Babia hora s dieťaťom v batohu

Majestátny vrchol Oravských Beskýd ohraničujúci nádherný kus kraja je dominantou Oravy a národnou klasikou. Výstup na Babiu horu s vrcholom vo výške 1724 m predstavuje nesmierne výhľadový zážitok. Z rozľahlej skalnatej plošiny sa vám naskytne neopakovateľný pohľad do Oravskej kotliny s vodnou nádržou Orava v pozadí s Oravskou Magurou, Veľkým Chočom a hrebeňom Nízkych Tatier.

Z južnej strany pôsobia oblé krivky Babej hory veľmi príjemne, avšak vzhľadom na okolitý krajinný reliéf, výstupom k jej vrcholu prekonáte až 1000 výškových metrov. Ak sa pýtate, či je Babia hora vhodná pre deti, odpoveď znie ROZHODNE! Avšak pripravte sa na náročnú celodennú turistiku s veľkým prevýšením.

Dostupnosť Babej hory

Babia hora je posvätným vrcholom najmä pre našich susedov a je dostupná početnými trasami predovšetkým z Poľskej strany. Východiskovým bodom pre veľkolepú oravskú turistiku je dedinka Oravská Polhora, konkrétne chata Slaná voda. Turistické zázemie tvorí aj priestranné bezplatné parkovisko, kde môžete odložiť auto prípadne sa môžete do Oravskej polhory doviezť hromadnou dopravou z neďalekého Námestova.

Až na samotný vrchol vás dovedie žltá turistická značka lemovaná medzinárodným náučným chodníkom Slaná voda.  Lesný chodník s ôsmymi zaujímavými stanovišťami približuje kúpeľnú históriu miesta ako i prírodné hodnoty národnej rezervácie. Je dlhý 8,5 km a spolu s deťmi by ste ho mali zvládnuť prejsť do 4 hodín. Tiahly rovinatý nástup je ideálny na vybehanie najmenších turistov nosených v batohu. Výstupom k vrcholu z nadmorskej výšky 742 m pocítite výškový profil najmä v strednej časti trasy. Náročnejší lesno-kamenistý terén chodníka potrápi, no neskôr sa mení na balvanmi vyskladanú cestičku, ktorej stúpanie je strmé len miestami. Tesne pod vrcholom už kráčate po kamenných schodoch až k rozľahlej terase Babej hory. Trasu si môžete bližšie pozrieť TU.

O našej trase

Neďaleko chaty Slaná voda sa nachádza smerovník, ktorý nás navedie k prvej žltej značke. Ak by ste sa od rázcestia vybrali červenou po asfaltke, po niekoľko sto metroch budete míňať diviačiu oboru Slaná Voda, kde si môžete s deťmi obzrieť stádo diviakov. Obe cesty sa po niekoľkých kilometroch spájajú na rázcestí s názvom Paseky. Široký chodník žltej značky tiahne Hviezdoslavovou alejou až ku prvému z početných prístreškov, kde si môžete odpočinúť. O niekoľko metrov prichádzame ku Hviezdoslavovej hájovni.

Hviezdoslavova hájovňa

Cestu na hrebeň si môžete spestriť aj návštevou Hviezdoslavovej hájovni, kde sa P.O. Hviezdoslav v 80.rokoch 19.storočia často prechádzal a čerpal námety pre jeho slávne dielo Hájnikova žena. V horárni je dnes umiestnená múzejná expozícia spojená s tvorbou Hviezdoslava a v blízkosti sa ešte nachádza aj pamätný dom Mila Urbana, ktorý tu rovnako nachádzal inšpiráciu pre svoju tvorbu.

Po približne troch kilometroch ležérnej chôdze vchádzame do lesa a chodník začne nežne stúpať. V jeho ústi míňame malú rozhľadňu s ďalekohľadom, ktorý rozptýli pozornosť nie len detí. Po obzretí za prvými výhľadmi začneme kopírovať zvlnený lesný chodník. Ten nás privedie k ďalšej prírodnej atrakcii a tou nemôže byť nič iné ako potok. Keď prejdeme mostíkom narazíme na odpočívadlo, za ktorým už nasleduje spomínaný lesno-kamenistý terén s ostrejším stúpaním. Odporúčam si v tomto mieste naplánovať krátku prestávku na dobitie bateriek starších detí a vybitie najmenších horalov, ktorých si napokon zbalíte na chrbát. Výstup strmým chodníkom v lese nie je veľmi motivujúci, ale zvládnu ho aj mladšie deti pokiaľ sú už zvyknuté na hory. Po prekonaní najnáročnejšieho úseku sa dostávame na Šťaviny, kde stojí opäť veľmi pekná rozhľadňa s prístreškom a posedením.

„Tatranskou magistrálou“ v pralese

Chodník ďalej tvoria balvany dokonale poukladané tesne vedľa seba. Stúpanie na jednotlivé skaly pripomína upravenú Tatranskú magistrálu. Nedotknutú prírodnú scenériu tvorí pôvodný hustý prales, kde je čo s deťmi obdivovať a s vytŕčajúcou kosodrevinou sa otvárajú aj neopakovateľné výhľady.

Po celej dĺžke trasy sú rozmiestnené mnohé odpočívadlá, prístrešky a nájdete tu aj turistickú útulňu, kde môžete prečkať neprajné počasie prípadne prenocovať. Popri chodníku sa ponúkajú čučoriedkové „občerstvovačky“ a počas túry natrafíte aj na pramienky k doplneniu zásob vody. Niekoľko posledných výškových metrov pod vrcholom sa nachádza už naozaj posledná lavička a za ňou sa pomaly kamenný chodník pretaví do schodov, ktoré vás dovedú až k vrcholovej plošine.

Schody do neba

Zážitok Babej hory skutočne patrí k národným skvostom a je veľkou konkurenciou mnohým vrcholom v Tatrách. A viete čo mi na Tatranských štítoch vždy chýba? Keď už sa niekoľko hodín „terigám“ za veľkolepým výhľadom, očakávam že ho budem všetkými zmyslami ukladať do spomienok a doprajem si čas. Scenéria okolitých štítov vás zaručene posadí na prdel, ale v Tatrách je vysoká pravdepodobnosť, že budete súčasťou masy turistov neschopnej obzrieť sa. Babiu horu som zažila celkom sama aj obklopená neuveriteľným množstvom ľudí, ale vždy som tu našla svoj pokoj a priestor na obyčajné bytie. Prechádzať sa so synom po rozľahlej skalnej terase a obdivovať jej nekonečné výhľady je mojou inšpiráciou aj dôvodom, prečo vám Babiu horu prajem zažiť na vlastné nohy, oči a dušu.

Odporúčania na záver

Trasu môžem odporúčať aj skúseným rodičom mladších detí, no musia na to byť pripravené. S láskou k horám to pôjde určite ľahšie, ale takto náročná trasa si už vyžaduje aj určitú zdatnosť. Vzhľadom na náročnú celodennú túru, doprajte deťom priestor na vlastný kontakt s prírodou. S najmenšími horalmi si robte časté prestávky, aby mohli spoznávať les svojimi neprenosnými skúsenosťami. Dovoľte deťom chvíľu viesť a vezmite so sebou aj kamarátov, s ktorými to pôjde takmer samo. Objavujte spoločne krásy, ktoré sú nám dospelým už často neviditeľné a tvorte svoje nezabudnuteľné spomienky. A napokon si zabaľte veľmi veľa energie a teplého oblečenia, pretože z vrcholu sa vám zaručene nebude chcieť odísť.

  • Východiskový bod: Slaná voda, Oravská Polhora
  • Celková dĺžka trasy: 17 km
  • Stúpanie a klesanie: 1013 m
  • Celkový čas na trase: 5,45 hod., s deťmi 7 – XY hod. v závislosti od štýlu chôdze, kondície a chuti 
  • Občerstvenie: chata Slaná voda

Nezabúdajte na poistenie na hory

V Hikemates myslíme aj na outdoorových rodičov. Výhodné členstvo s komplexným poistením celej rodiny, zľavami na ubytovanie do výšky až 50% a množstvom ďalších benefitov, u nás vybavíte online a bez zbytočných starostí. Prvé dve deti do veku 15 rokov majú členstvo zdarma!! Chcem výhodné členstvo pre celú rodinu!

Som len obyčajná mama, no ak vás naše malé „expedície“ bavia či inšpirujú, rada sa s vami o naše spoločné zážitky podelím a pribalím k nim niekoľko overených baby-friendly tipov. A ak sa chcete o nás dozvedieť viac, vezmem vás na malú exkurziu do nášho života, viac tu.

Poteš seba alebo svojich blízkych Hikemates magazínom. Druhým vydaním, ťa chceme inšpirovať, aby si svoje turistické topánky nevešal na klinec, ale vydal sa do hôr aj v zime. Chcem Hikemates magazín!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *