoch sneh na Zárubách neočakávame.

https://www.hikemates.com/hike/zaruby-zo-smolenic-vlakova-stanica-a-spat

2. Kojšovská hoľa

Kojšovská hoľa vo Volovských vrchoch je známym cieľom turistických výletov. Túra zo Zlatej Idky potrvá len tri a pol hodiny oboma smermi. Z nadmorskej výšky 1.246 m.n.m. sa ti naskytne pri dobrom počasí aj krásny výhľad. Ako ukazuje dnešný záber z meteorologickej kamery SHMÚ snehu nie je ani na Kojšovke. Trasu nájdeš tu >>>>>

Kojšovská hoľa na Štedrý deň 2019. Foto: SHMÚ

3. Ďumbier

Aké by to boli Vianoce pre turistov stredoslovenského regiónu bez výstupu na Ďumbier. Trasa z Trangošky cez Chatu M.R. Štefánika je priechodná celoročne bez ohľadu na to, koľko snehu je v Nízkych Tatrách. V zime sa na vrchol dostaneš od chaty priamo, po tyčovom značení. Prevýšenie je viac ako 1000 metrov, preto je túra vhodná pre skúsenejších turistov a nevyhnutná je zimná výstroj – aspoň turistické mačky a palice. V Nízkych Tatrách už nasnežilo, preto si na vrchole dávaj pozor kam stúpaš a najmä na preveje. Pred pár dňami sa jeden odlomil s turistom, ktorý padol niekoľko sto metrov.

https://www.hikemates.com/hike/dumbier-z-trangosky-a-spat

4. Chleb

Malofatranský Chleb (1.647 m.n.m.) je dostupný celoročne. Nielen ako cieľ turistických výprav z Vrátnej doliny alebo z opačnej strany zo Šútova a Turian. Navyše sa tu pred nečasom môžeš aj v zime skryť na Chate pod Chlebom. Výlet je vhodný aj pre neturistov, keďže pod Chleb do Snilovského sedla premáva lanovka z Vrátnej. Pozor aj na hrebeni Malej Fatry už je súvislá snehová pokrývka, ako to ukazuje aj aktuálna fotografia z Chaty pod Chlebom. Trasu výstupu na Chleb z Vrátnej nájdeš tu >>>>>

Chata pod Chlebom, 24.12.2019. Foto: Chata pod Chlebom

5. Sninský kameň

Štvorhodinová túra na Sninský kameň zo Zemplínskych Hámrov môže byť krásnym spestrením Vianoc. Nielenže za dobrého počasia ponúka krásne výhľady, ale potešia aj zákutia skalných brál. Vrchol jedného z nich o pár metrov prekračuje tisícku (1.006 m.n.m.) a dostaneš sa naň po rebríkoch takže opatrne, aj keď snehová pokrývka pravdepodobne ešte v týchto dňoch nebude výrazná.

https://www.hikemates.com/hike/sninsky-kamen-okruh-zo-zemplinskych-hamrov

6. Na najvyšší vrch Slovenského raja

Vedel si, že najvyšší vrch Slovenského raja sa nachádza takmer na jeho hranici s Nízkymi Tatrami? Dvojvrchol Ondrejisko-Borovniak dosahuje výšku 1.272 m.n.m. a vypína sa nad sedlom Besník, neďaleko Telgártu, a Dobšinskou ľadovou jaskyňou. Jaskyňa je síce v zime uzatvorená, no práve z týchto dvoch mieste je vrchol po nenáročnej túre najlepšie prístupný. Za dobrého počasia ťa čaká nielen pohľad na majestátnu Kráľovu hoľu, ale ak budeš mať šťastie, aj krásny výhľad na zasnežené vrcholy Vysokých Tatier.

https://www.hikemates.com/hike/ondrejisko-borovniak-okruh-z-dobsinskej-ladovej-jaskyne

7. Za výhľadom na stredné Považie

Ako je zrejmé z aktuálnych záberov z chaty pod Inovcom, sneh zatiaľ nevybielil turistické trasy na Inovec, najvyšší vrch pohoria Považský Inovec. S výškou o 42 metrov presahujúcou tisícku, pri dobrom počasí z rozhľadne na vrchole uvidíš celé vianočné Považie. Túra je nenáročná, zvládnu ju aj deti, výstup zo Selca trvá približne dve hodiny. Trasu nájdeš na tomto linku >>>>>

Inovec 24.12.2019 ráno, bez snehu. Foto: Inovecká chata, 790 m.n.m.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *