Expresky z hôr #11

Expresky z hôr #11 – Dnes objavíš 8 výnimočných alpských chát. Dáš zabrať nepremokavým ponožkám. Budeš jesť, spať a lyžovať. Vydáš sa zo Sněžky na Sněžku cez české hranice. Zalezieš si na Bralovej skale a budeš pri vzniku dobrodružnej knihy z čarovnej Patagónie.

Hikemates výstupy na Kľak a Suchý sú presunuté na neurčito

Hikemates mieni a pandémia mení! Veľmi nás to mrzí, ale nasledujúce výstupy na malofatranský Kľak a Suchý v dôsledku nevhodnej aktuálnej situácii, presúvame na neurčito. Budeme sa na vás všetkých tešiť, akonáhle to bude možné. Ďakujeme za pochopenie.

8 chát v alpskom regióne, ktoré musíš vidieť!

Najvyššia poloha, najrustikálnejšia atmosféra, najzvláštnejšia architektúra – týchto 8 chát v alpskom regióne je svojim spôsobom jedinečných. Návšteva sa určite oplatí, už si o nich počul/a?

8 chát v alpskom regióne, ktoré musíš vidieť, napísala Zuzka Kliska

Expresky z hôr #11: 8 chát v alpskom regióne, ktoré musíš vidieť!

RECENZIA: Nepremokavé ponožky Dexshell

Do #hikemates testovačky som si vybral 3 páry nepremokavých ponožiek od nepremokave.skKaždý model má svoj špecifický materiál, ktorý ho zvýhodňuje, resp. lepšie špecifikuje jeho zameranie.

Bežecké ponožky Running Lite obsahujú Drirealease® vlnu, turistické ponožky  Coolvent  materiál  Coolmax® a nakoniec model Thermlite merino vlnu. V nasledujúcej recenzii sa dozvieš, čo som zažil počas testovania a vysvetlím ti, ako sa o nepremokavé ponožky postarať, aby vydržali čo najdlhšie.

Recenzia: Nepremokavé ponožky Dexshell, napísal Tomáš Krajča

Expresky z hôr #11: Recenzia – Nepremokavé ponožky Dexshell

Hecni sa na východ slnka… Stojí to za to!

S jeseňou prišli chladné rána. Chladné rána znamenajú väčšiu pravdepodobnosť inverzie. Inverzia s východom slnka by bol nádherný pohľad. Má to ale jeden háčik. Treba sa dostať na kopec po tme… Asi takto nejako vyzeral môj myšlienkový pochod pri scrollovaní instagramu a prehliadaní množstva fotiek z krásnych mrazivých východov slnka.

Hecni sa na východ slnka… Stojí to za to, napísala Laura Kendralová

Expresky z hôr #11: Hecni sa na východ slnka… Stojí to za to!

Během indiánskym létem

„Ze Sněžky na Sněžku..“ Alebo inak povedané vyše 2000 km, viac ako 55 000 výškových metrov a menej ako 31 dní! Outdoorový nadšenec Honza Kozák sa vydal na diaľkový trail Viaczechia (aneb okolo Českej republiky) začiatkom októbra. V priemere zabehol skoro 80 km denne. Čo všetko zažil, si prečítaj v jeho článku. Ak chceš o tejto „šialenosti“ niečo viac počuť, tak potom klikaj na Lajf podcast.

Článok: Během indiánskym létem – pre hudy.cz napísal Honza Kozák
Podcast: Lajf #21 – Ján „Koyak“ Kozák – O prebehu okolo Českej republiky za 31 dní

Expresky z hôr #11: Během indiánskym létem – zdroj: hudy.cz

Jíst, spát, lyžovat

Do Kanady sa presťahoval pred 6 rokmi. Panenské hory, metre prašanu a skvelá komunita. Inak povedané Revelstoke – mekka freeridového lyžovania. Vieš si to predstaviť? Jesť, spať a lyžovať.. S Jakubom Steklým, ktorý žije v tomto raji, sa pár dní pred začiatkom novej sezóny, rozprával Matěj Švec.

Jíst, spát, lyžovat – pre emontana.cz napísal Matěj Švec a Jakub Steklý

Expresky z hôr #11: Jíst, spát, lyžovat – zdroj: emontana.cz

Slovenské skalky: Bralová skala pri Handlovej

Bralová skala (825 m) patrí do pohoria Žiar a nachádza sa nad dedinou Ráztočno kúsok od Handlovej. Skalnatý vrchol je rozpoznateľný podľa vysielača a ponúka výhľady na Handlovskú, a ak vybehneš kúsok po červenej značke smerom na Kremnicu, tak aj na Turčiansku kotlinu.

Skala je vysoká do 80 metrov, najkratšie cesty majú cez 50 metrov. Materiál je sopečná vyvrelina. Nie čistý andezit ako okolité lezecké terény, čo jej určite trochu berie z lezeckého potenciálu, nie však z krásy.

Cesty sa lezú väčšinou na dve-tri dĺžky. Niektoré cesty je možné zlaniť, väčšina sa zostupuje zostupovkou po chodníku pravou stranou, po turistickej značke. Bralová skala poskytuje zaujímavé vzdušné lezenie. Miestami v rozbitom teréne, ktorý by sa snáď dal skultivovať. 60-metrové lano ti tu musí stačiť.

Slovenské skalky: Bralová skala pri Handlovej – pre zagurami.eu napísal Robo

Expresky z hôr #11: Slovenské skalky: Bralová skala pri Handlovej – zdroj: zagurami.eu

Why do I hike

Prečo chodíš do hôr? Povedal si Nikola Horvat (s prezývkou Tesla) a vybral sa na Colorado Trail, aby našiel odpoveď na túto otázku. Písal sa rok 2019. Bol to jeho prvý projekt. Film a scenár napísal si sám. Oddrel si to na „pľaci“ s vláčením výbavy (okrem iného) v batohu. Mal víziu a cieľ: Zachytiť dôvody, prečo tak miluje hory a prečo sa vždy vracia práve k dialkovej turistike. Dokument Why do I hike, vyhral 3 ceny Grand Prix a patril do finálového výberu na mnohých festivaloch.

Prečítaj si: Matúš Lašan – Naprieč Patagóniou

Dnešná rubrika Prečítaj si bude iná, pretože kniha Naprieč Patagóniou, nie je vytlačená. Matúša Lašana mnohí poznáte cez fotografie, dokumenty, alebo aj vďaka knihe Araroa – 3000 km pešo naprieč Novým Zélandom. Tentoraz prichádza s príbehom naprieč divokou Patagóniou.

Na svete je veľa známych a dobre značených diaľkových turistických trás. Greater Patagonian Trail medzi ne nepatrí. Už manuál k prechodu vás v prvej vete upozorní, že oficiálne trasa neexistuje. Jej náročnosť sa odzrkadľuje aj v počte turistov. Zatiaľ čo na najznámejší americký trail, Pacifickú hrebeňovku, sa ich ročne zapíše okolo 8 000, do Patagónie sa ich pravidelne chystá len pár desiatok. Navyše ju zatiaľ počas jedinej sezóny neprešiel nik. Niekoho by to mohlo odstrašiť, no s manželkou sme hneď vedeli, že do toho  musíme ísť.

Knihu CAMINO MAL – (TAKMER) 3000 KM PEŠO PATAGÓNIOU, si môžeš predobjednať aj ty prostredníctvom crowdfundingu na startovac.cz

Podpor aj ty
vydanie foto-cestopisného denníka z (takmer) prvého svetového prechodu Greater Patagonian Trial. Malú úkážku nevšedného dobrodružstva, môžeš zažiť prostredníctvom nášho blogu:

Článok: Naprieč Patagóniou, napísal Matúš Lašan

Expresky z hôr #11: Matúš Lašan – Camino mal, (takmer) 3000 km pešo naprieč Patagóniou

Tip na trip: 7 inšpirujúcich zákutí Malej Fatry (Turistika s deťmi)

Pevne si zaviažte šnúrky a poďte s deťmi oproti dobrodružstvu. Turistický raj, zvaný Malá Fatra, v sebe ukrýva úzke kaňony s rebríkmi a vodopádmi zurčiaceho potoka i rozsiahle trávnaté polia, z ktorých sa ozývajú zvonce pasúcich sa oviec až k skalnatým vrcholkom majestátnych Rozsutcov. V tomto článku nájdete hneď niekoľko inšpirujúcich zákutí Krivánskej Malej Fatry, ku ktorým vás dovedie turistické značenie a možno aj naše odšliapané skúsenosti.

7 inšpirujúcich zákutí Malej Fatry, napísala Nikola Bartošová

Foto týždňa

Vlado bol na nízkotatranskom hrebeni nespočetne krát. Jeden z jeho posledných novembrových fotovýstupov však stál naozaj za to! „Zažil som na Kráľovej holi desiatky západov a východov slnka, no tento bol naozaj výnimočný. Mraky sa prevaľovali cez hrebeň Nízkych Tatier, ako také chumáče vaty. Spoza nich sem-tam vykukol iba Chopok a Ďumbier.“ 

Jeho talent môžeš obdivovať na fotoslovensko, resp. instagram: Vladimír Šifra – fotoslovensko.sk

Expresky z hôr #11
Expresky z hôr 11: Ticho na hrebeni Nízkych Tatier, foto: Vladimír Šifra

Blíži sa zima a poistenie na hory určite patrí k povinnej výbave. Nezabudni a nepodceň to! Poistiť sa môžeš na celú sezónu prostredníctvom členstva v Hikemates, alebo si pozri poistenie do hôr cez poisťovňu Union.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *