hojdacky_v_prirode_hikeamtes

Hojdačky v prírode – poznáš tie najkrajšie?

Hojdačky ukryté v nádherných zákutiach sa stali neobyčajnou atrakciou, ktorá ťa prenesie späť do detských čias. Aké magické môže byť húpanie nohami nad hladinou jazera? Môžeš lietať nad malebnými dolinami a dotýkať sa vrcholkov Západných Tatier. S motýľmi v bruchu sa môžeš odrážať medzi koruny stromov a nechať sa uniesť prítomným okamihom. V tomto článku sme pre teba vybrali 14 najkrajších hojdačiek, ktoré sú inšpiráciou a zároveň akousi namotávkou na slovenské prírodné scenérie.

Zdroj: Výlety po Slovensku

Hojdačka na Poľane

Na lúkach Poľany stojí unikátna megahojdačka s neuveriteľným výhľadom na Javorníky. Nájdeš ju nad Osadou Ondričkovci v Lysej pod Makytou v časti Strelenka. Auto zaparkuješ v Osade Ondríčkovci a pokračovať môžeš po spevnenej ceste. Keď sa vynoríš na lúke a obzrieš sa, hojdačku uvidíš na kopci po pravej strane. Zážitok umocnený výškou, z ktorej budeš lietať už nedostaneš z hlavy. Hojdačka na mape.

Zdroj: Adriana

Hôrdačka v Turci

V obci Kláštor pod Znievom stojí už legendárna megalavička Gardeon a na kopci po jej pravici môžeš nájsť nie o moc menšiu hojdačku s dokonalým výhľadom na Zniev a okolité lúky. Zaparkovať môžeš pri futbalovom ihrisku odkiaľ jasne uvidíš lavičku. Od nej je to už len 10 minút k hojdačke ukrytú medzi stromami na protiľahlej strane vo svahu. Hojdačka na mape.

Zdroj: Adriana

Hojdačka nad jazerom Ontário

Hojdať nohami nad jazerom Ontário je priam idylickým zážitkom. Cestu k hojdačke pozná len málokto a pretože by som rada zachovala jej tajomnosť, dám ti len pochabé indície. Je ukrytá medzi stromami v tesnej blízkosti jazera Ontário, ktoré je na hranici obcí Turčianske Kľačany a Sučany. Môžeš z nej vidieť vrcholky Malej Fatry aj opaľujúcich sa domácich na druhej strane brehu. Jazero na mape.

Zdroj: Baška

Hojdačka na vrchu Maríkovec

Len nedávno vyrástla na vrchu Maríkovec pri Púchove ďalšia hojdačka s panoramatickým výhľadom na Javorníky ako aj Biele Karpaty. Od neďalekej obce Záriečie ťa k nej dovedie nenáročný chodník a približne 20 minút dlhá prechádzka Púchovskou dolinou. Hojdačka na mape.

Zdroj: Hojdačka Záriečie

Hojdačka pod vrchom Molpír

Slovanské hradisko Molpír nájdeš v prostredí Malých Karpát v Smoleniciach. Okrem tradičných obydlí môžeš na vrchole nájsť úžasnú hojdačku, ktorej pohodlie a výhľady aj na rozprávkový Smolenický zámok ťa nenechajú len tak odísť. Dostaneš sa k nej, ak budeš sledovať náučný chodník. Hojdačka na mape.

Zdroj: Rebeka

Hojdačka s výhľadom na Roháče

Na lúkach nad malebnou obcou Zuberec je medzi dvoma osamotenými stromami zavesená hojdačka s veľkolepým obrazom Západných Tatier. Najjednoduchšie sa k nej dostaneš od Koliby Josu, kde môžeš zaparkovať auto. Odtiaľ stačí vykročiť po spevnenej ceste značenej modrou značkou a približne do 15 minút uvidíš po ľavej strane hojdačku. Hojdačka na mape.

Zdroj: Cestuj za menej

Hojdačka v Párnici

Čarovná hojdačka s výhľadom na Malú Fatru má obzvlášť v zime jedinečnú atmosféru. Nájdeš ju po modrej značke vedúcej na prekrásny vrchol Osnice. Od železničnej stanice v Párnici k nej vyšliapeš po ceste a lesnom chodníku približne do 30 minút. Za okrajom lesa odbočíš vľavo za hojdačkou na kopci.

Zdroj: Eva

Hojdačka na vrchole Žibrice

Ďalšia dômyselná hojdačka je zavesená v pohorí Tribeč, neďaleko Nitry. Z obce Žirany alebo Štitáre ťa dovedie turistický chodník až na výrazný vrchol Žibrice, z ktorej si môžeš v pokoji vychutnať výhľady na Zoborské vrchy. Hojdačka na mape.

Zdroj: Dušan

Hojdačka pod višňou v Žabokreckých hájoch

Višňa v srdci Žabokreckých hájov obklopená končiarmi Veľkej Fatry sa stala inšpiráciou pre umelcov. Vedie k nej len nenápadná odbočka z hlavnej cesty vľavo kúsok za obcou Žabokreky. Auto môžeš nechať pri odbočke a spevnenou cestou len pokračuj na horizont lúky. Je to veľmi príjemná 20 minútová prechádzka, ktorej výhľady ti dokonale predstavia krásy Turčianskej záhradky. Hojdačka na mape.

Zdroj: Turčianska záhradka

Hojdačka s výhľadom na Malú Fatru

Vychýrená hojdačka v Zázrivej očarí výhľadom na samotného kráľa Malej Fatry, Rozsutec, neďaleký Chleb, Kriváň, Osnicu, Pupov aj Kubínsku hoľu. Nájdeš ju v časti Havrania, kde môžeš nechať auto pod skalným bralom a k hojdačke vyšliapať po žltej turistickej značke. Hojdačka na mape.

Zdroj: Tomáš

Hojdačka v Oščadnici

Hojdačka s nádherným výhľadom na Kysuckú scenériu vyrástla v Oščadnici. Najjednoduchší prístup je z časti Laliky. Zaparkovať môžeš na priestrannom parkovisku pri konečnej autobusovej zastávke, odkiaľ sa stačí držať žltej značky. Trasa ťa dovedie na vrch Zonka (922m) približne do hodiny. Hojdačka na mape.

Zdroj: Doňa

Hojdačka lásky v Komjatnej

Kúzelná hojdačka v Komjatnej čaruje výhľadmi aj adrenalínovým zážitkom. Výhľad budeš mať na malebnú Komjatnú, Studničnú aj vrcholky Veľkej Fatry a Chočských vrchov. Veľkého Choča sa budeš dotýkať nohami, pokiaľ sa necháš na obrovskej hojdačke poriadne vyhupnúť. Dostaneš sa k nej po zelenej značke, z ktorej sa približne po 40 minútach na čistinke pod Hrdošom odkloníš na vyšliapaný chodník v lese. Hojdačka na mape.

Zdroj: Andrea

Bačov Stolec na Orave

V obci Osádka na Orave vznikla výnimočná rozhľadňa s hojdačkou, z ktorej sa môžeš kochať scenerickým výhľadom na Chočské vrchy. Zaparkovať môžeš pri Kolibe Pajtisko a ďalej už stačí nasledovať cyklotrasu a neprehliadnuteľný Bačov stolec na kopci. Hojdačka na mape.

zdroj: Lívia

Hojdačka v Oravskej Lesnej

Hojdačka v Oravskej Lesnej svojím výhľadom môže pokojne konkurovať hojdačke v Zázrivej. Uvidíš z nej vrcholky Kysuckých hôr s Malou Fatrou v pozadí. Nachádza sa na rozhraní okresov Čadca a Námestovo. Auto zaparkuješ pri odpočívadle po ľavej strane. Od turistického rázcestníka pôjdeš vľavo do lesíka. Pri hojdačke by si mal byť do 10 minút, je kúsok nad rúbaniskom, ktorým budeš prechádzať. Hojdačka na mape.

zdroj: Nika

Rakúska MEGAHOJDAČKA – SKYSCRAPER KRONPLATZ

Pokiaľ si adrenalínový fajnšmeker, Skyscraper si dopíš na svoj to do list. Táto obrovská hojdačka severného Talianska sa nachádza na vrchole hory Kronplatz v závratnej výške 2275 m. Chyť sa turistického značenia a na jeho konci sa nechaj vytiahnuť do výšky 15 metrov. Tam hore je to už len na tebe a tvojej odvahe uvoľniť poistku hojdačky a preletieť sa vzduchoprázdnom. Skyscraper nie je pre slabomyseľných, ale aj keď odoláš vzrušujúcemu zážitku na vrchole hory ťa čaká čarokrásna panoráma od Dolomitov až po Zillertalské Alpy. Hojdačka na mape.

Zdroj: Skycraper

Zlaté pravidlo lesa: Čo si prinesieš, to si odnes!

Medzi stromami je ukrytých mnoho hojdačiek a ich hľadanie môže byť príjemným dobrodružstvom. Prostredie v okolí hojdačky sa však často stáva obeťou odpadu a obohacujúci pokoj týchto miest je často pretrhaný vandalizmom. Vzájomným zdieľaním týchto čarovných miest sa delíme o inšpiráciu, ale zároveň by sme radi zdôraznili aby sme sa o tieto umelecké diela starali tak, aby nikdy nestratili svoje kúzlo.

zdroj: Nika

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *