Expresky z hôr #7

Expresky z hôr #7

Expresky z hôr #7 – Tretí a zároveň posledný návrh útulne je na svete! Odskočili sme si do Nízkych Tatier na opravu prístrešku. Budeme testovať, rozprávať sa a prejdeme Korunu Turca za 7 dní. Vitajte pri siedmej časti Expresiek z hôr.

Spoločný výstup na Kriváň

Spoločný výstup na Kriváň sa uskutočnil pár týždňov dozadu, 19. septembra. Začínali sme ráno o ôsmej z Troch studničiek. Predpovede sa niesli doslova v zimných podmienkach, realita bola však iná. Z rána chladnejšie, postupom času a v rezkom kroku už išli vrstvy dole. Na hrebeni nám hory ukázali svoje veľkolepé divadlo. Opäť sme mali ukážkové počasie: azúro + inverzia. Nabudúce neváhaj a pridaj sa k nám tiež!

#ZažiÚtulne – Tretí návrh útulne je na svete

Tretí a zároveň posledný návrh útulne je na svete! Útulňa Jána Kruteka by mala poskytovať strechu nad hlavou všetkým pocestným na červenej značke SNPčky kúsok pod vrchom Kloptaň vo výške 850 m.n.m. Prichýli 6-11 ľudí.

Vrch Kloptaň, ktorého nadmorská výška je vysoký 1153 m n.m. sa nachádza vo Volovských vrchoch (podcelok Kojšovská hoľa). Hlavný hrebeň pohoria, na ktorom sa nachádza aj vrch Kloptaň, patrí ku najdlhším východoslovenským hrebeňovkám. Kloptaň je dobre viditeľný ako zo severnej strany z Hnileckej doliny, tak aj z juhu, od Slovenského krasu. Za priaznivého počasia je odtiaľ pekný výhľad na Vysoké Tatry, Kráľovu hoľu a bližšiemu okoliu dominuje vrch Kojšovská hoľa (1246 m n.m.), Folkmarská skala (915 m n.m.), vrch Sivec (781 m n.m.) a iné. Okolie Kloptáňa má skoro pralesovitý charakter. /zdroj: keturist.sk/

Architekti: Lukáš Lečko, Ľubomíra Blašková, Tomáš Bačinský (spolupráca – statika). Aj tento návrh vznikol vďaka projektu #ZažiÚtulne, na ktorom pracujeme spolu s kamošmi z @made_by_the. Ďakujeme za podporu našej StartLab kampane!

Oprava prístrešku v Hriadeľskom sedle

V projekte #zažiÚtulne realizujeme aj opravy prístreškov, senníkov a útulní. Tentokrát sme sa vybrali do Hiadelského sedla v Nízkych Tatrách. Opäť spolu s dobrovoľníkmi z OZ Sloboda pohybu sme nielen finančne (vďaka vašim darom vo výzve ZažiÚtulne na StartLabe), ale aj manuálne pomáhali s výmenou strechy prístrešku, ktorá už doslúžila.

Hiadelské sedlo
leží aj na trase SNPčky, alebo sa sem dá vybehnúť z Donovál a z Korytnice , kde si v rekonštruovaných prameňoch viete nabrať minerálku. Ďakujeme za vašu podporu!

Projekt #ZažiÚtulne realizujeme s kamošmi z @made_by_the.

RECENZIA: Bunda a nohavice Fjällräven Abisko Lite Trekking

Jaja sa tentoraz pozrela na bundu a nohavice z kolekcie ABISKO LITE TREKKING cez jarno-letné mesiace roku 2021.

Nakoľko chodím do hôr rada celoročne a za každého počasia, tento set bol na prichádzajúcu letnú sezónu ideálny. Oblečenie som tentokrát testovala vo Vysokých Tatrách, v Malej Fatre, v rakúskej Rax-Scneeberg Gruppe a na záver, hlavne počas týždňového augustového treku, v talianskych Dolomitoch.
Počas testovania ma zastihlo rôzne počasie. Jemné mrholenie, aj prudký dážď, víchor, slnečno aj chladno. Rôznorodá bola tentokrát aj nadmorská výška, v ktorej som sa pohybovala: od 1.500 m.n.m až 3.152 m.n.m.“ ..

Viac sa dozvieš tu – Recenzia bundy a nohavíc Fjällräven Abisko Lite Trekking

Expresky z hôr #7: Recenzia – Bunda a nohavice Fjällräven Abisko Lite Trekking

ROZHOVOR: Mladým ľuďom z OZ Horské spoločenstvo záleží na tom, kde a ako budú žiť

So zakladateľom občianskeho združenia Horské spoločenstvo Marekom Šurinom sme sa rozprávali o tom, ako sa dá pomôcť regiónu, v ktorom človek žije, ako sa iba nesťažovať, že sa niečo nedá a ako zodpovedne rozvíjať cestovný ruch.

Horské spoločenstvo prevádzkuje Útulňu Andrejcová, Domček Horskej služby na Čertovici, organizuje festival Ďumbierfest a veľa ďalšieho. Tento rozhovor napísal FIlip Zacher, horský nosič a outdoorista pracujúci na Téryho chate.

Rozhovor s Marekom Šurinom – Mladým ľuďom z OZ Horské spoločenstvo záleží na tom, kde a ako budú žiť

Expresky z hôr #7: Mladým ľuďom z OZ Horské spoločenstvo záleží na tom, kde a ako budú žiť

Koruna Turca za 7 dní

Koruna Turca je 210 km dlhá trasa hrebeňom Malej a Veľkej Fatry, Kremnickými vrchmi a Žiaru. Náš prechod koruny sa pôvodne začal 17. mája 2021. Prúser však bol, že nikto z nás štyroch si ani za svet nechcel pripustiť, že predpoveď počasia, ktorá hlási dva týždne dážď by sa mohla naplniť.

Cestu sme si plánovali tak dlho a tak veľmi sa na ňu všetci tešili…  V Bratislave sme teda o 6:13 sadli na rýchlik smer Žilina a približne o deviatej nás taxík v daždi vyložil na Nezbudskej lúčke, priamo pod hradom Strečno.

Viac sa dočítaš vo vynikajúcom článku od Viktora Mandalíka – Koruna Turca za 7 dní

Expresky z hôr #7: Koruna Turca za 7 dní

Útulňa Grandhotel Partyzán v Malej Fatre opäť vyhorela!

Z Malej Fatry dorazila veľmi smutná správa. Obľúbená a veľmi dôležitá útulňa na hrebeni Lučanskej Malej Fatry po 6 rokoch opäť vyhorela.. Mal som to šťastie ju navštíviť niekoľkokrát a prespať tu dva razy. Vždy vynikajúco poslúžila. Posledné roky však okrem strechy nad hlavou pre turistov, slúžil Grand hotel Partyzán aj na bujaré nielen alko párty.

Píše jeden zo správcov a zakladateľov útulne: „..počas posledných rokov sa na útulni diali teda fakt veci, o ktorých ste sami nejeden raz písali tu v správach na FB. Čudujete sa že útulňa vyhorela ? Toto, aj keď je to proti mojej srsti povedať, toto sa dalo čakať. Z útulne sa stala doslova chata na ožranské oslavy, chodili tam drogovať všelijaké indivíduá / bol som osobne svedkom takéhoto nadrogovaného človeka a mali sme s ním ozaj problém/. Čudujete sa, keď sa ľudia nevedia správať v prírode ? Útulňa je predsa pre turistov a slúži na krátkodobé prespávanie a uchýlenie sa pred zlým počasím. Nie, my sme z toho urobili dovolenkovú chatu ! Čo sme od toho očakávali?“

Žiaľ toto je osud mnohých našich útulní. Sám som dobrovolníkom na jednej z nich a vždy, keď idem hore, tŕpnem, či tam bude ešte stáť.. Takisto sledujem nárast turistov poslednú dobu (aj vďaka pandémii). To produkuje viac odpadkov na útulniach, obsadenie útulní na viac dní, bordel, hluk.. Akokeby sa strácala podstata a účel týchto záchranných horských majákov.

Preto si nesmierne vážim iniciatívu #zažiÚtulne od Hikemates. A rovnako držím palce a prajem obrovskú trpezlivosť ich budúcim správcom. Útulne sú pre nás turistov nesmierne dôležité. Vážme si ich a patrične sa o ne starajme. Zaslúžia si to!

Expresky z hôr #7: Útulňa Grandhotel Partyzán v Malej Fatre opäť vyhorela, zdroj: FB stránka Útulňa „Grand hotel“ Partyzán

Rekordný zápis Pavla Porubčana na Rudnej magistrále

Pavol Porubčan má na svedomí ďalší FKT (najrýchlejší známi čas)! Po Ceste hrdinov SNP, ktorú zdolal za 7 dní, 12 hodín a 31 minút, 16 – 23. mája 2020 prišla na rad Rudná magistrála s parametrami 240 km / +10000 m). Z vrcholu Stolica do Zlatých Moraviec v štýle self-supported (bez podpory), zdolal Rudnú magistrálu za 38 hodín, 54 minút a 36 sekúnd! Skvelý výkon Pavol! /zdroj: slovakultratrail.sk/

Pavol Porubčan – Rudná magistrála (18 – 19. 9. 2021), pokus o FKT

Backpacking 7 days in Yosemite Backcountry Solo

V októbri 2018 Harmen Hoek absolvoval svoj prvý trip s batohom na chrbte v národnom parku Yosemite v Kalifornii. Zavítal do oblasti Tuolumne Meadows a širšieho okolia kaňonu Tenaya. Prešiel viac ako 150 km a zdolal vyše 6000 m prevýšenia za 7 dní.

Podobne ako Kraig Adams, aj Harmen Hoek, režíroval svoj dokument z uhla pohľadu tretej osoby. Hudba, zvuky okolitej prírody, zvierat, krokov.. Vychutnaj si tento nevšedný zážitok a vyber sa tak s Harmenom na návštevu do Yosemitov.

Prečítaj si

Prečítaj si príbeh Lizzy Hawker, ktorý ťa prevedie od jej útleho detstva stráveného s rodinou Alpách, až po dospelú ženu a elitnú bežkyňu zdolávajúcu Himaláje. Je to príbeh, ktorý odhaľuje cestu plnú fyzických, psychických a emocionálnych výziev, ktorým bežci na hranici ľudskej vytrvalosti čelia.

Niekoľko krát vyhrala ultrabeh okolo Mont Blancu UTMB, zdolala 320 km „štreku“ zo základného tábora pod Everestom do Káthmandú a drží svetový rekord v cestnom behu na 24 hodín.

Tieto extrémne výýkony netestujú jej nohy, ale rovnako podrobia skúške jej psychiku a uvažovanie.

Lizzy Hawker – Běžkyně

Součástí mého příběhu byl dlouhý beh i psaní těchto řádek. Až je budete čísť, můj příběh se stane součástí toho vašeho. Bez ohledu na to, jestli jste někdy zažili či zažijete dlouhý běh, protože příběhy všech lidí jsou si v něčem podobné..

Lizzy Hawker BĚŽKYNE

Tip na trip

Iba málokedy dokážeš zažiť za jeden deň výhľady, priepasti a vodopád. Vitajte v Slovenskom krase, v obci Hrhov. Malebná obec v Turnianskej kotline dokáže zaujať, ak viete kam ísť. Tentokrát padlo rozhodnutie preskúmať kopce južne od obce smerom na Maďarsko. Viac o túre v Slovenskom Krase v podaní Richarda Rovinského si prečítaš na našom blogu.

Richard Rovinský: Klenot v Turnianskej Kotline – Slovenský Kras

Expresky z hôr #7: Klenot v Turnianskej Kotline – Slovenský Kras

Foto týždňa

Dnešná fotografia týždňa je spomienkou na nášu #hikemates prespávačku na Zbojníckej chate. Dievča sediace nad Litvorovým plesom.

Expresky z hôr #7: Nad Litvorovým plesom, fotil @szarka.me

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *