Expresky z hôr #1

Ahojte! Volám sa Tomáš a budem pre vás pravidelne písať Expresky z hôr. Zdajú sa vám povedomé? Skvelý postreh! V minulosti uzreli svetlo “internetového” sveta a opäť sa vracajú na scénu vďaka Hikemates

Dnes sa spolu vyberieme na tatranský Kriváň, pozveme vás na turistický zraz, budeme pri míľniku Krás Slovenska, ukážeme vám nové výzvy, zdoláme Cestu hrdinov trocha inak, odporúčime vám zaujímavú knihu a pošleme do slovenských Dolomitov. Vitajte!

Národný výstup na Kriváň

Začíname národne! Tak ako ten minulý, aj tento rok bude prebiehať Národný výstup na Kriváň individuálne. Ročník 2021 je venovaný 200. výročiu narodenia Janka Matúšku, autora textu slovenskej hymny a 100. výročiu založenia časopisu Krásy Slovenska. Takže každý povinne odspieva pri dvojkríži aspoň jednu strofu slovenskej hymny. Svoj výstup môžeš realizovať v termíne  od 15. júna do 31.októbra 2021 (tak ako sú otvorené Tatry pre verejnosť). Ak chceš mať aj hmotnú spomienku na svoj národný výstup (odznak, magnetka, bulletin a pečiatka), môžeš si ich objednať pri registrácii na aderese: janoluptak@gmail.com. Viac informácií sa dozvieš na stránke kstliptov.sk a registrovať sa môžeš tu – Národný výstup na Kriváň – formulár

Národný výstup na Kriváň 2021

Pozvánka na celoslovenský turistický zraz KST

Pandemická situácia sa u nás zlepšuje, a tak sa môžeme tešiť na 67. ročník celoslovenského turistického zrazu. Podujatie sa bude konať 8 – 11. Júla 2021 v ATC Bystrina – Demänovská dolina. Čaká na Teba bohatý turistický a kultúrny program. Podrobné informácie o programe sa dozvieš? tu: Celoslovenský turistický zraz 2021 – spravodaj

Turistický zraz KST 2021

100 rokov Krás Slovenska

Slovenský časopis venujúci sa  krásam Slovenska oslavuje svoje sté výročie. Tento veľký míľnik si pripomenie výstavou 100 rokov Krás Slovenska. Vernisáž výstavy sa uskutoční 8. júla 2021 o 16.00 hod. v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.

100 rokov Krás Slovenska

FKT & Výzvy & Ultra projekty

Hovorí Ti niečo Rudná magistrála, Barborská cesta, Cesta Márie Széchy, alebo skratka FKT? Nie? Nevadí, o pár riadkov nižšie sa to dozvieš. FKT – fastest known time je skratka najrýchlejšieho známeho času, za ktorý zvládnete prejsť (prebehnúť) turistickú diaľkovú trasu.

Pár rokov dozadu vytvorila partia nadšencov z amerického Boulder-u webku fastestknownti­me.com. Začali zaznamenávať – viesť virtuálnu kroniku o známych zaujímavých trasách a ich najrýchlejších časoch. Netrvalo dlho a zo Spojených štátov sa táto iniciatíva rozšírila do celého sveta a dnes si môžete pozerať (inšpirovať sa) a nachádzať zaujímavé trasy a prepojenia po celom svete.

Ekvivalent takejto webky vytvorili ľudia zo Slovak Ultra trail FKT & Výzvy & Ultra projekty. My, ako turistická komunita, sa môžeme takisto inšpirovať a získať podrobné infošky nielen o Ceste hrdinov SNP ale taktiež o menej známych diaľkových trasách po celom Slovensku. Možno sa práve Ty v FKT nájdeš a niečo nové zažiješ a objavíš..

Inšpiráciou pre Teba môže byť krátky dokument od Jeanelle Hazlett, ktorá sa o svoju FKT pokúsila na Mount Brunswick, British Columbia. Uvidíš čo všetko zaberie príprava, plánovanie a samotný pokus.

Ak rád čítaš, tak určite siahni po knihe Na sever od bežeckej legendy Scotta Jureka, ktorá ťa do boja s časom na vyše 3000 km zeleného tunela doslova vtiahne a hlboko sa ti zapíše do vnútra.

Cesta hrdinov trochu inak

Od mája do októbra je hlavná sezóna našej najdlhšej turistickej trasy – Cesta hrdinov SNP. Ak si správny pankáč, dáš to v zime ako Paťo Pajta. Existuje veľa inšpirácii pre nadchnutie sa a samotný štart.  V minulosti tú svoju SNP-čku skvele spracoval Matúš Lašan30 dní hrdinom alebo Patrik PaulinyiCesta hrdinov SNP: 760km naprieč Slovenskom

FKT na tejto trase držia Rudo Pado, ktorý ju prešiel v 1992 za necelých 7 dní bez supportu a Soňa Kopčoková Cestu hrdinov zvládla tento rok 2021 za 11 dní aj nejaké drobné (takisto bez supportu). Svoje detailné pocity zanechala  v článku – SNP Self Supported (oplatí sa prečítať aj napriek jeho dĺžke).

Sú to neuveriteľné časy hodné obdivu. Každého z nás inšpiruje niečo iné.. Či 20 kg batoh alebo ľahká bežecká vesta. Dôležité však je, že na tú svoju cestu vyrazíš bez dôrazu na čas. Je na Tebe, ako svoju hrdinskú výzvu zdoláš.

Krátky dokument z dielne Vila Bendíka uzrie svetlo sveta (dúfajme) čoskoro. Ešte viac nás všetkých vtiahne do Soninho úžasného počinu (a možno niekoho inšpiruje).

Sama na ceste

Prečítaj si

Na záver trochu spomalíme. Ak chceš vedieť ako sa u nás chodilo a liezlo po kopcoch od štúrovcov po dnešok, pozri sa na knihu História turistiky na území Slovenska. Dozvieš sa najvýznamnejšie udalosti organizovanej turistiky na našom území od čias Rakúsko-Uhorska až doteraz. Budeš mať  prehľad o významných spolkoch a kluboch, predstaví Ti mnohé osobnosti turistického života, slovom i obrazom a odprezentuje širokú škálu a rozmanitosť turistického diania na Slovensku.

Niečo viac, a to ako ju získaš, nájdeš Tu: História turistiky na území Slovenska

Kniha – História turistiky na území Slovenska

Tip na trip

Vieš, kde sa nachádzajú slovenské Dolomity? Nie? Nevadí. Ondrej Kostolňák sa spolu s Tebou vyberie na jeden z najkrajších kopcov, ktoré na Slovensku máme. Tvoria ho skalnaté vápencové útvary a nachádza sa na hlavnom hrebeni Západných Tatier. Uhádneš ktorý to je? Správne! Je to Sivý vrch!

Túru objavíš tu – Sivý vrch okruh
Ondrejove slová a myšlienky zas tu – Vieš, kde sa nachádzajú slovenské Dolomity

Slovenské Dolomity

Hikemates brigáda – Oprava chodníka na Téryho chatu

Chodník na Téryho chatu je po zime zaváľaný skalami, poďme ho spoločne opraviť! Stretneme sa 21.7. 2021 o 6:00 hod na parkovisku v Novom Smokovci. Ak nestíhaš, prídi za nami kedykoľvek neskôr v priebehu dňa.
Z parkoviska pôjdeme smerom na chatu. Dostaneme sa pod Veľký Hang, kde začneme rovno pracovať a robiť budeme až do poobedia – stravu na raňajky / obed si donesie každý sám. Chatár Peťo zabezpečí vodu, horalky.

Večer sa presunieme na chatu, kde je večera (polievka a hlavné jedlo) zdarma pre všetkých brigádnikov. Nápoje si platí každý sám. Raňajky na chate v druhý deň budú za 5 € pre tých, ktorí chcú. Zbalíme sa a pôjdeme dole. Ak sme nestihli všetko spraviť prvý deň, budeme v práci pokračovať. Domov každý odchádza ako potrebuje. Ak stihneme spraviť všetko v prvý deň, na druhý deň si môžeme dať spoločnú túru na Priečne sedlo alebo Sedielko.

Náradie zabezpečí chatár. Rukavice dostaneš. Ak máš horolezeckú prilbu zober si ju pre vlastnú bezpečnosť. Pracovať budeme aj ak prší, ak príde lejak alebo búrka, schováme sa na chate. Zbaľ si veci do každého počasia, pracovné aj na prezlečenie. Nezabudni na prekrytie hlavy. Na brigádu môžu prísť muži aj ženy.
Keďže sme limitovaný kapacitou Téryho chaty, potrebujeme aby si sa záväzne prihlásil/a cez formulár – Hikemates brigáda – Oprava chodníka na Téryho chatu

Projekt podporili:
@birellsk
@Union.poistovna
@FjallravenSlovakia

Hikemates brigáda – Oprava chodníka na Téryho chatu

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *