fjallraven_hikemates_recenzia_abisko

Fjällräven Abisko Lite Trekking: nohavice a bunda na tri sezóny RECENZIA

Keď nie som v práci, tak som v horách alebo niekde v prírode. Nie stále tomu bolo tak. Šliapanie do kopcov s ťažkým batohom som sa naučil mať rád postupne. A teraz si neviem predstaviť víkend bez hôr, prírody a poriadnej turistiky. Milujem byť tam niekde vonku a pozorovať krásu vôkol mňa.

A aby moje výlety boli čo najkomfortnejšie, hľadám oblečenie, ktoré je univerzálne a odolné a spĺňa moje náročnejšie požiadavky. Preto som veľmi rád, že som mohol testovať set oblečenia od značky Fjällräven, konkrétne nohavice Fjällräven Abisko Lite Trekking Trousers  a bundu Fjällräven Abisko Lite Trekking.

Značka Fjallraven – udržateľná a ekologická

Spoločnosť Fjällräven založil pán menom Åke Nordin vo svojej pivnici vo švédskom meste Örnsköldsvik v roku 1960. Odvtedy značka zostala verná svojmu poslaniu a preukazuje zodpovednosť voči ľuďom, zvieratám a životnému prostrediu. Už ako 14-ročný vytvoril prvé outdorové vybavenie, ktoré predal ľuďom, s ktorými sa stretol pri svojich výletoch do hôr. 

Prvý dojem z produktov

Prvý dojem z produktov z rady Abisko Lite Trekking bol veľmi pozitívny a moje očakávania veľmi vysoké. Dôležitá pre mňa bola najmä odolnosť materiálu a technické vychytávky, ako prepracované detaily, ktoré dodajú noseniu vyšší komfort a užívateľovi jednoduchú manipuláciu. Farebne sa mi produkty páčili a ako názov rady Lite pripomína, sú podstatne ľahšie, vďaka čomu sú skvelo vhodné aj na dlhšie treky alebo ako záloha do batohu.

Materiál G-1000

G-1000 je základný materiál. Značka Fjällräven ho používa na celej škále produktov, od batohov až po bundy a nohavice. Je to hustá tkanina vyrobená zo 65% polyesteru a 35% bavlnyvďaka použitiu Greenland vosku je prispôsobiteľná na rôzne podmienky. Takže so správnou starostlivosťou vydrží tento materiál dlhé roky a budete sa naň môcť spoľahnúť počas všetkých dobrodružstiev.

Tkanina G-1000 ochránená Grónskym voskom výborne odoláva rôznym poveternostným podmienkam a činnostiam. Ak pridáte väčšie množstvo vosku, zvýšite odolnosť látky voči vode a vetru, rovnako aj trvanlivosť a životnosť odevu.

Materiál G-1000 Lite / G-1000 Lite Eco : Ľahký a vzdušný

Materiál G-1000 Lite, ktorý je použitý pri testovaných produktoch je pevný a tuhý. Je jemne voskovaný, čo mu dodáva odolnosť voči vetru a vodeodpudivosť. Je zároveň odolný voči UV žiareniu. Ak by ste mu chceli dodať vyššiu vodeodolnosť, dá sa to dosiahnuť použitím vosku Greenland Wax, ktorý podľa postupu od výrobcu nanesiete na materiál.

Štatistika testovania setu nohavice a bunda
Prejdené kilometre: cca niečo cez 400 km 
Testované v oblastiach: Vysoké Tatry, košické lesy, via ferraty
Materiály: G-1000, Stretch (63% polyamid, 26% polyester, 11% elastan)
Typ: Abisko Lite Trekking Trousers and Jacket
Veľkosť: nohavice 50 (ja osobne som zvolil menšiu veľkosť, ako bežne nosievam veľkosť 52), bunda L (sedela presne)
Dostupné veľkosti: nohavice 44 – 58 / nunda S-XXL
Produkt nájdete napríklad na eshope trekland.sk: nohavice a bunda

Nohavice Fjällräven Abisko Lite Trekking Trousers

Funkčnosť

Ako uvádza výrobca, „nohavice Fjälraven Abisko Light sú veľmi ľahké a veľmi dobre odvetrávané nohavice určené na ľahšiu turistiku a celodenné výlety v letných horách alebo v teplejších klimatických podmienkach.“ Na základe svojej skúsenosti však s týmto výrokom nemôžem úplne súhlasiť, pretože som v nohaviciach zvládol aj mínusové teploty v našich Tatrách. Nepovažujem ich teda iba za letný produkt, ale skôr za univerzálny trojsezónny produkt.

Nohavice sú šité z niekoľkých panelov látok funkčne vyskladaných tak, aby pri nosení zabezpečili čo najvyšší komfort. Na vrchnej časti nohavíc a cez stehná je strečová tkanina, a na kolenách a spodnej časti nôh materiál G-1000 Lite pre extra odolnosť v teréne. Obe látky odvetrávajú veľa vlhkosti a rýchlo schnú, čo je pre horskú turistiku neodmysliteľná vlastnosť. 

Predtvarované kolená sú vzadu o niečo vyššie, čo zvyšuje pohodlie pri podrepe.

Na nohaviciach sú 3 vrecká, ktoré sú dostatočné veľké. Vrecko, ktoré je na pravej strane na zips má vo vnútri sieťku, kde si ukladám do bezpečia mobilný telefón. 

Na spodku majú nohavice patent na stiahnutie podľa potreby, osobne som v nich zažil aj brodenie snehom a vďaka tejto možnosti stiahnutia sa mi pod ne nedostal sneh. Na druhej strane, keď slnko v horách začalo hriať, vďaka tomuto patentu som si z nich spravil kraťasy, vyhrnutím a uchytením vo výške kolena. 

Odolnosť

Pevné a odolné výrobky značky Fjällräven vydržia veľmi dlho a zároveň poskytujú funkčnosť a pohodlie. Či už sa pohybujem hustým lesom alebo leziem po skale. Čo viac si priať. V tomto smere som maximálne spokojný. Nohavice nemajú zadné vrecká, čo je pre mňa zámerný dizajnový prvok, aby sa zabránilo sedeniu na veciach, za čo dávam tomuto modelu veľké plus. Naozaj si nechcete sadnúť na svoj mobil na skale alebo vytratiť kľúče niekde v horách, ktoré si z nepozornosti uložíte do zadného vrecka :).

Pohodlie 

Vďaka vychytávkam, ktoré sú na tomto modely zaintegrované musím povedať, že komfort pri ich nosení je naozaj veľmi vysoký. Ľahký pohodlný materiál dobre sadne. Vďaka odvetrávaniu po stranách stehien si viete dopriať lepší tepelný komfort v horúcejších dňoch. Strih mne osobne veľmi dobre sadol. Materiál je na meistach, kde je to potrebné, ako napríklad v páse a v rozkroku, elastický. Na miestach ako zadok a kolená je použitá pevnejšia odolnejšia látka, aby nohavice vydržali aj vyššiu záťaž zo strany prostredia, v ktorom ich budete používať.

Opotrebovanie

Nohavice som využíval v rôznych podmienkach a musím povedať, že aj napriek tomu, že som ich doslovne dral na skale, v lese, v kosodrevine ako v náročnom teréne zostali bez poškodenia a známok opotrebenia. Intenzívne som ich používal po dobu približne pol roka, počas všetkých troch sezón, jar, leto a jeseň.

Voskovanie, ktoré dodá vode a vetru odolnosť

Voskovanie materiálu nielen dodáva vodeodolnosť a vetruodolnosť, ale pridáva aj na jeho odolnosti. Keďže vosk je vyrobený z prírodných zložiek, tento proces je veľmi šetrný k životnému prostrediu a predstavuje zaujímavú alternatívu k použitiu nepremokavých/priedušných tkanín, ktoré vyžadujú neekologické DWR nátery. Pranie nohavíc a bundy po navoskovaní samozrejme zmenšuje vrstvu voskovej impregnácie v látke. Ja osobne som na zvýšenie ochrany materiálu voskoval najmä materiál dolných končatín okolo členkov/lýtok, sedu a stehien.

Zvyšok nohavíc nechávam bez vosku pre ich maximálnu priedušnosť. Veď na túry v batohu aj tak nosím igelitové pončo, ktoré je jedinou zárukou pri búrke voči premoknutiu. Ani žiaden Goratex nie je taký odolný ako obyčajný igelit. Vďaka bavlne v G-1000 sú nevoskované oblasti veľmi priedušné, mäkké a pohodlné. Tkanina rýchlo schne a nie je na koži vlhká ani lepkavá, ani keď je mokrá. 

Plusy a mínusy, ktoré na nohaviciach vnímam ja:

  • príjemný ľahký priedušný materiál aj na celodenné túry,
  • odolnosť,
  • rýchle schnutie,
  • vetruodolnosť,
  • vodeodpudivosť,
  • bočné odvetrávanie,
  • technický strih, ktorý oceňujem pri lezení,
  • filozofia značky,
  • ripstop materiál, pri ktorom sa poškodenie na materiále nešíri ďalej a je tým pádom jednoduhšie na opravu,
  • ergonomicky tvarované kolená,
  • vyvýšený zadný pás pre lepší komfort keď nosíte batoh.
  • mínusy: náročnejší proces voskovania, ak by sme im chceli pridať vlastnosť nepremokavých

Technické parametre 

  • technický strih
  • ľahký materiál, ktorý dobre dýcha a odvetráva s vlastnosťami Ripstop
  • dve otvorené predné vrecká
  • bočné odvetrávanie na stehne na zips
  • 2 priestranné vrecká na zips na mapu alebo drobné predmety
  • zakončenie nohavíc s háčikmi na zachytenie o obuv, aby sa nenaberal sneh alebo nepršalo do topánky
  • spevnená časť v oblasti členkov (spevnenie materiálom G-1000 HeavyDuty)
  • UV ochrana 50+
  • strih: bezproblémovo sedí na bežný typ mužskej postavy
  • váha: 450 g
  • materiál: G-100 LIte: 65% polyester, 35% bavlna, Streč: 88% nylon, 12% elastán.

Bunda Fjällräven Abisko Lite Trekking

Materiálové kombinácie

Hlavná tkanina tejto bundy je opäť materiál G1000 Lite Eco 65/35 polyester/bavlna, ktorá je veľmi pevná, ľahká a priedušná, no nie je odolná voči vetru a dažďu. Zatiaľ čo G-1000 Lite Eco tvorí ramená, vonkajšiu časť paží a väčšinu trupu, to, čo máte inde na trekingovej bunde Abisko Lite, je pružný elastanový úplet navrhnutý tak, aby dodal ventiláciu spolu s voľnosťou pohybu. Vďaka tejto premyslenej kombinácii materiálov bunda neobmedzuje v pohybe. Je odolná voči UV žiareniu.

Strih bundy

Čo sa týka strihu, moja bežná konfekčná veľkosť je veľkosť L . Aj bundu Abisko Lite Trekking mám v tejto veľkosti. Perfektne sadla od prvej chvíle a má výborný strih, ktorý poskytuje dostatok miesta aj na hrubšiu spodnú vrstvu pre prípad potreby, ale bez toho, aby pôsobila vrecovite a nafúknuto.

Ekologická membrána – vosk

Jednou z hlavných vecí, ktoré Fjällräven odlišujú od mnohých iných značiek, a to už desaťročia, je práve táto jeho tkanina G-1000, teda odolná zmes polyesteru a bavlny, ktorá je ekologicky ošetrená voskom Greenland Wax pre zvýšenú odolnosť voči vode a vetru. Vosk sa časom opotrebuje, ale dobrou správou je, že si ho môžete rýchlo a jednoducho znova naniesť doma a v miere, ktorú uznáte za vhodnú. 

Funkčnosť a odolnosť 

Keď sa pohybujete na horách, neprekvapia vás náhle zmeny počasia a teplôt. Preto je dobré mať univerzálny kúsok, ktorý si týmto zmenám viete jednoducho a prakticky prisôsobiť. Pri bunde Abisko Lite Trekking je to jednoduché. Obojsmerné vetracie zipsy pod pažami so sieťkou, ktoré slúžia ako vetracie otvory a sú umiestnené tak, aby ste k nim mali prístup, aj keď máte na sebe horolezecký úväz alebo batoh s bedrovým pásom.

Menšou nevýhodou je to, že sú v rovnakom uhle a blízko zipsov na vreckách a musíte si dávať pozor a sú jednoducho zmýliteľné.

Priedušnosť bundy je obzvlášť dobrá, čo je veľké plus.  Materiál odoláva poprchaniu a miernemu vetru, ale nie je úplne vode a vetru odolný. Vodoodolnosť látky G1000 môžete zlepšiť pomocou G-Wax. Len pozor, na strečovú látku sa neaplikuje, určite postupujte pri voskovaní podľa návou od výrobcu a iba na danom materiály.

Deaily, ktoré som na bunde ocenil:

Na bunde sa mi skvelo osvedčila kapucňa. Je vynikajúca, s drôteným okrajom a sťahovacími šnúrkami vpredu aj vzadu. Ľahko sa nastavuje, pri pohybe hlavou poskytuje voľnosť a dobrú ochranu. Zmestí sa pod ňu aj prilba. Vrecká sú dostatočne veľké na mapy a nasadené dostatočne vysoko na to, aby som ich mohol použiť aj zapnutom bedrovom páse na batohu alebo pri lezeckom sedáku. 

Praktický je aj obojstranný zips, vďaka ktorému viete manipulovať s pásom nohavíc aj bez zbytočného vyzliekania bundy.

Plusy, ktoré si na bunde najviac cením:

  • vysoká priedušnosť,
  • odolnosť voči vetru a vode,
  • ekologickosť,
  • vetracie časti zo strečovej látky na chrbte a pod pazuchami,
  • obojstranný centrálny zips,
  • priestranné vrecká na ruky so zipsom,
  • nastaviteľná praktická kapucňa,
  • ľahký materiál a veľmi dobrá zbaliteľnosť,
  • regulácia na suchý zips na manžetách nohavíc a rukávov a sťahovacia šnúrka na leme.

Starostlivosť a opotrebovanie 

Táto bunda je praktická univerzálna a zároveň ľahká vrstva, ktorú chcete mať so sebou v batohu na každom treku počas všetkych troch sezón, jar, leto a jeseň. Nie je to bunda, ktorá vás ochráni v krutom a silnom daždi, ale slabšiu sprchu zvládne, ale je zároveň dosť odolná ak idete niekam do drsných úsekoch.

Bunda taktiež ako nohavice zostala bez poškodenia a známok opotrebenia. Intenzívne som ich používal po dobu približne pol roka.

Technické parametre:

  • kapucňa s gumkami na dotiahnutie  
  • kombinácia odolného G-1000® a pružných panelov
  • obojsmerný predný zips
  • bočné zipsy na ventiláciu  
  • 2 predné vrecká na zips
  • nastaviteľná šírka rukávov pomocou suchých zipsov
  • nastaviteľná spodná časť pomocou gumiek
  • hmotnosť: 435g
  • materiál: G-1000® Lite Eco (65% Polyester, 35% Bavlna); Strečové panely: 88% Polyamid, 12% Elastán

Bundu aj nohavice ako komplet (alebo samostatne) odporúčam všetkým zanieteným turistom, ktorí hľadajú trvácu kvalitu. Rovnako je vhodný na tatranské a alpské vysokohorské túry alebo lezenie. Zaručí vám komfort a funkčnosť bez vysokej ceny za znečisťovanie prostredia neekologickými materiálmi a impregnáciami. Za mňa plne odporúčam!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *