8 horských chát v Alpách s úžasnými polohami na ľadovci

Horské chaty majú svoje veľké čaro. No ak sú vsadené do drsného a ťažko dostupného prostredia alpských ľadovcov, je to ako dokonalé splynutie. Tieto ľadovce sa nachádzajú vo výške asi 3000 metrov alebo vyššie a môžu sa pochváliť najpozoruhodnejšou alpskou scenériou: chatami blízko ľadovca. Predstavujeme vám 8 základní vo „večnom“ ľade. V úvodzovkách „navždy“, pretože najnovšia svetová klimatická konferencia v Glasgowe nám opäť dala najavo, ako ohrozené sú alpské ľadovce.

Chata Gnifetti, 3 647 m

Taliansko, Údolie Aosty / Peninské Alpy

Priestranná chata Gnifetti na ľadovci Lys sa nachádza v talianskom masíve Monte Rosa a slúži ako ideálna základňa pre výstup na známe vrcholy ako Dufourspitze (4 634 m) a Parrotspitze (4 432 m). Tí, ktorí tu strávia noc, sa môžu tešiť na luxus polpenzie.

Otváracia doba 2022: marec až máj.

Chata Oberwalder, 2 973 m

Korutánsko / Glockner

Druhá najvyššie položená chata rakúskeho alpského zväzu impozantne tróni na skalnatom hrebeni Großer Burgstall, ktorý vyčnieva z večného ľadu Pasterze a Wasserfallwinkel. Voda v chate pochádza z ľadovca, sanitárny odpad dole do údolia zlieta vrtuľník. Túto vysokú alpskú základňu oceňujú najmä turisti na ľade a lyžiari v skupine Glockner.

Foto: Goldeband, Alpenverein Austria

Otváracia doba 2022: polovica júna až polovica septembra.

Brandenburgský Dom, 3 277 m

Tirolsko / Oetztalské Alpy

Brandenburgský Dom je jednou z najvyššie položených horských chát v Rakúsku a nachádza sa uprostred veľkolepého ľadovcového sveta Ötztalských Álp medzi Gepatsch a Kesselwandferner. Výstup teda nie je možný bez ľadovcového vybavenia – na túry do veľkolepých 3000 m hôr všade naokolo ho aj tak potrebujete.

Foto: Inga Grieger

Otváracia doba 2022: od polovice júna do konca septembra.

Chata Similaun, 3 018 m

Južné Tirolsko / Ötztalské Alpy


Vyzývavo vyzerajúce útočisko na Niederjochferner je veľmi blízko miesta, kde bola nájdená „Ötzi“, známa múmia ľadovca. Lyžiarskym turistom to bude zrejme jedno – tešia sa na pôsobivé túry na ľadovci, ktoré sú odtiaľto možné – napríklad na Hochjoch Hospiz (2 413 m) alebo na Fineilspitze (3 514 m). Hüttenwirt Markus Pirpamer je horský vodca a rád sprevádza svojich hostí. Na osvieženie sa na slnečnej terase podávajú juhotirolské špeciality.

Otváracia doba 2022: od 11. marca do konca apríla. Leto: od 15. júna do konca septembra.

Mníchovský dom, 2 964 m

Bavorsko / pohorie Wetterstein a Miemingerov reťazec

Úctyhodný Mníchovský dom, najvyššie položený prístrešok v nemeckých Alpách, stojí na západnom vrchole Zugspitze – hneď vedľa vrcholovej stanice bavorskej Zugspitzbahn. Neďaleko je aj severný Schneeferner, najväčší ľadovec na nemeckom území – bohužiaľ sa však rýchlo roztápa. Veľké časti ľadovej plochy sú preto v lete zakryté plachtami. Varí sa na drevenom kuchynskom sporáku Wamsler z roku 1946, ktorý je zároveň jediným zdrojom tepla v dome.

Otváracia doba 2022: od polovice mája do konca septembra.

Becherhaus, 3 195 m

Južné Tirolsko / Stubaiské Alpy

Najvyššie položená horská chata v Južnom Tirolsku tróni priamo na vrchole Becher – vyvýšenina na južnom hrebeni Wilder Freiger (3 418 m) – a je obklopená nádhernou ľadovcovou krajinou (Übeltalferner atď.). Jej pamiatkovo chránená kaplnka sa vhodne nazýva „Maria im Schnee“. Všade naokolo je možné absolvovať množstvo lyžiarskych túr na ľadovci, ale buďte opatrní: niektorých hostí odtiaľto museli vyviezť, pretože trpeli výškovou chorobou.

Otváracia doba 2022: koniec júna až polovica septembra.

Cabane de Saleinaz, 2 691 m

Wallis / Skupina Mont Blanc

Cabane de Saleinaz (často nazývaný aj Cabane de Saleina), ktorý bol postavený v roku 1893 a nachádza sa na okraji ľadovca Saleinaz, je ideálnym východiskovým bodom pre vysokohorské túry vo švajčiarskej časti masívu Mont Blanc. Výstup trvá najmenej 4 hodiny, ale stojí za to: Jedlo si môžete vychutnať na terase s nádherným výhľadom na vrcholky pohoria Aiguille d’Argentière.

Foto: Zettel / Schulthess

Otváracia doba 2022: Nepretržite od júna do septembra.

Chata Konkordia, 2 850 m

Valais / Bernské Alpy

Útočisko švajčiarskeho alpského klubu SAC sa nachádza vo švajčiarskom kantóne Valais, centrálne nad námestím Konkordiaplatz, odkiaľ pochádza ľadovec Aletsch. S rozlohou okolo 80 kilometrov štvorcových a dĺžkou takmer 23 kilometrov je to skutočný gigant a najväčší ľadovec v Alpách! Bohužiaľ, jeho pokles je dramatický. Hoci je výstup dlhý a náročný, Chata Konkordia s viac ako 150 lôžkami patrí k najobľúbenejším vo Švajčiarskom alpskom klube. Niet sa čomu čudovať – kto by sa nechcel zobudiť uprostred ľadového mora pokrytého ľadovcami.

Foto: El.Sarmiento

Otváracia doba 2022: Od polovice marca.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *