Fjällräven Bergtagen 38 – skvelý univerzálny batoh RECENZIA

Odolný, štýlový, funkčný horský batoh Bergtagen 38

Odolný, štýlový, funkčný horský batoh Bergtagen 38. Je stavaný na skialp , vysokohorskú turistiku, či horolezectvo, a vďaka svojej ľahkosti a rôznym modifikáciám sa prispôsobí hocijakej aktivite, na akú si ho zoberiete.

  • Objem 38 litrov
  • Váha ~1000 – 1540 gramov
  • Vysoká kvalita použitých materiálov
  • Odnímateľné veko, bedrový pás a výstuž chrbta
  • Nastaviteľný chrbtový systém
  • Veľkosť S/M a M/L podľa tvojej výšky
Azorské ostrovy, Michael Jenča
Pohľad na Lagoa Azul, Azorské ostrovy

Tento batoh som naplno testoval v priebehu roka, hlavne počas zimnej a letnej sezóny. Jarnú a jesennú som presedel za knihami, no párkrát som ho vytiahol aj v tomto období. V zimnej, na mojich pleciach skúsil lyžovačky na upravovaných zjazdovkách, ale aj skialp v náročnejších podmienkach. V letnej so mnou prekonal Rakúsko-slovinské Alpy, upršané Azorské ostrovy, naše Vysoké Tatry a mnoho ďalších pohorí a parkov u nás.

Na skialpe, Vysoké Tatry, Slovensko

Dizajn a prevedenie

Batoh sa vyrába v dvoch farebných prevedeniach, a to v hokkaido orange a mountain blue, obe sú svojim spôsobom zaujímavé. Ak chcete byť na horách viditeľní, oranžová je pre vás. Ak chcete s prírodou viac splynúť, tak je tu pre vás modrá. Veľkostné varianty sú taktiež dve, podľa veľkosti vášho chrbta – S/M resp. M/L. S mojou výškou 194 cm mi M/L vyhovoval a výborne sa s ním manévrovalo, či už pri lyžovaní alebo na ferrate.

Batoh má jednu veľkú komoru, kde nájdete hydrovak a malé vrecko na boku, napríklad na doklady, či peniaze. Komora je prekrytá odnímateľným vekom tak, aby do nej nezatekala voda v prípade dažďa. Veko má dve vrecká – vnútorné, trochu väčšie a vonkajšie, menšie. Do oboch sa ale zmestí dostatok vecí, no občas som si povedal, že by mohli byť ešte trochu väčšie. Hlavne to vonkajšie, keďže batoh už z vonkajšej strany nemá iný odkladací priestor, a teda je to jediné vrecko, na ktoré možno dosiahnuť bez otvárania batoha, teda ak nepočítame vrecko na bedrovom páse. No to je maličké a zmestia sa tam tak kľúče od auta, či malé občerstvenie na túru ako oriešky, či energetická tyčinka.

Materiál a údržba

Výrobca nám batoh predstavuje takto: „Je vyrobený z oceňovaného vodeodolného materiálu Bergshell z 31% recyklovaného nylonu s inovatívnou hladkou ripstop štruktúrou, ktorá je mimoriadne odolná proti oderu.“ Z vlastných skúseností musím uznať, že materiál pôsobí na prvý dotyk naozaj veľmi kvalitne a honosne. Nezostávam ale len pri prvom dotyku, a po roku užívania konštatujem, že pri oderoch a pádoch tento materiál vydrží naozaj veľa. Aj keď som si neraz myslel, že už mám po batohu, ten ostal bez viditeľného poškodenia. Väčšinou sa len zašpinil, čo sa dalo vždy jednoducho zotrieť handričkou.

Ak sa chceme baviť o vodeodolnosti, tak po oderoch sa väčšinou táto odolnosť materiálu znižuje. Mne zatiaľ batoh nepremokol ani pri poriadnych búrkach, no do budúcna plánujem batoh určite impregnovať. Keďže výrobca nepribalil pláštenku, zvážil by som jej pribalenie do batoha pri častejšom užívaní.

Náhla zmena počasia v Alpách, Tscheppaschlucht, Ferlach, Rakúsko

Ostatné prvky na batohu, ako zipsy či kovové háčiky na doťahovanie batoha, pôsobia po vizuálnej, ale aj funkčnej stránke dosť luxusne. Tento batoh bol mojim prvým, ktorý ma dokázal kvalitou tak ohúriť. Kovové háčiky vydržia dlhšie ako tie plastové, neprasknú len tak alebo po čase ich materiál nezostarne a nezlomí sa. Náhodným stupením na jeden z nich sa maximálne zohnú, a to si viete doma jednoducho opraviť, než rovno meniť celý plast.

Keďže sme v dobe, kedy je potrebné hľadať trvácnejšie náhrady jednorázovych, či nekvalitných produktov a hľadáme možnosti, ako znížiť našu ekologickú stopu, tento batoh je vynikajúcim príkladom, ako sa to má robiť. Bergtagen je nadčasový a pri troche starostlivosti vám vydrží dlhšie, než mnohé iné batohy.

Zjazd zo Slavkovského sedla , Vysoké Tatry, Slovensko

Komfort a funkčnosť

Batoh pôsobí na nosiča veľmi solídne a pohodlne. Ramenné popruhy sú vyhotovené tak, aby nikde netlačili, sú celistvé, bez rôznych hrbolčekov so sieťkou. Mohli by ste sa opýtať, či sa nebudete pri takýchto ramenných popruhoch potiť a oprávnene. Nie je to síce nič hrozné a pri zvolení správneho turistického oblečenia je to minimálne, no určite sa občas spotíte. Na druhej strane je aj pri väčšej váhe batoha rozloženie hmotnosti príjemné a ramená vás nebudú bolieť ani po dvoch dňoch.

Batoh disponuje vyberateľným bedrovým pásom, odnímateľným horným vekom a vyberateľnými drevenými výstuhami na chrbát. Takto si viete batoh odľahčiť až do 0,5 kg. Pomôže pri menších túrach alebo pri potrebe flexibilnejšieho batoha. Celý chrbát si ale naďalej drží svoj tvar a batoh neodskakuje od chrbta.

Na akvadukte pri Muro das Nove Janelas, Azorské ostrovy

Extra vlastnosti

Na batohu som naozaj privítal bočné popruhy, do ktorých sa dali pohodlne pripnúť lyže, či fľaša s vodou. Síce vodu som zo začiatku kontroloval, lebo som popruhom veľmi neveril, no fľaša mi z nich nevypadla ani raz. Je trochu škoda, že batoh nemá vrecko, či aspoň sieťku na odloženie fliaš na vodu. Ďalšia vec, ktorú chcem spomenúť, je slučka pre uchytenie cepínov, teda batoh využijete aj v ťažších terénoch. Batoh disponuje aj prípravou na hydrovak, ktorú som osobne neskúsil, no je fajn, že ju tam do budúcna mám.

S lyžami na batohu pred skialpom, Vysoké Tatry, Slovensko

Zhrnutie

Bergtagen 38 je batoh, ktorý vás nesklame. Patrí do hôr, od jari až do zimy, na vysokohorské túry, či lyžovanie. Vďaka kvalitnému prevedeniu je odolný voči vode a oderom, takže vám vydrží na dlhé roky. Jeho jednoduchý dizajn v kombinácii s dreveným vystužením chrbta ho robí štýlovým, objem je tak akurát, a vďaka mnohým modifikáciám si ho viete nastaviť pre všetky vaše aktivity vonku.

Ruiny hotela Monte Palace, Azorské ostrovy

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *