Expresky z hôr 3

Expresky z hôr #3

Expresky z hôr #3 – Dnes si zaspomíname, ako bolo na oprave chodníka pod Téryho chatou. Pokrstíme #hikemates magazín. Budeme testovať. Zavítame do národného parku Denali. Prejdeme sa po vysokohorskom chodníku a rozbehneme sa naprieč Kyrgyzstanom. Vitajte priatelia.

Oprava chodníka na Téryho chatu

Keď sa spojí láska k horám, tí správni ľudia a ochota pomôcť, dejú sa horské zázraky. Jeden z nich sa pred pár týždňami zrodil pod Téryho chatou – boli sme opraviť chodník! 

Ešte začiatkom sezóny chatár Peťo spomínal zasypanú časť chodníka pod Veľkým Hangom. Tieto skaly boli  problémom nielen pre turistov ale najmä pre nosičov, ktorí tadiaľ prechádzajú s ťažkým  nákladom. 

Patrik Pajta (predseda Hikemates): “A tak mu vravím (chatárovi), že to s naším klubom KST Hikemates prídeme opraviť.” A prišli sme! Bolo nás 20. Skaly boli veľké a bolo ich veľa. Postupne sme ich zhadzovali pomocou páčidiel dole do doliny. Dobre nás vytrápili.. Niektoré sme tlačili naraz ôsmi a mali sme čo robiť, aby sme ich pohli čo i len o kúsok . Nakoniec sa podarilo a všetky balvany boli z chodníka preč. Pomocou menších skál sme chodník „vydláždili“ a poobede bolo hotovo.

Chatár nás za odmenu pohostil na chate a čo by sme to boli za turistický klub, keby sme neišli aj na nejakú túru, keď sme už v Tatrách. Ešte podvečer sme stihli zájsť na sedlo Sedielko. Na druhý deň zas cez Priečne sedlo na Zbojnícku chatu a dole do Smokovca.

Hikemates magazín

Náš magazín je pokrstený! Pri oddychu na brigáde pod Téryho chatou, Paťo s Jakubom využili príležiťosť, a tak prebehli „tatranské krstiny“ #hikemates magazínu. Prvé vydanie #hikemates tlačeného magazínu, ktorý Ti bude robiť spoločnosť celé leto, práve putuje ku svojim majiteľom!

176 strán plných príbehov, praktických návodov, úprimných rozhovorov a zamyslení o horách a o ľuďoch.

Prečítaj si príbeh Ruda Pada, ktorý prešiel SNP-čku za neuveriteľných 7 dní. Matúš Lašan ťa zasvätí do témy diaľkových trás vo svete a rozpovie ti svoje zážitky z 3 000 km dlhého prechodu Te Araroa na Novom Zélande. Dozvieš sa ako a kde môžeš v našich horách legálne bivakovať, či sú nepremokavé ponožky skutočne nepremokavé a množstvo ďalších tipov a rád.

Kúp si aj Ty prvé číslo nášho magazínu. PRE ČLENOV ZĽAVA: Hikemates magazín – prvé vydanie

Expresky z hôr #3: Krstenie Hikemates magazínu

RECENZIA: Hanwag Alverstone II GTX

Turistická obuv Hanwag ALverstone II GTX bola neoddeliteľnou súčasťou našej ďalšej recenzie. Testoval ich Dávid alias Davčo a podrobil ich niekoľko mesačnému poctivému testu. Aké boli jeho prvé dojmy, skúsenosti a komu by Hanwag Alverstone odporúčil? Dozvieš sa v recenzii – Recenzia turistických topánok Hanwag Alverstone II GTX

Turistika s deťmi

Turistiku s deťmi ste už mnohí zachytili na našom #hikemates blogu. Píše ju veľmi šikovná blogerka Nikola a spolu s jej malým turistom. Je mamou podobnou stotisícom ďalších. Miluje hory a snaží sa byť tým najlepším sprievodcom v živote svojho dieťaťa. Skúsenosti, rady, tipy, zážitky a odporúčania z ich „malých expedícii“ objavíš tu:

Ako na výber turistického nosiča?
Chata pod Suchým s dieťaťom v batohu
Nenáročná turistika na Liptove
Balenie a obliekanie dieťaťa na turistiku
Turistický nosič vs. ergonomické nosenie na horách
O zážitku jednej mamy

Milé turistické mamičky (rodičia) a aj tie budúce, máte kde nabrať inšpiráciu spolu s motiváciou. Čo poviete?

Expresky z hôr 3#: Turistika s deťmi

Hory v zahraničí: Národný park Denali ako synonymum divočiny

Denali – národný park v srdci Aljašky. Jeden z najkrajších. Jeho rozloha je neuveriteľných 24 464 km2. Leží tu najvyšší vrch Severnej Ameriky Denali, ktorý poznáte aj pod názvom Mt. McKinley. Aké je to kráčať divočinou a uvedomiť si, že na tomto mieste možno nikto nikdy nestál?

Odpovie Ti Kamila v jej najnovšom článku – Národný park Denali ako synonymum divočiny

Expresky z hôr #3: Národný park Denali ako synonymum divočiny

Jar na vysokohorskom chodníku

Ako to vyzerá na tichom a odľahlom vysokohorskom chodníku? Prezradí Ti to Viliam Polonec, ktorý sa fotografii a natáčaniu zvierat venuje nejaký ten rok. Vilo hovorí: “Za 2 mesiace tu medveď prešiel len trikrát, no okrem neho tu chodilo každý deň veľké množstvo jelenej zveri, viackrát sa tu ukázala líška a nesmierne ma potešila návšteva vlka. Fotopasca bola na tejto lokalite umiestnená od polovice mája do začiatku júla, čiže necelé 2 mesiace. Za túto dobu nasnímala vyše 1000 záberov zveri, no po premazaní ich ostalo zhruba 200 – z nich som sa snažil vybrať najkrajšie a najzaujímavejšie.” Čo myslíš, podaril sa mu výber? Za mňa určite áno!

JENNY TOUGH: Mountains of Heaven

Jenny Tough je dobrodružnou ženou telom i dušou. Narodila sa v Kanade a pokiaľ práve neobjavuje svet, môžeš ju zastihnúť na čaji s mliekom v Škótsku a príležitostne všade tam, kde má momentálne zaparkovanú svoju dobrodružnú dodávku. Miluje písanie a jej tak podobné sólo expedície (beh, bicykel). Je autorkou knihy Tough Women.

V septembri 2016 sa Jenny pokúsila „prebehnúť“ 1000 km pohorím Tien Shan naprieč Kyrgyzstanom. A práve o tomto dobrodružstvu je nasledujúci dokument.

Podcast NEVYHORENÍ so Zoltánom Demjánom

Zoltán Demján bol na Mount Evereste bez kyslíkovej masky ako jeden z prvých na svete. Nám Slovákom ho netreba nejak obzvlášť predstavovať. Po úspešnej kariére horolezca nasledovala práca v topmanažmente a neskôr v pozícií kouča. V druhom diele podcastovej série Nevyhorení sa zo Zoltánom rozprával Forbes. V podcaste hovorí o lekciách, ktoré mu dali hory, o jeho práci kouča a o stanovovaní cieľov, či o pokore a strachu.

Montreux Trail Festival 2021

Vynikajúci slovenský bežec Majo Priadka vyhral horský ultra pretek Montreux Trail Festival v švajčiarských Alpách. Náročnú technickú trať s parametrami 110 km / +8000 m zvládol za 14:53:41!
Veľká gratulácia. Ako to všetko vnímal sa dozvieš tu: Majo Priadka – Montreux Trail Festival 2021

Expresky z hôr #3: Majo Priadka zvíťazil na Montreux Trail Festival 2021, zdroj Slovak ultra trail

Prečítaj si

Elli sa narodila v Nemecku a pre lásku k vlkom zmenila svoj celý život. Vzdala sa úspešnej kariéry právničky a odišla do Yellowstonského národného parku. Prečo? Lebo vlci.. Ak máš rád divočinu a zvieratá, jedinečné fotografie a úžasne fakty, nemáš dôvod váhať. Je to zaujímavá kniha napísaná uznávanou odborníčkou.

Elli H. Radinger – Múdrosť vlkov

Expresky z hôr #3: Elli H. Radinger – Múdrosť vlkov, zdroj: martinus.sk

Úzasné fakty o zvieratách, ktoré sa nám veľmi podobajú – ako myslia, plánujú, vzájomne sa starajú jeden o druhého.

Elli H. Radinger – Múdrosť vlkov

Tip na trip

Klin je 5. najvyšším vrcholom v Západných Tatrách a leží na ich hlavnom hrebeni. Ponúka skvelé panoramatické výhľady na neďaleký najvyšší vrchol Západných Tatier – Bystrú, ale i na vzdialenejšie miesta, ako napríklad Kriváň . Opačná strana ponúka neďaleký hrebeň Otrhancov, Rohatých (Ostrý Roháč, Plačlivé) a ostatok Roháčov.

Najvyššie položená ovčiarska koliba na Slovensku (1460 mnm), leží práve v Račkovej doline spolu s krásnymi plesami. Túto nádhernú túru odporúčam na prelome septembra a októbra.

Trasa: KLIN (Starorobociański Wierch) okruh z Račkovej doliny, Západné Tatry
Parametre túry – 21,7 km / + 1355 m, čas: pomalým tempom do 8 hodín, rýchlym krokom do 6 hodín

Expresky z hôr #3: Cestou na Klin, Západné Tatry

Foto týždňa

Vybrať sa do Račkovej doliny na jeseň má svoje čaro.. Ak sa podarí chytiť aj prvý sneh, bude z toho nemý úžas a hlboký zážitok.

Expresky z hôr #3: Jeseň pod Klinom, Západné Tatry, foto: Tomáš Krajča

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *