Demänovská hora s dieťaťom v batohu

Jedna z najvyhľadávanejších dolín v sebe ukrýva ešte mnoho neprebádaných miest. Jedným z nich je aj skrytý vrchol Nízkych Tatier, Demänovská hora (1304m). Podobne ako vrch Siná či Poludnica, odstupuje od hrebeňa velikánov a jej nevýrazné krivky prekvapia nie len neokúkanými výhľadmi.

Dostupnosť Demänovskej hory

Najdostupnejší a zároveň najrýchlejší výstup k vrcholu je po žltej turistickej značke (1,45 hod.). Východiskovým bodom trasy je ATC Bystrina v Demänovskej doline. Kľukatý chodník dlhý 4 km vytvára serpentíny, na ktorých pohodlne pozbierate 565 výškových metrov. Trasu nájdete aj tu.

Ak sa na Demänovskú horu vyberiete v lete, mohli by ste sa k nej prejsť rovnako neznámou dolinou Vyvieranie. Roklinou vás bude viesť zelené značenie ponad kaskády potoka, cez mostíky a miestami narazíte aj na nenáročné retiazky. Bohatý les dotvára divokú scenériu tiesňavy, no po daždivých jesenných dňoch či po zime, býva tiesňava často plná vody a jej prechod nie je najkomfortnejší. Z parkoviska Demänovskej jaskyne slobody vedie zelenožltá, 12,5 km dlhá trasa cez Iľanovské sedlo a Demänovskú horu až po ATC Bystrina (4,45 hod.). Celkové stúpanie 725 m pocítite najmä výstupom z doliny k Iľanovskému sedlu. Neskôr chodník pokračuje po vrstevnici, až k rázcestiu pod Demänovskou horou. Auto je možné parkovať v areáli Bystrina, konkrétne pri Kolibe a autobusom sa zviesť k Demänovskej jaskyni.

A čo ak vystúpite na Demänovskú horu a nohy chcú kráčať?

Od rázcestníka vedie chodník cez Iľanovské sedlo a sedlo Machnatô, až na skalnatý vrch Pusté (1504 m), odkiaľ máte Západné, Vysoké a Nízke Tatry, dokonca i Veľkú Fatru ako na dlani. Je to už náročnejšia trasa dlhá niečo vyše 14 km, s prevýšením cez 1000 m (5,25 hod.). Tu len v krátkosti upozorním na chýbajúce značenie vrchu Pusté na smerovníku v sedle Machnatô, ale samotná trasa je dobre značená modrou turistickou značkou a nemali by ste poblúdiť.

O našej trase

V tomto článku vám priblížim snáď najobľúbenejšiu cestu k vrcholu Demänovskej hory. Trasa z ATC Bystrina značená žltou značkou je nenáročná a zvládnu ju aj deti, ktoré sa v závere túry potešia zvieratkám aj obrovskému detskému ihrisku.

Od parkoviska vedie asfaltová cesta k prvej žltej značke na strome pri idylicky rozloženom autokempingu Bystrina. Značka vás prevedie lesom len niekoľko metrov a narazíte na bránu, ktorá informuje o ceste vo výstavbe. Nachádza sa tu niekoľko nádherných chalúp, kde si viete v momente predstaviť život. Prejdete bránou a o pár metrov sa opäť chytíte značenia. Drevený smerovník vás poza chalupu navedie na lesný chodník.

Celá trasa je veľmi dobre značená a vedie početnými serpentínami v lese. Stúpanie je tak príjemne rozložené a upravený chodník je svojim terénom pohodlný aj pre tých najmenších turistov. Miestami sa objavia vyšľapané krátke odbočky z trasy k pôsobivým výhľadom do malebnej Demänovskej doliny i na majestátne hrebene Tatier. Obzvlášť krásna je skalná vyhliadka vo vrcholovej časti Demänovskej hory. V lese kde tu obchádzate rozličné skalné útvary, kráčate po úzkom lesnom chodníku obklopený hustým lesom a občas vás celkom pohltí pokoj, ktorý sa navôkol rozlieva. Pôvab nedotknutej Demänovskej hory na vás zapôsobí už na ceste k vrcholu, na ktorej stretnete skôr lesnú zver ako hlučných turistov.

Neobyčajné dejstvo obyčajnej hory

Tesne pod vrcholom stojí rázcestník pod Demänovskou horou, ktorý vás nasmeruje do cieľa, ale i ďalej do Iľanovského sedla a na vrchol Pusté či Krakovu hoľu. Z tohto bodu je to len 10 minút málinko svižnejšieho stúpania.

Pripravte sa na skutočne výnimočný vrchol Demänovskej hory, ktorý môže celkom rozbombardovať váš rebríček najmilovanejších kopcov. Úprimne som po zážitku niekoľkých na oko obyčajných kopcov už čakala čarovné výhľady. Pohľad do rozľahlej kotliny s nádhernou Liptovskou Marou i na Západné Tatry a Chočské vrchy je v skutku pompézny. Ale čo ma celkom rozobralo bola zvláštna idyla, ktorá vás v okamihu naplní. Ticho a dokonalá harmónia skromnej hory, na ktorej vrchole sa cítite maličkým pozorovateľom niečoho veľkolepého, z vás urobí bezmyšlienkovú bytosť schopnú len neodôvodnenej radosti.

Na záver, chcem len upozorniť, že na vrchole nenájdete chatu a na trase chýbajú pramene. Nešetrite obľúbenými maškrtami ani teplým oblečením. Na vrchole je veterno a bola by škoda utekať z takého predstavenia skôr. 😉

Pokiaľ ešte nemáte svoj checklist k výbave na hory s deťmi, inšpirovať sa môžete tu.

Neobíďte rozhľadňu v Pavčinej Lehote

Po zážitku Demänovskej hory si určite radi vychutnáte teplé jedlo v Kolibe, no neponáhľajte sa domov. Výhľad z rozhľadne v Pavčinej Lehote je vyhľadávanou modelkou milovníkov fotografie. Od parkoviska zábavného parku Žiarce, k nej vedie len niekoľko minútová prechádzka a jej okolie ponúka opäť mnoho možností príjemne stráveného času s rodinou.

Nezabúdajte na poistenie na hory

V Hikemates myslíme aj na outdoorových rodičov. Výhodné členstvo s komplexným poistením celej rodiny, zľavami na ubytovanie do výšky až 50% a množstvom ďalších benefitov, u nás vybavíte online a bez zbytočných starostí. Prvé dve deti do veku 15 rokov majú členstvo zdarma!! Chcem výhodné členstvo pre celú rodinu!

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je IMG_20210725_160801-1024x766.jpg

Som len obyčajná mama, no ak vás naše malé „expedície“ bavia či inšpirujú, rada sa s vami o naše spoločné zážitky podelím a pribalím k nim niekoľko overených baby-friendly tipov. A ak sa chcete o nás dozvedieť viac, vezmem vás na malú exkurziu do nášho života, viac tu.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *