burka_hikemates

Búrka v horách môže prekvapiť aj zabiť. Čo radí odborník?

Každý zodpovedný turista si pred túrou alebo výletom pozrie predpoveď počasia. Je to jeden zo základných predpokladov ako mať v prírode nielen krásny ale aj bezpečný zážitok. Predovšetkým v letných mesiacoch totiž hrozia búrky. Mnohí z nás sa obávajú bleskov aj v meste, no v horách ide v búrke často o život. Príprava, poistenie ale aj znalosť toho, čo môžeme urobiť, nám môže zachrániť život.

Poučíme sa až z tragédií?

Pred necelými dvomi rokmi, na konci augusta 2019, sa odohrala jedna z najväčších tragédií v Tatrách. Západné Tatry zasiahla búrka, ktorá na slovenskej strane zabila jedného turistu a na poľskej 4 ľudí. Blesky totiž udreli do železného kríža na takmer 1.900 metrovom vrchu Giewont. Známy turistický cieľ v Poľsku navštevujú stovky ľudí denne. Priamo na mieste bolo ďalších 150 zranených, svedkovia hovoria, že okolo vrcholu ležali desiatky zasiahnutých turistov. Blesk sa totiž šíril po istiacich reťaziach.

Na slovenskej strane Západných Tatier, na Baníkove, zahynul český turista. Tlaková vlna zo zásahu bleskom ho zhodila do Baníkovského kotla. O príchode búrky do oblasti sa pritom, podľa Denníka N, vedelo niekoľko hodín vopred.

Nemusíš byť meteorológ, stačí dbať na výstrahy

Plánovanie tvorí dôležitý aspekt pre bezpečný priebeh celej túry. Pokiaľ nie som dostatočne odborne zdatný pre samostatné vyhodnotenie počasia, využijem v prvom rade výstrahy, ktoré vydáva SHMÚ. To je úplné minimum. Samostatne si viem vyhodnotiť napríklad CAPE index, ktorý popisuje stabilitu atmosféry a vyjadruje potenciálnu energiu v atmosfére.

Čím je tento index vyšší, tým hrozia intenzívnejšie búrky. Aj meteorológovia tento index dôsledne vyhodnocujú. K nemu sa určuje strih vetra, ale to si už laik vyhodnotí ťažšie. Veľmi prospešná je európska iniciatíva ESTOFEX, kde tím odborníkov detailne popisuje riziko búrok pre celu Európu. Ich výstupy sú veľmi presné a graficky majú ľahko čitateľný výstup.

Sleduj meteorologický radar

Ďalším aspektom je potom sledovanie meteorologického radaru, prípadne satelitných snímok počas túry. To je tiež veľmi dôležité, aby sme sa vyhli potenciálnej dráhe rozširujúcej sa búrkovej činnosti,“ hovorí pre Hikemates meteorológ a horský vodca Miroslav Žiak, ktorý sa špecializuje práve na horskú meteorológiu a robí aj prednášky pre verejnosť o búrkach a predpovedi počasia v prírode.



Aktuálne zábery meteorologických radarov nájdeš napríklad na stránkach Slovenského hydrometeorologického ústavu. Ako dodáva meteorológ Miroslav Žiak, nie je veľmi dobre, ak sa turista dostane do búrky. Nie vždy sa tomu však dá vyhnúť, pretože niektoré búrky sa vytvoria za niekoľko minút a nie je ich vidieť ani na radare.

Foto (c) Jaroslav Karak

Ako sa zachovať, keď sa dostanem do búrky?

Ktoré miesta sú najnebezpečnejšie?

„V tomto prípade je potrebné čo najskôr opustiť najviac rizikové miesta. Tým najhorším miestom je najvyšší vrchol v okolí, tam je to extrémne nebezpečné. Ďalej sú nebezpečné všetky nižšie vrcholy, rovné rozľahlé plochy, vodné plochy, skalné výklenky, osamotené stromy. Pri osamotených stromoch je nebezpečná oblasť do 15m. Tieto miesta musíme okamžite opustiť už pri prvom zahrmení. Je také pravidlo, že ak je búrka bližšie ako 3km, tak môžeme byť priamo zasiahnutí,“ upresňuje odborník.

Počítaj sekundy

Ale ako zistiť, v akej vzdialenosti od nás sa búrka nachádza? Výpočet je jednoduchý. Počítajte sekundy medzi bleskom a úderom hromu – 3 sekundy sú 1 kilometer.



A čo teda robiť, ak nás búrka zasiahne priamo v horách?

„Mali by sme sa dostať mimo vyvýšených a voľných plôch. Je dobré prečkať, chrániť sa pred dažďom napríklad pončom, alebo špeciálnym skupinovým plášťom. Na tomto mieste je dobré si čupnúť, aby sa nám čo najmenšia časť chodidla dotýkala zeme, ideálne si zapchať uši, pretože aj veľká rázová sila hromu nám môže poškodiť sluch.

5 druhov zásahu bleskom

Treba myslieť na to, že nás môže usmrtiť až 5 druhov zásahu bleskom – priamy zásah, bočný zásah, vedenie, spätný výboj a najčastejšie uzemnenie. Až 50% usmrtení je v dôsledku uzemnenia. Preto by sme nemali ležať, pretože pri blízkom zásahu bleskom prejde elektrický prúd celým kardiovaskulárnym systémom a dôjde k okamžitému usmrteniu.

Aj v noci, ak nás zastihne búrka v stane, mali by sme si tam čupnúť a neležať. Kovové predmety by sme nemali mať na tele, lebo nám môže výboj spôsobiť popáleniny,“ hovorí o niektorých konkrétnych možnostiach, ktoré znížia riziko v búrke horský meteorológ Miroslav Žiak.

Poistenie do hôr nesmie na túre chýbať

Horská služba každoročne eviduje niekoľko zásahov pre zranenia spôsobené bleskom. Súčasťou prípravy každého turistu by preto malo byť aj zabezpečenie poistenia do hôr. Poisťovňa Union, s ktorou Hikemates spolupracuje, v minulom roku riešila poistnú udalosť a zásah horskej služby po zásahu blesku neďaleko turistov pod sedlom Príslop v Nízkych Tatrách. Akcia horskej služby vyšila na viac ako 350 eur. Bez poistenia do hôr by takýto zásah museli turisti zaplatiť.

Naše poistenie pomôže turistom pokryť náklady na zásah Horskej záchrannej služby v prípade, ak kvôli búrke uviaznete v horách, zraníte sa alebo potrebujete prevoz. Poistenie úrazu vám resp. vašim rodinným príslušníkom zabezpečí finančnú kompenzáciu, ak zásah blesku spôsobí trvalé následky úrazu alebo úmrtie,“ 

hovorí Marcela Kukučková, vedúca oddelenia vývoja produktov cestovného poistenia poisťovne Union.

Otočiť sa bez vrcholovky nie je žiadna hanba

Ochrana pred búrkami počas turistiky je teda predovšetkým na nás turistoch. Dôležité je sledovať predpoveď počasia, pred túrou si zabezpečiť poistenie a počas túry sledovať oblaky a ak sa nám niečo nezdá, skontrolovať situáciu na meteorologickom radare. Ak nás zastihne búrka, snažiť sa čo najskôr zísť do nižších polôh alebo nasledovať spomínané odporúčania odborníkov.

Najväčšou ochranou turistov pred búrkou býva často aj správne rozhodnutie, kedy sa otočiť a nevystúpiť na vrchol za každú cenu, napríklad aj pre hrozbu búrky. Túra sa dá odložiť a takéto rozhodnutie nám môže zachrániť život.

Text vznikol v spolupráci s poisťovňou Union a avalanche.sk

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *