9 trás v okolí Bratislavy, Košíc a Banskej Bystrice, na ktorých neporušíš nariadenia a zostaneš vo svojom meste a okrese

Vládne nariadenie o zákaze vychádzania a zákaze prechodu hranice okresov počas nadchádzajúcich Veľkonočných sviatkov urobili škrt cez plány nejednému turistovi. O to viac, že počasie nás všetkých volá do prírody, kde si nielen oddýchneš, načerpáš energiu a pobudneš na čerstvom a zdravom vzduchu, ale vyvetráš si aj hlavu z udalostí a obmedzení posledných týždňov, ktoré nás nútia sedieť doma. Preto sme sa zamysleli ako turistom uľahčiť nadchádzajúce dni a naprogramovali sme do nášho vyhľadávania trasy podľa okresov. Okrem toho ti prinášame tento výber niekoľkých trás, pretože možnosti na turistiku pri dodržiavaní nariadení sú, najmä v Bratislave a v Košiciach, výrazne obmedzené.

Najprv si ale pripomeňme, že koronavírus na nás môže číhať na každom kroku, preto na turistiku chodievaj radšej sám ako v skupinách, dodržuj odstup aspoň 2 metre, skús si vybrať trasy, na ktorých nebude veľa ľudí, nos šatku alebo rúško na prekrytie úst a umývaj si poriadne ruky mydlom.

Ak nemáš celoročné poistenie na hory a chceš aj zľavy za výhodnú cenu, staň sa členom nášho 1. digitálneho oddielu KST Hikemates.

Bratislava

Koronavírusová turistika. Aj na Devínskej Kobyle, dodržujeme vzdialenosti. (FOTO (c) LD/HIkemates)

Pohyb v rámci hlavného mesta a jeho mestských častí nie je obmedzený. Napriek tomu trás, ktoré zostávajú nie je veľa. Hranica voľného pohybu končí za Račou, za Záhorskou Bystricou, na dunajskej hrádzi pri Čunove. Vynechať tak nateraz musíš aj populárny Pajštún či Dračí hrádok a mnohé ďalšie trasy smerom na Svätý Jur, Pezinok, či Stupavu alebo Lozorno. Ak medzi tvoje obľúbené spôsoby vyžitia nepatrí pobyt na hrádzi, ale radšej si v lese, kde sa navyše ľudia pohybujú rozptýlene, môžeme sa tak obrátiť len k masívu Devínskej Kobyly a časti Malých Karpát. Aj tu odporúčame vynechať Kamzík, či Železnú studničku, ktoré už v posledných týždňoch za slnečného počasia praskali vo švíkoch.

1. Devínska Kobyla

Tradičný cieľ mnohých obyvateľov Bratislavy a jej okolia. Dá sa na ňu vystúpiť z viacerých strán (z Devína, z Dúbravky, z Devínskej novej Vsi), prepletať sa môžeš lesnými cestami po turistických značkách aj mimo nich. S kočíkom sa prejdeš po asfaltovej ceste z Dúbravskej Hlavice k bývalej raketovej základni na vrchole Kobyly. A tam si uvidíš niekdajšie prísne utajené raketové silá a budovy protivzdušnej obrany, ktoré sú otvorené a prístupné. Na Devínskej Kobyle býva síce viac ľudí, no ak sa vyhneš rôznym zhromaždiskám, ako je napríklad táborisko Biele Skaly, ľudia sa v lese roztratia a môžeš si vychutnávať prírodu so zaujímavými výhľadmi.

2. Zbojníčka

Z Rače si môžeš vybehnúť po zelenej značke na Zbojníčku. Ak sa ti zdá náš okruh prikrátky, po červenej sa ľahko vrátiš na Kamzík a odtiaľ ďalej do mesta. No na Kamzíku môže byť v nasledujúcich dňoch poriadne plno.

3. Prechod z Krasnian do Záhorskej Bystrice

Za bežných okolností by sme ti odporučili prechod po modrej značke do Marianky, no prekročil by si tak hranicu okresu. Preto sme vybrali prechod po modrej, žltej a červenej značke, cez Snežienku a Sekýl až do Záhorskej Bystrice. Táto trasa nebude dlhšia ako 4 hodiny a rovnako sa dá prejsť aj z opačnej strany.

Košice

Rovnako komplikované, ako Bratislavčania, to s výletom do hôr budú mať aj Košičania. Ak nechcú prekročiť hranice okresu a držiavať nariadenia, ponúka sa im len niekoľko značených trás nad Kavečanmi a na okraji Volovských vrchov smerom na Jahodnú. Dve z nami vytipovaných ležia na červenej turistickej značke, na trase Cesty hrdinov SNP a všetky majú spoločné východisko v Čermeli. Oveľa jednoduchšie to s výberom trás budú mať obyvatelia okresu Košice – okolie.

1. Chata na Jahodnej

Trasa, ktorá aj s návratom bude trvať takmer 5 a pol hodiny. Na návrat si môžeš vybrať aj inú súbežnú cestu napríklad po zelenej, žltej a modrej značke cez Alpinku.

2. Hradová

Našim druhým tipom na ľahkú túru ja výšľap na Hradovú, ktorý zvládnu aj deti. Na vrchu stál kedysi hrad. Na vrchole sa môžeš popozerať na celé Košice z vyhliadkovej veže. Ale pozor, aby aj tu neboli davy ľudí.

3. Chata na Hrešnej

Nad Kavečanmi stojí turistická chata Hrešná. Okrem trasy ktorú ti odporúčame od nej vedie niekoľko náučných chodníkov, ktoré môžeš využiť na návrat alebo ďalšiu prechádzku.

Banská Bystrica (okres)

Hrebeň Veľkej Chochule. Foto (c) LD/Hikemates

Banskobystrický okres ponúka veľké množstvo možností na turistiku. Či už sú to Nízke Tatry, masív Poľany, Veľká Fatra alebo Kremnické vrchy, v mnohých z nich nájdeš desiatky značených trás, na ktorých určite neporušíš zákaz prechodu do iného okresu. Obyvatelia iných veľkých miest určite Banskobystričanom závidia turistické možnosti. Vybrali sme len tri, kde si myslíme, že nestretneš až tak veľa ľudí. Nepošleme ťa preto ani na Donovaly ale ani na Krížnu, kde sa tiež dá očakávať väčšia frekvencia turistov. Ale upozorňujeme, že na hrebeňoch Nízkych Tatier je ešte stále sneh a potrebná zimná výbava.

1. Veľká Chochuľa z Brusna

Náročná, s návratom, takmer 10 hodinová túra preverí aj zdatných turistov. S prevýšením viac ako 1000 metrov. Presne vrcholom prechádza hranica okresov ale aj krajov, tak si daj pozor, aby ťa nevideli policajti 🙂

2. Na Hrb – geografický stred Slovenska

Len 20 kilometrov od Banskej Bystrice, stále však v rovnakom okrese, neďaleko bývalého banského kráľovského mesta Ľubietovej sa nachádza geografický stred Slovenska na kopci Hrb. Spolu so susedným vrcholom Vepor, patrí do masívu Poľany. Ponúka krásne výhľady na Nízke Tatry aj Veľkú Fatru. Ak si chceš cestu skrátiť pokračuj autom po ceste až na rázcestie Včelienec. Odtiaľ túru zvládnu aj deti.

3. Zo Španej Doliny do Banskej Bystrice

Jednou z najkrajších zachovalých baníckych obcí v okrese Banská Bystrica je Špania Dolina. Už jej návšteva stojí za to. Ak si chcete dať ľahšiu či ťažšiu túru pozrite sa na našu trasu. Môžete ju prejsť celú až do Banskej Bystrice, alebo sa po výhľadoch z Panského dielu vrátiť späť do Španej Doliny.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *