Hikemates ti odporúča zaujímavé trasy od špeciálnych letných vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko

Od začiatku leta začali na viacerých trasách jazdiť špeciálne letné, turistické vlaky. Smerujú do oblastí, kam počas bežného roka nejazdia. Železničná spoločnosť Slovensko si od nich sľubuje podporu cestovného ruchu, ale aj zviditeľnenie menej navštevovaných regiónov. Vlakom sa tak v lete napríklad dostaneš do Plaveckého Podhradia, z Košíc do Muráňa, z Banskej Bystrice do Mlynkov alebo zo Zvolena do Banskej Štiavnice. My sme sa rozhodli, že ti k týmto vlakom odporučíme aj zaujímavé turistické trasy.

Nové sezónne vlaky, podľa ŽSSK, prioritne smerujú do turistických oblastí aj s ohľadom na podporu cykloturistiky. Ministerstvo dopravy v spolupráci s organizáciami cestovného ruchu vyberalo miesta ich prevádzky tak, aby dokázali verejnosť osloviť. Vo vlakoch platí klasické cestovné a tiež všetky zľavy a bezplatná preprava pre študentov a dôchodcov.

Cestovné poriadky vlakov nájdeš na tejto stránke https://www.zssk.sk/turisticke-vlaky/

Letný vlak BRATISLAVA – PLAVECKÉ PODHRADIE 

Výhľad z Vápennej v Malých Karpatoch. Foto (c) LD/Hikemates

Okrem toho, že sa môžeš dostať na medzinárodnú diaľkovú cyklotrasu popri rieke Morava, vlak ťa zavezie až do Plaveckého Podhradia. Ak si menej zdatný turista alebo si s deťmi, môžeš vystúpiť na zrúcaninu Plaveckého hradu. Ak si trúfneš na ťažšiu túru, po žltej značke sa z Plaveckého Podhradia dostaneš na tretí najvyšší vrch Malých Karpát Vápennú (752 m.n.m.), nazývanú aj Roštún, odkiaľ sú prekrásne výhľady. Ak zvládneš celodennú túru, vyber sa po modrej značke cez kopec Klokoč s peknou vrcholovou lúkou a zaujímavým krížom.

Turistické trasy v okolí Plaveckého Podhradia.


Letný vlak KOŠICE – ROŽŇAVA – PLEŠIVEC – MURÁŇ

Pohľad z hradu Muráň na časť Muránskej planiny. Foto (c) LD/Hikemates

Vlak z metropoly východu Košíc ťa južnou trasou odvezie napríklad ku krásnemu kaštieľu Betliar, k hradu Krásna Hôrka, môžeš vďaka nemu spoznať Slovenský kras, ale aj Muránsku planinu. Ak si zanietený turista a ešte si v tejto oblasti nebol odporúčame ti z Rožňavy alebo z Betliarskeho kaštieľa vystúpiť na vrchol Skalisko, ktoré ponúka krásne výhľady do širokého okolia. Smerom hore túra trvá 2 až 3 hodiny.

Ak sa novým turistickým vlakom vydáš až do Muráňa, čaká ťa tu nenáročný výlet na Muránsky hrad. Je to príjemná túra aj pre deti, pričom pod Muránskym hradom je v prevádzke aj chata s občerstvením. Objavovaním hradnej zrúcaniny sa dá stráviť aj niekoľko hodín a sadnúť si tu na obed má tiež svoje čaro. Zdatný turista sa môže vydať po červenej značke cez Veľkú lúku a objavovať ďalšie zákutia Muránskej planiny. Možno ťa tu prekvapia aj cválajúce stáda muránskych norikov. Tieto kone sa tu pasú vo voľnej prírode.

Odporúčané trasy v okolí Muráňa.


Letný vlak PREŠOV – SABINOV – STARÁ ĽUBOVŇA

Letným vlakom z Prešova sa môžeš vydať na turistiku do pohoria Čergov, neďaleko Sabinova, na krásny a zaujímavý stredoveký hrad v Starej Ľubovni, alebo na vychádzky v okolí tohto severoslovenského mesta.

Trasy v okolí Starej Ľubovne.


Letné vlaky malebným Horehroním

Chmarošský viadukt za Telgártom pri pohľade z vlaku. Foto (c) LD/Hikemates

Viacero letných vlakov premáva malebným údolím Hrona. Z Banskej Bystrice, Prešova alebo Košíc ťa prevezú podhorím Nízkych Tatier, železničným unikátom Telgártskou slučkou, ale dostaneš sa nimi aj do Dobšinskej ľadovej jaskyne, stratíš sa v kaňonoch v okolí Stratenej a dostaneš sa do Slovenského raja. V Čiernom Balogu nájdeš Čiernohronskú železnicu a lesnícky skanzen vo Vydrove.
Na trasách letných vlakov BANSKÁ BYSTRICA – MLYNKY, PREŠOV – MARGECANY – BANSKÁ BYSTRICA a KOŠICE – MARGECANY – BANSKÁ BYSTRICA sú desiatky ak nie stovky turistických trás.
Tie nízkotatranské nájdeš na tomto odkaze.

Kráľova Hoľa a Kráľova skala z vlaku. Foto (c) LD/Hikemates

Na trase medzi Telgártom a stanicou Dobšinská ľadová jaskyňa vlak prechádza najvyšším miestom slovenskej železničnej siete. V tuneli Besník pod rovnomenným sedlom prekonáva výšku 955,5 m. n. m.. Ak sa vlakom odvezieš až do Stratenej, alebo k vodnej nádrži Mlynky, aj tu nájdeš mnohé zaujímavé turistické trasy, ktoré sú pre menej náročných aj náročných turistov. Peknú prechádzku s deťmi si môžeš urobiť napríklad Stratenským kaňonom.

Trasy v okolí Dobšinskej ľadovej jaskyne a Stratenej.


Letný vlak SPIŠSKÁ NOVÁ VES – SPIŠSKÉ PODHRADIE

Letný vlak ti umožní lepšie spoznať aj Spiš. Priblížiš sa ním k zrúcanine hradu, tentoraz k najväčšiemu hradu v strednej Európe, k Spišskému hradu a k nemenej zaujímavej Spišskej kapitule. V okolí Spišského Podhradia sú prechádzkové trasy na samotný hrad, alebo k travertínovej kope Sivá Brada.

Len pár kilometrov od Spišského Podhradia sa nachádza turisticky veľmi príťažlivé pohorie Branisko. Je to jediné pohorie u nás, ktoré sa tiahne zo severu na juh. Na jeho najvyšší vrch, 1.200 metrovú Smrekovicu, vedie niekoľko trás. Jedna z najzaujímavejších z obce Lačnov, ktorá patrí k chráneným pamiatkovým zónam ľudovej architektúry. Neďaleko obce je aj známy a turistami príliš neobjavený Lačnovský kaňon.

Trasy v pohorí Branisko neďaleko Spišského podhradia.


Letný vlak ZVOLEN – BANSKÁ ŠTIAVNICA

Banská Štiavnica patrí k perlám turistického ruchu na Slovensku. Ak sa do nej ale chceš počas bežného roka dostať vlakom, veľa možností nemáš. Trasa vlaku vedie pritom zaujímavými scenériami a ponúka mnohé nečakané pohľady.

Pohľad z vlaku do Banskej Štiavnice na priemyselnú časť Banskej Belej. Foto (c) LD/Hikemates

Jedinou nevýhodou je azda len to, že železničná stanica je na opačnom konci mesta, ako jeho historické centrum. Celodenný výlet do Banskej Štiavnice vlakom však má svoje čaro, či už sa chceš pozrieť do miestnych baní, do Starého a Nového Zámku, do botanickej záhrady alebo na kalváriu. Pár kilometrov za Štiavnicou je povesťami opradené Sitno, no aj priamo z mesta vedie niekoľko turistických trás. Mnohé z nich sú spojené s banskou históriou mesta a jeho okolia. Odporúčame ti náučný chodník na vrch Paradajs (939 m.n.m.), z ktorého sa asi po hodinovej prechádzke otvorí krásna panoráma celej Banskej Štiavnice.

Turistické trasy v okolí Banskej Štiavnice.

Článok bol vytvorený v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *