Drony do hôr nepatria

Žijeme vo svete sociálnych médií. Chválime sa peknými fotkami z túr, či výletov, z výstupov na najvyššie končiare Vysokých Tatier, východmi a západmi Slnka na všemožných vrcholoch. Selfies, ale aj kolorované, presaturované, či prirodzené fotografie, sú ich plné profily na Instagrame a Facebooku. Kvôli čo najlepšej fotografii, ľudia často nielen riskujú zdravie, ale do hôr stále viac a viac začínajú nosiť aj drony. Sú čoraz dostupnejšie a vybavené kvalitnými kamerami. Čo na tom, že existujú pravidlá, úžasné video alebo fotografia zo vzduchu je predsa dôležitejšia, lajky sú na prvom mieste.

Televízia Markíza pred pár dňami priniesla reportáž z Nízkych Tatier. Kamzíčie mláďa sa zabilo, pretože čriedu, na severnej strane Chopka, vyplašil dron. Tí, čo chodia do hôr vedia, aké obratné sú kamzíky aj v tých najstrmších terénoch a na skalách. Ako dokážu skákať po takmer kolmých stenách a udržať sa aj na malej plošinke. Každému tak musí byť jasné aký stres zažili tieto nízkotatranské kamzíky, keď sa zjavil dron. Jeden z nich nedokázal zvládnuť to, čo je tomuto chránenému zvieraťu vlastné, pohyb v horskom teréne.

Zdroj: reprofoto TV Markíza

Práve nízkotatranská populácia kamzíkov je pritom veľmi zraniteľná. „Populácia, založená v rokoch 1969 – 1976 je vzhľadom na obmedzenú plochu vhodných habitatov relatívne málopočetná a tým aj značne zraniteľná,“ píšu Peter Bačkor a Peter Urban z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Mateja Bela vo svojej štúdii. 

Kamzíky do Nízkych Tatier vypustili na prelome 60. a 70. rokov v Lomnistej Doline, celkovo asi 30 kusov, chytených v Belianskych Tatrách. Stretnúť ich môžete v oblasti ohraničenej od západu Ďurkovou, z východu Štiavnicou, na severe Bôrom a na juhu Skalkou. Kto týmito miestami prechádzal, či už po červenej hrebeňovej značke, alebo bočnými hrebeňmi, určite videl, alebo, priamo na turistickom chodníku, stretol kamzíka, často aj s mláďatami. Krásne fotografie a videá sa dajú urobiť aj bez dronu.

Už pred viac ako rokom Správa TANAP upozorňovala na to, že drony vo vysokohorskom prostredí zvieratám škodia. Ako sa ukazuje, počet nelegálnych dronistov sa napriek tomu neznížil, naopak, pribúda ich. 

Tatranský národný park poskytuje vhodné životné prostredie pre viacero zákonom chránených vzácnych druhov živočíchov ako napríklad svišť vrchovský tatranský, kamzík vrchovský tatranský, orol skalný, sokol sťahovavý, veľké šelmy ako aj mnoho ďalších druhov, u ktorých bol potvrdený negatívny vplyv dronov na ich populáciu a správanie,“ píšu ochranári s odvolaním sa na vedecké štúdie na svojej stránke. Ohrozené sú teda nielen kamzíky, ale aj svište, či mnohé druhy vtákov. 

Stroj dokáže vo vzduchu letieť staticky na jednom mieste, čím evokuje u citlivých druhov prítomnosť predátora, na ktorého v strese inštinktívne reagujú únikom. Nízke lety dronov predstavujú významný rušivý faktor meniaci prirodzené správanie živočíchov, narúša sa ich rozmnožovací proces a denný rytmus. V prípade mnohých vtáčích druhov je nízko letiaci dron vnímaný ako predátor, prípadne teritoriálny konkurent,“ píše Správa TANAPu. Ochranári už zaznamenali aj viacero úhynov dravých vtákov, ktoré zaútočili na drony a zranili sa.

Na filmovanie z dronu pritom treba špeciálne povolenia. V Národných parkoch, okrem tých bežných zákonných podmienok od Dopravného úradu, musíte mať aj súhlas a výnimku od ochranárov. Ak chcete lietať vo výške menšej ako 300 metrov nad najvyššou prekážkou v okruhu 600 metrov, pričom v 5. stupni ochrany je zákaz používania zariadení rušiacich pokoj a ticho.

Kamzíky vo Vysokých Tatrách
Kamzíky pod Priečnym sedlom vo Vysokých Tatrách. (Foto (c) LD)

Nízkotatranské kamzíča, neprežilo zásah človeka. O niečo šťastnejší koniec mal príbeh medvieďaťa z ruského ďalekého východu. Jeho boj o život, zachytený na videu, obletel virálne svet, no ako sa neskôr ukázalo, práve autor videa s dronom, medvedie mláďa a jeho matku ohrozil.
Vedci skúmali, ako v prípade, že máte potrebné povolenia, nakrúcať zvieratá, aby sa minimalizovali všetky riziká. „Nemali by sme viniť drony, iba preto, že sa dajú zneužiť,“ povedala pre National Geographic, biologička Margarita Mulero-Pázmany z Univerzity v Liverpoole, ktorá skúmala diaľkovo riadené lietajúce zariadenia a ich vplyv na ochranu prírody.

Vedecká štúdia, na ktorej sa v roku 2016 podieľala, naznačuje, že pri záberoch prírody by drony nemali lietať priamo nad hlavami zvierat, keďže táto poloha je považovaná za najohrozujúcejšiu. Lety by mali byť krátke a mali by sa pri nich využívať menej hlučné elektrické drony, ktoré lietajú v dostatočnej výške, aby zvieratá plašili čo najmenej.

Do úvahy podľa vedcov treba brať aj to, či sa v oblasti nachádzajú vtáky, alebo či zvieratá, ktoré dron nakrúca majú obavu zo vzdušných predátorov. Do úvahy by sa malo brať aj obdobie roka, v ktorom chcete dron použiť. Nemalo by to byť v citlivých častiach životného cyklu, napríklad počas párenia, či vyvádzania mláďat.

Každopádne aj táto štúdia sa zameriavala na použitie dronov pri vedeckom zbere informácií o prírode a nie na použitie dronov pre potešenie a získanie, čo najlepších záberov. V komunite Hikemates, je pre nás ochrana prírody prvoradá. Nepotrebujeme úžasné zábery z dronu, ak majú ohrozovať zvieratá a sú získané v rozpore so zákonmi a bez ohľadu na prírodu.

Myslite preto vždy na prvý bod nášho manifestu správneho turistu:

“NEPORUŠUJEM – REŠPEKTUJEM PRÍRODU
Rešpektujem chránené územia. Neporušujem pravidlá. Ak sa mi nepáčia, snažím sa ich aktívne meniť a vylepšovať. Idem príkladom. Neodnášam si nič, len fotografie a spomienky. Nenechávam za sebou nič, len odtlačky nôh. Odpadky beriem so sebou. Neznečisťujem hory ani ich okolie. Chodím po vyznačených trasách a nerobím si skratky.“

https://www.hikemates.com/manifest-spravneho-turistu

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *