Recenzia topánok Hanwag Alverstone II GTX

Dávid alias Davčo posledné mesiace testoval model turistickej obuvi Hanwag Alverstone II GTX. Aké sú jeho dojmy a skúsenosti, komu obuv odporúča? Všetko sa dozvieš v tejto recenzii.

V prvých riadkoch by som Vám chcel predstaviť značku HANWAG a následne Vás prevediem testom topánok konkrétneho modelu HANWAG ALVERSTONE II GTX.

Nemeckú značku HANWAG určite mnohí poznáte, vznikla v roku 1921 a špecializuje sa na topánky pre outdoorových nadšencov. Výroba topánok sa stále vykonáva ručne podľa tradičných metód už vyše 90 rokov a radí sa medzi špičku vo svete topánok. Mňa osobne veľmi teší, keď vidím, že niektoré značky majú zaužívanú ručnú prácu, alebo sa snažia vyrábať svoje produkty z materiálov, ktoré nezaťažujú naše životné prostredie. 

Poďme sa spoločne pozrieť ako dopadol test modelu ALVERSTONE II GTX, ktorý som mal možnosť testovať pár mesiacov. V deň, keď mi kuriér priniesol „Hanwagy“, som bol plný očakávaní, ako na mňa zapôsobia, aký bude prvý dojem a aké budú v skutočnosti v teréne. Nasledujúce dni som sa pustil do testovania.

TESTOVANIE Hanwag Alverstone II GTX 

Na začiatok si môžeme povedať pár technických údajov :

  • Hmotnosť : 1460g/par  // veľkosť 42 
  • 3D PrismBase technológia
  • 2-Zone Lacing pre lepšie prispôsobeniu chodidlu a vysokú stabilitu 
  • Nepremokavá membrána Gore-Tex
  • Podrážka Vibram Integral Light
  • Kategória B/C
  • Komin LFX ( lateral flex ) prispôsobivejší na pohyb
  • Cena: pohybuje sa od 230eur
  • Informácie o výrobcovi: www.hanwag.com

Konštrukcia

Samotná topánka je vyrobená z mäkkej nubukovej kože, strečového nylonu a výstuhy z materiálu Keprotec.

Päta je vystužená polyuretanovou gumou pre lepšie tlmenie nárazov. Na päte majú užší tvar čo zaručuje vyššiu stabilitu nohy. Topánky vynikajú perfektnou absorpciou nárazov a majú mäkký došľap aj napriek tomu, že podrážka je tuhšia. 

Podrážka Vibram Integral Light ponúka dobrý grip v rôznom teréne. Obúvanie topánok je veľmi ľahké v porovnaní s inými vysokými topánkami (Dolomity, Salewa ktoré vlastním) vďaka výrezu na ich zadnej časti. Okopová guma ide po celom obvode topánky čo predlžuje ich životnosť a zároveň chráni prsty na nohe, keď to nevymeriate ako sa to stáva občas aj mne. Pre mňa je to jedna zo základných vlastností, ktorú musia mať topánky do vysokohorského terénu. 

Priedušnosť topánky je veľmi dobrá, nakoľko aj po celodňovej túre som nevyberal nohu  ani raz prepotenú či mokrú. K priedušnosti topánky dopomáha aj perforácia látky pri kotníku.  

Vodeodolnosť je zaručená nepremokavou Gore-Tex membránou, ktorá je osadená až po zvršok jazyka. V topánkach som chodil aj po potoku a nepremokavosť zaistia do cca 16 až 17 cm výšky, takže vody sa fakt nemusíte báť. Podľa mojich testovacích videí na Instagrame ste mohli vidieť, že som im dal poriadne zabrať a neobišiel som žiadnu mláku. Doposiaľ som mal nohu vždy v suchu, čo som ocenil v daždivom Slovenskom raji. Pri nižších topánkach sa mi občas stávalo, že mi premokli čo bolo hlavne pri dlhších túrach nepríjemné, pretože vlhká koža na nohách je náchylnejšia na vytvorenie otlakov.  

Ako rýchlo vyschnú? K tomuto štádiu som nikdy nedošiel, nikdy som ich nemal vnútri mokré. Topánky by som musel nasilu utopiť, aby sa do nich dostala voda. 

Starostlivosť o Gore-Tex

Tu by som rád spomenul pár riadkov o samotnom Gore-Texe a starostlivosti oň. Je to tenká pórovitá membrána ktorá zaisťuje nepremokavosť. Póry sú cca 20 000 krát menšie ako kvapôčky vody a zároveň 700 krát väčšie ako molekula pary. Voda neprejde dovnútra a pot by sa mal odpariť von.

Na čistenie topánok používam vlažnú vodu a kefku, následne topánku nechám prirodzene vyschnúť. Dôležitá je aj impregnácia topánok. Prečo, keď výrobca sľubuje nepremokavosť? Topánky sú vo výrobe impregnované a časom, pôsobením vody a vplyvom počasia sa impregnačná vrstva stráca. Impregnáciu je dobre vykonávať aspoň raz mesačne.

Podrážka

Podrážka Vibram Integral Light má dezén s mnoho výstupkov. Perfektne držia na mäkkej a kašovitej pôde, o čosi slabšie v blate a v premočenom teréne. Ale to asi každá topánka.

Taktiež som ich testoval na železných rebríkoch a to aj za daždivého počasia a nestalo sa, žeby sa mi topánka pošmykla. O trošku horšie to bolo na mokrých kameňoch a dreve (ale tam nedrží asi žiadna topánka, ktorú vlastním). 

Šnurovanie

Šnurovanie je 2-zónové – topánku je možné dotiahnuť odlišne v spodnej a hornej časti. Viem si ju tak lepšie prispôsobiť k chodidlu a získať vyššiu stabilitu. Šnúrky sa neuvoľňujú, nemusel som viazať dvojitý uzol čo veľmi oceňujem. Malo by to byť bežné ale ako asi viete, nie je.

Odolnosť topánok 

Testoval som ich cca 3 mesiace, prešiel som v nich cez 300 kilometrov v rôznom teréne – voda, blato , kamene, sneh. Vôbec som ich nešetril. Kráčal som v nich aj vo veľmi teplom počasí a vôbec mi to nevadilo. Mne osobne ale nie je v žiadnej topánke teplo na nohu. Blato, prach, piesok im tiež nerobili problém a vďaka vysokému zvršku sa mi do topánky nedostávali kamienky a iné nečistoty.

Po troch mesiacoch testovania neboli na topánkach žiadne viditeľné známky poškodenia a som presvedčený že budú mať dlhú životnosť.

Komfort

Hanwag sú pocitovo na nohách ľahké a sedia ako uliate. Nestalo sa mi, žeby ma otlačili (čo sa mi dosť často stáva pri iných topánkach a to najmä vysokých) a aj vďaka tejto vlastnosti ich zaradzujem medzi moje najkomfortnejšie a najobľúbenejšie topánky aj napriek tomu, že sú vysoké a radšej nosím nízke. Chcel by som ešte vyzdvihnúť konštrukciu topánky na zadnej pätovej časti, ktorá mi veľmi dopomáha pri schádzaní strmých kopcov. V prednej časti topánky je dosť veľa priestoru na pohyb prstov čo zaručuje, že prsty nebudú bolieť (ani pri rýchlejšej chôdzi dole kopcom). Kotník je v topánke veľmi dobre zafixovaný, čím som získal pri chôdzi lepšiu stabilitu.

Zhrnutie

Ak by som ešte na záver tento model porovnával s inými topánkami, ktoré vlastním, napr. od značky Salewa (napr. model MS MTN Trainer MID GTX), ktoré som kupoval v tej istej cenovej relácii, tento model od značky Hanwag by určite zabodoval viac. Najmä kvôli vlastnostiam ako sú komfort pri chôdzi, dizajn topánky, použité materiály a následnú kúpu ďalších topánok by som vyhľadával u výrobcu topánok HANWAG.

Taktiež som dostával od sledovateľov na Instagrame množstvo pozitívnych ohlasov, kde mi už na začiatku písali, že budem spokojný s výberom topánok a taktiež mi vyjadrovali ich spokojnosť s topánkami Hanwag. Najmä. že držia roky bez toho, aby si každú sezónu museli kupovať nové kvôli rýchlemu opotrebovaniu.

Topánky sú radené do kategória B/C a teda sú určené do ťažkého terénu (vysokohorská turistika), dlhé výlety a viacdňovú turistiku, ale takisto aj na pohodové výšľapy. Sú vhodné na úzke a normálne chodidlá. Topánky ma ani raz nesklamali a splnili všetky očakávania, ktoré som od nich mal. Odporúčam ich určite každému milovníkovi hôr a prírody. 

Samotná značka HANWAG  nie je žiadny nováčik. Naopak, radí sa medzi popredných a elitných výrobcov topánok.

Plusy:

  • Ľahký a pevný dizajn
  • Moderný vzhľad
  • Celokožená konštrukcia
  • Tepelná izolácia v zime
  • Priedušnosť

Mínusy:

  • Chýba upnutie na poloautomatické mačky
  • Vyššia cena – pohybuje sa od 230 € do 280 € 

Topánky sú dostupné priamo u výrobcu tu. Medzi predajcov značky Hanwag na Slovensku patria napríklad Sport Rysy a Trekland.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *