Expresky z hôr Špeciál

Expresky z hôr ŠPECIÁL

Expresky z hôr ŠPECIÁL – Dnešné expresky budú iné, špieciálne iné. Popri tone zemiakového šalátu, litroch kapustnice či inej vianočnej špeciality si pozri týchto 5 krátkych filmov. Zavedú Ťa do ďalekej Kanady, naprieč Britskou Columbiou, Škótskom, drsným švédskym severom až po Nepál. A na konci uvidíš (prasiatko) skvelú paródiu od naších susedov.

1. Mind Over Mountain

Ikonická kanadská lyžiarska trasa z Bugaboos do Rogers, dlhá 85 míľ a 30000 stôp (136 km / 9144m+ ), testuje nielen sebavedomie troch priateľov, ale rovnako ich zapálenie a nezlomnosť v ťažkých podmienkach. Mind Over Mountain nám pripomína ľudské odhodlanie, dobrodružstvo a priateľstvo. Silné puto vzniká nielen medzi ľuďmi, ale rovnako nachádzame toto spojenie v horách samotných.

Expresky z hôr ŠPECIÁL – Mind Over Mountain

2. North of now

Minulú zimu, keď boli hranice pre cestovanie uzavreté, Sammy Carlson využil podmienky, ktoré mu ponúkla Britská Columbia. Jazdiť v pol metra hlbokom prašane, je dokonalosť sama o sebe.

„Byť v horách je tá chvíľa, keď sa cítim najviac inšpirovaný. Chcem zostať verný tomu, čo ma inšpiruje a dáva radosť zo života. Neustále si pripomínam, aby som zostal pritomný v danom okamihu. Aby ste zostali inšpirovaní, musíte sa dívať mimo svoj každodenný život.“

Expresky z hôr ŠPECIÁL – North of now

3. The Place of The Gaels

Škótske zimy sú jedinečné! Rovnako sú silnou inšpiráciou pre zakladateľa značky Rab EquipmnentRaba Carringtona, ktorý bol s nimi vždy nerozlučne spojený. V roku 2017 boli pozvaní členovia amerického týmu Rab do Škótska, aby na vlastnej kožy, okúsili ospevovanú jedinečnosť škótskej zimy. Počasie bolo trocha temperamentnejšie, než sa dúfalo. Napriek tomu návštevníci vytrvali a zamilovali si ľudí, krajinu, lezenie a iskru mágie, ktorá robí Škótsko tak výnimočným.

Expresky z hôr ŠPECIÁL – The Place of The Gaels

4. Two Weeks Alone in the Winter Mountains

Vo februári sa dobrodruh Magnus Lindbom vybral do švédskeho národného parku Sarek. Zima na severe vie byť krutá a nevyspytateľná. Dva týždne samoty v náročných zimných podmienkach.

„Zimné búrky ma držali na pozore. Zažil som niekoľko dní, keď som sa musel viac sústrediť na bezpečnosť a nie na kreatívnu prácu s fotoaparátom. V dokumente som sa vám snažil čo najlepšie sprostredkovať pocit, že som tam sám..“

Expresky z hôr ŠPECIÁL – Two Weeks Alone in the Winter Mountains

5. Treking v Himalájach s Petrom Hámorom

Rasťo Hatiar v rámci nakrúcania dokumentárneho filmu Vrcholová príťažlivosť (horolezecký a životný príbeh Himalájistu Petra Hámor),v roku 2014/2015, podnikol s Petrom Hámorom trek okolo Manaslu a pod Mount Everest. Z treku vznikol krátky takmer 12 minútový záznam. Peter sa takto pripravuje a zároveň upokojuje na jednu z ďaľších expedícii, ktorá ho následne čaká. Naskytne sa Ti pohľad do minulosti na taký Nepál, aký bol kedysi.

Expresky z hôr ŠPECIÁL – Treking v Himalájach s Petrom Hámorom

Novinka: Dhaulágirí je môj Everest

Dhaulágirí je môj Everest je najnovším počinom Pavla Barabáša. Zoltán Demján je nielen vynikajúci horolezec, ale aj veľmi inšpiratívny človek. Bol prvým Slovákom, ktorý s Juzekom Psotkom vyliezol na Mount Everest bez kyslíka.

Jeho ďalšou školou života bol prvovýstup na osemtisícovku Dhaulágirí, ktorú chcel preliezť alpským štýlom. Na kolmom juhozápadnom pilieri ho čakala najvyššia obťažnosť lezenia, ale i dôležité poznanie, ktoré mu zmení život.

Celý film si môžeš pozrieť/prenajať tu: Dhaulágirí je môj Everest. Tvorba Pavla Barabáša si zaslúži podporu.

Bonus: Ultrahiker vs. Trempař

Bonus na záver, ako sa patrí! Chalanom z Hanibal-u sa podarila skvelá paródia na aktuálnu tému. Žabo-myšie vojny medzi ultra-light hikerom a klasickým trampom. Alebo ak chceš, honiča gramov a kilometrov, s neúprosným machom a ihličím obrasteným trampom. Garantujem Ti, že sa skvelo pobavíš! Kto bude mať na vrch?

Expresky z hôr ŠPECIÁL – Ultrahiker vs. Trempař

Šťastné a veselé všetkým Vám prajem + všetko dobré do nového roka 🙂 .

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *