8 najkrajších výhľadov, zbieraj vrcholy s Hikemates

Tento týždeň sme oprášili našu zbierku najkrajších výhľadov. Opatrenia sa už uvoľnili a tak konečne môžeš na turistiku aj mimo svojho okresu. Naša zbierka najkrajších výhľadov zahŕňa populárne, ale aj menej navštevované, náročné aj menej náročné vrcholy, určite si každý vyberie. Aj vystúpením na tieto kopce sa môžeš zapojiť do našej tohtotýždňovej výzvy, ktorej pravidlá nájdeš tu a môžeš získať Hikemates lekárničku.

Nezabudni sa pred túrou poistiť, alebo s našim členským môžeš získať celoročné poistenie do hôr.

Pripomeňme si ale, že je stále dôležité dodržiavať pravidlá ochrany pred koronavírusom, preto na turistiku choď radšej sám ako v skupinách, od ostatných turistov dodržuj odstup aspoň 2 metre, skús si vybrať trasy, na ktorých nebude veľa ľudí, nos šatku alebo rúško na prekrytie úst a umývaj si poriadne ruky mydlom.

Na Ostrú vo Veľkej Fatre

Pod vrcholom Ostrej. Foto (c) LD/Hikemates

Ostrá so svojou výškou 1.247 m.n.m. patrí k najväčším pýcham turistov z Turca. Nie svojou výškou ale skalnatým vrcholom s mnohými vežami a útvarmi, ktoré potešia oko nejedného turistu. Spolu so svojou oblou sestrou Tlstou (1.373 m.n.m.), ktorá má naopak trávnatý vrchol obklopujú Konský dol, prekrásny skalnatý kaňon. Túra na Ostrú, z ktorejkoľvek strany sa vyberieš, patrí k jedným z najkrajších vo Veľkej Fatre. Či už je to náš odporúčaný okruh, alebo okruh cez Tlstú, vždy sa je na čo pozerať, čím pokochať. A výhľad z vrcholu do Turčianskej kotliny ale aj smerom na východ na hlavný hrebeň Veľkej Fatry je tiež na nezaplatenie. Túra je strednej náročnosti s väčším prevýšením, takže si ju neplánuj na celý deň. Výstup je síce náročný ale mali by ho zvládnuť aj zdatnejšie deti. Ak si na túto túru netrúfneš s deťmi, zober ich aspoň na Blatnický hrad.

Tlstá z Ostrej. Foto (c) LD/Hikemates

Na Vysokú v Malých Karpatoch

Vysoká v Malých Karpatoch je so svojimi 760 m.n.m. len o 8 metrov nižšia, ako najvyšší vrch pohoria, Záruby. Poldňová túra z Kuchyne síce vyzerá podľa svojich parametrov náročnejšie no prevýšenie nie je také, aby ho nezvládli aj mladšie deti. máme to odskúšané 🙂 vyhraďte si na ňu minimálne pol dňa. Náročných turistov výlet nepreverí, no odmení ich krásnym pohľadom na Záhorie aj na hlavný hrebeň Malých Karpát, keďže Vysoká leží trochu bokom. A ak nebudeš mať dosť môžeš si urobiť prechod až do Modry Harmónie, po modrej a červenej turistickej značke cez Zochovu chatu.

Na Sitno v Štiavnických vrchoch

Výhľad zo Sitna. Foto (c) LD/Hikemates

Výstup na povesťami opradený najvyšší kopec Štiavnických vrchov Sitno (1.009 m.n.m.) je skvelou možnosťou na rodinnú výlet. Nízka náročnosť, krásne skalnaté útvary, ale aj drevené schody pri stúpaní to všetko ťa čaká počas výstupu. Vrcholová lúka je tak rozsiahla, že aj keď sa tu dá očakávať väčší počet turistov, nájde si na nej každý svoje miesto. Neďaleko vrcholu, na modrej značke, je aj zrúcanina Sitnianskeho hradu, ktorá ti môže spestriť výlet. Ak sa nechceš vrátiť tou istou trasou môžeš si urobiť niekoľko okruhov späť k Počúvadlianskemu jazeru. Vrchol ti ponúka pohľad na najväčšiu chránenú krajinnú oblasť Slovenska Štiavnické vrchy, ale aj na Banskú Štiavnicu a jej okolie.

Na Predné Solisko vo Vysokých Tatrách

Kráľova hoľa z Predného Soliska. Foto (c) LD/Hikemates

Predné Solisko (2.117 m.n.m.) patrí k najdostupnejším vrcholom vo Vysokých Tatrách. Túra zo Štrbského plesa so stúpaním popri lyžiarskych svahoch je strednej náročnosti s väčším prevýšením, no to neprekračuje 1000 výškových metrov. V čase prevádzky lanovky sa dá na Predné Solisko vystúpiť aj od vrchnej stanice lanovky, prípadne od Chaty po Soliskom. Táto túra môže vzhľadom na svoju polohu znamenať v nasledujúcich dňoch aj zvýšený počet turistov. Chata je vzhľadom na opatrenia zatvorená, takže sa na občerstvenie na nej nespoliehaj. POZOR vo Vysokých Tatrách stále panujú zimné podmienky, takže nezabudni aj na zimnú výstroj.

Na Sivec v pohorí Čierna hora

Sivec (781 m.n.m.) je síce výškou nevýrazný, no zaujímavý kopec v malom pohorí Čierna Hora, ktoré patrí do Slovenského Rudohoria. Týči sa nad údolím Hornádu, presnejšie nad rozsiahlou, kľukatou hladinou vodnej nádrže Ružín. Nami odporučená trasa je stredne náročná, ak sa nechceš vracať tou istou značkou, môžeš sa naspäť vybrať po zelenej a modrej. Ale pozor túra sa ti tak predĺži na celodňový výlet.

Na Veľký Choč v Chočských vrchoch

Veľký Choč z Malého Choča. Vľavo lúka pod Chočom a v pozadí Malá Fatra. Foto (c) LD/Hikemates

Veľký Choč (1.608 m.n.m.) je nielen najvyšším kopcom Chošských vrchov ale aj zo všetkých strán rozpoznateľný, vďaka svojmu ikonickému skalnatému vrcholu. Je častým cieľom turistov a dá sa naň dostať zo štyroch smerov. Ktoroukoľvek trasou pôjdeš uvidíš prekrásne prírodné scenérie, dychberúce výhľady na Malú Fatru, Veľkú Fatru, Západné a Vysoké Tatry ale aj na hrebeň Nízkych Tatier a dovidíš až na Babiu Horu. Najkratšia trasa, na ktorej ale asi stretneš veľa spoluturistov, vedie z Valaskej Dubovej. Najdlhšia zase ide po červenej a modrej značke spod hradu Likava, cez Predný Choč a Zadný Choč. Podľa našich skúseností najmenej ľudí stretneš pravdepodobne v prípade, že sa na Veľký Choč vyberieš z Lúčok. A lúka pod Chočom s drevenicou – útulňou, patrí k najkrajším v našich horách.

Na Vápeč v Strážovských vrchoch

Vápeč (955 m.n.m.) v Strážovských vrchoch len o necelých 45 metrov nedosiahol na „vytúženú“ tisícku. Na prvý pohľad upúta svojim kužeľovitým tvarom, ktorý umožňuje rozhľad do širokého okolia. Vápeč je aj centrom rovnomennej Národnej prírodnej rezervácie, ktorá tu bola vyhlásená v roku 1993. Z turistického hľadiska je vrchol ľahko dostupný a ide o nenáročnú poldňovú túru aj s návratom. Zvládnu ju určite aj deti.

Na Kráľovu hoľu v Nízkych Tatrách

Panoráma neďaleko od vrcholu Kráľovej Hole. Uprostred Vysoké Tatry. Foto (c) LD/Hikemates

Niet asi ospevovanejšej hory/hole, ako 1.946 metrová Kráľova hoľa. Týči sa na východnom konci nízkotatranského hrebeňa a na nej vysielač, ktorý má výšku viac ako 137 metrov, takže najvyšší bod na Kráľovej holi, vrchol vysielača, presahuje 2080 metrov. Poloha Kráľovej hole navyše spôsobuje, že vysielač svojim signálom pokrýva štvrtinu územia Slovenska. Turisticky ide o veľmi vyhľadávaný cieľ, vďaka výhľadom ale aj náročnosti výstupovej trasy. Najľahšia trasa vedie zo Šumiaca, po ceste je aj Horská chata pod Kráľovou hoľou, ktorá je ale v súčasnosti vzhľadom na opatrenia proti šíreniu epidémie koronavírusu uzavretá. Ďalšie dve trasy vedú z Telgártu po červenej a zelenej turistickej značke. Zelená ťa privedie aj na neďalekú Kráľovu skalu, 1690-metrový neďaleký skalnatý vrchol. Na vrchole Kráľovej hole je síce rozsiahla budova no pre turistov je prístupná len jej maličká predsieň, ako núdzové útočisko. Ak si plánuješ dlhšiu túru, hrebeňom po červenej značke cez Orlovú a Bartkovú, sa po niekoľkých hodinách dostaneš na útulňu Andrejcová. Ani tam si ale prespanie, kvôli opatreniam neplánuj. Z útulne za hodinku zbehneš po modrej značke do Pohorelej. POZOR v najvyšších polohách Nízkych Tatier stále môžu panovať zimné podmienky, takže nezabudni na zimnú výstroj.

Vysoké Tatry z Kráľovej Hole. Foto (c) LD/Hikemates

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *