geamana_hikemates

Geamăna – DEDINA, KTORÚ POCHOVÁVA ODPAD Z BANE NA MEĎ

ČASU JE MÁLO A BAHNO STÚPA

Geamăna je malá obec v údolí, stratená hlboko v rumunských Južných Karpatoch. Skoro š̌tyridstať rokov sa potápa do toxického bahna. Zaplavuje ju odpad z povrchovej ťažby bane Roșia Poieni. Denne do údolia Geamăny priteká 14 tisíc ton odpadovej hlušiny, 7 tisíc ton vápna na neutralizáciu kyslosti odkaliska a dažďová voda zafarbená od rôznych chemikálií.

Každý rok sa odkalisko, veľké ako Liptovská Mara, zdvihne o ďalší meter a pohlcuje všetko okolo. Z kostola vidno už len vrchol veže. Viac než 400 domov je pochovaných pod hrubou vrstvou priemyselného odpadu. V okolitých dreveniciach na okraji odkaliska žije posledných pár ľudí. 

Pozrieť si video a podporiť film môžete tu!

PORTRÉT NAŠEJ BLÍZKEJ BUDÚCNOSTI

Chcem podať svedectvo o našej blízkej budúcnosti prostredníctvom sledovania života malej starosvetskej komunity, odsúdenej na zánik,“

režisér Miro Jelok

hovorí režisér Miro Jelok a pokračuje: “Geamăna je pre mňa zaujímava aj tým, že sa v nej, akoby v malej súkmavke, zrkadlí osud ľudstva. Prizeráme sa vlastnej nemohúcnosti, cítime sa malí, aby sme niečo ovplyvnili. Katastrofa vytvorená našou bezohľadnou činnosťou naberá rokmi na mohutnosti, pomaly sa dvíha a stúpa. Dochádza nám čas. Okolo nášho hrdla sa sťahuje slučka a zdá sa, že jediné, čo môžeme urobiť, je vyčkať vlastný koniec.“

REALITA DNEŠKA: NÁŠ VZŤAH K ŽIVOTNÉMU PROSTREDIU

Baňa na meď Roșia Poieni bola spustená v 80. rokoch samotným Ceaușescom. Cupru Min je štátny rumunský podnik – výkladná skriňa rumunského hospodárstva. Baňa Roșia je druhá najväčšia baňa na meď v Európe a medi nikdy nie je dosť. Farba v odkalisku závisí od typu chemickej reakcie, z ťažkých kovov je to najmä arzén, kadmium, olovo, železo a meď.

Niekde je odkalisko oranžové až červené, v juhovýchodnej zátoke zas tyrkysovo modré, niekde je jeho povrch šedý a tuhý. Obvod tohto umelo vytvoreného jazera je takmer 18 kilometrov a v najhlbšom bode dosahuje hĺbku 100 metrov. Z Geamăny bolo koncom 80. rokov vysťahovaných vyše 1000 ľudí. Niektorí sa však odmietli odsťahovať. Odmietli opustiť svoje korene a pôdu.

Neverili, že odkalisko môže jedného dňa vystúpať tak vysoko, že to ohrozí ich vlastné domovy. Nakoniec sa tak stalo. Hlboko v Transylvánskych horách, uprostred divokej prírody, žije v tesnom dotyku s toxickým jazerom asi 12 ľudí, na vyššie položených miestach v kopcoch je ich viac. 

ÚDOLIE VDOV: FILM VYROZPRÁVANÝ CEZ ŽENSKÉ HRDINKY

Hlavnou postavou filmu Geamăna je štyridsaťštyri ročná Valerica, ktorá utiekla pred svojím mužom do domu, ktorý zdedila po otcovi. Začína nový život na mieste bez budúcnosti. V Geamăne naša svoj exil, malý súkromný raj, izolovaný ďaleko od civilizácie. Prostredníctvom sledovania jej života, film ukazuje aj zvyšok rozpadávajúcej sa geamănskej komunity. Sú to najmä osamelé vdovy, ktoré tvrdohlavo zostávajú na svojich miestach.

Dve staršie ženy, Anuca a Varvara, sa budú musieť čoskoro odsťahovať. Bahno dosiahlo k ich domom a ony sa musia proti svojej vôli presídliť inam. Anucu, ktorej odkalisko už podmylo drevenicu, to čaká o niekoľko týždňov.

SLOVENSKO-ČESKÝ FILMOVÝ ŠTÁB

Priamo v Geamăne sme si prenajali opustenú drevenicu, v ktorej žijeme. Dedinu navštevujeme pravidelne a strávili sme v nej dokopy niekoľko mesiacov. Postupne sme spoznávali miestnych a spriatelili sme sa. Vo filme observačne nakrúcame najmä každodenné výjavy a situácie zo života, zaznamenávame plynutie času, umieranie krajiny,“ hovorí režisér Miro Jelok.

„Do Geamăny sme začali chodiť v roku 2020, ale aby sme dokázali vizualizovať čas a zachytiť meniacu sa krajinu, produkcia filmu potrvá do roku 2026. Je to veľmi náročný zberný dokument a hoci sa jedná o film s environmentálnym kontextom, mojim cieľom je venovať sa najmä ľuďom. Katastrofa je vo filme najmä surreálnou kulisou, postapokalyptickou realitou, v ktorej naše hrdinky musia žiť. ” 

PODPOR VZNIK FILMU AJ TY na donio.sk

Filmári spúšťajú na donio.sk otvorenú zbierku, ktorá má za cieľ pokryť náklady na tohtoročné nakrúcanie počas troch mesiacov. Spôsob, ktorým realizujú film, si totiž vyžaduje sústredené niekoľkotýždňové pobyty. Rozhodli sa preto financovať túto časť produkcie prostredníctvom podporovateľov na crowdfundingovej platforme.

Budeme radi, ak sa k tejto aktivite pripojíte. Pomôžete nám tak k šíreniu príbehu o tejto obci a jej zabudnutých obyvateľoch. Je to zdvihnutý varovný prst. Neostáva veľa času na vajatanie. Akoby povedal Štrpka, času je málo a bahno stúpa.“

Pozrieť si video a podporiť film môžete tu!

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *