Ako si zaručiť tepelné pohodlie pri zimných aktivitách

Tento článok pre Hikemates magazín napísal Petr Kosek, cestovateľ, lezec a milovník dlhých trekov. Prešiel tri najdlhšie svetové treky – Pacific Crest Trail na západe USA, Continental Divide Trail po Skalnatých vrchoch a Apalačskú cestu. Vďaka prípravám na tieto treky objavil čaro ultraľahkého trekového vybavenia a minimalizmu. O svoje myšlienky, skúsenosti a princípy ultraľahkého poňatia trekingu sa spoločne s partiou nadšencov delí aj na webe www.nalehko.com.

Pri outdoorových aktivitách často venujeme veľkú pozornosť výberu veľmi špecifického vybavenia a oblečenie berieme ako samozrejmosť. Pritom je tou najzákladnejšou časťou nášho vybavenia, ktorá vytvára pocit pohodlia pre fungovanie vonku.

S obľubou hovorím, že nechodím von trpieť, ale užívať si to. To sa mi nemôže podariť, keď sa od prvého kroku vonku cítim nepohodlne. 

Na čo sa pri obliekaní zamerať

Ak sa nechceš zaoberať materiálmi ani sa zamýšľať nad funkciou jednotlivých vrstiev oblečenia, čaká ťa dlhé experimentovanie a zrejme aj dosť nepríjemných situácií. No aj tak môžeš pri obliekaní v zime dodržiavať pár pravidiel, ktoré ťa posunú o kus ďalej:

  • Oblečenie na zimu by malo byť priliehavé, aby sa pod neho nedostával chladný vzduch a aby si si pri pohybe ohriaty vzduch spod oblečenia nevyfukoval.
  • Používaj viac vrstiev oblečenia, nie len jednu extra hrubú. Pri viacerých vrstvách môžeš podľa podmienok a toho, ako sa zahrievaš, jednotlivé vrstvy vyzliekať a zase si ich obliekať. S jednou hrubou vrstvou nezmôžeš nič – keď ti bude horúco, nemôžeš ju zhodiť a zostať v mraze len v tričku, a tak sa budeš potiť. Veľa potiť. A len čo hrubú vrstvu prepotíš, prestane izolovať a bude ti zima. 
  • Nezabúdaj na čiapku a nákrčník – cez holú hlavu v zime strácame najviac tepla, pretože telo nedokáže prúdenie krvi do hlavy obmedziť tak, ako to robí napríklad v rukách a nohách. 
  • Rukavice aj topánky by mali byť skôr voľnejšie a nemali by zvierať. Tesné topánky a rukavice obmedzujú prekrvenie, a tak nedokážeš udržať končatiny v teple. Keď do tesných topánok napcháš hrubú ponožku, naozaj si nepomôžeš. O to viac nohu zvieraš, noha sa horšie prekrvuje a bude ti zima.
  • Keď vyrážaš športovať sám, stačí ti menej oblečenia. Sám si určuješ tempo, dokážeš sa udržiavať v teple, nemusíš zastavovať a zbytočne vychladnúť. Keď vyrážate v skupine, vždy to chce viac oblečenia. Buď na telo, pretože sa budeš menej hýbať a často na niekoho čakať, alebo do batohu na prezlečenie, pretože sa budeš snažiť držať krok s niekým rýchlejším, nadmerne sa potiť a v prepotených vrstvách ti potom bude rýchlo zima.
  • Pri obliekaní okrem teploty zohľadňuj i tzv. „wind chill factor“ – ochladzovací efekt vetra! Ten hovorí, aká bude pocitová teplota, keď pri danej teplote fúka vietor. Prúdiaci vzduch totiž ochladzuje oveľa viac než nehybný. Je v tom veľký rozdiel: napr. pri mínus 5 °C a bežnom horskom vetre 30km/h bude pocitových mínus 13 °C. Pri horských túrach je potrebné s tým vždy počítať!

Ako sa posunúť ďalej?

Telo sa bez ohľadu na vonkajšie podmienky a fyzickú aktivitu snaží udržať si konštantnú teplotu. Má na to niekoľko mechanizmov. Dokáže si vygenerovať množstvo tepla (trénované telo to vie lepšie ako netrénované), dokáže si teplo pre dôležité orgány zachovať obmedzením distribúcie krvi do periférií (obmedzí sa prekrvenie rúk a nôh a tie ti začnú mrznúť) a tiež sa pri prehrievaní vie účinne ochladzovať potením. 

Na druhej strane oblečenie negeneruje žiadne teplo, ale môže tvoje teplo buď dobre udržať alebo ho naopak rýchlo odvádzať. Môže telu pomôcť rýchlo odvádzať pot, odparovať ho a tým sa ochladzovať, alebo pot zhromažďovať a snahu tela o termoreguláciu sabotovať. Oblečenie môže zostávať čo najsuchšie a udržiavať si izolačné vlastnosti, alebo naopak môže kumulovať pot a vodu a v mrazivom zimnom počasí ťa nežiaducim spôsobom ochladzovať.

Keď sa zle oblečieš v lete, nie je to taký problém a problémy prichádzajú po dlhšej dobe, ale v zime sa objavia veľmi rýchlo. Vyriešiť ich bez cudzej pomoci je zložité a následky môžu byť aj fatálne. 

Poteš seba alebo svojich blízkych Hikemates magazínom. Druhým vydaním, ťa chceme inšpirovať, aby si svoje turistické topánky nevešal na klinec, ale vydal sa do hôr aj v zime. Chcem Hikemates magazín!

Vrstvy

Každá vrstva môže mať svoju špecifickú funkciu, v ktorej vyniká. Keď budeš chcieť jednu univerzálnu vrstvu s množstvom vlastností, v najlepšom prípade bude vo všetkom úplne priemerná. Je lepšie použiť niekoľko vrstiev, ktoré v niečom excelujú a využiť tieto ich vlastnosti naplno.

Vrstvy oblečenia môžeme rozdeliť na:

  • vrstva na telo (spodná vrstva, tzv. „base layer“) jej úlohou je hlavne poradiť si s potom a vytvárať príjemnú mikroklímu pre kožu
  • teplé vrstvy (fleece, zateplené syntetické bundy a páperové bundy) majú zabezpečiť izoláciu a tepelnú pohodu
  • ochranná vrstva (tzv. „shell, wind shell, rain shell, storm shell,“ atď.) jej úlohou je zabezpečiť ochranu pred dažďom alebo vetrom

1) Spodná vrstva (Base layer)

Hoci obvykle ide o na pohľad tenké tričká, ich funkcia je zásadná a sú medzi nimi obrovské rozdiely. V studených podmienkach od spodných vrstiev oblečenia chceme, aby nám pomohli čo najviac tepla udržať. V horúčave naopak, aby maximum tepla odviedli, vyvetrali. Všetko to opäť súvisí s potením. 

Hlavnou funkciou spodnej vrstvy oblečenia by teda malo byť odvádzanie nadbytočnej vlhkosti, aby sa na koži nehromadila. Preto sa týmto tričkám hovorí funkčné. Keď sa pri pohybe prehrievaš a voda sa na koži namiesto odparovania hromadí, ochladzovací efekt prestane fungovať. V chlade zase nasiaknuté vrstvy oblečenia urýchľujú stratu tepla. Presný opak toho, čo potrebujeme.

Aby spodná vrstva fungovala tak, ako potrebujeme, mala by:

  • vstrebávať čo najmenej vody
  • zachovať si aj za vlhka nejaké izolačné vlastnosti (jednoducho nechladiť)
  • nezadržiavať medzi vláknami vodu a rýchlo ju odviesť do ďalších vrstiev, aby sa rozptýlila a odparila
  • umožniť ľahký priechod odpareného potu – musí teda byť skvelo priedušná

Je to teda nielen otázka materiálu, ale aj konštrukcie – úpletu a strihu.

Materiály spodných vrstiev oblečenia

Je ich veľa, a ešte sa dajú kombinovať! Tých najpoužívanejších je našťastie len zopár: polyester, merino vlna, polypropylén, nylon. Kto chce experimentovať, tak za zmienku stojí aj tencel a modal. Každý materiál má svoje výhody a nevýhody. Žiadny nie je zázračný a skvelý vo všetkom – pozri v tabuľke.

Nám v NALEHKO.COM sa na všetky typy aktivít od turistiky cez lezenie a behanie až po spanie najviac osvedčili ľahučké úplety z kombinácie merino vlny a syntetiky (120 až 140g/m²), ako je napríklad Rab Forge. Spájajú výhody oboch – rýchlo schnú, vytvárajú bezkonkurenčný komfort na pokožke a nezapáchajú.

2) Teplé stredné vrstvy

Tieto vrstvy oblečenia majú do svojej štruktúry nabrať  čo najviac vzduchu, a vytvoriť tak izolačnú  vrstvu, ktorá bráni unikaniu tepla. Chceme od nich, aby boli pri zvolenej hmotnosti čo najteplejšie, aby dobre odvádzali vlhkosť, aby rýchlo schli a dali sa čo najlepšie zbaliť, keď ich už nepotrebujeme. Ak sú navyše odolné voči vetru, je to skvelé.

Chceš vedieť prečo nie je páperie vhodné na aktívny pohyb? Aký je rozdiel medzi vodoodpudivosťou a nepremokavosťou? Ako znejú rady milovníka dlhých trekov k používaniu outdoorovej výstroje?

Pokračovanie článku nájdeš v našom Hikemates magazíne

Druhým vydaním Hikemates magazínu ťa chceme inšpirovať, aby si svoje turistické topánky nevešal na klinec, ale vydal sa do hôr aj v zime.

Zimná turistika ti môže priniesť úplne iný typ zážitkov ako v ostatných ročných obdobiach. Zároveň však na teba môžu čakať aj nástrahy, ktoré inokedy nehrozia, alebo sú len výnimočné. Aj preto sme sa rozhodli, že ti o nich povieme čo najviac, aby si vedel – aby sme všetci vedeli – ako im predchádzať, ako sa na ne pripraviť, ako im čeliť a najmä ako sa vždy bezpečne a v zdraví vrátiť domov. Jednoducho, aby sme sa stali zodpovednejšími, lepšími turistami a zimu na horách si dosýta užili.

Prečítaj si príbeh Andrzeja Bargiela, ktorý ako prvý zlyžoval K2 – druhú najvyššiu horu sveta. Oliver ti vyrozpráva, aké je to prežiť lavínu a zachrániť z nej brata. Ľadovcov ubúda, my ti povieme, ako to zvrátiť. Dozvieš sa, prečo je dôležité mať poistenie na hory a získaš kopec ďalších užitočných tipov a rád.

 

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *