Ako v čase koronakrízy fungujú útulne a chaty v Nízkych Tatrách, bez stanu na hrebeň nechoď

Blíži sa máj a s ním teplejšie dni a najmä noci. Ak vyjde počasie, dva predĺžené víkendy sú pre každého turistu výzvou na niekoľkodňovú túru. Mnohí z nás zvažujú hrebeňovky s prespaním v chatách či útulniach. No aj na tie doľahla koronakríza a všetky sú zatvorené, respektíve možnosť prespať v nich je len v núdzovej situácii. Jedným z najlákavejších prechodov, aj keď na mnohých miestach je ešte stále sneh, je v týchto dňoch hrebeň Nízkych Tatier. Zaujímalo nás ako fungujú útulne Ďurková, Ramža a Andrejcová, či Chata M.R. Štefánika.

Panoráma východnej časti Nízkych Tatier z Dereší v decembri. Foto (c) LD/Hikemates

Všetky nízkotatranské trasy na Hikemates nájdeš na tomto odkaze:

V horských polohách na niektorých miestach stále panujú zimné podmienky, tak si zober zimnú výstroj a pred túrou sa nezabudni poistiť, alebo získaj celoročné poistenie spolu s členstvom v našom 1. digitálnom oddieli Klubu slovenských turistov.

Nariadením krízového štábu je krátkodobé prenocovanie v ubytovacích zariadeniach a chatách zakázané. Turisti by sa teda, okrem núdzových situácií, nemali zdržiavať v prístupných útulniach, ani si v nich plánovať prespanie.

Nízke Tatry od Kráľovej hole v decembri. Foto (c) LD/Hikemates

Hlavná chata na hrebeni Nízkych Tatier Chata M.R. Štefánika ubytovacie služby neposkytuje, ale ako píše na Facebooku, má otvorené výdajné okienko. Kamenná chata je tiež zatvorená.

Útulňa Ďurková to ešte na začiatku apríla, po nerešpektovaní nariadení turistami, vyriešila prísne. Prevádzkovatelia informovali na Facebooku, že ju zamkli a zatiaľ nie sú dostupné informácie, či už medzičasom otvorili alebo nie.

Ako vždy tak ostáva otvorená len útulňa Ramža, ktorá nemá stáleho chatára a útulňa Andrejcová. Tam ale občianske združenie, ktoré sa o ňu stará a prevádzkuje ju, prijalo prísne opatrenia:
„Krátkodobé ubytovanie na chatách stále nie je povolené a aj keď naša útulňa je otvorená nepretržite pokiaľ tam nie je chatár, nezdržujte sa v nej ak to nie je nevyhnutné, a najbližší mesiac si v nej stále NEPLÁNUJTE NOCĽAH! V máji budeme na útulni už oveľa častejšie a v prípade, že budú snahy o hromadné prespávanie viacerých skupín v jej interiéri, budeme sa s tým musieť vysporiadať. Stále platí, že cez víkendy Vám vieme podať občerstvenie cez okienko za dodržiavania opatrení ako nosenie rúška a dodržiavania odstupu, ale nocľah si v útulni v máji určite neplánujte!“

Súčasťou opatrení sú však aj služby turistom, o ktorých píšu aktuálne na Facebooku útulne: „V PRÍPADE ŽE STAN NEMÁTE, NA ANDREJCOVEJ BUDE K DISPOZÍCII ZATIAĽ 6 STANOV – pre dve osoby (dáme vedieť odkedy), ktoré sme kúpili za týmto účelom. Akonáhle nám príde objednaný ozónový generátor ktorým budeme stany sterilizovať, budeme schopní poskytovať nocľah v stane každú noc. Viac o prevádzke útulne počas leta Vám povieme čoskoro, zatiaľ buďte stále opatrní.“

Vyoké Tatry z útolne Ďurková. Foto (c) LD/Hikemates

Aby sme nezabudli v Národnom parku Nízke Tatry nemôžeš v stane prespávať len tak na hocijakom mieste. Okrem okolia útulní Andrejcová, Ramža a Ďurková, môžu turisti stanovať aj na Čertovici pri Domčeku Horskej služby, na modrej značke zo Šumiaca na Kráľovu Hoľu v Prednom sedle pri Chate pod Kráľovou Hoľou, v sedle Priehyba, v osade Magurka pri turistickej chate a v Hiadeľskom sedle, kde je aj malá útulňa.

Kde môžeš prespať v NAPANT. Zdroj: ŠOP SR

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *