Fjällräven HC Hydratic Trail nepremokavý komplet | RECENZIA

HC Hydratic Trail je nepremokavý komplet – bunda a nohavice od značky Fjällräven. Je ľahký, funkčný, dobre zbaliteľný a k tomu všetkému výborne vyzerá. Nájdeš ho v najnovšej kolekcii Jar/Leto 2023, a práve teraz ti ho dopodrobna predstavím.

Nepremokavé oblečenie patrí medzi povinnú výbavu správneho turistu a je neodmysliteľnou súčasťou každej jednej hrebeňovky, či viacdenného pochodu v horách. Turista častokrát rieši otázku, či so sebou zobrať pršiplášť-pončo, alebo radšej nepremokavý komplet – bunda a nohavice. Ja som jednoznačne fanúšikom nepremokavého kompletu zloženého z bundy a nohavíc.

Čo je to nepremokavosť?

Nepremokavosť sa dosiahneš dvoma spôsobmi – membránou (používa sa častejšie) alebo záterom. Predstav si ju ako tenký povlak, ktorý sa laminuje na vnútornú stranu povrchovej tkaniny oblečenia (napr. bundy alebo nohavíc). Povlak je extrémne tenký a dosahuje hrúbku len 7 až 30 mikrometrov. Pre porovnanie, ľudský vlas má hrúbku 100 mikrometrov.

Fjällräven okrem vetru a vode odolného materiálu Eco-Shell, používa taktiež nepremokavý materiál High Coast Hydratic. V testovanom komplete zaručuje nepremokavosť 2,5 vrstvová membrána. To znamená, že membrána Hydratic sa laminuje na vnútornú stranu vonkajšej tkaniny (recyklovaný polyester) a naviac je zvnútra chránená potlačou. Výhodou 2,5 vrstvovej membrány je väčšia odolnosť a dobrá zbaliteľnosť. Nevýhodou zas a o niečo menšia priedušnosť (kvôli ochrannej potlači membrány).

Nepremokavosť sa meria tým, že voda vytvára tlak na povrch tkaniny a následne sa meria hodnota, pri ktorej začne voda tkaninou presakovať. Predstav si to ako valec, ktorý sa nachádza na povrchu tkaniny a pomaly sa doň prilieva voda. S rastúcim množstvom vody, rastie aj tlak vyvíjaný na tkaninu, a v určitom momente voda presiakne. Podľa noriem sa za nepremokavú tkaninu považuje tá s hodnotou vodného stĺpca 1500 mm.

Bunda aj nohavice, ktoré testujem majú vodný stĺpec 10 000 mm. To znamená, že oblečenie by malo zvládnuť približne 3 až 4 hodiny dažďa. Pozor však na ťažký batoh! Ak by si mal na chrbte 30 kilogramový batoh, v ramenných popruhoch by vznikol tlak s hodnotou 6000 mm vodného stĺpca! Tieto miesta sú oveľa viac náchylné na presiaknutie vody dovnútra oblečenia.

Čo je to priedušnosť?

To, ako nepremokavé oblečenie dobre dýcha ( jeho priedušnosť), závisí od schopnosti materiálu – tkaniny prepustiť vodnú paru. Keď materiál dýcha zle, telo sa začne prehrievať a reaguje zvýšeným potením (mokrý chrbát atď..). Vždy je však dobré, keď môžeš priedušnosti pomôcť prostredníctvom vetračných otvorov.

Priedušnosť sa meria množstvom vodnej pary v gramoch, odparenej cez jeden m2 tkaniny za 24 hodín. Je to hodnota MTVR – Moisture vapor transmission rate. Pre istotu zopakujem, že nepremokavý komplet, ktorý som testoval má túto hodnotu 10 000 g/m2/24h.

NEPREMOKAVÁ BUNDA FJÄLLRÄVEN HC HYDRATIC TRAIL JACKET

Fjällräven High Coast Hydratic Trail Jacket je nepremokavá bunda do dažďa. Môžeš si ju zobrať na turistiku, ale hodí sa aj do mesta (na každodenné použitie), najmä teda v sychravom a daždivom počasí. Je vyrobená z recyklovaného polyesteru s PU membránou a impregnáciou bez použitia PFC.

Parametre bundy Fjällräven HC Hydratic Trail Jacket

  • Materiál 100 % recyklovaný polyester
  • Membrána 2,5 vrstvová, 100 % Polyuretan
  • Vodný stĺpec 10.000 mm
  • Priedušnosť 10.000 g/m2/24h
  • Váha 374 g (veľkosť M)
  • Cena 300 €
  • Nájdeš TU: Fjällräven HC Hydratic Trail Jacket
  • dve vrecká
  • nastaviteľná kapucňa, ktorá je kompatibilná s prilbou
  • dvojcestný hlavný zips s dvojitou príklopkou
  • nastaviteľné rukávy so suchým zipsom
  • spodný lem bundy je nastaviteľný prostredníctvom sťahujúcej šnúrky
  • reflexné detaily na kapucni a rukávoch

Bunda má dobre prispôsobiteľnú kapucňu, ktorá sa ovláda sťahovaním vzadu. Hlavný dvojcestný zips je posilnený odolnou podšívkou. Strih je pohodlný až voľný (nehľadaj nič slim fit – úplne priliehajúce), vďaka čomu je bunda vhodná na vrstvenie oblečenia. Rukávy si vieš bez problémov prispôsobiť (aj v rukaviciach) prostredníctvom suchých zipsov.

Vetracie otvory na zipsy nájdeš hneď za vreckami. Sú navrhnuté tak, aby sa dali komfortne otvárať, aj keď máš na chrbte batoh. Navyše sa vieš cez ne dostať do vreciek vrstvy, ktorú máš pod bundou – každopádne zaujímavé riešenie. Bunda má naozaj objemné vrecká na zips, šikovné sťahovanie spodného lemu a reflexné prvky na manžetách a kapucni, pod ktorú bez problémov zmestíš aj lezeckú prilbu.

NEPREMOKAVÉ NOHAVICE FJÄLLRÄVEN HC HYDRATIC TRAIL TROUSERS

Fjällräven High Coast Hydratic Trail Trousers sú nepremokavé nohavice do dažďa.dôležitou súčasťou výbavy každého turistu, aj keď ich používaš o niečo menej, ako nepremokavú bundu. Vyrobené sú taktiež z recyklovaného polyesteru s membránou PU a s impregnáciou bez použitia PFC.

Parametre nohavíc Fjällräven HC Hydratic Trail Pants

  • Materiál 100 % recyklovaný polyester
  • Membrána 2,5 vrstvová, 100 % Polyuretan
  • Vodný stĺpec 10.000 mm
  • Priedušnosť 10.000 g/m2/24h
  • Váha 298 g (veľkosť M, Regular)
  • Cena 250 €
  • Nájdeš TU: Fjällräven HC Hydratic Trail Pants
  • stredne vysoký pás na sťahovanie
  • 3/4 dvojcestné zipsy na vetranie
  • sťahovanie suchým zipsom
  • reflexné prvky
  • impregnácia bez fluorokarbonu

Tak ako bunda, aj nohavice majú pohodlný až voľný strih. Túto vlastnosť oceníš pri vrstvení oblečenia, zvlášť keď ťa na horách prekvapí chladné počasie. Oblečieš ich hravo na hocijaké iné nohavice, alebo kraťasy. Ako každé nohavice tohto typu, majú elastický pás so sťahovaním, 3/4 dvojcestné (obojsmerné) zipsy na vetranie a reflexné prvky.

Vďaka zipsom si ich pohodlne a rýchlo oblečieš aj s obutými topánkami. O niečo viac si vieš nohavice prispôsobiť aj suchým zipsami pod kolenom a v oblasti členku. Viem si to predstaviť ako super vychytávku nielen pri turistike, ale aj pri cyklistike.

Ekologické produkty

Na Fjällräven webstránke som pri písani recenzie objavil, že nepremokavý komplet je vyrobený bez chemikálií (počas výrobného procesu neboli použité škodlivé chemikálie) a z recyklovaných materiálov (na výrobu nového produktu bol zrecyklovaný iný výrobok alebo už použitý materiál).

Čo to presne znamená? Je jasné, že produkty sa vyrábajú z recyklovaných alebo použitých materiálov. Skôr ma ale zaujímali chemikálie, ktoré sa bežne pri výrobe outdoorového oblečenia s membránou a impregnáciou používajú.

Len donedávna sa vo väčšine nepremokavého a vode odpudivého outdoorového oblečenia používali chemikálie s označením PFC. Je to skratka pre polyfluórované chemikálie. Ide o skupinu viac ako 8000 chemických látok, ktoré sa v prírode prirodzene nevyskytujú (umelo vytvorené). V súčasnosti ich nájdeš takmer všade. Objavujú sa nielen v husto obývaných oblastiach, ale aj na odľahlých oblastiach, ako je Arktída. A to je záťaž nielen pre životné prostredie, ale aj pre nás ľudí!

Prečo sa vlastne používajú? Jednoducho sa vyrábajú a majú vlastnosti ako vodeodpudivosť a vodeodolnosť! Vedci však časom zistili, že tieto látky sa hromadia v prírode aj v ľudskom tele. A ako už bolo spomenuté, ťažko sa rozkladajú. V ľudskom tele PFC ovplyvňujú hormonálny systém. Majú dokonca potenciál narušiť reprodukčnú schopnosť. Niektoré PFC sú dokonca klasifikované ako karcinogénne.

Preto som nesmierne rád, že Fjällräven aj týmto rozhodnutím ide už dlhodobo správnym a ekologickým smerom. Od roku 2015, nepoužíva vo svojích produktoch PFC, vrátane vodeodolnej impregnácie. V minulom roku sa im podarilo zaistiť vodeodolné zipsy bez fluokarbónov a dnes je Fjällräven úplne bez PFC.

Testovanie nepremokavého kompletu Fjällräven HC Hydratic Trail

Apríl je na testovanie oblečenia do hôr asi najlepší! S pravidelnou určitosťou zažiješ 4 ročné obdobia, kľudne aj za jeden deň! To ako tester outdoorového oblečenia chceš! Zvlášť keď testuješ nepremokavý komplet. 🙂

Hneď na začiatku, po pár slnečných a teplých dňoch, som zažil opätovný príchod zimy. Dole hmla a relatívne teplo, a na vrchole zas sneh, vietor a nízka pocitová teplota! Nepremokavý komplet som obliekal vždy až na vrcholoch. Príjemne ma zahrial (bol som len v mikine) a ochránil od vetra, dažďa a snehu. Cestou dole som často mával komplet na sebe, aj keď nebolo treba. Vtedy som skúšal vetranie nohavíc a bundy. Každých 100 výškovych metrov zostupu mi bolo o niečo teplejšie. Preverenie priedušnosti oblečenia, tak ako sa patrí!

Nepremokavý komplet som mal so sebou aj na krste našej novej knihy Na Chrbte. Dva dni strávené v srdci Veľkej Fatry na Chate pod Borišovom. Hneď prvý deň som otestoval dobrú vetruodolnosť a nepremokavosť v miernom daždi. Zakaždým keď som si bundu a nohavice obliekol, zvýšil sa tým môj tepelný komfort.

Druhý deň bolo zase z rána chladno a veterno. Pri stúpaní na Ploskú som sa mierne prehrieval. Tento problém som vyriešil cez vetranie bundy po jej bokoch, a reguloval počas celého zostupu. Rozumej otváral a zatváral. Síce nepršalo, ale mňa zaujímala priedušnosť celého kompletu. Nohavice som vôbec regulovať nemusel.

V testovacom období som nezažil žiadny intenzívny a dlhší lejak, preto nechám na konci recenzie miesto, kam svoju skúsenosť v priebehu turistickej sezóny doplním.

Pozitíva a negatíva Fjällräven HC Hydratic Trail

POZITÍVA

DIZAJN. Jednou z vecí čo sa mi na Fjällräven oblečení, páči je ich jednoduchý (čistý) dizajn. Žiadne veľké nápisy, logá cez pol bundy (či nohavíc). V jednoduchosti tkvie krása a na 100% to platí aj v tomto prípade!

MATERIÁL. Materiál bundy a nohavíc je iný ako ten, na ktorý som zvyknutý pri nepremokavom oblečení. Povrch tkaniny mi pripomína jemný softshell. Je príjemný na dotyk. Celý komplet váži dokopy len cca 680 g, čo je za mňa úžasné!

DOBRÁ ZBALITEĽNOSŤ. Nepremokavé veci by mali zaberať minimum miesta v batohu. Najlepšie je ich mať v hlavnom sieťovanom vrecku na batohu (minimálne bundu). Nech sú po ruke, keď začne pršať. Celý nepremokavý komplet High Coast Hydratic Trail (bundu aj nohavice), zmestím na svoj batoh do predného vrecka a ešte mi ostane trocha miesta.

PRISPÔSOBENIE SPODNEJ ČASTI NOHAVÍC. Keďže na hory poväčšine chodím v štýle bike & hike, táto vychytávka ma veľmi potešila. Počasie sa na horách mení šialene rýchlo a z pekného dňa tam hore, je razom prietrž mračien s výdatnou sprchou. Vtedy si stačí upraviť – zúžiť oblasť pod kolenom a spodnú časť nohavíc pomocou suchých zipsov.

VETRANIE. Každá nepremokavá bunda a nohavice by mali mať vetranie, aby si sa v nich neuvaril a stíhali s tebou dýchať. Bunda má vetranie síce na trochu neobvyklom mieste (vysvetlím v negatívach), ale má ho! Na nohaviciach chválim obojsmerné zipsy a ich dĺžku. Siahajú až do 3/4 nohavíc.

OCHRANNÁ POTLAČ MEMBRÁNY. Ochrana membrány vyzerá skutočne dobre, a prvýkrát mám pocit, že je naozaj pevná, a niečo vydrží.

NEGATÍVA

VEĽKOSŤ OBLEČENIA. Hneď ako prvé spomeniem veľkosť oblečenia. Bežne nosím M-ko (mám 175 cm), ale celý komplet je o niečo širší aj dlhší ako klasická veľkosť M. Na jednej strane je to výhoda, pretože bundu aj nohavice sa často obliekaš na ďalšie vrstvy. Napríklad kľudne aj na páperovú vetrovku. Na druhej strane, ak si chudej postavy, oblečenie na tebe visí. Ak by som si nepremokavý komplet kupoval, volil by som na svoju postavu (175 cm, 70 kg) veľkosť S.

Dobrá rada: Ak si nevieš vybrať veľkosť Fjällräven len podľa tabuľky veľkostí, dobrou pomôckou je, že pri každom produkte na oficiálnej stránke uvádzajú aj veľkosť a váhu modela, ktorý daný produkt predvádza. Pomôže ti to sa lepšie zorientovať a vybrať si vhodný kus, ak si ho objednávaš len online.

VETRANIE. Zaujímavé je, ako vyriešili pozíciu vetrania bundy. Nachádza sa hneď za vreckami (bežne sa nachádza v podpazuší). Ak máš otvorené aj vetranie a aj vrecko súčasne, stávalo sa mi, že som si ich navzájom mýlil. Pár krát mi cez vetračku prepadol mobil..

ZIPSY. sú chránené len nepremokavým lemom. Dnes sa už bežne používajú pri nepremokavých bundách aj nepremokavé zipsy. Nevadí to pri miernom daždi, resp. krátkom výlete. Pri poriadnom lejaku, môže byť práve zips bundy aj nohavíc slabým miestom, kde oblečenie premokne.

SŤAHOVANIE NOHAVÍC. Sťahovanie nefungovalo dobre. Pri stiahnutí v páse na potrebnú veľkosť, sa sťahovanie hneď uvoľnilo. Rovnaký systém sťahovania bol použitý aj na kapucni, a tam to fungovalo dobre. Mohlo to byť chybným cvokom, ktorý sa uvolňoval pri akejkoľvek úrovni sťahovania nohavíc v páse.

CENA. Pre niekoho to môže byť veľa. Na druhej strane, človek si kupuje odolné a nadčasové oblečenie s dôrazom na udržateľnosť.

Pre koho je nepremokavý komplet Fjällräven HC Hydratic Trail určený

Jednoznačne turistom, ktorých na horách takmer nič neprekvapí. Bunda je síce z kategórie ľahkých a dobre zbaliteľných, znesie na sebe aj ťažší batoh. Nepremokavý komplet tak môžeš využiť na jednodňovkách, predĺžených víkendoch, alebo na viacdňových prechodoch a hrebeňovkách.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *