Dachstein – ako si užiť zimu na ľadovci TIP NA TRIP

Ľadovec Dachstein. To je miesto ako stvorené pre milovníkov zimy. A nielen pre tých, ktorí si zimu užívajú na lyžiach. Lanovka vás vyvezie až pod vrchol, kde si užijete panoramatické výhľady na okolité štíty ako aj viaceré atrakcie.

Stručne o ľadovci

Horský masív Dachstein sa nachádza v Rakúsku, v Severných vápencových Alpách. Rozpína sa na hranici troch spolkových republík – Štajerska, Salzburska a Horného Rakúska. Jeho najvyšší vrchol nesie názov Hoher Dachstein a dosahuje nadmorskú výšku takmer 3000 metrov. Pre Slovákov je to najbližšie dostupný ľadovec. Cesta z hlavného mesta zaberie približne štyri hodiny.   

Lanovkou až hore

Dachstein je dostupný turistickými chodníčkami, ale aj lanovkou. Visutá lanovka premáva celoročne (s výnimkou dní určených na údržbu) a vyvezie vás na vrcholovú stanicu Hunerkogel v nadmorskej výške 2700 metrov. Tu okrem dychberúcich výhľadov nájdete aj viacero zážitkových atrakcií.

Parkovisko sa nachádza priamo pri stanici lanovky a cesta k nemu vedie cez mýtnu bránu. Poplatok za použitie cesty máte v cene lanovky. Nezabudnite si však mýtny lístok označiť v hornej stanici lanovky.

V prípade priaznivého počasia sa môžete nechať vyviezť aj na “streche” lanovky. Nám sa to podarilo a bol to, predovšetkým pre deti, neopakovateľný zážitok.

Počas zimnej sezóny (tento rok do 16. apríla 2023) je možné zakúpiť si lístky na lanovku priamo na mieste. V rámci letnej sezóny (od 13. mája 2023) je kvôli zvýšenému turistickému náporu potrebné si lístky vopred rezervovať. V tomto období možno využiť aj zľavy prostredníctvom miestnych turistických kariet.

Visutý most aj schody vedúce “nikam”

Výhodou návštevy Dachsteinu počas zimnej sezóny je, že všetky atrakcie v hornej stanici lanovky máte v cene lístka na lanovku. A skutočne sa ich oplatí zažiť.

Ako prvé máte možnosť prejsť sa po visutom moste, odkiaľ si užijete výhľady na okolité rakúske štíty ako aj neopakovateľný pohľad do 400 metrového prázdna rozprestierajúceho sa pod vami. Celkom odvážny krok pre ľudí, ktorí majú strach z výšok. Celý most je však výborne zabezpečený a odolá aj skutočne silnému nárazovému vetru.

Ďalšia atrakcia je v podstate napojená na tento visutý most a otestuje vašu odvahu ešte viac. Ide o originálnu vyhliadkovú plošinu s výstižným názvom “Schody nikam” (Treppe ins Nichts). Ide o 14 schodov smerujúcich dole na sklenenú plošinu, odkiaľ si užijete fantastické alpské výhľady. Aj keď je atrakcia zabezpečená, pre absolútny pocit bezpečia smú na plošinu stúpiť naraz maximálne štyria ľudia. Toto miesto je obľúbeným fotogenickým spotom.

Ak budete po visutom moste pokračovať ďalej, dostanete sa až k vstupu do ľadového paláca. Ľadový palác sa nachádza doslova vo vnútri ľadovca a nájdete v ňom množstvo krásne farebne nasvietených ľadových miestností a sôch. Na ľadovcových stenách visia informačné tabule so zaujímavosťami o Dachsteine.

Panoramatické výhľady do okolia si dokážete užiť aj zo železnej vyhliadkovej plošiny Skywalk hneď vedľa stanice lanovky. Okrem štítov viete odtiaľto pozorovať aj prichádzajúcu či odchádzajúcu lanovku. Deti určite zaujme obrovský hovoriaci zelený drak strážiaci celú plošinu.

V hornej stanici lanovky nechýba ani reštaurácia a samozrejmosťou sú sociálne zariadenia.

Dachstein v lete

Okolie horského masívu Dachstein je vhodné na návštevu aj v letných mesiacoch. Okrem výletu lanovkou si tu môžete užiť kilometre turistických či cyklistických trás. Na svoje si prídu aj lezci – zaujímavé sú predovšetkým južné steny masívu.

Tipy na záver

To, že počasie je na horách veľmi premenlivé, platí aj pre Dachstein. Ak si chcete skontrolovať aktuálne poveternostné a výhľadové podmienky, môžete tak urobiť prostredníctvom webkamery na oficiálnej stránke ľadovca https://www.derdachstein.at/. Okrem iného tu nájdete aj prehľadné informácie o prevádzkových hodinách lanovky a či cenách lístkov.
Ak by ste sa rozhodli ľadovec navštíviť za účelom lyžovania, vedzte, že počas zimnej sezóny 2022/23 je v rámci zodpovednosti voči prírode a tiež kvôli ekonomickým dôvodom lyžiarska prevádzka pozastavená.

magazin_hikemates
magazin_hikemates

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *