fjallraven_abisko_varm_trekking_tights_hikemates

FJÄLLRÄVEN ABISKO VÄRM TREKKING TIGHTS dámske zimné legíny RECENZIA

Ako aktívna outdooristka, ktorá trávi vonku na horách a v prírode väčšinu svojho času, rada investujem do oblečenia, ktoré svojou funkčnosťou poskytuje komfort a spoľahlivosť. Pri mojich aktivitách, medzi ktoré patrí počas chladnejších mesiacov a zimy najmä skialp, turistika a bežky si potrpím na kvalitnom a odolnom oblečení.

A ako človek prihliadam na ekologickosť, férovú výrobu a pôvod kúskov v mojom šatníku. Všetky tieto moje požiadavky spája vo svojej kolekcii značka Fjällräven, ktorá je už od roku 1960 verná svojmu poslaniu inšpirovať ľudí k pobytu v prírode cez vývoj nadčasového, funkčného, odolného outdoor oblečenia s dôrazom na zodpovednosť voči zvieratám, ľuďom a životnému prostrediu.

Testovanie zateplených legín Fjällräven Abisko Värm Trekking Tights

Aby som sa mohla celé obdobie testovania venovať mojim obľúbeným aktivitám, do testu som tentokrát dostala už na prvý pohľad veľmi zaujímavé zateplené legíny Fjällräven Abisko Värm Trekking Tights vhodné do chladnejších mesiacov a na zimu. Tento kúsok som podľa podmienok testovala počas niekoľkých mesiacov poslednej zimy.

Mala som teda možnosť otestovať ich v jarno/ jesennom počasí a aj počas zimy. Prevetrala som ich na ľahkých skialpových a peších túrach vo Fatre, na tatranských túrach s prespávaním na chatách a pri ľahkých tréningových behoch.

Prvé dojmy

Od značky Fjällraven som mala veľké očakávania a aj veľké nároky. A už na prvý dojem som bola pozitívne prekvapená. Materiál bol na prvý dojem príjemný, pohodlný, odolný, šitie a švy prepracované a kvalitné. Praktické vychytávky a funkčnosť sa samozrejme na prvý pohľad odhadnúť nedajú, tie som si vyskúšala v praxi.

Legíny Fjällräven Abisko Värm Trekking Tights

S legínami sa v poslednej dobe roztrhlo vrece a sama som si odskúšala rôzne značky. No úprimne povedané, legíny Fjällräven Abisko Värm Trekking Tights už po krátkej dobe nosenia nemali v mojom šatníku konkurenciu. Nielen materiál, ktorý je veľmi premyslene rozmiestnený, ale aj detaily ako vrecká vedia naozaj zvýšiť komfort a funkčnosť produktu a tým aj nosenia. A sedeli „ako uliate“ :).

Materiál legín – rozmiestnený presne podľa potrieb outdooristky

Legíny Fjällräven Abisko Värm sú ľahké, technické legíny vhodné na aktivity v chladných mesiacoch. Vyrobené sú zo strečovej tkaniny odolnej voči oderu z recyklovaného polyesteru a elastanu. S česanou vnútornou stranou na zvýšenie teleného komfortku a neprefúkavými panelmi na prednej strane a bokoch stehien.

Vysoko elastické výstuhy z cordury na kolenách spevňujú túto oblasť najviac náchylnú na poškodenie či vyťahanie. Priedušná tkanina je použitá v rokrok,u vďaka ktorej výrobca dosiahol veľmi dobrú ventiláciu presne tam, kde to je najviac potrebné. Ľahšia elastická a rýchsloschnúca tkanina, ktorá sa nerozťahuje je použitá v páse, pre pohodlné obliekanie a rýchle schnutie v oblasti krížov.

BODYMAPPING

Keď to spočítame, technici si na týchto legínach dali naozaj záležať. Použili až 6 rôznych materiálov tak, aby nám nohavice priniesli čo najvyšši komfort pri zimných aktivitách. Aby sme sa naučil aj niečo nové, skladanie materiálov tak, aby funkčne čo najlepšie pri aktivite poslúžili a odzrkadľovali naše potreby sa nazýva BODYMAPPING.

V oblastiach s vysokým opotrebením, teda na kolenách je použitá CORDURA – odolná hrubšia látka s nenápadnou keramickou potlačou. Ostatné časti legín sú šité z veľmi príjemnej a elastickej látky. Kombinácia týchto materiálov dáva slobodu pohybu, no zároveň spoľahlivosť a komfort, ktorý od produktu očakávam.

Čo je to CORDURA?

V skratke syntetická tkanina, extrémne odolná voči roztrhnutiuCordura je nylónové (polyamid) vlákno, ktoré je technicky upravené tak, že je 3x odolnejšie než polyester a 2x odolnejšie než klasický nylón. V skratke sa jedná o syntetickú výstuž, vďaka ktorej znesie dané oblečenie hrubé zaobchádzanie a tak ľahko sa neroztrhne.

Ostatné detaily legín Fjällräven Abisko Värm Trekking Tights

Čo sa švov týka, ani som si ich nevšimla. To znamená, že ma neotláčali, nedráždili a ani sa mi nezarývali do pokožky, ako je to pri mnohých legínach bežné. Čo som si však všimla sú podlepené tie časti švov, ktoré by sa mohli jednoduchšie poškodiť, začo legínam dávam ďalšie malé plus.

Reflexné detaily pre viditeľnosť za zhoršených svetelných podmienok. Široký pás s vnútornou šnúrkou na stiahnutie poskytuje bezpečný a priliehavý pocit. Dve vrecká na stehnách na mobil a iné drobnosti, ktoré chceš mať po ruke.

Nohavice bez zipsu na členku jednoducho a pohodlne vojdú do komína akejkoľvek lyžiarky. Nedajú sa dať na komín, no to ja nevnímam ako nevýhodu. Tých prašanových dní je v našich podmienkach relatívne máličko a ten pocit, keď ťa trošku prašanu príjemne osvieži v lyžiarke, mne sa aj to na skialpoch ráta. Ja som si v legínach dni, kedy poslednú sezónu nasležilo pol metra veľmi užívala. Mať prašan v lyžiarke predsa znamená že sú parádne podmienky!

Negatíva?

Jediný detail, na ktorý by som poukázala v negatívnom svetle je dvofarebnosť materiálu. Neovplyvňuje funkčnosť legín, no mne by sa páčili o trošku viac, ak by boli celé jednofarebné, bez odlíšeného panelu na kolenách. Ale to je vyslovene individuálna záležitosť.

Funkčnosť legín Fjällräven Abisko Värm Trekking Tights

Z funkčného hľadiska legíny veľmi rýchlo vyschli v prípade dažďa alebo spotenia sa a boli vodeodpudivé. To znamená, že do seba kvapky vody nevsakovali, ale stiekli. Materiál nie je plne vodeodolný, ale ak ma dýchať, ani nemá byť. Legíny vďaka rozloženiu materiálov veľmi dobre dýchajú na dôležitých partiách a nedávajú pocit „igelitu“ so zaparovaním.

veľmi dobre odvetrané a komfortné. Tieto vlastnosti som preskúšala hlavne pri behu, kedy je podstatné, aby materiál dobre dýchal. Materiál na stehnách je zároveň vetruodolný, vďaka čomu v legínach nie je zima ani vo vyšších nadmorských výškach alebo pri veternejšom počasí. Česaný vnútorný materiál pôsobí ako zateplenie a preto sú legíny príjemne teplé.

Pás legín je vysoký a veľmi pohodlný vďaka svojej elasticite do štyroch strán. V páse majú legíny extra sťahovanie na gumičku, ktoré som ale reálne nepoužívala, nebolo to potrebné. Legíny vďaka elastickým materiálom veľmi dobre držali a nezošmykovali sa ani pri pohybe.

Odolnosť

Legínam som v outdoore dala naozaj zabrať. No pri bežnej turistike alebo skialpe nemá kde prísť k opotrebeniu, jedine časom. Keď to zhrniem, ani po ich štvormesačnom používaní v náročnom teréne nejavia legíny známky opotrebenia alebo poškodenia. Počas tejto doby sa nezačali ani náznakom žmolkovať a ani švy sa nerozstrapkali. Vyzerajú stále ako nové.

Detail na nezaplatenie – vrecká na stehnách

Pri týchto legínach som objavila čaro praktickosti vreciek na legínach, ktoré nie sú veľmi bežné. Neviem si ich vynachváliť. Dve vrecká, každé na stehne vo veľkosti väčšieho smartphonu. Používala som ich hlavne na mobil, vreckovky, balzamy na pery a iné drobnosti. Ak totiž cestou chceš fotiť / točiť a nechce sa ti neustále mobil odkladať do bedrovej taštičky alebo nebodaj niekam dozadu do batohu, je to veľká pomoc mať takéto vrecko po ruke.

Technické parametre

Prejdené kilometre: cca 300 km 
Testované v oblastiach: Vysoké Tatry, Malá & Veľká Fatra
Kategória: Abisko trekkingové legíny do chladnejšieho počasia – jar, jeseň, zima
Materiál: 70 % Polyester, 30 % Elastan, 85 % Polyester, 15 % Elastan, 90 % Polyamid, 10 % Elastan
Typ: Fjällräven Abisko Värm Trekking Tights
Veľkosť: S
Dostupné veľkosti: XXS-XXL a tri farebné prevedenia – môj model PORT-IRON GREY

Hmotnosť: 270 g (pri veľkosti S)
Cena: bežná cena 190,00 € 
Informácie o produkte: na stránke sportrysy

Dostupné sú vo veľkostiach XXS-XXL a v troch farebných prevedeniach. Veľkosť sedela podľa bežnej konfekčnej veľkosti. Pri mojej výške 170cm boli dostatočne dlhé. Čo sa ceny týka, vzhľadom na kvalitu, odolonosť, trvácnosť a funkčnosť legín je adekvátna.

Pre koho sú legíny vhodné?

Legíny by som odporučila každej outdooristke, ktorá hľadá trvácnu kvalitu a univerzálny kúsok do šatníka na všetky aktivity na horách a v prírode počas chladnejších mesiacov. Legíny sú vhodné a dostatočne odolné na turistiku, skialp a dostatočne vzdušné aj na beh a bežky. Ich využitie limitujem na chladné počasie na jar, jeseň a v zime v teplote ideálne max. plus 15 stupňov až mínus 8. Vo veľkej zime sa k nim skvelo hodí zateplujúca sukňa, tie má vo svojej ponuke aj značka Fjällräven.

Zateplené zimné legíny značky Fjällräven skvelé na turistiku a skialp počas chladných mesiacov. To sú Abisko Värm Trekking Tights!

NOVINKA – zlaď svoje legíny s čelenkou

Veľmi sa mi páči maličký detail, ktorý značka Fjällrven k legínam priniesla. Tým je teplá zimná čelenka Fjällräven Abisko Värm Headband, ktorá ti k legínam bude perfektne ladiť. Aj ja si ju musím zohnať!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *