Bystrá lávka vo Vysokých Tatrách

Tento blog pre #hikemates napísal nový blogger Matúš Medveď.

Menej populárna,no krásna, túra vo Vysokých Tatrách

Bystrá lávka asi nepatrí medzi klaské turistické pojmy ako Rysy, Priečne sedlo a pod, ale ponúka adrenalín, krásny okruh a jeden z najkrajších výhľadov na Kriváň z Vysokých Tatrier.

Veľmi často a rád sa snažím svoje túry kombinovať s dopravou na miesto vlakom či busom a táto trasa je pekným okruhom zo Štrbského Plesa. 

Trasa zaberie so všýmvšudy cca 6,5 hodiny a dá sa pekne skombinovať s Predným Soliskom.

Trasu by som neodporúčal pre ľudí bojacich sa výšok, deti. Nie je náročná technicky, skôr možno kondične, ale nie je to nič nezvládnuteľné. Ak si uvedomíme, že ideme do výšky 2300m, prejdeme dve doliny a to všetko vieme dať za 6,5 hodiny, je to naozaj veľmi zaujímavá možnosť.

V minulosti bola trasovaná cez Bystré sedlo, ale pre eróziu bola presmerovaná.

Na začiatku ráno vyrážame zo Žiliny vlakom na stanicu Štrba, kde je prestup na zubačku (minulý rok bola zubačka v rekonštrukcii, snáď to už tento rok pôjde).

Zo Štrbského Plesa prejdeme popri Areále snov (i keď dnes je to možno trochu aj Areál nevkusu) a okračujeme po žltej značke.

Na začiatku nás čaká jemný úvod po vodopád Skok.

Túto časť túry zvladnu aj deti a preto odporúčam ísť skôr skôr, ako neskôr. Pri vodopáde Skok si môžeme oddýchnuť, lebo nás tu čaká prvý úsek s reťazami.

Veľmi rýchlo sa dostaneme k prvému plesu s poetickým názvom – Pleso nad Skokom a odtiaľ prechádzame ďalšou časťou Mlynickej doliny. Prechádame peknou dolinkou za zvuku pískania svišťou a popri malých plesách, k Capiemu plesu, pričom stúpanie je veľmi mierne.

Ešte predtým nás prekvapí pamätník obetí nehody z roku 1979, kedy pri páde vrtuľníka zahynul výkvet horskej služby a horolezectva. Dokonca sú tam asi aj pozostatky z vrtuľníka.

Na Capom Plese si dáme prestávku, lebo od tohto bodu potrebujeme nastúpať do Bystrej lávky, ktorá je úzkou štrbinou v pásme hrebeňa Soliska. Nakoľko pleso je v nadmorskej výške 2075m, čaká nás ešte cca 220 výškových metrov na hrebeň. Pri Capom plese nám robí spoločnosť kamzíčia rodinka.

Pri ceste hore si uvedomujem, že Capie pleso má trochu tvar srdca, ale možno len fantazírujem, aby som si trochu oddýchol 🙂

Chodník je trochu serpentínový a sutinový, ale dá sa v pohode ísť hore a zároveň sa ukazuje ďalšie pleso.

Pred Bystrou lávkou začína reťazový úsek, ale nie je to nič náročné. Sú to skutočne len posledné metre do 2300m vysokého sedla.

Z lávky konečne vidíme charakteristický tvar Kriváňa a Vyšné Wahlebergovo pleso. Pleso je pomenované po švédskom botanikovi, ktorý robil výskum v Tatrách v 19. storočí.

Zostup začína na reťazi a potom ideme sutinovým terénom dole k plesu. Treba si dať pozor na kolená a nohy, ale nie je to nič, čo by sa nedalo zvládnuť.

Vyšné Wahlebergovo pleso je najväčším plesom na tejto trase.

Na záver nás čaká Nižné Wahlebergovo pleso a potom rázceník s modrou značkou na Chatu pod Soliskom. Nakoľko nás postrehla búrka, išli sme žltou značkou až na magistrálu.

Na záver v Štrbskom Plese pekne na zubačku a potom vlakom spokojní domov.

Tento blog pre vás napísal nový blogger Matúš Medveď . Pridaj sa aj ty k #hikemates bloggerom a podeľ sa o svoje zážitky, inšpiruj ostatných svojim príbehom! Stačí, ak pošleš email s tvojou predstavou na zuzka@hikemates.com. Tešíme sa na tvoje príbehy.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *