Expresky z hôr 6

Expresky z hôr #6

Expresky z hôr #6 – Dnes sa môžeš tešiť na náš report z #hikemates prespávačky. Zuzka sa pozrie na trojsezónny komplet od značky Fjällraven. Navštíviš peruánsku divočinu a dostaneš odporúčanie na najkrajšie výhľady v Tatrách.

Spoločný výstup na Kriváň

Poď s nami na ďalší spoločný výstup už túto nedeľu! Tentoraz bude naším cieľom tatranský Kriváň. Stretneme sa 19. septembra 2021 8:00 hod na parkovisku Tri Studničky.

Zober kamošov aj rodinu a pridaj sa k nám. Máme pripravenú trasu vhodnú aj pre rodiny s deťmi na Kmeťov vodopád.

Facebook event: Spoločný výstup na Kriváň – facebook event
Výstupovú trasu nájdeš tu: Spoločný výstup na Kriváň – trasa
Zraz na parkovisku Tri Studničky (odkaz na Google maps): Spoločný výstup na Kriváň – zraz na parkovisku Tri Studničky

Z parkoviska sa spoločne vydáme spoločne na Kriváň, každý svojim tempom tak, aby si si výlet vychutnal/a. Nezabudni si so sebou zobrať dobrú výbavu a oblečenie, skvelú náladu a kamošov.

Partneri podujatia: ZSSK, Birell, Union Poisťovňa a Fjällräven

Expresky z hôr #6: Spoločný výstup na Kriváň

#Hikemates prechod cez sedlo Prielom s nocou na Zbojníckej chate

Cez víkend (11 – 12. september 2021) sa konala ďalšia #hikemates prespávačka, tentoraz na Zbojníckej chate. Prvý deň nás čakala nádherná Bielovodská dolina z Lysej Poľany. Pod Mlynárom zhruba v polke trasy sme si oddýchli v horolezeckom kempe a nazbierali dostatok síl na posledné 2 etapy.

Tou prvou bol výstup na Litvorové pleso, kde sme využili teplé slnečné lúče na „vysokohorské opaľovanie.“ Záver bol „prudko“ do kopca. Popri Zamrznutom plese sme sa vyštverali do sedla Prielom. Mnohí z nás otestovali svoj morál a takto nabudení sme sa ponáhľali na Zbojnícku chatu. Pri chate sme fotili západ slnka a nesmierne sa tešili na večeru. Nasledovala diskusia s chatárom Mikim, ktorý nám priblížil svoje ranné počiatky v horách, nosičské a vodcovské skúsenosti, život v Kanade a tvrdé chatárčenie počas pandémie. Prvý deň sme zakončili skvelou bodkou na záver: oslava narodenín našej Jesiky.

Druhý deň, po raňajkách a spoločnom fotení, pokračoval na staré známe sedlo Prielom. Tentoraz sme pokračovali cez Poľský hrebeň na Východnú Vysokú a následne zostúpili na Sliezky dom na obed. Porozprávali sme si posledné zážitky a dojmy z túr oboch dní a rozlúčili sa.

Čo povieš, pôjdeš najbližšie aj Ty? Radi Ťa medzi nami privítame.

Recenzia – trojsezónny komplet od značky Fjällraven – bunda Abisko Lite Trekking a legíny Abisko Trail Tights

Do redakcie nám dorazil dámsky trojsezónny komplet od značky Fjällraven s podtitulom Abisko: bunda Abisko Lite Trekking a legíny Abisko Trail Tights. Do testovania sa pustila Zuzka a po dobu 4 mesiacov (jar, intenzívne leto a skorý nástup jesene) komplet poctivo prevetrala cez naše Fatry, Tatry až po talianske Dolomity.

„Pri mojich aktivitách, medzi ktoré patrí od jari až po jeseň hlavne turistika, prespávačky na horách, beh, ferraty a lezenie, si potrpím na kvalitnom a odolnom oblečení. Ako aktívna outdooristka, ktorá trávi vonku na horách a v prírode väčšinu svojho času, rada investujem do oblečenia, ktoré svojou funkčnosťou poskytuje komfort a spoľahlivosť.“

Viac sa dozvieš v recenzii: Trojsezónny komplet od značky Fjällraven – bunda Abisko Lite Trekking a legíny Abisko Trail Tights

Expresky z hôr #6: Recenzia – trojsezónny komplet od značky Fjällraven – bunda Abisko Lite Trekking a legíny Abisko Trail Tights

5 tipov na víkend s najkrajšími výhľadmi v Tatrách

Hľadáš tip na dobrodružný víkend v horách? Jesika ti pomôžeme skombinovať túry s najkrajšími výhľadmi a romantikou na horských chatách. Západné, Vysoké, Belianske Tatry a ich najkrajšie výhľady pre milovníkov vysokohorskej turistiky.

5 tipov na víkend s najkrajšími výhľadmi v Tatrách

Expresky z hôr #6: 5 tipov na víkend s najkrajšími výhľadmi v Tatrách

Päť dní v peruánskej divočine

Päť dní v peruánskej divočine je snom mnohých cestovateľov, turistov a dobrodruhov. Pohorie Cordillera Huayhuash je celosvetovo preslávené. Cordillera Huayhuash Circuit je 120 km dlhý okruh z ktorého Kateřina a Dan stihli zdolať zhruba polovicu. Najväčší bod na trati bolo sedlo Siula Pass vo výške 4800 mnm. Stačí päť dní na túto nádheru? Dozvieš sa v článku od Kateřiny Lukešovej.

5 dní v peruánské divočině

Expresky z hôr #6: 5 dní v peruánskej divočine

180 rokov pod Skalnatým plesom

Skalnatá chata oslavuje v roku 2021 významné jubileum. Je to už 180 rokov, čo pod Skalnatým plesom vzniklo prvé obydlie s názvom Kaverna. Slúžilo na prenocovanie pre horolezecké výpravy na okolité štíty.

Zoznam chatárov od roku 1932 je naozaj dlhý (nájdeš ho komplet celý v linku nižšie). Osobne si pamätám na rodinu Kulangoncov. Aktuálne je chatárom Pavol Kulanga od roku 2020.

V rámci tohto významného jubilea, si môžeš prečítať históriu tejto jedinečnej chaty pod Skalnatým plesom.

Skalnatá chata – Chata príbehov

Expresky z hôr #6: Skalnatá chata, zdroj: skalnatachata.sk

Lesná nabíjačka

Vybil sa ti mobil v prírode? Nabije ti ho Lesná nabíjačka! Turistické smerovníky odjakživa pomáhali ľuďom zorientovať sa v prírode. Odteraz bude jeden z nich pomáhať nielen turistom, ale aj ich mobilom.

Telekom v spolupráci s Horskou záchrannou službou a TANAP-om predstavil Lesnú nabíjačku. Tradičný tatranský smerovník operátor pretvoril na solárnu nabíjaciu stanicu, ktorá dokáže bezdrôtovo nabiť až štyri mobily súčasne. Turistom tak stačí len položiť telefón na určené miesto, chvíľu si odpočinúť a s nabitým mobilom môžu bezpečne pokračovať v túre. /zdroj: telekom.sk/

Zásady chovanie v prírode

Zásady chovania v prírode sú pre niekoho samozrejmosťou, pre iného absolútne nie. Za pár rokov, čo pomáham na horskej útulni Salaš pod Suchým vrchom som sa stretol s obidvoma typmi ľudí. Niekedy je až úsmevné, čoho sú ľudia schopní urobiť.

Opakovanie je matkou múdrosti a Petr z nalehko.com (trochu iný outdoorový obchod) nám tieto pravidlá a odporúčania podrobne vysvetlí. Daj tomu pár minút a možno sa niečomu novému naučíš.

Posledná škótska divočina

Vidieť majestátnosť škótskej vysočiny po prvý krát v tom roku, bolo skutočným tonikom pre dušu. Pôvodným účelom tejto cesty bolo pádlovať v odľahlom horskom regióne a zdokumentovať toto dobrodružstvo.
Keď som väčšinu roka z okna sledoval ako plynie čas, pretože pandémia mala celý národ pod zámkom, muselo to byť viac.. Teraz to bolo o splnení hlbokej a bolestivej túžby žiť a dýchať to najlepšie tam vonku.
/zdroj: sidetracked.com/

Poslednú škótsku divočinu si môžeš pozrieť v dokumente, ktorý zachytil Jamie Barnes. Odporúčam aj jeho článok, ktorý ti ešte viac priblíži jeho dobrodružstvo v lone odľahlej škótskej divočiny.

The Last wilderness of Scotland

Prečítaj si

V knižke nájdeš 8 pútavých poviedok. Autor v nich pozoruje kamzíky, jeleniu ruju, rysy, vlky, medvede a tetrovi. Veľakrát kráčal chodníkom v kosodrevine aby mu boli dopriane tieto vzácne chvíle v tatranskej divočine. Jeho slová zdobí pokora a úcta k horám. Tento zážitok dopĺňajú autentické fotografie. Kniha je pre nadšencov horskej prírody ako stvorená.

Pavol Lenko – Chodníkom v kosodrevine

Pavol Lenko - Chodníkom v kosodrevine
Expresky z hôr #6: Pavol Lenko – Chodníkom v kosodrevine, zdroj: martinus.sk

Príroda je pre mňa zdrojom harmónie a pokoja, ktorý v nej hľadám a nachádzam. Je spravodlivá, nie je v nej ani dobro, ani zlo. Netreba veľa, stačí len vykročiť a s uvoľnenou mysľou vnímať jej jedinečnosť..

Pavol Lenko CHODNÍKOM V KOSODREVINE

Tip na trip

Ak rád/a objavuješ dychberúce výhľady ale necítiš sa na náročnejší výstup, Malé Karpaty budú pre teba ako stvorené. Menej známe vrchy Čierna skala a Kršlenica sú vhodné pre všetkých fanúšikov nenáročnej túry. Výhľady na týchto miestach stoja naozaj za to.

Viac sa dozvieš v našom článku – Čierna skala a Kršlenica: Malokarpatské výhľady na nezaplatenie

Foto týždňa

Ranné brieždenie z našej #hikemates prespávačky pri Zbojníckej chate.

Expresky z hôr #6: Ráno pri Zbojníckej chate, fotil @szarka.me

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *