ferrata_dve_veze_hikemates

Ferrata Dve veže – prvá ferrata na Liptove

Čo je to ferrata? Slovo ferrata pochádza z talianskeho výrazu ,,via ferrata“, čo v preklade znamená „železná cesta“. Ferrata je v skutočnosti cesta, ktorá je zaistená železom, resp. oceľovým lanom. Môžeme ju chápať ako  náročnejšej turistickej cesty, ktorá vedie na neprístupnejšie miesta. Lezenie na ferraty nie je teda ani klasickou turistikou, ani lezením.

Ferraty ponúkajú nádherné výhľady a adrenalín. Na ferraty sa lezie v skupinách za sebou, ale za svoju bezpečnosť je zodpovedný každý sám. Pri pohybe na ferrate nepotrebujete horské vodcu. Ak si nie ste istý ako sa správne na nej pohybovať, môžete si objednať inštruktora.  Lezec je na ferrate istený dvomi karabínami, ktoré sú prichytené o tlmič pádu. Tie sú spolu pripevnené o sedací úväz. Počas lezenia sa lezec postupne prepína medzi jednotlivými úsekmi. Neustále musí byť prichytený o oceľové lano karabínami. Oceľové lano je napevno uchytené o skalu.

Ferrata Dve veže

Ferrata Dve veže je prvá ferrata na Liptove a 4. ferrata na Slovensku. Ide o zaistenú cestu,  popretkávanú náročnými úsekmi, oceľovými lanami a železnými stúpačkami. Ak vyhľadávate adrenalín, ste na správnom mieste. Názov ferraty súvisí s dvomi skalnými vežami, na ktorých sa nachádzajú ferratové trasy. 

Lokalita ferraty Dve veže

Ferrata Dve veže sa nachádza približne 4 km od rezortu Gothal, ktorý je partnerom prevádzkovateľa ferraty – O.Z. Dve veže. Umiestnená je medzi obcami Liptovská Osada a Liptovské Revúce. Z najvyššieho bodu ferraty sa Vám naskytnú krásne výhľady na Nízke Tatry (vrch Končitá, Malý Zvolen, Čierna Hora) a vrchy Veľkej Fatry (Krížna, Frčkov). Pod ferratou sa nachádza malé neplatené parkovisko.

Poplatok na ferratu sa neplatí. Môžete prispieť dobrovoľným príspevkom organizácii, ktorá sa o ferratu stará. Nadmorská výška ferraty je cca 800 m.n.n. Prevýšenie jednotlivých ciest je od 20 do 70 m. Skala je vápencového pôvodu. Ferrata pozostáva z 3 skalných veží – jednej menšie a 2 dominantných. Veže sú prepojené lanovým mostom.

9 ferratových trás

K lezeniu máte dostupných 9 ferratových trás s rôznymi stupňami obťažnosti. Konkrétne ide o obťažnosť B, C a C/D. Každá cesta je urobená zo železných stúpačiek vzdialených od seba približne 40 cm.  Na každej ceste sa nachádza istiace oceľové lano. Vedie sem aj turistický chodník smerujúci na vrch mimo ferratových trás. Súčasťou ferraty je aj náučný chodník s informačnými panelmi, ktoré sú plné zaujímavostí o miestnej faune a flóre, lesníctve a o pohybe na ferrate. 

Otváracia doba ferraty Dve veže

Náučný chodník a zaistená ferrata sa môže používať v období od 15.6. do 31.1. Pohyb je povolený v dennej dobe od hodiny po východe slnka do hodiny po západe slnka.

Návštevníci Ferraty Dve veže musia mať ferratový set, ktorý pozostáva zo sedáka, 2 karabín, tlmiču pádu, prilby, rukavíc, vhodnej obuvi na lezenie s Vibram podrážkou. Výstroj si môžete požičať na recepcii hotela Gothal alebo si priniesť vlastnú.

Turistika v okolí ferraty Dve veže

Ferrata Dve veže sa nachádza v prostredí malebnej Veľkej Fatry a do tejto lokality sa určite oplatí vybrať aj na turistiku. Najkrajšie túry v jej okolí nájdeš v našom vyhľadávaní.

magazin_hikemates

Tento blog pre #hikemates napísala nová bloggerka Janka Šipková, ktorej výlety môžeš sledovať aj na Instagrame na jej profile janka.sipkova alebo na profile zenyvosvete, ktorý spravuje.

Ak máš pripomienku alebo si našiel/a chybu, daj nám prosím vedieť na zuzka@hikemates.com. 

Ak máš super príbeh, recenziu, reportáž či blog s eknými fotkami a chceš sa o svoje zážitky podeliť so svetom a byť inšpiráciou a motiváciou pre ostatných, pošli nám svoj text na zuzka@hikemates.com.

Radi ho zverejníme :).

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *