Celoročná turistická topánka Scarpa Ribelle HD Recenzia

Spoľahlivá obuv je na horách alfou a omegou. A to platí tým viac, čím väčšie dobrodružstvá a výzvy chceme zdolávať. Ak ťa láka zimná turistika, via ferraty, či letné ľadovcové túry, určite neprehliadni model Scarpa Ribelle HD pre dámy a model Scarpa Ribelle HD pre pánov.

Testované produkty z recenzie a mnohé iné nájdeš na eshope waragod.sk.

Istota kroku v akomkoľvek teréne, istota sucha, tepla, komfortu a kvalitné spracovanie, prémiové materiály, technické detaily. Tak sa počas tejto zimy ukázal model pre náročných v našej testovačke. Ale poďme sa na topánku pozrieť v detailoch.

Značka Scarpa sa už roky venuje výrobe topánok na najrôznejšie outdoor aktivity. Vďaka vývoju spolu so svetovými atlétmi ponúka topánky aj pre tých najnáročnejších, ktorý nerobia pri výbere topánok kompromisy. Vďaka insightom zo strany profesionálnych testerov je aj vývoj obuvi na vysokej úrovni. Tento najnovší model pochádza z ultraľahkého letného modelu Scarpa Ribelle Tech skombinovaného s all-mountain topánkami a bežeckými teniskami. Pre maximálny výkon, stabilitu a pohodlie.

Univerzálna celoročná topánka Scarpa Ribelle HD

Model Scarpa Ribelle HD nájde vďaka svojim vlastnostiam využitie počas celého roka. Topánka je na pohľad pevná, stabilná a robustná, no napriek tomu je veľmi ľahká. Materiál, z ktorého je vyrobená je veľmi odolný a pevný, no nie je v žiadnom smere prehnaný. Nie je príliš hrubý či tenký, ani príliš teplý či naopak chladný. Scarpa v tomto modely dokázala nájsť zlatú strednú cestu a vyskladať topánku, ktorá nesklame pri žiadnej z aktivít, na ktoré je určená.

TECHNICKÉ ŠPECIFIKÁCIE

  • ZVRŠOK: 2,6 mm semišový Perwanger / Microtech
  • PODŠÍVKA: HDry® vodeodolná membrána +37,5®
  • MEDZIPODRÁŽKA: 2D PU + TPU
  • PODRÁŽKA: Vibram® Precision Tech Roll
  • VLOŽKA: Pro Fiber Roll
  • PRIMÁRNY MATERIÁL: Koža
  • VEĽKOSŤ: 37/42 a 40/46
  • HMOTNOSŤ: 580g

Zimná turistika na každej úrovni, cesty via ferrata či ľadovce, vysokohorské túry

Investícia do naozaj kvalitnej obuvi nebýva zanedbateľná. A keď už, tak chceme, aby bola topánka čo najuniverzálnejšia. Model Scarpa Ribelle HD ponúka v tomto ohľade veľmi dobrý pomer ceny a výkonu a vďaka jeho prepracovanosti a precíznosti v detailoch je skvele vhodný na celoročné používanie na celej škále aktivít.

Najvýraznejšie plusy a silné stránky modelu Scarpa Ribelle sme pre teba spísali v samostatnej sekcii. Tie majú totiž najväčší vplyv na bežné užívanie topánky a tvoj komfort.

Podrážka a jej vrstvy

Oderuodolná podrážka je veľmi tvrdá, tak ako pri každej obuvi kompatibilnej s poloautomatickými mačkami. Znamená to, že nie je vôbec ohybná. Tým poskytuje stabilitu kroku pri chôdzi v mačkách.

Na dlhých celodenných túrach poskytuje vďaka ľahkej PU medzipodrážke absorpciu nárazov. To v preklade znamená potrebné tlmenie, vďaka ktorému sa chodidlo menej unaví. Značka Scarpa používa pri svojich modeloch podrážku svetového lídra Vibram® ako rokmi overenú kvalitu a spoľahlivosť. Tento spôsob konštukcie topánky sa v Scarpe nazýva The ACTIVimpact Technology™.

Podrážka Precision Tech Roll bola na základe skuseností navrhnutá spoločnosťou SCARPA a vyvinutá v spolupráci s Vibram®, výsledkom je ľahká, odpružená, technická podrážka. Gumová zmes Vibram® zaisťuje stabilitu a odolnosť.

Širší predok – model vhodný aj na širšie chodidlá a ako zvoliť veľkosť

Obuv od značky Scarpa všeobecne patrí k obuvi so širšou prednou časťou topánok. Inak to nie je ani pri modely Scarpa Ribelle HD. Aj na moju širšiu nohu sadla topánka ako uliata a bez prehánania som od prvého obutia obišla bez jediného odtlaku. Veľkosť topánky som schválne volila trošku priestrannejšiu, približne o pol čísla väčšiu ako je moja bežná veľkosť.

Týchto pár milimetrov sa veľmi hodí, keďže je topánka pevná, tvrdá a nepovolí, neroztiahne sa ani časom. Mám teda dosť miesta na hrubšiu ponožku na zimu a v lete viem vďaka dobrému šnurovaniu topánku utiahnuť tak, aby sa mi na nohe nehýbala. Odtlaky totiž vznikajú trením. Na mieste, kde topánka dobre nesedí nedolieha na nohe.

Pár milimetrov navyše spravi aj veĺký rozdiel pri zostupoch, kedy palec pri každom kroku naráža do špičky topánky. Ak máš miesto navyše, nie je to ani pri tvrdých topánkach cítiť.

waragod_scarpa_ribelle_hikemates_test

Spevnená okopová časť, rockerová špička

Celá predná časť v okolí špičky alebo takzvaná okopová zóna je potiahnutá gumou, ktorá má výbornú odolnosť a chráni topánku proti oderom zo zakopnutí. Pomáha pritom takzvaná „rockerová“ špička, ktorá je jemne nasmerovaná dohora. Dôvod je jednoduchý, aby si čo najmenej zakopával/a. Táto črta ďalej slúži na lepšie stúpanie na malé stupy pri vysokohorskej turistike alebo horolezectve.

Zošitý jazyk alebo technológia SOCK-FIT XT

Jazyk na topánke nie je voľný. Je z oboch strán zošitý so zbytkom topánky. Dôvod je samozejme jednoduchý. Aby bola tvoja v suchu aj v prípade, že prídeš do kontaktu s hlbokou mlákou, potokom či mokrým snehom. Voda ti vďaka jednoliatosti topánky nevtečie dnu. Táto jednoliata konštrukcia goliera sa nazýva tiež SOCK-FIT XT a na jazyku a členku znižuje objem a vytvára priliehavý strih. Topánka ti teda sedí na kotníku priliehavo „ako ponožka“. V praxi to platí, keď si ju poriadne zašnuruješ :).

Aj detail šnúrky tie poriadne znepríjemnovať život. Scarpa Ribelle ich naštastie majú z materiálu, vďaka ktorému sa nerozvezujú a v rukaviciach sa nešmýkaju.

Vysoký komín je samozrejme v zime nevyhnutný na eliminovanie chladu, no na druhej strane je aj skvelou oporou na dlhých túrach alebo túrach s ťažkým batohom.

Kolajnička na poloautomatické mačky

Technický charakter a širšie využitie dáva tomuto modelu aj možnosť upnutia poloautomatických mačiek. Vďaka tomu sú v zime plne využiteĺné nielen na bežné jednoduché zimné prechádzky a túry, ale aj na náročné vysokohorské túry.

Vodeodolná membrána, ktorá dýcha

Topánky Scarpa Ribelle HD sú vďaka použitej membráne HDry® vodeodolné. Znamená to, že ti dajú spoľahlivosť sucha aj počas náročného horského dňa v akýchkoľvek podmienkach. Stáva sa, že časom začne membrána prepúšťať. Jej vlastnosti vieš vždy obnoviť vďaka impregnačným prípravkom.

Model Scarpa Ribelle HD je vďaka membráne HDry® nepremokavý. V praxi bola topánka suchá aj pri celodenných túrach v snehu, mokrom snehu alebo na túrach s prekonávaním tečúcej vody.

HDry® majú najvyššiu úroveň vodotesnosti, priedušnosti a izolácie. Ultratenká vodoodolná membrána a jedinečná metóda laminácie zaisťuje presné prispôsobenie a udrží vašu obuv v suchu a ľahkú po celý deň.

Zaujímavá technológia 37.5®

Technológia 37.5® pomáha udržiavať nohu v ideálnej teplote 37.5 stupňov, zachováva mikroklímu a vlhkosť pokožky. Ide o inovatívnu patentovanú technológiu zloženú z aktívnych častíc, ktoré pomáhajú zadržiavať energiu a teplo. To znamená, že sa v topánke noha vďaka priedušnosti membrány neprehrieva ani pri vysokom výkone alebo vysokých vonkajších teplotách. Efekt tejto technológie reálne pocítiš pri každej túre. Nohy sa ti v topánkach nebudú potiť.

Veľmi nízka váha

Mať nepremokavé spoľahlivé a pohodlné topánky ide často na úkor ich váhy. Všetky tie vymoženosti totiž vždy niečo vážia a v konečnom dôsledku máš na nohách dve síce nepremokavé, ale pekne povedané tehličky. Za jednu z najvýraznejších výhod pri topánkach Scarpa Ribelle HD považujem práve ich veľmi nízku váhu. Topánku na nohe necítiš. Dynamický a ľahký pohyb je preto v týchto topánkach úplne prirodzený.

Šnurovací zámok

Aby si si topánky vedel/a čo najlepšie zatiahnuť, integrovala Scarpa do tretieho očka sťahovaci mechanizmus, vďaka ktorému si vieš zafixovať silu zašnurovania spodnej časti topánky a to lepšie dotiahnuť komín. Nový upevňovací systém Speed ​​Lacing nato využíva malý diel z kombinácie ľahkej ocele a plastu.

Šnurovanie je teda rozdelené na dve časti. Spodná časť s očkami umožňuje hladký prechod šnúrok a prispôsobenie strihu jediným pohybom. Horná časť má šnurovací zámok, ktorý rozdeľuje napínacie oblasti a háčiky, aby sa členok postupne bezpečne ovinul.

Opotrebenie topánok Scarpa Ribelle HD

Na moje vlastné veľké prekvapenie vyzerajú topánky Ribelle HD po ich prvej sezóne stále ako nové. Nemajú ani škrabanec či záhyb. A to som ich vôbec nešetrila.

Ako hodnotíme topánky Scarpa Ribelle HD

Vďaka nízkej váhe a celkovému prepracovaniu dávam po prvej zimnej sezóne týmto topánkam 5/5 hviezdičiek. Topánka ma ani raz nesklamala, neotlačila, nenahnevala. Dopriali mi naozaj vysoký komfort či v treskúcej zime okolo -10, snehu o pás či pri premočených jarných túrach v mokrom snehu. Na turistiku v týchto topánkach sa vyslovene teším. Nadčasový moderný vzhľad a štýlová farba celý výkon topánky zaobalili ešte aj do naozaj podareného šatu.

Model je k dispozícii ako Scarpa Ribelle HD pre dámy a ako Scarpa Ribelle HD pre pánov.

Malý tip: najlepšie s merino ponožkami

Na záver malý tip, máš už doma ponožky z merino vlny? Na zimu hrubšie, na leto tenšie. Či v topánkach Scarpa Ribelle alebo akýchkoľvek iných turistických topánkach, zabezpečia ti najlepšiu klímu a odporúčame ich všetkými desiatimi. Antibakteriálne, s naozaj limitovaným odorom a skvelou termofeguláciou sa ti v nich noha nespotí. Alebo ak by sa pri vysokych teplotách alebo výkone spotila, nebudeš to cítiť a rýchlo vyschne.

Na viacdňový trek nezabudni pribaliť novinový papier

Ak sa chystáš na viacdňový trek, pribaľ do batoha zopár novinových strán. Poslúžia ti nielen na založenie ohňa, no pokiaľ nebudeš mať možnosť v noci topánky presušiť, noviny z nich vlhkosť vytiahnu :).

Výhody celoročnej topánky Scarpa Ribelle HD: 

  • veľmi nízka váha
  • kompatibilita s poloautomatickými mačkami
  • podošva Vibram® Precision Tech Roll
  • HDry® vodoodolná priedušná membrána
  • medzipodrážka s absorpciou nárazov
  • vyberateľná vnútorná vložka


Aby bola táto recenzia kompletná, prikladáme aj podrobný rozbor podrážky od výrobcu Scarpa.

Rozloženie podrážky

1. POHĽAD ZDOLA
2. STIERATEĽNÁ TPU VLOŽKA – S diferencovanou hrúbkou, minimálna, pre maximálnu ľahkosť
3. PU medzipodrážka BI-DENSITY – Stredne hustý PU pre podporu a stabilitu
4. PU medzipodrážka BI-DENSITY – PU s nízkou hustotou pre kontrolu chodidla, odpruženie a ľahkosť
5. Podrážka VIBRAM® – S exkluzívnym dizajnom SCARPA gumovej zmesi MONT pre odolnosť
6. VONKAJŠIA STRANA – Dizajn na odpruženie
7. VNÚTORNÁ STRANA – Vertikálne drážky pre podporu na päte
8. DIZAJN PODRÁŽKY – oblasť pohonu, oblasť lomu, oblasť maximálnej priľnavosti

Testované produkty do recenzie nájdeš na eshope waragod.sk.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

One Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *