NPR Kršlenica

Čierna skala a Kršlenica: Malokarpatské výhľady na nezaplatenie

Tento článok spolu s fotkami pre Hikemates pripravila @michellescornerblog – odporúčame ju sledovať.

Ak rád/a objavuješ dychberúce výhľady ale necítiš sa na náročnejší výstup, Malé Karpaty budú pre teba ako stvorené. Menej známe vrchy Čierna skala a Kršlenica sú vhodné pre všetkých fanúšikov nenáročnej túry. Výhľady na týchto miestach stoja za to a vďaka svojej kráse sa zaradili aj medzi “Najvyhľadávanejšie trasy s mapami na hikemates.com v máji 2020.”

Kršlenica
Kršlenica

Prírodná rezervácia Kršlenica: Lezecký raj

Je pre mňa záhadou, prečo sú v turistických fórach vyzdvihované najmä tradičné malokarpatské 700-ky a menšie vrchy, akými sú Čierna skala a Kršlenica, stále čakajú na svoj debut. Ver mi, tých pár chýbajúcich metrov jej na kráse určite neubralo. Kršlenica pritom nie je len vrch.

Prírodná rezervácia nachádzajúca sa v západnej časti Malých Karpát o rozlohe 1 173 400 m2 je zaradená do 5. stupňa ochrany prírody. Okrem očarujúcej a bohatej prírody ponúka aj raj pre lezcov. Unikátnosť skalných útvarov je dotvorená kúzlom fauny a flóry a tak sa stala ideálnou destináciou napríklad pre romantické prechádzky.

Západ slnka na Kršlenici
Západ slnka na Kršlenici

Kršlenica sa nachádza neďaleko Plaveckého Mikuláša. Parkovanie je dostupné priamo v obci, pričom od kostola je to na samotný vrch necelá hodinka chôdze. Na výber máš z dvoch trás, zelenej a žltej. Práve žltou sa dostaneš cez Kršlenicu až na obľúbenú Čiernu skalu.

Pri výbere odporúčanej žltej trasy sa priprav na skoré a strmé stúpania kolmo na vrstevnice. Našťastie netrvajú dlho a po pár minútach sa môžeš kochať pohľadom na nádhernú lúku s ohniskom. Práve toto miesto je východiskovým bodom pre skúmanie okolia. V prípade nepriaznivého počasia sa priprav na šmykľavý a blatistý terén. Rovnako by som zvážila či na tento víkend zoberieš menšie deti. Nádherné výhľady môžeš obdivovať z každej strany. Impozantnosť skalných brál mi doslova vzala dych.

P.S. – Najvyšší bod Kršlenice má 505 m.n.m.

Dobrým východiskovým bodom sú aj Smolenice. Na Hikemates mapách objavíš rôzne zaujímavé tipy na trasy.

Túra na Kršlenicu
Túra na Kršlenicu
Národná prírodná rezervácia Kršlenica
Národná prírodná rezervácia Kršlenica

Čierna skala: Zaži dokonalý východ slnka

Nebudem to naťahovať. S Čiernou skalou to bola láska na prvý pohľad. Kršlenica je samozrejme krásna ale skorý ranný výstup a možnosť vychutnať si čierny čaj v spacáku a s pohľadom na východ slnka predčili všetky moje očakávania.

Ak patríš k skupine “strachopudov”, nezabudni na píšťalku, tlieskanie alebo sa riaď podľa tipov v článku “Čo robiť, keď na túre stretneš medveďa: Odborník radí ako sa správať a minimalizovať riziko.” Párkrát som si aj ja cvrkla do gatí, keď som za mnou v kroví počula šuchot alebo dupot. Bohužiaľ, okrem diviakov či muflónov sú tam podľa najnovších správ ako doma už aj medvede. Nezabudni. To my sme tam na návšteve. 🙂

Čierna skala
Čierna skala
Čierna skala z Plaveckého Mikuláša
Čierna skala z Plaveckého Mikuláša

Čelovka fungovala naplno a niektoré momenty som mala v hlave len jedinú otázku: “Kedy tam už budeme?” Ale o tom je predsa to dobrodružstvo. Z Plaveckého Mikuláša sme vyrazili v skorých hodinách a cez Kršlenicu sme tesne pred východom slnka prešli až na vrch Čierna skala. Skalnatý hrebeň ma očaril a v tej sekunde som naozaj nič iné nepotrebovala. Stačí si sadnúť, obzerať sa a obdivovať očarujúce skaly a rozsiahly výhľad.

Navštívil/a si toto miesto aj ty? Prezraď mi tvoje dojmy a podeľ sa o prípadné tipy.

Sleduj viac z dobrodružstiev v horách doma, aj v zahraničí na @michellescornerblog

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *