Horské chaty otvárajú vnútorné priestory, ubytovanie zatiaľ mnohé neposkytujú (kompletný zoznam)

Po viac ako dvoch mesiacoch sa služby na horách začínajú vracať na úroveň spred krízových opatrení. Od 20. mája sa uvoľňujú ďalšie opatrenia, čo znamená, že aj v horách nájdeš viac služieb ako doteraz. Končí sa povinný okienkový predaj, 4. fáza uvoľňovania protiepidemiologických opatrení totiž počíta aj s otvorením vnútorných priestorov reštauračných zariadení, pri dodržaní hygienických podmienok. Viaceré horské chaty tak už avizujú, že ťa obslúžia aj vo vnútorných priestoroch. Zoznamy nájdeš na konci článku a budeme ich priebežne aktualizovať.

Začnime ale rúškami. Tie už po novom nie sú na verejnosti a teda ani v horách, kde už platil uvoľnenejší režim povinné. „Nosenie rúška v exteriéri bude dobrovoľné, ak sa bude dodržiavať sociálny odstup (pri vzdialenosti viac ako 5 metrov) od cudzích osôb. V prípade rodinných príslušníkov nebude nosenie rúška vo vonkajších priestoroch povinné,“ píše sa na vládnej stránke o opatreniach.



V reštauráciách a iných vnútorných priestoroch sú rúška naďalej povinné. No pri konzumácii jedál si môžeš rúško zložiť.

Podmienky prevádzky reštaurácií

Ako píše na svojej stránke Úrad verejného zdravotníctva reštaurácie môžu mať otvorené od 6:00 do 22:00. Musíš sa ale pripraviť na to, že sa do reštauračných priestorov chát zmestí oveľa menej hostí ako za normálnych okolností, medzi stolmi musí totiž byť odstup aspoň dva metre a za jedným stolom môžu sedieť najviac dvaja ľudia, alebo rodičia s deťmi. Toto bude asi platiť najmä na horských chatách – „pri jednom stole môžu sedieť aj viacerí ľudia, ak sa zabezpečí odstup minimálne 2 metre“. Chaty bývali často preplnené, no pri týchto opatreniach to tam bude ešte náročnejšie ako doteraz, preto by sa mal každý z nás turistov vyzbrojiť trpezlivosťou a toleranciou 🙂

Horský hotel Popradské pleso zo sedla pod Ostrvou. Foto (c) LD/HIkemates

Personál to tiež nebude mať ľahké – musí nosiť rúška a medzi obsluhou jednotlivých stolov si dezinfikovať ruky, „po každom zákazníkovi sa musia dezinfikovať stoly a stoličky, hygienické zariadenia musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami, sušiče rúk musia byť znefunkčnené, keďže vytvárajú aerosól; hygienické zariadenia sa musia dezinfikovať každú hodinu,“ píše ďalej ÚVZ.

Pravidlá ubytovania

Ani po uvoľnení opatrení sa pravidlá pre ubytovanie nemenia. Preto zatiaľ mnohé horské chaty nebudú môcť ubytovávať. Nespoliehaj sa preto na ubytovanie v nich a situáciu si vždy prever pred túrou.

Chata Magurka v zime. Foto (c) Chata Magurka

Ubytovacie zariadenia môžu od 20. mája aj naďalej ubytovávať už aj krátkodobo, avšak len v izbách s vlastnou kúpeľňou a WC. Po každom ubytovanom hosťovi musí byť izba voľná minimálne 24 hodín, zatvorené musia byť wellness a fitness centrá, bazény a iné vnútorné priestory voľnočasových aktivít v priestoroch ubytovacích zariadení.

Viaceré horské chaty a útulne z pochopiteľných dôvodov nespĺňajú stanovené podmienky, preto ubytovanie neposkytujú. Po svojom to vyriešili napríklad na útulni Andrejcová v Nízkych Tatrách, kde síce neubytúvajú vo vnútorných priestoroch no poskytujú na prespanie dva stany pri útulni.


Prečítaj si, ako sa správať pri stretnutí s medveďom.


Ak sa chytáš na hrebeň Nízkych Tatier, vlastný stan sa ti určite zíde, pretože ubytovať sa zatiaľ môžeš len na Domčeku Horskej služby na Čertovici, v Penzióne STIV na Čertovici a na Chate Magurka v osade Magurka. Vždy si ubytovanie ale musíš dohodnúť vopred.

Chaty, ktoré poskytujú občerstvenie aj ubytovanie

Možnosť ubytovania si vždy vopred prever.

Vysoké Tatry
Chata pod Soliskom,
Horský hotel Popradské pleso,
Sliezsky dom,
Bílikova chata,

Nízke Tatry
Chata Trangoška,
Domček Horskej služby na Čertovici,
Penzión STIV na Čertovici,
Chata Magurka v osade Magurka,
útulňa Andrejcová v stanoch

Veľká Fatra
Horský hotel Kráľova studňa (iba hotelové ubytovanie)

Chata M.R.Štefánika ponúka zatiaľ len občerstvenie. Foto (c) LD/Hikemates

Chaty, na ktorých poskytujú len občerstvenie

Vysoké Tatry
Majláthova Chata,
Chata pri Zelenom plese,
Skalnatá chata,
Zamkovského chata,
Téryho chata,
Zbojnícka chata,

Belianske Tatry
Chata Plesnivec (cez víkendy)

Západné Tatry
Chata pod Náružím (Chata Červenec)


Vyber sa s nami na jarnú túru, prečítaj si článok.


Nízke Tatry
Útulňa Ďurková,
Chata M.R. Štefánika pod Ďumbierom,
Kamenná chata pod Chopkom (cez víkendy)

Malá Fatra
Chata pod Suchým
Chata pod Kľačianskou Magurou
Chata pod Chlebom

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *