turisticke_palicky_hikemates

Ako si vybrať turistické paličky?

V súčasnosti sa stretneme s obrovským množstvom materiálov, z ktorých sa vyrábajú rôzne varianty a kategórie paličiek na turistiku. Niekto to možno nerieši a vyberie si prvé paličky, ktoré mu prídu pod ruku. Pre niekoho to môže byť trochu oriešok. Preto sme pre Teba pripravili tento blog a poradíme Ti, na aké kritéria prihliadať pri výbere turistických paličiek. Inak povedané, ako si vybrať správne a čo najlepšie paličky na turistiku.

Ktoré paličky odporúčame?

Mnohí čitatelia sa na koniec článku nedostanú, preto náš výber paličiek, ktoré ti odporúčame dávame hne´d na začiatok.

Ak si bežný turista, určite ti postačia hlinikové turistické palice, ideálne 3-dielne s páčkovým systémom, ktoré si vieš pekne pripnúť na batoh. Spoľahlivé a u turistov obľúbené paličky sú od značky Black Diamond, a to najmä model TRAIL TREK s predĺženou rukoväťou z peny. Rovnako dobre poslúži aj lacnejší model TRAIL SPORT 3 s rukoväťou z gumy. Pre tých, ktorí preferujú korok odporúčame model TRAIL CORK s rukoväťou z kombinácie korku a peny.

Pre náročnejších, ktorí na túre obľubujú rýchle tempo a chodia skôr naľahko, sa perfektne hodia karbonové palice Black Diamond DISTANCE CARBON FLZ.

Turistické paličky – aké typy rozlišujeme?

Každý typ je niečím výnimočný a nájde svojho používateľa.

Rozlišujeme:

Pevné paličky

tento typ používajú najmä pravidelní  chodci, ktorý robia  tzv. „nordicwalikig“. Pri týchto paliciach si človek výšku nastaviť nevie, takže treba vybrať palice presne na daný typ postavy. Z daného tiež vyplýva, že sa nedajú poskladať a hodiť do batohu, preto je potrebné s nimi kráčať od začiatku až do konca, čo môže byť pri obťažnejšom vysokohorskom teréne problém. Oproti ostatným typom sú ľahšie, pevnejšie a v konečnom dôsledku majú lepšiu životnosť.

Teleskopické paličky

Aleboinak povedané skladacie paličky. Sú najčastejším a najpraktickejším typom palíc, s ktorými sa človek stretne v každom outdoorovom obchode. Tieto palice delíme na dvojdielne a trojdielne, ktoré sa dajú výborne prispôsobiť na akúkoľvek výšku. Ich výhodou je výborná skladnosť a nastaviteľnosť. Dvojdielne palice sú v zloženom stave o niečo dlhšie ako trojdielne, čo u niekoho môže rozhodnúť z hľadiska zbaliteľnosti na batoh. Obľúbený je napr. model Black Diamond TRAIL, ktorý je trojdielny. Z dvojdielnych palíc sú skvelým univerzálnym kúskom palice Black Diamond EXPEDITION 2 PRO, ktoré sa vďaka širokým tanierikom hodia najmä na zimnú turistiku a takisto je to obľúbený model skialpinistov.

Teleskopické turistické paličky
Skladacie paličky

Sú pre bežného turistu menej známe a najčastejšie ich môžete zahliadnuť u horských bežcov, ale aj turistov. Tento typ je vybavený skladacím lankom, ktoré sa potiahne a jednotlivé kúsky do seba zapadnú. Ich veľkou výhodou je, že ich viete veľmi rýchlo rozložiť a zložiť v porovnaní s teleskopickými palicami, čo je najmä pre bežcov veľmi praktická pomôcka. Takisto majú výbornú zbaliteľnosť a nízku hmotnosť, čo sa odzkadlí aj na vyššej cene. Pozor si treba dať na výber správnej dĺžky, pretože sa nedá nastaviť. Príkladom sú palice Black Diamond ALPINE CARBON Z Z-POLES.

Skladacie turistické paličky
Kombinované paličky

Stretnúť sa môžete aj s kombináciou teleskopickej a skladacej palice. Výhodou oproti skladacím je, že ich dĺžku si dokážete prispôsobiť teleskopickou časťou. Príkladom sú palice Black Diamond DISTANCE CARBON FLZ, ktoré sú svojimi vlastnosťami vhodné pre tých najnáročnejších užívateľov.

Kombinované paličky

Aretačný mechanizmus alebo uzamykanie teleskopických turistických paličiek

Alebo inak povedané uzamykací systém, ktorý slúži nato udržať palicu zafixovanú v danej dĺžke, ako si ju nastavíš.

Na výber máš zo systémov:

  • skrutkovací systém (TwistLock) – zvyčajneje najlacnejší a manipulácia s týmto systémom v zime môže byť o čosi náročnejšia. Vhodný môže byť najmä pri viacdielných paliciach určených na nordic walking, ako je to pri modeli RUTEN PRO od značky Viking. Skrutkovací systém patrí k menej spoľahlívým a časom sa aj pri zafixovaní bude palička pri chôdzi skracovať. Pri vyššej záťaži sa tiež zvykne uvoľňovať.
  • páčkový systém (FlickLock) tento systém je medzi palicami najbežnejší. Je veľmi spoľahlivý, palice držia pevne a ani pri väčšej záťaži sa neuvoľňujú. Systém FlickLock je veľmi málo poruchový a asi najpraktickejší na turistiku počas celého roka. Na MTHIKER shope nájdete veľký výber dvojdielnych aj trojdielnych turistických palíc s týmto systémom.
  • lankový systém (Z-systém) –  je to typ skladacích palíc, kde je použitý systém skladania pomocou lanka. Tento systém je veľmi rýchlo rozložiteľný ale aj zbaliteľný oproti predchádzajúcim typom. Medzi jeho prednosti patrí nižšia hmontnosť, zbaliteľnosť, ale pozor si treba dať na správnu dĺžku, pretože väčšina nie je nastaviteľná ako pri páčkovom systéme. Palice Black Diamond ALPINE CARBON Z Z-POLES oceníte najmä pri dlhých horských priechodoch alebo hrebeňovkách, kedy chcete ušetriť každý gram.

Materiál turistických paličiek

Rozoznávame rôzne druhy materiálov, záleží od hmotnosti a pevnosti, ktorú hľadáš. Treba tu ale počítať s priamou úmerou, teda čím ľahší, tým drahší.

Na výber máš z materiálov:

  • hliník – je najčastejší materiál používaný na výrobu palíc. Veľká výhoda je, že sa dajú zaobstarať v pomerne slušnej kvalite za priateľnú cenu a pre väčšinu užívateľov budú postačovať. Je o niečo ťažší ako karbón, no dnes sa vyrábajú už aj veľmi ľahké konštrukcie s dutým jadrom, ako napr. pri paliciach od značky Leki. Hliníkové paličky ti bez problémov poslúžia na turistiku a kľudne aj skialp.
  • karbón – je už prémiovejší materiál, teda aj cena sa bude šplhať vyššie. Karbón je známy najmä svojou nízkou hmotnosťou. Ďalej je pevnejší, čo zaručí, že do tela ide menej otrasov. Hodia sa pre aktívnejších športovcov, ktorý riešia každý gram. Príkladom sú spomínané ultraľahké modely DISTANCE CARBON a ALPINE CARBON od značky Black Diamond alebo napr. palice Viking CARBO LITE. Karbón je ale svojou pevnosťou znevýhodnený v tom, že sa jednoduhšie láme. Pri nesprávnom použití sa teda neohne tak, ako by sa ohla hliníková palička, rovno sa zlomí.
  • sklolaminát – s týmto typom sa nestretávame až tak často.  Palice z toho materiálu sú výrazne ľahšie ako hliníkové. Oproti predchádzajúcim typom sú mäkšie a používajú sa skôr ako bežkárske palice.

Dĺžka turistických paličiek

Tento aspekt sa pokladá za jeden z najdôležitejších, pretože výrazné vplýva na kvalitu pohybu a vo výraznej miere ovplyvňuje držanie tela, čo človek pocíti pri dlhšej turistike alebo behu. Aby ste nepociťovali problémy s krčnou a hrudnou chrbticou je dôležité vybrať správnu dĺžku najmä pri  pevných paliciach. Prikladám orientačnú tabuľku:

Výška postavy140145150155160165170175180185190195200
Dĺžka palice100100105110110115120120125130135135140

Všeobecné pravidlo hovorí, že dĺžka palíc by mala byť taká, aby rameno zvieralo s predlaktím pravý uhol.

Pri teleskopických paliciach už až tak precízne dĺžku riešiť nemusíme, pretože by sa mali dať nastaviť až do dĺžky 135 – 140 cm, čo bude postačovať väčšine ľudí.  Ďalšie užitočné pravidlo pri dĺžke platí, že keď stúpame do kopca treba palice o pár cm skrátiť a pri zostupe zase predĺžiť. Samozrejme záleží na preferenciách konkrétneho užívateľa.

Materiál rukoväte turistických paličiek

Rukoväť je tiež nezanedbateľná časť palice, ktorá ovplyvňuje komfort užívateľa. Veľkou výhodou je, keď je rukoväť predĺžená aj nižšie, ako napr. pri paliciach Black Diamond TRAIL, čo umožní zmeniť úchop  pri veľmi prudkých stúpaniach, vďaka čomu sa ti palička v ruke nebude šmýkať a nebude ťa chladiť v ruke.

  • Guma sa považuje za najlacnejší materiál, ktorý môže byť použitý. Pri náročných túrach a intenzívnych aktivitách, ked sa človek potí, nemusí byť príjemný na ruku. Preto ho odporúčame skôr pre nenáročných turistov a na jednoduchšie túry. Od značky Black Diamond to je napr. model Trail Sport 3.
  • Korok sa používa veľmi často. Jeho hlavnou výhodou je, že sa príjemne drží, palica sa z ruky nešmýka a v chladnejšom počasí ruku nechladí a je ekologický. Často je používaný aj pri paliciach určených na trailový beh, ale nájdete ho aj pri turistických paliciach Leki Sherpa, Leki Cressida alebo Leki Bernina.
  • Pena je veľmi príjemná na dotyk a tiež palice v ruke držia veľmi dobre. Materiál zároveň výborne saje pot. Oproti korku ide o lacnejší materiál, ktorý je u mnohých turistov najžiadanejší. Okrem už spomínaných palíc môže ísť napr. o model Viking KANGRI.

Stretnúť sa môžeš aj s kombinácia materiálov, ako napr. u turistikcých palíc Black Diamond Trail Cork, ktoré sú v pánskom aj dámskom prevedení na MTHIKER shope. Kombinácia korku a EVA peny môže byť dobrou alternatívou pre mnohých turistov.

Putko na turistických paličkách

Pri výbere palíc si treba všímať aj túto časť. Pri lacnejších paliciach sa môže stať, že sa putko nedá nastaviť. Pri drahších je už tento systém premyslenejší a dá sa presne nastaviť na zápästie. Pri úplne najdrahších paliciach sa dá putko z palice odobrať a následne zacvaknúť podľa potreby. Ďalej by sa putko nemalo zarezávať do kože a výrazne škrtiť prietok krvi v ruke.

Hrot turistických paličiek

Hrot paličky je typicky pri bežných paličkách vyrobený z ocele. V prípade drahších modelov sú použité hroty z kvalitnejšieho materiálu a s dlhšou životnosťou. Používa sa najmä pri pohybe medzi skalami alebo v lese. Dôležité je, aby sa dal hrot v prípade potreby vymeniť. U väčšiny palíc v balení ku koncovému hrotu nájdete aj chrániče hrotov , tzv. „topánočky“, ktoré sa nasadzujú na hrot a používajú sa do mesta na dlažby alebo asfalt.

Tanieriky na turistických paličkách

Ďalšou časťou, nevyhnutnou najmä v zime, sú tanieriky, ktoré sa dajú nasadiť a zabrániť ponoreniu palice napríklad do snehu. Na zimu sú k dispozícii väčšie zimné tanieriky, na turistiku v obdobi bez snehu zase menšie, letné. Tu si opäť na paličkách treba všímať, či majú možnosť vymienania tanierikov a sú teda univerzálne. ALebo majú tanierik fixný bez možnosti vymieňania. Zimné a letné tanieriky na výmenu sú pri leších modeloch súčasťou balenia.

Pohyb v lete so zimnými tanierikmi nie je praktický, keďže veľký tanierik sa zachytáva medzi skaly.

Flexibilná hlavica

Paličky na zimnú turistiku a skialp majú ešte jednu zaujímavosť. Tou je flexibilná hlavica, n aktorej tanierik drží. Je to zväčša guľa, na ktorej sa tanierik flexibilne pohybuje. Vďaka tomu sa vie tanierik prispôsobiť sklonu svahu prípadne snehovej nádielke a manipulácia s paličkami je v tomto teréne jednoduhšia.

Paličky sú súčasťou úspešného výletu

Turistiku v prírodnom prostredí si treba najmä užiť a z vlastnej skúsenosti viem, že zlé nastavovanie a manipulácia s palicami dokáže celkom pekne pokaziť atmosféru na túre, preto je dobré zvážiť všetky vyššie spomenuté postrehy pri výbere, ktoré sa samozrejme ukážu vo výslednej cene. Všetky palice aj doplnky k ním nájdete na MTHIKER shope.

Všetky spomínané značky ponúkajú aj náhradné diely (tanieriky, hroty, chrániče hrotov, …), takže v prípade opotrebovania nie je problém s výmenou jednotlivých častí.

V zime bez turistických paličiek ani na krok 🙂

V zimnom období sú turistické paličky z hľadiska bezpečnosti obzvlášť dôležité a mali by byť súčasťou zimnej výbavy každého turistu. Spolu s turistickými mačkami tvoria základ výbavy, no pozor, to zďaleka nie je všetko. Turistiku v zime netreba podceniť a čo všetko si treba zbaliť, sa dozvieš vo videu o zimnej výbave na YouTube MTHIKER.  Pri náročnejšom exponovanom teréne už však ani paličky nemusia postačovať. Vtedy je potrebné zabezpečiť si cepín. Tým sa povenujeme nabudúce :).

Tento článok vznikol v spolupráci s MTHIKER.sk

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

One Comment

  1. Don Diego de la Vega Reagovať

    Naj palice su Lekki, svetova kvalita a co je zaujimave su z CZ. Druhe su Black Diamond. Akurat ste zabudli dost dolezitu vec a tou je odpruzenie paliciek pod rukovatou, kvaline modely to musia mat, inak budu dost boliet ruky. Naj material na rukovat je samozrejme korok, synteticke su ale trvacnejsie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *