8 chát v alpskom regióne, ktoré musíš vidieť!

Najvyššia poloha, najrustikálnejšia atmosféra, najzvláštnejšia architektúra – týchto 8 chát v alpskom regióne je svojim spôsobom jedinečných. Návšteva sa určite oplatí, už si o nich počul/a?

1. Najmodernejšia: Chata Monte Rosa, 2 883 m

Walliské Alpy
zdroj: Mauritius images: Chata Monte Rosa (Zermatt) s ľadovcom Gorner a Matterhornom v pozadí

Chata, ktorá sa nachádza vo Walliských Alpách, je výnimočná hneď v niekoľkých smeroch. Na jednej strane sa k nej dá dostať len cez ľadovec Gorner – treba odvahu, nezvládnu ho turisti, ktorí nemajú skúsenosti s mačkami, lepšie ho však zvládnu s horským vodcom. Na druhej strane svojim vzhľadom rozhodne patrí k tým najmodernejším chatám, ktoré môžeme v Alpách nájsť. Futuristický „skalný krištáľ“ sa od roku 2009 týči do neba asi 100 m nad starou chatou Monte Rosa a navrhli ho – vrátane inovatívneho energetického konceptu – študenti z ETH Zurich. Nerušený výhľad na Matterhorn tiež nie je práve bežný.

Otvorená opäť od 18. marca 2022

2. Najvyššie položená: Chata Margherita, 4 554 m

Walliské Alpy
zdroj: Margherita Hütte | Monte Rosa (alpinewelten.com)

Cesta na najvyššie položenú horskú chatu v Európe si vyžaduje veľa aj od ambicióznych horolezcov: treba zdolať takmer 1400 výškových metrov – v pomerne riedkom vzduchu. Hore na vrchole Signalkuppe vo výške 4 554 m je – bez srandy – Pizza Margherita! Dokonca vynikajúca. Rekordná chata s moderným vybavením je pomenovaná po talianskej kráľovnej Margherite Savojskej, rovnako ako obľúbené neapolské jedlo.

Otvorená opäť od 11. júna 2022

3. Legenda: Hörnlihütte, 3 260 m

Walliské Alpy
zdroj: A visit to the Hörnlihütte | Zermatt Bergbahnen (matterhornparadise.ch)

Vďaka svojej polohe na úpätí hrebeňa Hörnli je chata s viac ako 150-ročnou tradíciou považovaná za chatu Matterhorn par excellence. Nielen prví horolezci Matterhornu dosiahli vrchol cez Hörnligrat v roku 1865 – predtým viac ako polovica z nich zahynula pri dramatickom zostupe. Väčšina turistov túto cestu skúša dodnes. Chata, ktorá bola v roku 2015 zásadne zrekonštruovaná, je vo veľmi prísnom režime: o 3:30 je budíček – ako prví môžu vyraziť horskí vodcovia Zermattu a ich hostia, potom ostatní švajčiarski horskí vodcovia, zahraniční horskí vodcovia a až potom turisti bez horského vodcu.

Otvorená opäť od júla 2022

4. Terasa s výhľadom: Chata Tegernseer, 1 650 m

Bavorské alpské predhorie
zdroj: Tegernseer Hütte Bayern - Touren, Wetter, Zimmer - Bergwelten

Extrémne exponovaná chata Tegernseer je prístupná všetkým turistom. V Bavorsku asi nie je iná chata, odkiaľ by ste tak ďaleko dovideli a s krajšou horskou panorámou. Z terasy dovidíte na hlavný alpský hrebeň, Karwendel a Zugspitze, na západnú stranu úpätia Álp a jazero Starnberg. V okolí chaty (momentálne prebiehajú rekonštrukčné práce) si na svoje prídu najmä horolezci.

Otvorená opäť od mája 2022

5. Panoráma Dolomitov: Chata Tre Cimme, 2 405 m

Južné Tirolsko / Dolomity
zdroj: Dreizinnenhütte Trentino-Südtirol - Touren, Bergwelten

Chata, prístup ku ktorej je popod jedinečné a nádherné dolomitské Tre Cimme, jednu z ich najvýrazejších dominánt. Vedľa nich sa týčiaci Paternkofel (2 744 m) však tiež prispieva k tomu, že priestranná – ale aj dosť preplnená – chata sa nachádza uprostred neporovnateľnej horskej kulisy. To najlepšie: Na všetky tieto nádherné vrcholy Dolomitov vedú chodníky – aj horskí cyklisti si môžu vybrať z množstva trás okolo chaty.

Otvorená opäť od 26. júna 2022

6. Kamenná stavba: Chata Langkofel, 2 253 m

Južné Tirolsko / Dolomity
zdroj: Langkofelhütte Trentino-Südtirol - Touren - Bergwelten

Toto viac ako 100 rokov staré útočisko na úpätí Sassolungo bolo postavené v rokoch 1903 až 1908 ako kamenná stavba. A to pekné na tom: dodnes sa na jeho vzhľade veľa nezmenilo! O staré priestory sa s láskou starajú, sú čisté a prekypujú komfortom a útulnosťou. Nájdete tu jedlá, v ktorých sa miešajú talianske a tirolské chute. Bez ohľadu na to, odkiaľ ste, každému hosťovi toto pohostinné miesto ulahodí.

Otvorená opäť od začiatku júna 2022

7. Najmenšia: Chata Rojacher, 2 718 m

Salzburg / Goldberg
zdroj: Rojacher Hütte Salzburg - Touren, Wetter, Zimmer - Bergwelten

Tento menší, plne vybavený prístrešok v Alpách nájdete len ťažko! Chata Rojacher sa nachádza priamo pod vrcholom Hoher Sonnenblick (3 106 m) vo Vysokých Taurách. Už viac ako sto rokov vzdoruje prírodným silám – obloženým šindľom. Vo vnútri drevenej chatky je útulné pohodlie. Teplá polievka, občerstvenie a domáce pečivo pochádzajú z malej kuchyne. Matrace pre horolezcov sa nachádzajú pod strechou. Na umývanie je dažďový žľab, ktorý je pred dverami. Výhoda: východ slnka nad údolím Rauris si môžete vychutnať pri umývaní zubov.

Otvorená od konca júna 2022

8. Alpský palác: Chata Berliner, 2 044 m

Tirolsko / Zillertalské Alpy
zdroj: Berliner Hütte Tirol - Touren, Wetter, Zimmer - Bergwelten

Ktorá chata by si zaslúžila miesto v tomto zozname viac ako pamiatkovo chránená chata Berliner so 140-ročnou históriou? Každý kút tohto „horského hradu“ so vstupnou halou a jedálňou s lustrami dýcha duchom priekopníckych čias alpinizmu. V najstaršom prístrešku v Zillertalských Alpách bola kedysi pošta a obuvnícka dielňa, „dámsky salón“ zostal nezmenený už 140 rokov. Nádherná budova na Berliner Höhenweg opäť otvorila svoje brány v júni. Topka: Lahodný Kaiserschmarrn prestretý na terase s výhľadom na okolitý ľadovcový svet.

Otvorená opäť od začiatku júna 2022

Ktorú navštíviš v ďalšej sezóne? 🙂

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *