burka_na_horach_hikemates

Búrky na horách sú nebezpečné. Na toto si dajte pozor 

Letná turistika so sebou prináša aj zvýšené riziko búrok. Zásah bleskom si v uplynulých rokoch vyžiadal aj niekoľko obetí. Odborník upozorňuje, že už pri prvých náznakoch búrky treba urýchlene zostúpiť z vrcholu, neskrývať sa pod osamotenými stromami a najmä túry plánovať, čím znížime šancu, že nás búrka na horách zastihne.

Oblaky ako karfiol

Letné mesiace prajú turistike na horách, no prinášajú so sebou aj zvýšené riziko búrok s bleskovou aktivitou. Tie každoročne zasiahnu niekoľko ľudí, pričom niektoré prípady sa končia aj tragicky.

Ak turistu zasiahne búrka na vrchole štítu, riziko zásahu bleskom či zranenia v exponovanom teréne sa násobne zvyšuje. Vrcholy štítov, hrebene, otvorené voľné priestranstvá, alebo vodné plochy je potrebné opustiť už pri prvých príznakoch búrky. Tieto príznaky sú napríklad oblaky podobné karfiolu

vysvetľuje meteorológ Miroslav Žiak z Prírodovedeckej fakulty UK. Podobná udalosť sa stala v poľských Tatrách v roku 2019, kedy blesk zasiahol kríž na vrchole Giewont. Nešťastie si vtedy vyžiadalo štyri obete a vyše sto zranených.

Vyraziť treba zavčasu

Podľa Patrika Pajtu z turistického klubu Hikemates je dôležité v prvom rade túry plánovať. ,,Niektorí ľudia majú zlozvyk, že na túru vyrazia neskôr, keďže v lete zapadá slnko až neskoro večer, to je ale zásadná chyba, keďže búrky sa bežne vyskytujú v poobedných hodinách a môžu tak turistov zastihnúť na vrchole, či v exponovanom teréne.” Pajta preto odporúča, aby ľudia vyrážali hneď ráno. ,,Najväčšou ochranou turistov pred búrkou býva často aj správne rozhodnutie, kedy sa otočiť a nevystúpiť na vrchol za každú cenu, napríklad aj pre hrozbu búrky. Túra sa dá odložiť a takéto rozhodnutie nám môže zachrániť život.”

Meteorologický radar ukáže nebezpečenstvo búrky najlepšie

Počasie na horách sa môže pomerne rýchlo zmeniť, odborník preto odporúča sledovať aj meteorologický radar. ,,Počasie na horách je nevyspytateľné, odporúčam preto pravidelne sledovať výstrahy, ktoré vydáva SHMÚ, prípadne aj meteorologický radar. Zaujímavým doplnkom na túre môže byť aj vreckový detektor bleskov, ktorý zachytí bleskovú aktivitu do 40 km. Takto sa vieme vyhnúť búrke v dostatočnom predstihu. Veľmi dôležité je, aby sme sa vyhli potenciálnej dráhe rozširujúcej sa organizovanej búrkovej štruktúre, ktoré sú spojené s prechodom predovšetkým studeného frontu. Tieto búrky prinášajú častokrát extrémne prejavy počasia,“ vysvetľuje meteorológ a horský sprievodca Miroslav Žiak.

Ktoré miesta sú najnebezpečnejšie?

Ak sa už turista ocitne v oblasti, kde sa blíži búrka dôležité je konať rýchlo a situáciu zbytočne nepodceňovať. ,,Ak sa ocitneme v búrke, odporúčam vyhnúť sa najviac rizikovým miestam, treba čo najskôr zostúpiť z vrcholu, neskrývať sa pod osamotenými stromami, a vzdialiť sa od kovových reťazí, ktoré sú bežné v Tatrách v exponovanom teréne, práve do týchto miest môže blesk udrieť”, hovorí Patrik Pajta z Hikemates. 

5 druhov bleskov

Treba myslieť na to, že nás môže usmrtiť až 5 druhov zásahu bleskom – priamy zásah, bočný zásah, vedenie, spätný výboj a najčastejšie uzemnenie. ,,Až 50% usmrtení je v dôsledku uzemnenia, preto by sme nemali ležať, pretože pri blízkom zásahu bleskom prejde elektrický prúd celým kardiovaskulárnym systémom a dôjde k okamžitému usmrteniu. Odporúčam, aby si človek čupol, tak aby sa čo najmenšia časť chodidla dotýkala zeme a na bezpečnom mieste prečkal kým prejde búrka”, vysvetľuje Patrik Pajta.

Blesky sú nebezpečné aj v nížinách

Ako dodáva meteorológ, búrka nás môže zastihnúť aj v nížinách či pri stanovačke. V takýchto prípadoch sa treba vzdialiť aj od vodných plôch. ,,Ak nás zastihne búrka napríklad v noci v stane, treba si čupnúť najlepšie na izolovanú podložku, poslúžiť môže karimatka či ruksak, ak je v stane viac osôb, mali by sa od seba vzdialiť, a najmä sa nedotýkať kovových častí stanu, napríklad nosných tyčiek. Treba pamätať na to, že kovové predmety blesky nepriťahujú, ale spôsobujú vážne poranenie pri prechode elektrického výboja, predovšetkým popáleniny. Z pohľadu štatistiky športy spojené s vodnými aktivitami sú zodpovedné za najviac úmrtí”, uzatvára meteorológ Miroslav Žiak.

Poistenie pre každý prípad

Netreba zabúdať ani na poistenie, záchranári každoročne evidujú niekoľko zásahov pre zranenia spôsobené bleskom.

Súčasťou prípravy každého turistu by preto malo byť aj zabezpečenie správneho poistenia do hôr. Naše poistenie nákladov na zásah Horskej záchrannej služby vám pomôže pokryť náklady na technickú časť zásahu v prípade, ak kvôli búrke uviaznete v horách, zablúdite, zraníte sa alebo potrebujete prevoz.

Odporúčame aj poistenie úrazu, ktoré vám resp. vašim rodinným príslušníkom naviac zabezpečí finančnú kompenzáciu, ak zásah blesku spôsobí trvalé následky úrazu alebo úmrtie,

Marcela Kukučková

vysvetlila Marcela Kukučková, expertka na cestovné poistenie z Union poisťovne.

Členovia turistických klubov majú poistenie na hory na celú sezónu ako súčasť členstva

Členovia KST Hikemates majú celoročné poistenie na hory zahrnuté v členskom príspevku. Ako sa stať členom turistického klubu Hikemates?

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *