Fassa Dolomites: 7-dňový trek v srdci Dolomitov

Jedna z najznámejších klasických turistických trás v srdci Dolomitských Álp. Vedie cez horské reťazce, ktoré v mnohých smeroch definovali Dolomity. Na týždeň nás povedie cez šesť pohorí Dolomitov, ktoré obklopujú údolie Val di Fassa: Monzoni, Marmolada, Sella, Sassolungo (Langkofel), Antermoia a Rosengarten.

Treky a trasy si rada plánujem sama. Teraz som však využila fantastické služby talianskej agentúry https://monttrekking.com/ a vybrala som si z ich ponuky týždňový Trek Fassa Dolomites – teda spolu s transportými dňami tam a späť to bolo 9 dní.

Trek väčšinou vedie v nadmorských výškach 2 000 až 2 600 m. Prejdeme sa všetkými druhmi horskej krajiny, od teplých alpských lúk až po drsné vysokohorské oblasti skupiny Sella, kde trasa stúpa až do nadmorskej výšky vyše 3 000 m. Budeme stúpať a klesať po panoramatických hrebeňoch hôr, obdivovať mesačnú krajinu skupiny Sella a vydáme sa do strateného sveta masívu Antermoia.

6500 výškových metrov, 95 km za 7 dní

Každý deň je to vlastne náročnejšia túra so 700 – 1200 m výškových a okolo 10 – 15km. Tento trek je stručne napísané jeden veľký okruh s niekoľkými variantami a skratkami (lanovka, bus, kratšia trasa). Za sedem dní chôdze prejdeme približne 95km a nastúpame niečo vyše 6500 m výškových. Nocľah v horských chatách rôznej kategórie, niektoré sa blížili k slušnému hotelu. My sme si priplatili aj za súkromné izby, takže naozaj komfort.

Výbava na trek po Dolomitoch alebo checklist

Moja výbava na 7 dní na treku od chaty ku chate / radím sa medzi tých komfortnejších turistov 🙂

Batoh: trekový batoh Fjällräven Abisko Friluft 45l
Obuv: vyššie Hanwag Tatra II Lady GTX a nízke ľahšie na výmenu Hanwag Banks Low Lady GTX, šlapky
Oblečenie: vrchná hlavná bunda Fjällräven Abisko Lite Trekking Jacket W, stredná ľahšia bunda, 2 funkčné tričká s dlhým rukávom, 3 funkčné tielka / tričko kr.rukáv, košela, dlhé nohavice Fjällräven Abisko Lite Trekking Trousers W + 3/4 legíny Fjällräven Abisko, šortky, pyžamo, 3 funkčné merino ponožky, 1 funkčné podkolienky, spodné prádlo, buffka 2x, rukavice, čiapka, šiltovka
Doplnky: termoska 1l a 0,5l na čaj či vodu, turist. paličky, návleky na nohy/topánky, pršiplášť, čelovka, slnečné okuliare, dobíjačka a káble, pero + zápisník, vreckový nožík, podsedáky, lekárnička – hlavne leukoplasty, krémy a lieky od bolesti, zázračný Propilis na všetko
Drogéria: cestovné balenia šampónu, sprcháču, krému na opaľovanie a zubnej pasty, labello, zub.kefka, krém na tvár a telo, pilník, manikúr. nožničky
Snack: oriešky, cukríky, sušené ovocie, Tuba – novodobá Jesenienka – to bola najlepšia vec!

Čo som využila a čo som naopak niesla zbytočne? Na moje prekvapenie som bola veľmi dobre zbalená (bol to môj prvý viacdenný trek). Batoh bez tekutín vážil do 10kg + cca 1kg tekutín. Využila som všetko, čo som si zbalila. Okrem 2 dlhých tričiek – ale ak by bolo iné/škaredšie zimšie a daždivé počasie, využila by som úplne všetko.

Deň po dni v skratke

Deň 1 . Dolomity

Celodenný transport z Bratislavy do basecamp hotelu v dedine Vigo Di Vassa. Celý týždeň máme auto zadarmo zaparkované pri hoteli – resp. je to parkovisko k lanovke cez leto neyužívané kúsok od hotela. Večera a ubytovanie. O týžden sa sem opäť vrátime na posledný nocľah.

Deň 2. 790 m / 680 m / 10 km / 5 h Dolomity

Transport spred hotela agentúrnym autom na štart treku – asi 30 min ďalej do údolia Passo San Pellegrino. Niečo okolo 9h už vyrážame v ústrety prvému výstupu do sedla okolo 2.600m.n.m. a zostup do prvej chaty na nocľah Rif.Contrin. Cestou úžasné panorama výhľady až na Sassolungo Group – kde budeme o pár dní.

Deň 3. 1190 m / 520 m / 14 km / 7 h Dolomity

Hlásia búrky a tak sa náhlime. Každé ráno na treku ale vyzerá rovnoko: budík 6:20 – raňajky 7:00- sformovní pred chatou a odchod 8:00. Dnes je trasa krásnymi zelenými pastvinami až k lyž.lanovkám Ciampac. Búrky náš obišli, klesáme do Canazei. Odtiaľto je to ešte ďalší stupák a 3h túra na chatu – tu si jednohlasne odsúhlasíme skratku – bus. Spíme v chate pri Fedaia Lake pod ľadovcom Marmolada a v noci sa strhne avizovaná búrka.

Deň 4. 1100 m / 590 m / 13 km / 6 h Dolomity

Hneď od chaty prudký stupák, navyše si dobrovoľne vyšlapeme až na hrebeň, ale aspoň sa tým vyhneme množstvu ľudí z lanovky. Dnes sa približujeme k zajtrajšej trojtisícovke (a vrcholu celého treku) v Sella Group a je to nekonečné a boľavé. Sme celkom vyšťavení. Konečne o 16:30 krásna chata na noc v nad. výške 2.500 m.

Deň 5. 930 m / 1260 m / 12 km / 7 h

Vrchol výletu – výstup na Piz Boe 3.152m.n.m. Na úvod aj náročnejší strmý terén s reťazami – balancovať tam s veľkými a ťažkými batohmi je pre nás celkom skúška. Neskôr už len pozvoľna stúpame smer vrchol. Je chladno, oblaky striedajú úchvatné výhľady do dolín a opäť aj na ľadovec. Dosiahli sme náš doposiaľ najvyšší vrchol a sme šťastní. Príliš sa tu nezdržujeme, je tu zima a prúdia sem davy ľudí z lanovky. Naša trasa viedla z opačnej strany kopca ako lanovka a tak sme stúpali skoro osamote – čo je pre mňa veľký bonus. Po včerajšku sme dosť unavení, na úmorné klesanie berieme celkom bez výčitiek lanovku a bus.

Deň 6. 870 m / 790 m / 10 km / 6 h

Čaká nás kratší deň (konečne! veď ideme bez pauzy už piaty deň), všetky výškové si poslušne odkrútime hneď zrána. Plán dňa vyšlapať do sedla cca 2.700m.n.m. v Sassolungo. Nádhera! Opäť niečo iné. Vysoké steny, množstvo aj lezeckých trás, úchvatná scenéria. Klesanie sutinou nepoteší, ale neskôr zelené pastviny ano. Krásna skoro hotel chata na noc je príjemný bonus

Deň 7. 920 m / 1260 m / 16 km / 7 h

Čaká nás dlhý a náročný deň s dvoma stúpaniami a s možnosťou búrok.. Všetci sa na to pripravíme najlepšie ako vieme. Ráno od chaty vyrazíme takmer poklusom pastvinami a potom už prvé stúpanie smer Antermoia. Nádherný kaňon a horské jazero. Tu obedujeme chleby od raňajok a pokračujeme k druhému stúpaniu dňa. Odtiaľ boľavé klesanie až k chate na noc. Boli sme dnes dokonca o hodinu rýchlejší ako pôvodný plán!

Deň 8. Dolomity

Ideme už len vlastný plán. Sme dosť ubolení, mne sa zarezal necht do prsta a navyše je sobota. Rozhodli sme sa už len klesať naspäť do basecamp dediny. Dobre sme urobili, lanovka hore vyváža masy turistov. Naša vlastná klesanie trasa je skoro 5h, takže žiadna oddychovka. Noc v rovnakom hoteli ako prvý deň.

Deň 9. Dolomity

Celodenný transport autom do Bratislavy.

Na záver by som už len zhrnula, že som si tento trek naozaj užila! Vyšlo nám úžasné počasie, i keď sme boli pripravení aj na týždeň v daždi. Zhodnotila by som ho ako stredne náročný, ak už máš niečo pochodené. Ak vás náš výlet zaujal, môžete ma sledovať na instagram účte @lesimple.

Pár slov ešte k agentúre monttrekking.com. Tú som našla celkom náhodne cez google. A ich služby môžem len odporúčať. Veľmi prehľadne spracovaná stránka, všetky údaje aj finančné sú k dipozícii, nič netaja. Najviac ma oslovilo, že na trek sa môžem vybrať hociktorý dátum samozrejme v sezóne. Ihneď mi rezervujú nocľah, následne potvrdia trek, rýchla komunikácia.

Zaplatíš zálohu, pošlú ti všetky potrebné informácie dopodrobna spracované a že ozaj podrobne – kedy a koľko stojí bus, elektronická mapa, dôležité tel.čísla, telefon. podpora počas treku, skratky, alternatívy, možnosti obeda na trase, jednoducho všetko.

Cenová kalkulácia

Cena nášho treku pre 1 osobu:
9 nocí v súkromnej izbe, polpenzia, mapy, podklady = asi 1.030€
V cene nie je zahrnutý transport Bratislava – Vigo di Fassa, navyše obedy na chatách a vreckové, to bolo asi ešte 200€ navyše.

Dúfame, že v článku nájdeš inšpiráciu a tuž teraz sa tešíme na report z tvojho tripu do Dolomitov :).

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

One Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *