Expresky z hôr #10

Expresky z hôr #10

Expresky z hôr #10 – V najnovšej časti expresiek sa vydáš spolu so mnou pod Everest, okolo Mont Blancu, ale aj do Veľkej Fatry. Budeš sa tešiť z druhého vydania nášho magazínu a z úžasnej podpory knihy Tam hore. Zažiješ jeleniu ruju a vynadívaš sa na polárnu žiaru.

Hikemates magazín – druhé vydanie

Druhé číslo magazínu je tu! Za 3 mesiace sme ho naplnili zaujímavým obsahom. Môžeš sa tešiť na skvelý rozhovor so špičkovým poľským skialpinistom Andrzejom Bargielom, ktorý ako prvý človek zlyžoval K2 – druhú najvyššiu horu sveta. Dozvieš sa kopec nových infošiek, ktoré ti pomôžu užiť si zimu na horách. Naučíš sa ako zvýšiť svoje tepelné pohodlie otužovaním sa, ale aj správnym spôsobom obliekania sa.

S Marie a Nil, francúzskym párom, ktorý prešiel viac ako 10 000 km naprieč južnou Európou zavítaš do Srbska a ukážu ti zákutia, ktoré sa oplatí navštíviť. Spoznáš lepšie mesto Lyon, odkiaľ to máš do Álp len na skok.

Dozvieš sa, akému problému čelia ľadovce a ponúkneme ti kopec ďalších tipov a rád. Máš sa na čo tešiť

Magazín si objednáš tu: Hikemates magazín – druhé vydanie

Expresky z hôr #10
Expresky z hôr #10: Hikemates magazín – druhé vydanie

Kniha Tam hore – nevypovedané príbehy tatranských chát

Vďaka obrovskej vlne podpory od takmer tisícky z vás sme prekonali 50.000 eur a tým aj posledný míľnik v našej kampani! Pokryjeme náklady na vydanie knihy, zorganizujeme krst knihy s autorským čítaním, či verejne dostupnú výstavu fotografií Jakuba Čaprnku. A nielen to! Ku každej jednej odmene navyše prihodíme ako darček Poustr: pohľadnicu s motívom kultovej tatranskej chaty.

Kampaň nekončí! Zostáva nám ešte niekoľko dní do konca. Počas zostávajúcich dní si môžeš predobjednať jeden zposledných dostupných kusov kníh, ktoré ti s istotou doručíme do Vianoc.

Patrí vám obrovské ĎAKUJEM. Bez vašej veľkej podpory by všetko zostalo len v tlačových podkladoch! 

Výnimočnú knihu s doručením do vianoc podporíš a získaš tu – Tam Hore: Objav nevypovedané príbehy tatranských chát

Expresky z hôr #10: Kniha Tam hore – posledný míľnik

Tour de Mont Blanc alebo keď začneš tam, kde by si mal končiť

júni 2019 sme sa spolu s Jarom a Martinom vybrali do francúzskeho Chamonix obísť masív Mt. Blancu. TMB (Tour de Mt. Blanc) sme si prečítali vo viacerých odporúčaniach ako o tom najlepšom, čo môže treker zažiť, a tak sa nie je čo čudovať, že voľba padla práve na tento trek. V priebehu niekoľkých dní prejdete cez 3 krajiny. Začnete vo Francúzsku, aby ste prešli do Talianska, následne do Švajčiarska, aby ste sa následne vrátili do Francúzska.

Tour de Mont Blanc alebo keď začneš tam, kde by si mal končiť, napísal Jakub Pavlík

Expresky z hôr #10: Tour de Mont Blanc alebo keď začneš tam, kde by si mal končiť

Festival Vysoké hory Nitra

Jubilejný 15. ročník festivalu Vysoké hory Nitra sa uskutoční 27. novembra 2021 o 9:00 hod v Mestskom úrade v Nitre. Každoročne sa v novembri stretávajú stovky priaznivcov hôr a cestovania, pre ktorých je vždy pripravená pútavá prehliadka filmov a prezentácií od viacerých hostí, známych osobností, horolezcov, cestovateľov, dokumentaristov a filmárov.

Môžeš sa tešiť na filmy: Nechcený autoportrét od Rasťa Hatiara, Igor Bazala od Viliama Bendíka, Zakázané hory od tria Miroslav Peťo, Rastislav Križan a Robert Vrlák, Afganistan – krajina kontrastov od Petry Pogányovej, Gruzínsko od Martina Krettera, Krížom cez Slovensko za dobrú vec (Cesta hrdinov SNP) od Paľa Ferčáka, Filipa Stránovského, Miša Stránovského a Rasťa Janíka a na záver Americké MTB dobrodružstvo od Jaroslava Tešlára. Okrem iného ťa čaká fotovýstava a nedeľný výlet. Vstup je voľný.

PROGRAM: 15. ročník festivalu Vysoké hory Nitra

Expresky z hôr #10: Festival Vysoké hory Nitra

Nimblewill Nomad

Nimblewill Nomad, vlastným menom M.J. Eberhart, je 83 ročný pán a zároveň nájstarší turista, ktorý prešiel známu diaľkovú trasu Appalachian Trail (3500 km) v USA. Sám uznal, že cesta bola v jeho veku náročná. „Mám na sebe pár šrámov, ale som v poriadku,“ povedal v nedávnom rozhovore. Zároveň dodal: „Musíš mať neuveriteľné odhodlanie to dokončiť.“

Pekné gesto urobil aj doterajší držiteľ tohto rekordu Dale „Greybeard“ Sanders, ktorý Appalachian Trail dokončil v roku 2017 veku 82 rokov. Po dokončení náročnej diaľkovej trasy sa Egerhart vrátil do svojho domova vo Flagg Mountain, kde stále pracuje ako správca požiarnej veže.

Viac sa dočítaš v článku z dielne npr.com: Nimblewill Nomad, 83, is the oldest to hike the Appalachian Trail

Expresky z hôr #10: text, zdroj: npr.org

Jelenia ruja v horách

Vilo Polonec sa po veľmi dlhej dobe s nami podelí o zábery, ktoré nafilmoval počas dvoch vychádzok v krásnom a jedinečnom vysokohorskom prostredí. Ruja v horách býva veľmi premenlivá a niekedy tam môžete tráviť aj celé dni bez toho, aby ste počuli ručať jeleňa, alebo pri sebe máte šťastenu ako mal Vilo a za dve rána zažijete v podstate všetko. „Bitky, ručanie jeleňov a dokonca som mal šťastie zachytiť aj akt párenia„. Zábery z horského prostredia sú jedinečné a pre autora majú obrovskú hodnotu.

Hiking to Everest Base Camp

Pamätáš sa na talianske Dolomity v 5. časti expresiek? Kraig Adams tentoraz zavítal pod najvyššiu horu na svete. Jeho kroky viedli do základného tábora Everestu v Himalájach. Dostal pozvanie od @World Vlog Challenge so skupinou ďalších 11 influencerov z celého sveta (určite tak opustil svoj out of the box). Po talianskych Dolomitoch určite vieš, akým štýlom sa Kraig prezentuje. Svojej povesti nezostal nič dlžný. Ak ti však chýbajú slová k tak úžasnému obrazu, môžeš si pozrieť jeho Behind the scenes video.

Prečítaj si

Táto kniha patrí k povinnému čítaniu každého bežca a bežkyne. Horský beh na britských ostrovoch je históriou opradený a vysoko cenený šport. Dozvieš sa dopodrobna mnoho zaujímavých informácií a prenesieš sa do dávnych dôb, kedy beh ešte veľmi bolel. Rekordy, kultové preteky, bežecké legendy a ich komunity, to všetko na teba čaká v príbehu o bežeckej vášni a utrpení.

Richard Askwith – Stopy v Oblacích

Expresky z hôr #10: Richard Askwith – Stopy v Oblacích, zdroj: martinus.sk

Tip na trip: BORIŠOV

Poď zavítať do Veľkej Fatry. Túra na Borišov Z Vyšnej Revúcej je nenáročná a príjemná. Prebudí ťa prudké stúpanie cez Mogury do Sedla pod Ploskou. Určite nevynechaj traverz Ploskej (zelená značka zo Sedla pod Ploskou). Budeš sa tak kochať na impozatný Čierny kameň, Minčol, Rakytov a neďaleký Lysec. Nazrieš až do Nízkych Tatier, Malej Fatry a uvidíš aj tie Vysoké. Cestou sa nezabudni občerstviť na Chate pod Borišovom. Odtiaľ je to len kúsok do tvojho cieľa.

Trasa: Borišov z Vyšnej Revúcej a späť
Parametre túry: 17,8 km / +1275 m, čas: 6:42 h

Foto týždňa

Za polárnou žiarou sa nedávno vybral @szarka.me do nórskeho Tromsa. Oplatilo sa? Určite áno!

Expresky z hôr #10: Polárna žiara od @szarka.me

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *