Expresky z hôr #5

Expresky z hôr #5 – Poď sa prejsť 50 míľ v talianskych Dolomitoch. Pozri si nové návrhy útulní a zisti o nich niečo viac. Príjmy pozvanie na Kriváň a objav nespútanú tatranskú divočinu v knižnom tipe. Krátke správy zo sveta hôr už na Teba čakajú. Vitaj!

#Zažiútulne – Prvé návrhy

Čas plynie neskutočne rýchlo. Akoby to bolo včera, keď začínala zbierka na tento odvážny počin. Dostupné útulne pre všetkých sú darom z nebies a každá iniciatíva je pre turistickú obec pomaly „horským“ národným sviatkom.

Prvé dva návrhy sú už na svete. Útulňa Jozefa Maka v oblasti Malinová v Malých Karpatoch a útulňa Sláviček v rezervácii Tŕstie na Muránskej planine. Architekti dbali na jednoduchosť – strohosť, trvácnosť a odolnosť návrhov čo s najmenším negatívnym dopadom na okolie.

Už čoskoro pribudne ďalší návrh útulne. Tie prvé dva si môžeš preštudovať tu:
Útulňa Jozefa Maka, Malinová, Malé Karpaty
Útulňa Sláviček, rezervácia Tŕstie, Muránska planina

Spoločný výstup na Kriváň

Poď s nami na ďalší spoločný výstup. Tentoraz bude naším cieľom tatranský Kriváň. Stretneme sa 19. septembra 2021 (nedeľa) o 8:00 hod na parkovisku Tri Studničky.

Zober kamošov aj rodinu a pridaj sa k nám. Máme pripravenú trasu vhodnú aj pre rodiny s deťmi na Kmeťov vodopád.

Výstupovú trasu nájdeš tu: Spoločný výstup na Kriváň – trasa
Zraz na parkovisku Tri Studničky (Odkaz na Google maps): Spoločný výstup na Kriváň – zraz na parkovisku Tri Studničky

Z parkoviska sa spoločne vydáme spoločne na Kriváň, každý svojim tempom tak, aby si si výlet vychutnal/a.
Nezabudni si so sebou zobrať dobrú výbavu a oblečenie, skvelú náladu a kamošov.

Partneri podujatia: ZSSK, Birell, Union Poisťovňa a Fjällräven

Hikemates - Spoločný výstup na Kriváň
Expresky z hôr #5: Spoločný výstup na Kriváň

RECENZIA: Merino tričko Poltár od slovenskej značky Froggywear

Slovenská značka Froggywear, ktorá sa špecializuje na oblečenie z merino vlny, je na Slovensku už pomerne známa. Neobišla ani našu #hikemates komunitu, ktorú v tomto prípade zastupoval tester Mišo a vybral si do recenzie merino tričko Poltár.

Mišo používal na svoje potulky horami klasiku. Bavlnu alebo umelé vlákno. Tričko Poltár od Froggywear bolo jeho premiérou s merino vlnou. Viac sa dozvieš z recenzie:

Merino tričko Poltár od slovenskej značky Froggywear

Expresky z hôr #5: Recenzia - Merino tričko Poltár do slovenskej značky Froggywear
Expresky z hôr #5: Recenzia: Merino tričko Poltár do slovenskej značky Froggywear

57. Stretnutie čitateľov časopisu Krásy Slovenska

V poradí už 57. stretnutie je zamerané k storočnici časopisu Krásy Slovenska. Uskutoční sa 1 – 3. októbra 2021 na Májekovej chate v stredisku Malinô Brdo. Návštevníci sa môžu tešiť na výstavu 100 rokov časopisu Krasy SLovenska v Liptovskom múzeu v Ružomberku, individuálne výstupy a vychádzky po okolí, bohatý program (turistická tombola, knižné novinky, náučné túry…) a posedenie pri dobrej muzike.

Všetky podrobné informácie nájdeš tu – 57. Stretnutie čitateľov časopisu Krásy Slovenska

57. Stretnutie čitateľov časopisu Krásy Slovenska
Expresky z hôr #5: 57. Stretnutie čitateľov časopisu Krásy Slovenska

Zaistená cesta – via ferrata cez Priečne sedlo

Prechod cez Priečne sedlo si už môžeš spestriť využitím novej zaistenej cesty – via ferrata. Vedie súbežne s pôvodnými reťazami. Ferrata je jednosmerná. Z Malej Studenej doliny (Téryho chata) do Veľkej Studenej doliny (Zbojnícka chata).

Náročnosť ferraty je A (s využitím ferratového setu). Nástup je rovnaký ako klasická značená trasa cez Priečne sedlo. Záver vyvedie turistu trochu vyššie nad Priečne sedlo.

Ferratou cez Priečne sedlo už stihol presť aj Patrik Paulinyi a ako inak, skvele ju zdokumentoval. Zdielaš podobný názor o zmyslu tejto ferraty?

Lekcia pokory v kanadských Rockies

Veľmi som si obľúbil rubriku 200 slov z dielne emontana. Krátke, výstižné, hodnotné a inšpirujúce. Inak nie je tomu ani teraz. Tento scenár poznajú mnohí: korporát vs. sloboda ďalekých ciest. Niečo podobné zažil aj Ondřej Maňák.

Pohodlie vymenil za neistotu a dobrodružstvo. Manažérsky post vystriedala manuálna práca v sklade. Odmenou mu však bola blízkosť „Rockies“, kanadskej časti skalistých hôr.

Ostatné si už prečítaj sám: Tělo chce jít, hlava už ne. Lekce pokory v kanadských Rockies

Expresky z hôr #5: Lekcia pokory v kanadských Rockies
Expresky z hôr #5: Lekcia pokory v kanadských Rockies, zdroj: emontana.cz

Aplikácia Horskej Záchrannej Služby

Do hôr kráčame vždy s istým rizikom. Skúsenosťami sa ho snažíme minimalizovať. Ale vždy je tu otázka: Čo ak? S Aplikáciou Horskej záchrannej služby poznáš odpoveď: Privolám si pomoc. Ako? Jednoducho!

Pomoc si v prípade núdze privoláš jedným tlačidlom. Budeš mať prehľad o počasí a výstrahách. Aplikácia dokáže pomôcť aj za hranicami v Česku, Maďarsku a Rakúsku. Tiesňový hovor alebo núdzovú správu presmeruje na záchrannú zdravotnú službu alebo na horskú službu danej krajiny. Nemusíš tak sťahovať lokálne appky danej krajiny.

Všetky ostatné informácie nájdeš tu – Aplikácia horskej záchrannej služby
Aplikáciu stiahneš tu – HZS

Anton Krupicka je späť!

Anton Krupicka je legendou horského behu. Snáď každý fanúšik tohto športu, si ho vie vybaviť bez akýchkoľvek pochybností. Krátke nohavice a tenisky – jeho poznávací minimalistický výzor.

Anton sa vytratil z ultra bežeckých pretekov na dlhých 7 rokov. Na príčine bolo viacero zranení nasledujúcich v krátkom slede za sebou. Po takej dlhej dobe sa opäť vrátil n a scénu. A nie na hocjaké preteky, ale dal si rovno Leadville 100 míľovku.

O tomto náročnom preteku vo vysokej nadmorskej výške by mohol rozprávať aj Štefan Karak (v minulej časti som odporúčal jeho knihu: Ako som prekonal sám seba, kde samotný Leadville a jeho priebeh detailne opisuje).

Návrat Antonovi vyšiel a vybojoval si skvelé tretie miesto. Jednoducho je späť a som rád, že jeho návrat bol veľkolepý.

Antona Krupicku lepšie spoznáte aj vďaka podcastu od Billyho Yanga. Práve niekde tu už vedel, že sa do ultra kolotoča opäť vráti.

Billy Yang Podcast: Anton Krupicka, Judge Craig Mitchell & Gabi Hayes | BYP 064

Expresky z hôr #5: Anton Krupicka v cieli Leadville trail 100, zdroj: trailrunner.com

50 míľ talianskymi Dolomitami

Nasledujúci dokument bude iný na aký si zvyknutý. Nebude tam žiadna hitparáda top 10 z Dolomitov. Nenájdeš v ňom žiadne zlaté hodinky a dokonalé svetlo pri východe či západe slnka, top navštevované miesta a sľubujem, že nenarazíš ani na jedno selfíčko.

Jednoducho budeš kráčať 50 míľ (80 km) v tichu. Objavíš oblasť Alta Via v talianských Dolomitoch a v druhej časti Ti k tomu Kraig povie pár slov. Páči sa mi, ako si tento scenár vymyslel a jeho cit pre výber hudby. Je to nevšedné, iné, neokúkané a nie pre všetkých.. Stavím sa, že nie každý si to pozrie dokonca. No komu to sadne, ostane v nemom úžase.

Kraig Adams je zaujímavý zjav. Mladý muž z New Yorku, filmár, hudobný skladateľ, minimalista, hiker/turista, cestovateľ. Odporúčam jeho YouTube kanál, môže sa stať zdrojom tvojej inšpirácie..

Prečítaj si

Rok v divočine je staršou publikáciou (2016) od Karola Kaliského z dielne Arollafilm. Jedná sa o fotografickú knihu, kde autor strávil stovky dní a zbieral autentické zážitky z divokej tatranskej prírody. S fotografovaním začal v roku 1995 a práve divočina mu učarovala najviac.

Nájdeš tu hodnotné fotografie medveďov, vlkov, rysov, či pstruhov z horskej rieky Belá. Ak si milovník prírody, táto kniha by nemala chýbať v tvojej knižnici.

Karol Kaliský – Rok v divočine

Expresky z hôr #5: Karol Kaliský – Rok v divočine, zdroj: arollafilm.com

.. žiadne slová nikdy nenahradia hrejivé lúče jarného slnka či poryv vetra v korunách starých stromov. Žiadne maľby či fotografie nedokážu zachytiť vôňu limbového pralesa..

Karol Kaliský ROK V DIVOČINE

Tip na trip

Dnes Ti odporúčim kopec priamo v srdci Veľkej Fatry. Dostaneš sa naň z viacerých smerov. Vybral som trasu z horárne Teplô, cez vyhľadávanú útulňu Limbu, kde si oddychneš a posilníš sa, až na samotný vrchol veľkofatranského Rakytova.

Rakytov sa nachdádza na Liptovskej vetve hrebeňa Veľkej Fatry.1567 metrov a je z neho kruhový výhľad na Nízke Tatry, Malú Fatru a krásny veľkofatranský hrebeň od Krížnej až po Ploskú a Čierny kameň. Práve tento výhľad patrí medzi moje najobľúbenejšie vo Veľkej Fatre.

Trasa – Rakytov, Veľká Fatra z horárne Teplô a späť
Parametre túry – 13,6 km / + 953 m

Foto týždňa

Testujeme o sto dvesto! Dámsky univerzálny outdoor set od @fjallravenofficial dostáva zabrať nielen pri klasických túrach, ale aj pri lezení a ferratách! Legíny TRAIL TIGHTS & bunda ABISKO LIGHT JACKET Women sú naozaj kvalitné kúsky zvládajúce aj riadnu záťaž na ostrej skale, teplo pri lezení na slniečku, ale aj chlad v tieni. Veľmi dobre zvolené a rozložené materiály a praktické vrecká. Recenzia už čoskoro!

Výhľad s pohľadom na masív Tofana di Roses alebo ružovú záhradu z veže Torre Grande Cinque Torri. Dolomity sú skvost.

Expresky z hôr #5: Výhľad na masív Tofana di Roses, fotila: Zuzka

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *