Fire Dragon – malý ale presvedčivý

Ak ste odchovancom prastarej generácie varičov na pevný lieh a prešli ste na moderné plynové variče s kartušou, isto si pamätáte ten kultúrny šok spôsobený lepším výkonom a účinnosťou. Za progres sa samozrejme platí a to nielen peniazmi, ale aj nosením váhy. Ak ale nebodaj potrebujete uvariť väčšiu porciu ako je polievka do hrnčeka, kvalitný varič je nevyhnutnosť. Samozrejme, nie je varič ako varič a nie je ešus ako ešus. Aj s plynovým varičom známej turistickej značky som so závisťou sledoval, ako jeho modernejšia variácia spolu s moderným ešusom ten môj doslova valcujú a kým mne zovrela voda, kolega už dojedal. A teda prečo takýto dlhý úvod? Jednoducho preto, že takýmto myšlienkam sa nedá ubrániť, keď do svojich rúk dostanete varič Fire Dragon spolu s náplňami, ktorý až príliš pripomína staré variče. Pristupovať ale automaticky negatívne by vôbec nebolo fér a rýchlo nachádzam prvé a jednoznačné pozitíva – nízka hmotnosť, kompaktné rozmery a v neposlednom rade ekologické palivo, ktorým je možné si podľa návodu aj umývať ruky. Povedal som si, že osobnú hygienu s týmito náplňami budem skúšať až niekedy nabudúce a pre tentokrát otestujem len primárnu funkciu – teda horenie a varenie. Jediná škoda je, že umelohmotný obal náplne sa ako EKO veľmi nejaví. Pre lepšie dotvorenie obrazu o výkone Fire Dragon som sa rozhodol ho v rámci testu porovnať s plynovým varičom s bombou.

Kvalitný a šikovný

K vyhotoveniu variča nemám žiadne pripomienky. Materiál, funkčný dizajn a vypracovanie pôsobia solídne a obsluha variča je extrémne jednoduchá. Na variči otvoríte „podpery“, zasuniete dielik zadnej steny proti vetru, vložíte palivo a môžete variť. Veľkosť variča sa môže javiť ako nedostatočná pre veľký ešus a ak nemáte stabilnú základňu kam varič položíte, skutočne sa nejedná o vysoko stabilné riešenie.

Za kratší koniec ale rozhodne neťahá, nakoľko bomba s plynovým varičom a ešusom je výrazne vyššia a pri manipulácií si vďaka vyššiemu ťažisku vyžaduje taktiež pevnú plochu a opatrnú manipuláciu.

Pri umiestňovaní variča je potrebné si dať pozor na podklad aj z bezpečnostných dôvodov. Ak ho položíte do suchého lístia, môže sa stať že blčiaci plameň preskočí aj von. Okolie variča vyčistite od horľavých predmetov, alebo ho umiestnite na vhodnú skalu.

Testovanie s happy-endom

Nakoľko som chcel porovnať účinnosť varičov najprv v kľudnejšom prostredí, vybral som sa na prechádzku po lúkach a lesoch v okolí stredoslovenskej obce Veľká Lúka. Ak práve nad vami nelietajú stíhačky zo Sliaču, užijete si absolútne prázdne a kľudné lesné cesty a z lúčok na pomedzi lesa dovidíte až na majestátnu Krížnu. Počas mojej prechádzky boli jediné živé duše okolo mňa iba dve skupinky srniek. Presuňme sa k samotnému testu. Vybavený stopkami rozmiestňujem variče do ringu a škrtám zápalkou. Pre info, teplota bola okolo 7 stupňov nad nulou a pofukoval mierny vietor. Hneď v úvode som rovno pristúpil k disciplíne „ukáž svoje maximum“ a ešusy som naplnil 0,75 litrom vody.

Príjemné zistenie – ekologické palivo perfektne rýchlo chytá a je väčšia šanca, že vám vietor sfúkne zápalku, ako že budete musieť palivo zapaľovať na viac krát. Nebudem vás dlho napínať. V tejto disciplíne jednoznačne zvíťazil plynový varič. Fire Dragon náplň vydrží horieť približne 10 minút, no ani tento čas nestačil na zovretie vody. Približne od polovice času bola voda skutočne horúca a bolo to blízko, ale nezovrela. Plynový varič zovrel vodu približne za 7 minút.

V tomto momente som si uvedomil, že k testovaniu pristupujem úplne zle. Položil som si otázku, prečo očakávam od kompaktného riešenia nekompaktné výkony? Meranie som zopakoval, tentokrát s nižšou dávkou vody, približne 0,35 litra.

A diali sa veci. Oba variče som opätovne zapálil a o 4 minúty som už lúhoval čaj. Na moje veľké prekvapenie nie v ešuse nad plynovým varičom. Úprimne, tento výsledok ma veľmi potešil. Isto môže niekto namietať, že iný plynový varič s novou bombou a najlepším ešusom by možno podali lepší výkon a obhájili česť plynových varičov, ale pointa je niekde inde. Varič Fire Dragon a jeho ekologické náplne nemôžu a zrejme ani nechcú konkurovať silnejším varičom. Ich sila je práve vo svojej extrémne nízkej váhe, výbornej skladnosti a veľmi jednoduchej manipulácií. Nezanedbateľná samozrejme nie je ani cena kompletu oproti plynovým varičom s bombami, ale to už je na každého uvážení. Na uvarenie menšieho množstva či opätovné zohrievanie je táto kombinácia perfektná. Jediná škoda je, že po zapálení musíte nechať dohorieť celú náplň. Aspoň ja som neprišiel na riešenie, ako uprostred horenia bezpečne náplň zahasiť.

A čo poveternostný extrém?

Výrobca na svojom webe udáva, že Fire Dragon je vhodný aj do extrémnych podmienok. Zvedavý som ho ešte pár mesiacov dozadu vyskúšal použiť počas fotenia západu slnka na hrebeni Malej Fatry počas nárazového vetra s pocitovou teplotou -18 stupňov. V takomto vetre vie byť ťažké vôbec stáť či pohybovať sa, preto bol môj hlavný problém vôbec zapáliť zápalku. Ako záveterné miesto som sa teda snažil nájsť kosodrevinu, alebo terénnu vlnu, ktorá by aspoň mierne chránila pred vetrom, čo sa mi aj čiastočne podarilo. Napriek snahe doplniť závetrie prekážkou v podobe vlastného tela som úspešný nebol. Podmienky sa zhoršovali každou minútou a energia z plameňa ekologickej náplne bola pri takejto teplote a vetre predsa len príliš nedostatočná. Testovanie a aj samotné fotenie som urýchlene ukončil, nakoľko podmienky sa neustále zhoršovali a mne zmrzli nielen batérie (foťák/mobil), ale začali sa hlásiť aj prsty na končatinách. V takýchto podmienkach je jediné možné riešenie čo najskôr zostúpiť do bezpečia a neriskovať. Na základe skúseností z minulosti som presvedčený, že podobný problém by som mal aj s plynovým varičom, ale jeho výkon by lepšie čelil týmto podmienkam.

Pozor na ešus

Jediným negatívom z testovania je pre mňa len to, že pri použití s Fire Dragon vám ešus ostane viditeľne ohorený – uložia sa na ňom sadze, ktoré sa následne pri neopatrnej manipulácií môžu uložiť na vašom oblečení. Pri ešuse nemá tento jav žiadny negatívny vplyv na funkčnosť, ale v prípade, že sa rozhodnete pre takýto varič a požičiavate si rodinné striebro od vášho kamaráta, môžete mu spôsobiť pár vrások na čele 🙂

Hodnotenie a.k.a „pre koho je teda vlastne Fire Dragon určený?!

Môj záver, hodnotenie a odporúčanie zároveň, je nasledujúce. Ak ste na hrebeňovke niekoľko krát do roka, potrebujete pravidelne variť väčšie objemy, alebo sa chystáte do zimných podmienok (silný vietor, nízke teploty hlboko pod bodom mrazu), toto riešenie v žiadnom prípade nie je pre vás. Naopak, ak sa kriticky zamyslíte, akým spôsobom používate vašu aktuálnu výbavu (prípadne ak sa rozhodujete o novej) a či na prípravu nápoja/polievky nosíte varič s bombou, možno prídete na to že práve toto riešenie je pre vás to pravé orechové. Úprimne, nosiť plný batoh zbytočnej váhy „pre strýčka príhodu“ nemusí byť vždy užitočné a dá sa to prirovnať ku chodeniu na zajace s kanónom. Ak preferujete prechody v príjemnejšom počasí, prespávate v útulniach či chatách a potrebujete uvariť iba pre seba, Fire Dragon je perfektné riešenie, ktoré môžem s kľudným svedomím odporučiť. Mňa napriek úvodnej skepse jednoznačne presvedčil.





Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *