Aké jedlo si zbaliť na túru? 5 funkčných a chutných tipov

Ako si vyskladať desiatu na aktívny deň na horách? Zvoľ kombináciu, ktorá zaženie hlad, no zároveň sa po nej nebudeš cítiť ťažko. Spolu so slovenskou značkou funkčných potravín Powerlogy sme pre Teba spísali rady a tipy, aké jedlo si zbaliť do batohu na celodennú túru.

Ako nato

Nepripravený znamená hladný. Ideálne je preto zbaliť si poriadnu dávku energie v čo najľahšej a najmenšej forme. Počas túry nestačí dopĺňať iba kalórie a jednoduché cukry, nezabúdaj ani na vitamíny a minerály, ktoré tvoje telo stráca počas celej túry (v lete hlavne prostredníctvom potenia sa). A samozrejme, nezabudni pri balení desiaty prihliadať na dĺžku svojho výletu a či máš cestou možnosť zastaviť sa aj na chate. 

magazin_hikemates
magazin_hikemates

1. Hlavné jedlo tvojho dňa môže byť “lepeňák” 

Klasika, ktorá nechýba v batohu žiadneho turistu, poriadny obložený chlebík so zeleninou

Hravo zastúpi obed, hlavne keď dobre a rôznorodo zvolíš jeho obsah. Chudá šunka, syr, výživná tvarohová nátierka, či tuniak nezaťažia Tvoje trávenie, no dodajú Ti potrebné soli a energiu na ďalšie šľapanie. Ak máš tú možnosť, siahni po kváskovom celozrnnom, špaldovom, ražnom pečive, najlepšie aj z lokálnej pekárne. Pečivo z bielej pšeničnej múky neposkytuje dostatok živín, zlepuje čreva a zbytočne ich zaťažuje. 

Kupované bagety by sme na leto odporučili vynechať, keďže väčšina z nich obsahuje majonézu, ktorá pri letných teplotách vie byť riziková.

Skvelá alternatíva k obloženému chlebíku pre tých, ktorí si pred výletom radšej dlhšie pospia ako stoja v kuchyni, je napríklad aj krajec chleba, kúsok slaniny či domáca klobáska a cibuľka. V lete perfektne poslúžia aj pareničky alebo korbáčiky, ktoré sú odolné voči vysokej teplote, dodajú dostatok soli, bielkovín a zasýtia tak akurát.

Ak vieš, že na trase máš horskú chatu, odporúčame vziať miesto veľkej desiaty radšej pár eur navyše a dopriať si výživný obed na chate. Pripravované z lokálnych surovín sú špeciality z chát veľmi chutné a dopriať si ich za odmenu za výstup je naozaj dobrý pocit. Pri výbere jedla samozrejme siahni po verzii, ktorá nebude v žalúdku pôsobiť ako kameň, pretože Ťa ešte čaká aj cesta dole. Teplá polievka by mala mať určite prednosť pred síce lákavými, no veľmi ťažkými vyprážanými jedlami.

2. Rýchlovka, keď práve nevládzeš – čokoládová tyčinka

Každý z nás pozná ten pocit, siahnuť si na vlastné dno. A pritom cieľ už vôbec nemusí byť ďaleko! V takej chvíli je perfektné mať po ruke niečo malé a sladké, čo Ti dodá okamžitú energiu, aby si prišiel/ prišla do cieľa.

My v Hikemates máme odskúšanú čokoládu Powerlogy Choco 70%. Ide o čokoládu Bean-to-Bar s lieskovými orechmi a trstinovým cukrom. Bez palmového oleja, či iných umelín. Nielenže dobre chutí, ale aj zachráni v tom najhoršom. Pre outdoorových fajnšmekrov je skvelá ku kávičke navarenej na variči a so svojim spratným maličkým balením sa zmestí aj do malého batohu tých, čo chodia “narýchlo a naľahko”. Výhoda vysokého percenta kakaa v čokoláde je napríklad to, že sa v lete nebude tak rýchlo topiť. 🙂

3. Orechy a sušené ovocie

Tuky, ktoré nájdeš v orechoch bránia kolísaniu hladiny krvného cukru a predchádzajú pocitom hladu. Odďaľujú únavu a dodávajú energiu počas dlhšieho času. Tuk obsahuje v jednom grame dvakrát viac energie než sacharidy a bielkoviny. Sušené ovocie môžeme maškrtiť namiesto sladkostí, veľmi chutné sú ďatle, figy, slivky a najlepší asi mix. Sušené ovocie si zachováva svoje vitamíny, minerály a vlákniny. Množstvo vitamínov klesne oproti čerstvému ovociu zhruba len o 20% a v ponuke nájdeš aj alternatívy bez konzervačných látok.

4. Orieškový krém v praktickom balení akurát do vrecka na túru

V Hikemates sme mali možnosť otestovať novinku od Powerlogy, lieskovoorieškový krém a kešu krém v praktickom vytláčacom balení. Zaujímavý variant s výživným obsahom plným energie. Oba orieškové krémy sú bez umelých prísad. Ceníme si prírodne zloženie, ktoré v Powerlogy doplnili MCT olejom. Ten dodáva stabilnú energiu a zabezpečuje dobrú konzistenciu.

5. Ovocie a zelenina

Jedno jabĺčko alebo banán nikdy nie je naškodu a vždy sa nejak ešte zmestia do ruksaku. Ovocie a zelenina totiž najmä v lete príjemne osviežia. Ak si nestrážiš váhu ruksaku, Tvojej fantázii sa medze nekladú. Hrozno, hrušky alebo uhorky, mrkva, reďkovky, paprika, kaleráb, zeler či paradajka. Praktickejšia je tvrdšia konzistencia, aby sa Ti v batohu nerozpučili a nenarobili riadnu neplechu. Malý tip, hummusová alebo akákoľvek iná nátierka poslúži ako chutný dip na dochutenie zeleninky :).

Prečo je zelenina skvelá desiata? Ponúka nielen jednoduché, ale aj zložité cukry (vlákninu) a veľkú dávku vitamínov a minerálov, ktoré povzbudia organizmus. Je ľahko stráviteľná, okamžite dodáva energiu, nezaťažuje tráviaci trakt, nespôsobuje pocity ťažkosti. Veľmi ľahko sa pripravuje, nezaberie v batohu veľa miesta a je teda praktická!

6. Dehydratovaná strava

Ak vyrážaš na niekoľkodňové túry, kde nebudeš mať možnosť doplniť potraviny, dehydrované jedlo predstavuje skvelé riešenie. Je zbavené prebytočnej tekutiny vďaka čomu je ľahké, skladné a ušetrí tak miesto v batohu. Zároveň má veľmi dobrú trvanlivosť a odolnosť voči teplotám. Sušené mäso alias „jerky“ predstavuje optimálny pomer váhy a výživových benefitov. Okrem sušeného mäsa je k dispozícii celá rada dehydratovanej stravy. Od raňajkových balení s kašami až po večere skoro ako z reštaurácie od rôznych výrobcov. Z vlastnej skúsenosti Ti poradíme vyskúšať jedlo už pred cestou, aby si potom nebol/nebola sklamaný/á zvláštnymi chuťami.

K dehydratovanému jedlu na túre potrebuješ okrem plynovej bomby a variču aj ešus na varenie. Ak si chceš ale užiť varenie niekde v divočine, tie gramy navyše v ruksaku stoja zato.

Nezabúdaj na pitný režim

Okrem dostatku jedla nezabúdaj na dopĺňanie tekutín, pretože hlad býva na horách často iba prezlečený smäd. Pred odchodom skontroluj, či máš na trase zdroj pitnej vody alebo chatu na doplnenie zásob vody. Ak nie, na leto treba počítať minimálne dva litre tekutín na človeka. Aj tu vieš nájsť rýchle zdroje energie, ak si k jednému litru vody pribalíš nejaký sladený nápoj alebo ovocnú šťavu. Skvelo poslúžia aj izotonické drinky alebo rozpustené šumivé tablety s vitamínmi a minerálmi.

Free yoga

Smeti patria do ruksaku. Minimálne tie vlastné. No ak ešte cestou pozbieraš aj odpadky, na ktoré natrafíš, spomeň si na tento plagátik a snáď Ti to vyčaruje úsmev na tvári.

Prajeme Ti super letné výlety a hlavne šťastné návraty!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *