Expresky z hôr #4

Expresky z hôr #4 – Poď s nami na dvojdňový výstup s nocou na Zbojníckej chate, bude fantasticky! Zatiaľ si prečítaj niečo o turistike v Pakistane, recenziu dámskych Hanwagov a pozri nové poustre. Nechaj sa očariť americkou prírodou, životom horského meteorológa a môžeš sa inšpirovať zaujímavým tipom na výlet.

Dvojdňový výstup s nocou na Zbojníckej chate

Prechod Bielovodskou dolinou je jednou z najkrajších turistických trás v Tatrách s nádhernými výhľadmi. Počas výstupu zažiješ noc na vysokohorskej chate a ak si ráno privstaneš, uvidíš aj východ slnka priamo na horách. Hosťom podujatia bude chatár a horský vodca Miki Knižka, ktorý nám porozpráva zaujímavosti zo života v horách, o vodení v Európe, ale aj v Kanade.

Každý účastník získa turistickú fľašu na vodu v hodnote 15 € od hlavného partnera podujatia PRIMUS.
Zabezpečený je aj presun autobusom zo Starého Smokovca na Lysú Poľanu.

Miesto si rezervuješ tu: Prechod Bielovodskou dolinou cez Prielom s prenocovaním na Zbojníckej chate
Aktuálne informácie nájdeš na facebook evente: 2-dňový výstup s nocou na Zbojníckej chate

Dvojdňový výstup s nocou na Zbojníckej chate
Expresky z hôr #4: Dvojdňový výstup s nocou na Zbojníckej chate

Spoločný výstup na Kráľovu hoľu

Spoločné výstupy s vami nás bavia! Tentoraz bola našim cieľom kráľovná Nízkych Tatier – Kráľova hoľa. Vybrali sme sa trasou z Telgártu. Je to nádherná a poctivá túra. Nič sme nedostali zadarmo. Ďakujeme za hojnú účasť a tešíme sa na vás nabudúce.

Tatranské horské chaty

Poustre z kolekcie Tatranské horské chaty sa tešia vašej obľube a vždy sa rýchlo minú ako teplé rožky. V #hikemates sme radi hneď z 2 dôvodov. Za prvé, teší nás, že sa Vám tak páčia a za druhé, že samotné poustre pomáhajú.

Kúpou prispievaš priamo chatám na prekonanie náročného obdobia vzhľadom na opatrenia súvisiace s pandémiou. Okrem kúpy poustrov, ich môžeš podporiť svojou návštevou na chate.

Na projekte spolupracujeme s priateľmi z madebythe. Nezabudni si prihodiť do objednávky aj náš čerstvo vydaný hikemates MAGAZÍN a parádny turistický denník VANDROVNÍK.

Ostatné poustre nielen z kolekcie Tatranských horských chát nájdeš tu #hikmates shop

Recenzia dámskych topánok Hanwag BANKS LOW LADY GTX

Jaja alias LeSimple posledné mesiace testovala model turistickej obuvi Hanwag BANKS Low Lady GTX. K obľúbenej Hanwag Banks rodine po rokoch pribudla novinka. Pohodlná turistická obuv teraz aj v nízkom strihu, Hanwag BANKS LOW.

Tieto topánky testovala počas jarnej sezóny 2021. Miluje hory, obzvlášť pásmo nad hranicou lesa. No pri Bratislave, kde žije a odkiaľ pochádza, má najbližšie len nízke kopce – a práve na tento terén si vybrala testovať nový model Hanwag Banks Low. Občas na skale na peknom hrebeni medzi Vápennou a Vysokou, občas na prašnej ceste či betónke. Počas slnečných dní, ale aj za mokra v daždi.

Recenziu nájdeš tu – Dámske turistické topánky Hanwag BANKS LOW LADY GTX

Expresky z hôr #4: Recenzia dámskych topánok Hanwag BANKS LOW LADY GTX
Expresky z hôr #4: Recenzia dámskych topánok Hanwag BANKS LOW LADY GTX

Trekking v Pakistane

Pakistan – krajina vzbudzujúca mnoho emócií. Je však otvorená turizmu, ktorá ponúka milovníkom hôr naozaj mnoho. Severné teritóriá sú skutočným pokladom, jedným z najkrajších horských oblastí sveta.

Doteraz je Pakistan v spore s Indiou o územie Kašmíru, ktorý obýva prevažne islamské obyvateľstvo. Práve tu sa nachádza z pohľadu milovníka hôr mimoriadne zaujímavá oblasť západného Kašmíru –Baltistanu.

Tento blog pre #hikemates napísal zcestovaný himalájista Michal Gabriž. Nájdeš ho (a mnohé iné) v sekcii Hory v zahraničí.

Vyber sa spolu s Mišom do krajiny, kde sa písala história horolezectva Trekking v Pakistane

Expresky z hôr #4: Trekking v Pakistane
Expresky z hôr #4: Trekking v Pakistane

Zo života horského meteorológa

Predstav si, že by tvoja túra na Chopku trvala jeden celý týždeň! Čo by si robil a kam by si všade išiel? Krátky dokument Ti predstaví spôsob života na na horskej meteorologickej stanici Chopok. Horský meteorológ Jaroslav Puchrík tu slúži od roku 1981. Neraz sa pre vrtochy počasia, musel vybrať hore po vlastných s ťažkým batohom. Ten pocit po náročnom výstupe, po príchode do známeho prostredia, tepla a k ľuďom, ktorých pozná stojí, za tú námahu. Obzvlášť vtedy, keď je tvoja práca zároveň tvojím koníčkom.
Dozvieš sa čo je to meteorologická záhradka, ako často sa hlásia meteorologické správy a čo je to heliograf.

Scott Jurek opäť na Appalachian Trail

Hovorí sa, že dvakrát do tej istej rieky nevstúpiš. Lenže keď máš pre niečo vášeň, tak do tej rieky vstúpiš niekoľkokrát za sebou. Pri poslednej vete sa určite pousmeje nejeden horský bežec. Scott Jurek nie je výnimka.

V expreskách z hôr #1 som odporúčal Scottovú knihu Na sever. Bol to jeho prvý pokus zdolať 3000 km na Appalachian trial v čo najkratšom čase. Severnú verziu zdolal za 46 dní, 8 hodín a 7 minút v roku 2015.

Týždeň dozadu napísal na facebook: “ Keď som pretekal, stále som sa vracal k tým istým závodom. Nie preto, aby som to len opakoval, ale preto aby som na tú skúsenosť nadobudol úplne iný uhol pohľadu.“

V stredu 4. augusta 2021 vystúpil na vrchol „najväčšej hory“, ktorú národ Penobscot nazval Katahdin a začal svoju Cestu na juh.

Cesta na juh sa nečakane končí už v jej začiatkoch. Týždeň po jeho pokuse o resetovanie Appalachian Trail FKT sa cesta Scotta Jureka končí pre zranenie. Roztrhnutý štvorhranný sval (quad muscle).

Scott povedal: “ Aj keď som bol lepšie pripravený, záťaž a nároky, ktoré začínali v severných častiach na telo, boli ohromujúce. Urobil som všetko, čo bolo v mojich silách, aby som znížil riziko zranení, a snažil som sa to dva dni pretlačiť. Nakoniec som sa rozhodol odstúpiť po siedmich dňoch. „

68 kilometrov cez Garibaldi Park

Jeff Pelletier je ultrabežec, ktorý žije v kanadskom Vancouveri. Zdolal rôzne pohoria v Kanade, USA až po Alpy, Andy a Himaláje. Má to šťastie, že príležitostne sa vydáva na dobrodružstvá po celom svete.

Okrem iného je skvelý dokumentarista, testuje outdoorovú výbavu a dáva cenné rady a tipy pre beh/turistiku na ľahko. Určite si budeš pamätať dokumentu The Big Chill, v hlavnej úlohe s Garym Robbinsonom, ktorý si videl v druhej časti expresiek. Autorom je samozrejme Jeff.

Park Garibaldi ponúka jeden z najneuveriteľneších alpských terénov, ktoré tento región ponuka. Jeff s priateľkou si dali slušnú 68 km dlhú porciu. Na Strave nájdeš celý ich trip – Rubble Creek to Whistler Village

Tak ani na minútu neváhaj a kochaj sa na touto nádherou viac ako polhodinku. Bude to stáť za to!

Prečítaj si

Štefan sa narodil v roku 1951 v Trenčíne a od prvého roka života žije v Zemianskych Kostoľanoch. Život zasvätil športu. Vyštudoval vysokú školu, našiel si ženu a začal pracovať. Žil úplne normálnym životom. V pokročilom veku prišli problémy s chrbticou, a tak začal pátrať, ako to „opraviť“. Do rúk sa mu dostali turistické palice a zistil, že na boľavý chrbát pomáha chôdza do vrchu. Tým vrchom sa stal Vtáčnik a v roku 2006 naň vystúpil 10 krát za 24 hodín (Slovenský rekord). Behu sa začal venovať v roku 2007 vo veku 55 rokov.

Zúčastnil sa na šiestich Majstrovstvách sveta v behu do vrchu, absolvoval mnohé z najuznávanejších ultrabehov na svete. Je držiteľom niekoľkých slovenských rekordov. Za mimoriadne výsledky viackrát získal ocenenie Krištáľový páv.

Kniha je písana jednoducho, prirodzene a nájdeš v nej kus inšpirácie. Ukazuje Štefanovú cestu životom, ktorá sa zmenila na jedno veľké dobrodružsťvo, keď prekonal samého seba.

Štefan Karak – Ako som prekonal sám seba

Expresky z hôr #4: Ako som prekonal sám seba, zdroj: martinus.sk
Expresky z hôr #4: Ako som prekonal sám seba, zdroj: martinus.sk

Každý chce byť niečím výnimočný, čosi dokázať, upútať pozornosť ostatných, v niečom vyniknúť. Mne sa to podarilo až v zrelom veku a v činnosti, o ktorej som ako malý chlapec nemal ani potuchy.

Štefan Karak – Ako som prekonal sám seba

Tip na trip

Dnes Ti odporúčim menej známy vrchol Skalky v Malej Fatre. Možností je viacero: Z Vrícka, Rajeckej Lesnej, z Fačkova, či Ďuričinej. Ciest je neúrekom. Každopádne vrchol Skaliek Ti ponúka 360 stupňový výhľad na všetky strany. Uvidíš dominatný malofatranský Kľak, nazrieš do zvyšku Lúčanskej Malej Fatry a nevynecháš ani tú Veľkú a omnoho viac.

Prechod z Fačkova do Rajeckej Lesnej Ti napríklad ukáže aj nevšedný pohľad na Kľak. Túra pohodovým tempom na pol dňa ako stvorená.

Trasa: Prechod z Fačkova do Rajeckej Lesnej
Parametre túry: 25 km / +1214 m, čas: 8 h

Foto týždňa

August sa pomaly blíži ku koncu a o pár dní k nám zavíta jelenia ruja. Bude stáť za to. Spolu s ňou sa najviac teším na takého inverzné rána.

Expresky z hôr #4: Jesenná inverzia vo Veľkej Fatre, fotila Ema Petrovičová

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *