Balenie a obliekanie dieťaťa na turistiku

Ak prevádzkujete turistiku v minimalistickom štýle, asi mi len ťažko uveríte, že aj s dieťaťom je možné chodiť „naľahko“. Sama som vždy patrila k teniskovým nadšencom s malinkým bežeckým batôžtekom na chrbte. Len čo som „zmamkovateľa“, vláčila som s nami neuveriteľné množstvo napožičiavaného majetku, kým som sa vzdala mantry zvanej „len pre istotu“. V tomto článku vám posuniem svoj minimalistický skill a tiež vysvetlím, ako to s tým obliekaním dieťaťa vlastne je.

Vymeňte „len pre istotu“ za pohodu

Myslím, že patrím medzi matky, ktoré by si so sebou zabalili najradšej aj teleport. Poznáte to, len pre istotu. V skutočnosti sa mi však osvedčilo len pár esenciálnych komponentov nevyhnutných pre pokojnú matku. Úmyselne spomínam matku, pretože dieťa bolo doposiaľ (s)pokojné vždy. Tu je náš trekom ošľahaný minimalistický zoznam na „jednodňovku“.

  • Náhradné oblečenie pre prípadnú ekologickú katastrofu
  • Prebaľovací servis
  • Látková plienka a podbradník
  • Lekárnička
  • Teplý čaj v termoske vybavenej slamkou
  • Obľúbené mňamky
  • „Žužlátko“ v prípade kolapsového stavu
  • Dezinfekčný gél

V zimných mesiacoch pribalím mačky, krém proti chladu a vetru a napokon tiež, jednu vrstvu oblečenia navyše. Turistické paličky sú kamošky, ktoré určite nenecháte trčať doma.

Naše overené tipy a triky

Náhradné kusy oblečenia beriem vždy len v základnej vrstve ohrozenej ekologickou katastrofou. Oblečenie strategicky skladám do roliek šetrných k priestoru. Šikovné tutoriály nájdete aj tu. Navyše si zvyknem zabaliť skôr vrstvu navyše v prípade nepriaznivého počasia alebo nepríjemného vetru na hrebeni.

Zamilovala som si cestovnú prebaľovaciu podložku. Je šetrná k priestoru, relatívne mäkká, prateľná a najmä outdoorovo funkčná. Vždy si do nej vložím plienku, kompaktné vlhčené obrúsky i krém a zapnem ju suchým zipsom. Tak mám plienkový full-servis zbalený v kocke, ktorá nezavadzia.

Bavlnená plienka je šikovná clona pred priamym slnkom, ale zišla sa mi tiež pri kojení či namiesto prikrývky. Ak bábätko nesiete v ergonomickom nosiči, v horúce letné dni sa oplatí vziať bambusovú plienku navyše a vložiť ju medzi vás a dieťa, aby vyriešila nepríjemné potenie. Zoznam povinného obsahu lekárničky pre outdoorové dobrodružstvá s deťmi môžete nájsť aj tu.

Na utieranie slín z brady úplne stačí podbradník a ten sa hodí aj pod tváričku slintajúceho bábätka v turistickom nosiči. Najmä v zime je obzvlášť nepríjemné, ak si bábätko opiera hlávku o mokrý podklad. Najviac miesta nám vždy zaberú maškrty. Obvykle balím ovocie, presnedávku a chrumky či keksíky. V prípade časovo náročnejšej turistiky vezmem seriózny domáci príkrm do kvalitnej termosky. Jedlom a vodou skutočne nešetrite a najmä ak kojíte, myslite na svoj vlastný prísun energie a tekutín.

Ja si zvyknem prihodiť k tomuto balíčku ešte znovu kompaktnú fľašu s čistou vodou, vreckovky a tzv. suché tričko. Mimo lekárničky platí zásada, čo v lese nevyužijeme, nechávame doma. Strategicky usilujem o skutočne minimalistické balenie. Len tak môžem uznávajúcim pohľadom turistov zadrieť celkom od srdca, „Tak dnes valíme naľahko“.

Naše prvé výjazdy obsahovali aj ergonomický nosič a rôzne hračky. Ideálne hryzátka a cumle, ktoré dieťa len tak nepustí z ruky. No nám sa tieto veci (až na VIP opicu) neosvedčili, a tak sme ich prestali so sebou vláčiť. V nosiči je malý turista nespokojný, len ak mu vezmem výškový meter z výhľadu a usadím ho na zem. To pretože on si práve užíva doposiaľ neokúkané.

Pravidlo jednej vrstvy

Než si zapnete nosič, vyzlečte sa! Je možné, že prvé metre vám bude chladno, ale nepotrvá dlho a zohrejete sa. Vždy myslite na to, že dieťa v nosiči zaspí a nikto nechce v lese stretnúť vyrušenú a nevyspatú šelmu. A napokon vždy si môžete obliecť na nosič bundu.

Pri deťoch je známe pravidlo jednej vrstvy navyše. Je však rozdiel v akom prostriedku sa vynášate za vrcholmi. V prípade, že si bábätko nosíte v babyšatke alebo ergonosiči, vzájomne sa hrejete vlastným telom. Ak sa dieťatko nosí v turistickom nosiči, tak jedna vrstva navyše bude v zimných mesiacoch pravdepodobne málo. Tiež záleží aké materiály používate.

Pravidlo jednej vrstvy môže teda znamenať len zavádzajúci pojem. Z tohto dôvodu obliekajte bábätko vždy primerane podmienkam a priebežne kontrolujte teplotu na zátylku bábätka. Nemal by byť chladný ani horúci či dokonca vlhký.

V teplých letných mesiacoch si môžete vystačiť s krátkym overalom. Nezabúdajte však pokožku ošetriť opaľovacím krémom s dostatočným UV filtrom a pokrývku hlavy. Ako šikovná pomoc sa osvedčila vzdušná látková plienka, ktorá dieťatko skryje pred priamym slnkom. V ergonosiči sa môžete spotiť a preto používajte funkčné materiály (napr. Outlast, s chladivou a termoregulačnou vlastnosťou) a počítajte s náhradnými kusmi oblečenia.

Ako obliecť bábätko v zime

V zime uprednostnite termoprádlo z merino vlny (v prípade atopikov dobre poslúži umelé vlákno Moira), ktoré bábätko zahreje lepšie ako bavlnené pančušky. Multifunkčné oblečenie a jeho vrstvenie je cesta. Myslite na dostatočnú termoizolačnú vrstvu najmä v prípade, že bábätko nesiete v turistickom nosiči.

Posledná vrstva by mala byť vetru a vode odolná, aby bolo dieťatko v teple za každých okolností. Na ruky a chodidlá sa nám osvedčili softshallové rukavice a návleky. Taktiež ako veľmi praktický kúsok sa ukázala dvojvrstvová kukla taktiež z merino vlny, na ktorú som obliekla aj zimnú čiapočku. V chladnom zimnom počasí vždy nanášajte na tváričku krém proti chladu a vetru a nezabúdajte ani na balzam na pery bábätka, ktoré sú extra citlivé.

Vychytané muchy obliekania do nosiča

Ak zvažujete ponožky, myslite na to, že v nosiči sa nohavice vyhrnú a tak môžu bábätku v neprajnom počasí zachladnúť členky. V tomto prípade sú praktickejšie podkolienky prípadne pančuchy. Rovnako vrchný diel sa môže vyhŕňať, preto odporúčam ako spodnú vrstvu body.

Existujú chrániče ergonosičov, ktoré vyzerajú ako kukla a chránia bábätko pred zimou. V chladnom počasí je samozrejme najefektívnejšie zapnúť sa s bábätkom do nosičskej mikiny či bundy. Čím menej vrstiev oblečenia zvolíte, tým viac sa hrejete vlastným telom a bábätko sa tiež ľahšie fixuje do správnej polohy. Ak sa nosíte v turistickom nosiči, nezabúdajte na raincover v prípade dažďa a plienku ak by ste potrebovali vytvoriť spomínanú clonu za každých okolností.

Katova skala

Ak ste pripravení na vaše spoločné outdoorové dobrodružstvá, zvážte členstvo v Hikemates, ktoré vybavíte online a bez zbytočných starostí. Okrem podpory najrozšírenejšieho oddielu KST v jeho aktivitách, získate komplexné poistenie na hory, zľavy na ubytovanie do výšky až 50% a pozvánky na zaujímavé akcie pre celú rodinu. Chcem sa stať členom Hikemates!

Moja osobná recenzia na turistiku s bábätkom

Vždy som bola dobrodruh, no ako mama trávim v prírode neporovnateľne viac času ako predtým, no celkom inak a ešte inakšie.

Ďumbier

Adamko sa do náručia prírody akoby narodil. Kolísanie trailovými cestičkami si zamiloval na prvú, 6-týždňovú slinu a tvár mu dnes pokrčí, len ak mu vezmete výškový meter z výhľadu. Jeho prirodzená láska k prírode mi ukázala zázračný trik, ktorý spoľahlivo odfúkne všetky chmúry aj z detskej hlavy. Každý rodič chce svojmu dieťaťu odovzdať ten najlepší kúsok seba a niet krajšieho daru akým je spoločný čas. Naše spoločné vrcholy sú slovami neopísateľné, no viete si predstaviť aký osobnostný upgrade môžeme deťom v zážitkoch odovzdať a ten vlastný s nimi zažiť. Som len obyčajná mama, no ak vás naše malé „expedície“ bavia či inšpirujú, rada sa s vami o naše spoločné zážitky podelím a pribalím k nim niekoľko overených baby-friendly tipov. A ak sa chcete o nás dozvedieť viac, vezmem vás na malú exkurziu do nášho života, viac tu. Prajem vám krásne zážitky na horách s vašimi najmenšími, Nika.

Poteš seba alebo svojich blízkych Hikemates magazínom. Druhým vydaním, ťa chceme inšpirovať, aby si svoje turistické topánky nevešal na klinec, ale vydal sa do hôr aj v zime. Chcem Hikemates magazín!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *