Ferrata Skalka – krásna slovenská ferratová oblasť pri Kremnici

Ferrata Skalka – ako sme liezli v bielej hmle

Všetci, ktorí obľubujú turistiku, lezenie či ferraty, určite poznajú aj Skalku nad Kremnicou. Rozhodli sme sa ju preskúmať aj my, a to na otočku z Bratislavy.  Znamenalo to pre nás vstávanie o 4 ráno, aby sme ako správni turisti, už skoro šľapali trasu. Kde presne sa ferraty na Skalke nachádzajú nájdeš na mapy.cz.

Na Skalke vo VIA FERRATOVOM SVETE nájdeš zaistené lezecké cesty s obtiažnosťou B, D, E a najťažšou via ferratovou cestou na Slovensku s názvom F-ÚHA s obtiažnosťou F. Od jednoduhších až po naozaj fyzicky náročné. Počas jesene, zimy a jari tu kvôli šmykľavému nebezpečnému terénu platí sezónna uzávera. Teraz je už aktuálne platná a potrvá do 1.júna 2023.

Klamlivé jesenné počasie

Väčšina ľudí toto miesto navštevuje pod vidinou krásnych zelených výhľadov z poriadnych výšok na skalách či hompáľajúcom sa moste. My sme trochu neodhadli jesenné počasie v týchto končinách a ráno o 7 hodine sme vošli do bielej hmly. Pozitívne sme si nahovárali, že časom sa to rozplynie, no nestalo sa. Neostávalo nám nič iné, ako mliečnu krajinu okolo nás, mokré oceľové laná a šmykľavé kramle otočiť v náš prospech a trochu sa na tom pobaviť.

Zmätok na začiatok

Po odchode z parkoviska sme vyšli k novopostavenej presklenej budove a začali schádzať vľavo smerom dolu. Po niekoľkých minútach nastala chvíľa, kde nebolo značenie, chodníky neboli jednoznačné a nebyť pána na lešení, asi by sme zabočili zlým smerom. Pokračovali sme teda chodníkom rovno, ktorý sa zatáča mierne doprava a časom sme našli veľkú tabuľu s potrebnými informáciami.  

V pohodlí domova sme si nevedeli úplne predstaviť, aké cesty máme čakať. Až na mieste sme zistili, že všetko je prepletené a môžete si trasu vyberať za pochodu. Stále sa vrátite na jeden východiskový bod, z ktorého pokračujete na ďalšiu ferratu, takže sa pri štartovacej tabuli sa ocitnete viackrát.

Aké ferraty na Skalke nájdeš?

CVIČNÁ via ferrata – obtiažnosť „B“ , dĺžka 15 m. Je určená na nácvik a zaobchádzanie s via ferratovým výstrojom. Končí pri ikonickom strome, ktorý sa nevzdal ani v ťažkých podmienkach na Skalke.

Via ferrata TRAVERZ – obtiažnosť „B“ , dĺžka 100 m. Je to hlavná jednosmerná via ferrata, ktorá traverzuje skalný masív medzi zjazdovkami. Je poprepájaná viacerými zážitkovými prvkami ako sú vtáčie hniezda, kladina, kyvadlo, mosty a rebrík DNA. Návštevník môže traverz opustiť na viacerých únikových miestach.

HREBEŇOVÁ via ferrata – obtiažnosť „B“, dĺžka 30 m. vedie výrazným hrebeňom a v jej strede sa križuje s Via ferratou TRAVERZ.

VIA COMMO – obtiažnosť „C“ , dĺžka 110 m. Via ferrata traverzuje pás skál v ľavej časti vedie dreveným mostom popri javore v záreze skál, ďalej cez vrcholovú skalnú stienku a vystupuje na skalnej veži pri lanovom moste s dĺžkou 32 m a maximálnou výškou 35 m, ktorý končí na skalnom masíve VÝHLIADKOVOU LÁVKOU s preskleným zakončením, z ktorej sú nádherné pohľady na Skalku, Krížnu a Turiec.

Via ferrata F-ÚHA – obtiažnosť „F“, dĺžka 45 m, previs 11 m. Najťažšia ferratová cesta na Slovensku, ktorú odporúčame iba skúseným lezcom. Pozor je extrémne náročná! V pravom slova zmysle je to horolezecká cesta obtiažnosti 7+ UIAA istená via ferratovým lanom. Je určená pre lezcov, ktorí povinne zvládajú uvedený stupeň obtiažnosti.

Súčasťou Via ferratového sveta je aj via ferrata MALÁ VÝZVA E-JHA – obtiažnosť „E“ , dĺžka 16 m, previs 3 m.

Lúskanie ferratových trás

Začali sme teda tým najznámejším Visutým mostom, ktorý vo mne prebudil všetky adrenalínom nasiaknuté bunky. Vo vetre sa mierne hompáľal, čo mi na odvahe nepomohlo, rovnako ako nevedomosť konca a vlastne ničoho okolo nás 😀  

Pokračovali sme k východiskovému bodu a prešli sme Zostupovkou (nezabudnite sa zastaviť a pokochať sa scenérii s mohutným javorom, pod ktorým je sympatický Tibetský most – pod ním mrknite hore – krásny pohľad J).  Pokračovali sme Komínom, kde o niečo náročnejším je rebrík obtiažnosti , ktorý sa dá ale obísť miernejšou variantou.

Odbočili sme k Trubačovej veži, ktorá bola pre mňa odvážna voľba (možno by som ju osobne ohodnotila vyšším stupňom), ale stálo to za to. Viem si predstaviť tie dokonalé výhľady z miesta kríža Emila Trubača (nevadí, snáď nabudúce ;-)).

Opäť sme sa vrátili k východiskovému bodu a prešli Zostupovkou ešte raz. O tomto čase (okolo 9 hodiny ráno) tu už aj napriek mliečnej hmle boli ďalšie 2 skupinky lezcov. Moji dvaja parťáci si vybrali z ponuky Lanovú sieť a ja som si zatiaľ usrkávala čaj z termosky. Lanová sieť (z ich pohľadu zdatných chlapov ) je hodná svojho označenia obtiažnosti D, nakoľko bola náročná na ruky. Spolu sme potom prešli Komínom a na záver Kominárskou, ktorá má síce iba 8 metrov ale moje krátke telo aj tak potrápila.

Najťažšia ferrata na Slovensku

Vedľa Siete sa nachádza via ferrata Výzva, ktorá je najťažšou ferratou na Slovensku s obtižnosťou E. Jej celková dĺžka je 70 m a v previse 4 m. Je v nej použitých minimum stúpacích prvkov, takže je určená iba pre najskúsenejších lezcov. Hoci by sa medzi nami našiel odvážlivec, vzhľadom k našim klimatickým podmienkam sme nad týmto variantom ani neuvažovali (skala musí byť suchá a nešmykľavá).

Bez rukavíc nechď na ferraty

Hoci sa nám hmla nerozplynula a pocitové teplo bolo o to chladnejšie, hodnotíme naše rozhodnutie pozitívne. Skalka ponúka ferraty pre začiatočníkov aj pokročilých, uspokojení budú všetci. Na záver ešte odporúčanie – určite si nezabudnite rukavice a v jesennom počasí možno aj ďalšie na výmenu.

Tento blog pre #hikemates napísala naša členka a super milá baba Mária Gibalová. Jej výlety môžeš sledovať na jej Instagrame.

Ak máš pripomienku alebo si našiel/a chybu, daj nám prosím vedieť na zuzka@hikemates.com. 

Ak máš super príbeh, recenziu, reportáž či blog s eknými fotkami a chceš sa o svoje zážitky podeliť so svetom a byť inšpiráciou a motiváciou pre ostatných, pošli nám svoj text na zuzka@hikemates.com.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *