Expresky z hôr #8

Expresky z hôr #8 – Dnes ťa pozvem navštíviť Slovinsko aj divoké Rumunsko. Naučím ťa ako postupovať pri úraze v horách a prezradím, aké to je behať ultra. Ďalšia časť expresiek je tu!

Výmena zrubov na hornom senníku pod Krstou horou

Keď sme začiatkom leta renovovali štál na Rovni (lúka na červenej značke nad Černovou), venovali sme časť pozornosti aj hornému senníku. V prvom rade bolo treba aspoň provizórne vylepšiť plechové zastrešenie, lebo cez diery už dlho stekala voda na steny štálu, čo sa zhubne prejavovalo na mnohých zruboch (zrub nie je len samotná stavba, ale aj jednotlivé brvná, ktoré tvoria konštrukciu), ale intenzívne odkopali zeminu, ktorá sa za dlhé roky nakopila okolo základov. Pôda nie je mŕtva vec, organizmy v nej sú pre drevenú konštrukciu likvidačné.

Tento blog pre Občianske združenie Sloboda pohybu a pre #hikemates napísal Pavol Timko.

Výmenamena zrubov na hornom senníku pod Krstou horou

Expresky z hôr #8: Výmena zrubov na hornom senníku pod Krstou horou

Jesenná Chata na Grúni s dieťaťom v batohu

Horské chaty na trase vedeli vždy motivovať k dobrovoľným okamihom sebazapretia pri zbieraní výškových metrov. Ľahko prístupná chata na Grúni (973 m) je priam zázračné miesto v pohorí Malej Fatry.

Obzvlášť pre spoločné výstupy s deťmi je obľúbeným cieľom, pretože má v rukáve trik pre všetky vekové kategórie. Je úplne jedno či máte doma lezca, bežca alebo predškoláka s vlastnou politikou. Môžete si vybrať z rôzne náročných ciest a namiešať svoj vlastný kokteil zážitkov.

Jesenná Chata na Grúni s dieťaťom v batohu , článok napísala Nikola Bartošová.

Expresky z hôr #8: Jesenná Chata na Grúni s dieťaťom v batohu

Výstup na Triglav a TOP miesta, ktoré v Slovinsku navštíviť

Odfotiť sa pri jazere Bled, vykúpať sa v mori a vyliezť na 2-tisícovku. Toto všetko a oveľa viac sa ti podarí za jeden týždeň v Slovinsku.

V Slovinsku si príde na svoje každý. Či už ťa lákajú hory, priezračné jazerá, vodopády, alebo slnečné pláže. Navyše, vďaka malej rozlohe tejto krásnej krajiny sa ti podarí vtesnať do programu viac bodov záujmu. Poďme sa spolu pozrieť, čo by v tvojom itinerári nemalo chýbať.

Výstup na Triglav a TOP miesta, ktoré v Slovinsku navštíviť, článok napísala Jesika Žáková.

Expresky z hôr #8: Výstup na Triglav a TOP miesta, ktoré v Slovinsku navštíviť

Ultra Lenka

Lenka je mamou troch detí, majsterkou ČR v behu na 24 hodín (217 km) a dovolenku si plánuje podľa pretekov – vraj podľa toho sa pozná správny bežec. Behať začala celkom neskoro (35 r) a autobus si radšej nechala odísť, ako by mala pobehnúť.

„Hledám dno, kdy už to tělo a hlava nebudou dávat. A zároveň ho vlastně najít nechci. Ultra bolí, hodně. Zároveň je to pro mě božský relax a absolutní svoboda. Nejlepší dovolená? Sedm maratonu za týden .“

Ultra Lenka, pre emontana.cz napísala Lenka Berrouche

Expresky z hôr #8: Ultra Lenka, zdroj: emontana.cz

Top 6 aplikácií na výlety do prírody

Keď sa pripravujte na túru, určite sú aplikácie v telefóne to posledné, na čo myslíte. A možno vám na túre napadne len jedna appka a pri nej, aké fotky s dych berúcimi pózami na ňu potom zavesíte. Ja vám ale predstavím šesť aplikácii, na ktoré sa v prípade úrazu, zablúdenia, zmeny počasia, či len zo zvedavosti, môžete priamo v teréne obrátiť.

Top 6 aplikácií na výlety do prírody, článok napísal Michael Jenča.

Expresky z hôr #8: Top 6 aplikácií na výlety do prírody

Úraz na horách – ako postupovať?

Vrchol je iba polovička cesty! Až keď si doma môžeš hovoriť o podarenom výlete so šťastlivým koncom. A s týmto heslom by sme na hory mali chodiť všetci. Stačí nepatrná nešťastná náhoda a výlet sa môže skončiť záchrannou akciou. Tento scenár nikomu neprajeme, no treba naň byť vždy pripravený.

Ako postupovať a zachovať si chladnú hlavu? Odpoveď na túto otázku sme pripravili opäť spolu s Jankom Kořínkom, lekárom Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby a poisťovňou Union v tomto článku. 

Úraz na horách – ako postupovať, článok napísala Zuzana Kliská.

Expresky z hôr #8: Úraz na horách – ako postupovať?

Telefón na chate pod Borišovom

V nedávnej minulosti bol problém sa na Chatu pod Borišovom dovolať v dôsledku takmer žiadneho signálu. Nový chatár na Michal Brun a KST Turiec zriadili telefónne číslo (+421) 0919493493 pre objednanie ubytovania.
Rezerváciu je možné zariadiť od 9:00 – do 21:00 hod. Berte na vedomie, že zariadenie je momentálne v testovacej prevádzke, preto nie je zaručená 100% dostupnosť.

Expresky z hôr #8: Telefón na Chate pod Borišovom

Divoké Rumunsko

Vitaj v Rumunsku, divokom Rumunsku! Eva zu Beck sa vybrala na pandemický výlet, ktorý ťa zavedie do odľahlej oblasti na severe Rumunska – Rodna v Mramureș. Toto trojdňové dobrodružstvo môže byť pre teba dobrou inšpiráciou pre budúcnosť.

Prečítaj si

Veľa z vás knihu a určite aj film pozná (niektorí nie). Skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa. V roku 1985 prežili tragickú nehodu v peruánskych Andách. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach dostal späť do základného tábora po 4 dňoch. Epický príbeh o horách, horolezectve, ľudskej duši a nezlomnej sile mysle.

V tomto roku vyšla audiokniha, ktorú prerozprával Ondřej Novák.

Joe Simpson – Setkáni se smrtí

Expresky z hôr #8: Joe Simpson – Setkáni se smrtí

TIP NA TRIP vlakom – krásny hrebeň Šípu a Podšíp zo Stankovian

Hrebeň, na ktorom sa striedajú krásne výhľady zo skalnatých brál s lesnými chodníkami a lúkami. Trasa, ktorá miestami preskúša aj vytrénovaného turistu, užiješ si na nej príjemné súkromie a navštíviš krásnu osadu Podšíp s drevenicami v prírodnom skanzene.

Tak v skratke môže vyzerať jeden z tvojich najbližších jesenných výletov, na ktorý sa vieš vybrať pohodlne vlakom, a to z veľmi sympatickej stanice Stankovany pod Šípskou Fatrou.

Trasa je vhodná aj pre začiatočníkov, chodník je nenáročný, akurát miestami trošku strmší, takže odporúčame pribaliť turistické paličky.

Parametre: 10,3 km / 994 m+, 3 hodiny
Detail trasy: Šíp, okruh zo Stankovian

Tip na trip vlakom – Šíp a Podšíp zo Stankovian , článok napísala Zuzana Kliská.

Foto týždňa

Začiatkom októbra bola jeseň vo Veľkej Fatre v tých najkrajších farbách. Pohľad na Lysec z Malého Lysca.

Expresky z hôr #8: Veľkofatranská jeseň, pohľad z Malého Lysca na Lysec

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *