Bunda Zajo Lizard podľa očakávaní skutočného turistu

Bundu Zajo Lizard Neo Jkt od Adam Sport som testoval dlhší čas, či už v chladnom počasí počas bežnej cesty do práce, alebo v horách. Nosil som ju vždy, keď to bolo možné, až kým sa neoteplilo a stačila mi tenšia jarná bunda.

Osobne som sa rozhodoval dosť dlho, či si kúpiť túto bundu alebo nie. Som ten typ turistu, ktorý chodí do hôr za každého počasia, pokiaľ sa lavínové nebezpečenstvo nevyšplhá nad tretí stupeň. Potreboval som bundu, ktorá splní 3 požiadavky. Bude mi v nej teplo, nepremokne a samozrejme ju len tak neprefúka. Rozhodoval som sa medzi touto a čisto páperovou bundou. Keďže “páperovku” je potrebné kombinovať s nejakou nepremokavou bundou, vyhrala to vode a vetru odolná bunda od Zajo.

Počas prvých dní testovania som bol vďačný za dážď a zimu. Bol som prekvapený, že bunda doslova odráža vodu a ostáva suchá. Pri bundách, ktoré som nosil predtým, sa mi často stávalo, že mi premoklo spodné oblečenie a pri vetre ma prefúklo z každej strany.

Na túrach som zistil, že nemusím chodiť veľmi naobliekaný. Pri rýchlej chôdzi mi bolo v bunde Zajo Lizard Neo Jkt dosť horúco. Dokonca som si ju musel vyzliecť aj napriek tomu, že bola zima. Bundu som si opäť obliekal až tesne pred vrcholom, kde poriadne fúkalo. V extrémnych podmienkach mávam bundu oblečenú počas celej túry. V chladných jarných teplotách mi stačilo pod bundou len termo tričko a aj tak perfektne zahriala. Vôbec som sa v nej necítil nemotorne, je ľahká a dobre sa v nej pohybuje. Cítim sa doslova ako v bavlnke, keď ju mám na sebe.

Počas používania som veľmi ocenil kapucňu, ktorá je kompatibilná s prilbou, a zipsy, ktoré sú tiež nepremokavé. Bol som spokojný aj s vreckami okrem jedného na rukáve, s ktorým sa ťažšie manipuluje.

Ak hľadáte bundu, ktorá nepremokne a je vetru odolná, tak táto bunda je na to ideálna. Je možné využiť ju na lyžovanie, turistiku alebo cyklistiku. Keby som si ju mal kúpiť ešte raz, zvolil by som radšej čiernu farbu, pretože červená sa v okolí rukávov rýchlejšie zašpiní. Na to však stačí pretrieť ju vlhkou hubkou a je opäť ako nová.

Bundu by som odporučil predovšetkým turistom, ktorí hľadajú niečo multifunkčné, či tiež milovníkom zimných východov slnka, na ktoré je potrebné stráviť dlhší čas na vrchole. V bunde vám určite nebude zima aj pri zlých poveternostných podmienkach alebo silnom vetre.

Bunda je naozaj multifunkčná a kúpu neľutujem. Oplatila sa aj z finančného hľadiska.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

One Comment

  1. Kamzík Slavo Reagovať

    Súhlasím s Dávidom, mám doma čiernu softshellov bundu Zajo Sphere Neo Jkt so systémom Venturex, chodím s ňou do prírody v každom počasí. Je úžasne pohodlná a poskytuje komfort vždy a všade. Veľmi často využívam aj bočné ventilačné zipsy, keď mi je veľmi teplo. Táto investícia sa naozaj oplatí v spomínaných intenciách tohto blogu. Lepšiu bundu som ešte nemal.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *